Overslaan en naar de inhoud gaan

Sloëtjes

Je wordt er wel een beetje melancholisch, triestig van. Zo'n bewaarde geschiedenis. Uit de jaren 50. Een rijtjeshuis geconserveerd met alles op de plek waar het stond, lag en hing. Huis Sloëtjes in Hilversum. Het was een uur lang herkenning van dingen, kleuren, geuren, vormen, namen, merken. Van alles.
Je komt in de verleiding om het nu hier ook maar vast te leggen. Hoe vergeeld, aftands, uitgeleefd, achterhaald en vooral ouderwets zal het straks zijn?

Theater maken

Een fantastische voorstelling gezien vorige week, van ITA. Het boek van Tokarczuk verbeeld, Oer. Leven in en met het landschap, met de natuur en wat er allemaal in gebeurt. Over een periode van drie generaties, twee oorlogen en bezettingen door de Duitsers, Russen.
Hoe de voorstelling wordt gemaakt! Een camera neemt de miniatuur-decors op die ter plekke worden gebouwd. Ze worden groot geprojecteerd op een aantal door de ruimte zwevende schermen. Overal was men op het toneel bezig: met opnames, met spelen, met nieuwe decors.
Och, wat zou ik graag een fractie ervan kunnen meenemen voor onze voorstelling maar bescheidenheid past.

De IJzer wandeling

Nieuw avontuur. Voor ‘de IJssel anders’ ga ik een wandeling organiseren langs de IJzer. We noemen het maar ‘de IJzer anders’.
Carlo, een geweldig contact in Vlaanderen stuurde een foto van het hoogwater daar, de rivier stond op doorbreken. Of wij dat ook hadden? Ja dus, maar deze keer niet zo grimmig. De discussie die daarbij hoort, hogere dijken en/of meebewegen met het steeds hogere water, speelt er ook. Toen dacht ik. Waarom gaan we niet ter plekke kijken? Op punten vergelijkbaar, over de grens maakt het extra interessant, niet te ver weg, het strijdtoneel van WOI.
We organiseren het rond Koningsdag, eind april. Van monding in Nieuwpoort naar de bron in Frans Vlaanderen is het 75 km, maar met omwegen waarschijnlijk zo’n 100. We regelen alles. Overnachting en ieder geval twee dagen waarop we een paar extra informanten uitnodigen. Verder drie aanloop- en uitloopdagen. Je kunt meedoen voor het geheel of voor een paar etappes. Zoiets. Hou de berichtgeving in de gaten.
Ik heb het traject via google earth al verkend. Net of ik het al gelopen heb.

Praten en horen

Had afgelopen week een paar goede gesprekken.
Met Nikki, die met de voorstelling 'Het landschap spreekt', bezig is. Op een heel eigen en andere manier dan ik gewend ben. Dat is alleen maar goed. Wordt het een voorstelling of een audiogebeuren met beelden of met een live-action? Theater als een familieopstelling. Blijft het abstract of komen personages, de natuur, water, de aarde voorbij, en hoe dan? Natuurlijk ben ik er een beetje onrustig over maar vertrouwen is alles waard.
Ook had ik later een gesprek over mijn 'bubbel', de zorgen en overtuigingen die daarbij horen. Dat naar aanleiding van de verkiezingen en al. Ook van dit gesprek werd ik wat onrustig. Maar het was goed. Ik schreef erover. Virgin River.
Tenslotte hoorde ik een bevriende ambtenaar van de provincie uit over alles wat er op ruimtelijke ordeningsgebied aan de hand is: de terugkeer van RO en de politieke verschuivingen op provinciaal niveau. Er mogen, er moeten weer plannen worden gemaakt. Het zijn er heel veel. Interessante tijden.
Het was ook even hoogwater.

Verzet

Op de indrukwekkende tentoonstelling in KaDE van hedendaagse Afrikaanse kunst, verzameld door het echtpaar ....... - naam is niet belangrijk; al erg genoeg dat particulieren zich dit kunnen veroorloven - ook een klein beeldje dat is gemaakt voor de fouth pinth. Dat is een van de vier zuilen die op Trafelgar Square in London staan en iedere zoveel tijd een nieuw beeld krijgt. Deze keer twee personen, de ene levensgroot, de andere meer dan levensgroot. Dat is John Chilembwe, de eerste Malawiër (toen Nyasaland) die het bestond om een hoed op te houden in aanwezigheid van blanken. De blanke is een Engelse preacher, die slechts levengroot is afgebeeld. Zo'n verhaal.
Op de tentoonstelling kocht ik 'Wij slaven van Suriname' van de Kom, ook al zo'n symbool van verzet en verstand. Vreemd dat we ook die geschiedenis niet kennen. Surinamers kennen onze geschiedenis beter dan wijzelf.
Al dit inspireert in afwachting van wat gaat komen, koud en kil rechts.

Stemmen

Wat een geknungel als de VVD het klaarkrijgt om de PVV, die racistische partij, te laten groeien, zelfs de grootste te laten worden. Maar alle twee: houden wat je hebt, geen verandering, populisme ten voeten uit. Pieter, de controleur, is wat ingezakt. Hopelijk lukt het Timmermans om dat allemaal te doorbreken. We hebben het hard nodig.
Verandering. De waterbuffels van de Natuurderij aan de overkant van de IJssel, - deze dagen een binnenzee - zijn symbolisch. Van elders, vreemd, robuust. Wat een dieren.

De Day after. Erger dan voor mogelijk gehouden. Wat 'n rechtse ellende, wat staat ons te wachten als de PVV het voor het zeggen krijgt? Yesilgöz denkt na, Caroline kruipt, Pieter slikt wat beloftes in. 'Want het is nu heel anders dan in 2010', 'Wilders is veranderd, milder' en 'ook Meloni valt best mee'. Ik schaam rot voor dit 'gave land'. We hebben veel meer buffels nodig.

Farming textiles

Landbouw kan veel meer dan hoeveelheden melk en vlees produceren. Bijvoorbeeld bouwmaterialen laten groeien zoals vezelhennep, miscanthus. Misschien ontstaat er dan ook die nieuwe economie.
We waren vorige week in Bergen, Museum Kranenburgh, waar Diana Scherer een expositie heeft van 'textiel' dat ze heeft 'verbouwd'. Door de wortels van grassen en granen in een bepaalde richting, patroon te dwingen ontstaat zo'n stevig wortelpatroon, dat het opgehangen, zelfs gedragen kan worden. Er is al een jurk van gegroeid weefsel - je hebt er bijna een nieuwe naam voor nodig - in het V&A museum in Londen. In de tentoonstelling groeit ze, maakt ze in 5-6 weken tijd een lap wortels. Fascinerend. Op de foto een lap die klaar is. Het gras is ingedroogd maar nog een beetje groen.

Bulgaarse kunst

Mischien heb je twee ‘omstandigheden’ nodig om kunst te kunnen waarderen. Je moet verrast worden – mooi, lelijk, onverwacht, vreemd, anders - maar dat kan eigenlijk pas goed als het tegenoverstelde ook gebeurt, het moet je eigen worden. Je moet het herkennen. Je moet het aan iets kunnen relateren, het kunnen plaatsen, er aan wennen.
Zondag bezochten we de collectie Hugo Voeten in Herentals. Voeten was transportondernemer die blijkbaar reed op, handelde met Bulgarije en andere Oostbloklanden rond de val van de muur. Hij kwam in contact met Bulgaarse kunst, werd mecenas voor de kunstenaars daar en heeft zo een heel grote collectie moderne Bulgaarse kunst opgebouwd. Hij heeft die, met andere niet-Bulgaarse kunst, ondergebracht in een oude, verbouwde meelfabriek aan het Albertkanaal.
De opstelling was niet helemaal mijn smaak: type kunst bij type kunst, te voor de hand liggend.
Maar het belangrijkste? Ik ken de werken, de kunstenaars niet en weet niet wat ik er mee aan moet. Na drie bezoeken zal het vast gaan leven en wordt het eigen. Of ik dat er voor over heb?
Trouwens, Voeten heeft ook nog een beeldentuin in Geel.

Kiefer

Anselm Kiefer in 3D. Ik zag de film van Wim Wenders. Pas dan zie je echt de grootte, de enormiteit van zijn werk. Doeken, beelden, bouwwerken. Magazijnen vol. Het hele oeuvre lijkt afgeleid van de oorlog en zijn leven toen als jongetje tussen het puin. De verwoesting, de schuld en vooral het niet erover (kunnen) praten. De vrouwen die alles torsten, de hemel, de sterren, de oudheid, de holocaust, de ruïnes, de fietsen, de eindeloze stoppel-akkers, half verbrand, zoals alles verbrand is, de boeken. Loodzwaar. De verkoolde zonnebloemen. Alles even groots, megalomaan zeggen sommigen. De torens en gangen.
Je ontkomt er niet aan: hoeveel kunstenaars zullen weer geïnspireerd worden door de Oekraïne, Gaza? Maar ook, hoeveel terroristen zullen er weer bijkomen?

Van alles

Sinds de vorige week: een concert van Bombino, een van Rowwen Hèze, het jaarlijkse toneelstuk van Kampereiland met Wilhelmus en verloting, de inspirerende tentoonstelling van Thomas Schütte bij de Pont in Tilburg en (vanavond) Arabische muziek, de Dyar Band. Terwijl mensen worden vernederd en afgemaakt. En dan is er ook nog Pieter O., weer een opgeblazen partij erbij.

Vijgen

Mazzel dat het gelukt is. Ik had het opgegeven. Een macht aan kleine vijgen de hele zomer door. Die bleven onrijp, klein, vielen af of verpieterden. Maar zie, door een mooie nazomer is een aantal nog rijp geworden. Heerlijk. Een traktatie.
Dan denk je aan het Midden Oosten. Alle boosheid van nu. Amatmoekrin schreef er de beste column over die ik deze dagen las.

Bedelen

Dat crowdfunden is mooi als je mensen weet te bereiken die je een succes gunnen. Want anders is het bedelen en dat is niet leuk.
Ik had een oom, heeroom, die missionaris was eerst in China en, na een gruwelijk verblijf in de gevangenis, daarna op Taiwan. Toen hij was overleden kregen we inzage op een stukje van de correspondentie van hem met zijn superieuren. Daaruit komt het beeld naar voren dat hij, als hij eens in de drie jaar voor een paar maanden op verlof kwam, vooral druk was met bedelen voor een nieuwe kerk, een weeshuis of iets anders. Iedere keer weer. Bovendien werd hij, leek het, vaak op plekken en posities benoemd die hem niet gelukkig maakten. Het moest voor de orde.
Dat laatste, daar heb ik weinig last van - ik doe leuke dingen - maar dat bedelen, telkens weer voor projecten, dat gaat me steeds meer tegenstaan. Met mijn staat van dienst ;-) moet alles wat ik nodig heb me toch gewoon toevallen? Dacht hij in een overmoedige bui. Nee dus, gewoon bedelen als ieder ander.

De waarheid

Ben voor 'de IJssel anders' stukjes aan ‘t schrijven. Over personen die niet zo heetten of gebeurtenissen die misschien niet zo hebben plaatsgevonden, dingen die niet altijd zijn wat ze zijn.
Ik fantaseer, fabuleer er op los. Soms, niet altijd.
Ik verkeer over het algemeen in omgevingen waar het om de waarheid en niks dan de waarheid gaat. Historische gebeurtenissen moeten kloppen, daar mag je maar zo niet wat anders mee doen.
Maar als het niet om de gebeurtenis zelf gaat maar om alles eromheen, mag het dan wel? Het had toch best zo kunnen zijn?
Hier heb ik het over: ‘gevonden voorwerpen’.

De Hanzepersen

Zo. Ik bezit nu alle uitgaven van de Hanzepersen, een gelegenheidsverbond van margedrukkers langs de IJssel! Amateurs - in de echte betekenis, liefhebbers - die in kleine oplagen met de hand bibliofiel drukwerk vervaardigen. Letters zetten, cliches verwerken en hoogdruktechnieken toepassen; drukken op historische persen. Het eindproduct is altijd bijzonder en voor iemand die er verstand van heeft nog bijzonderder. Op de foto een klein deel van wat ik nu heb. Het past heel goed bij de IJssel anders.

Crowdfunden

Ben er weer aan begonnen. De vijfde keer dat ik via Voordekunst geld bijeen moet zien te krijgen voor een project. Deze keer voor de IJssel anders. Iedere keer denk ik weer: wat doe ik me aan? Als het weer niet snel genoeg gaat of ik een grotere bijdrage had verwacht of tenminste een reactie. Maar iedere keer is het ook weer vrolijk stemmend. Als er wel die onverwachte of die grote bijdragen komen, leuke reacties en het bedrag uiteindelijk wordt behaald. Waarom zou dat nu niet zo zijn? Noami cs maakte op het zeilschip van Spanje naar Griekenland het filmpje, Elke maakt een tekening, Albert zorgt voor de kievitsbloemen-dingen. Het gaat lukken Doe mee zou ik zeggen, doneer. Ruimhartig.

Ripperda

Vorige week zagen we op de terp van Maarhuizen, het muziektheater Ripperda. Ripperda werd gespeeld door Bert Visscher, op zijn eigen manier. Een mooie avond.
We moesten het zien want we hebben wat met Ripperda.

Een jaar geleden wandelden we een week door Groningen op zoek naar onze roots als Groningse studenten en Lies als Groningse. Ik schreef er een verslag van waarin Ripperda voorkomt.
Hier dat fragment:

"We leren in het eerste jaar van de studie ook onderzoeken. Ouderejaars schakelen ons in voor het afnemen van enquêtes, voor het simpele handwerk dus. We moesten daarvoor de provincie in. Onze locatie is Middag-Humsterland, de driehoek Noordhorn, Grijpskerk en Oldehove. Het onderwerp: het gebruik van voorzieningen van de stad Groningen. Met vragen over hoe vaak men naar de schouwburg gaat en met welk vervoer. Dat moest je vragen aan een arbeider in Niehove. Het leverde niet veel op.
En de betrouwbaarheid? Ik kan nu wel bekennen dat ik ook enquêtes zelf ingevuld heb om het quorum te halen.

Veel spectaculairder is het bezoek aan de kerk van Oldehove. Dat moet in het voorjaar van 1970 zijn geweest, misschien najaar 1969. De kerk is open, er wordt gewerkt. Er is pas een grafkelder ontdekt en die wordt toegankelijk gemaakt. Om de graftombe in de midden zijn planken aangebracht want de cripte zelf staat onder water.
Van de graftombe is het deksel gelicht en daarin liggen de resten van een lijk. Beenderen, haar, een schedel en wat resten van kleding. Tenminste zo meen ik me te herinneren.

Bij ons bezoek nu, - de cripte is er nog en staat open, de kist is dicht - lees ik over wat de kerk te bieden heeft: “Bij graafwerkzaamheden tijdens een restauratie in 1969 kwam een grafkelder tevoorschijn waarin een zandstenen graftombe stond. Hier ligt de Weense gravin Margaretha von Cobentzl, schoondochter van Johan Wlllem Ripperda.”
Ik kom in de verleiding om de deksel te lichten en na te gaan of mijn herinnering klopt. Ik doe het maar niet, zou ook niet gelukt zijn. Te zwaar.

Je gaat natuurlijk wel fantaseren over die Margaretha. Maar ik moet me inhouden want internet kent haar en vooral haar schoonvader. Dat was een landjonker uit Oldehove, met een bescheiden bezit maar zo gewiekst en opportunistisch als maar mogelijk is. Een politieke avonturier pur sang.
Om carrière te maken wordt hij van katholiek, protestant en later weer katholiek. Hij is, toen hij in Marokko actief was, nog muzelman geweest. Naar verluidt is zijn besnijdenis hem bijna fataal.
Hij kreeg het klaar om overal de juiste man op de juiste plaats te zijn. In de Groningse Staten, de Staten Generaal, consul in Spanje, etc etc. Eens ging het mis, maakte hij te veel vijanden, met gevangenschap als gevolg.
De Margaretha van het graf, een douairière (adellijke dame die weduwe is) was getrouwd met Ludolph Luirdt Ripperda, de zoon van die avonturier. Ludolph volgde een beetje eenzelfde pad. Hij kreeg de baantjes van zijn vader en kwam terecht in Spanje, Rusland en uiteindelijk Wenen waar hij Margaretha trouwde. Toen zijn vader in ongenade raakte in Spanje, was ook de carrière van de zoon voorbij. Hij vestigde hij zich in Humsterland. Daar had hij inmiddels meerdere bezittingen.
Margaretha overleed in het kraambed in Den Haag - waar ze blijkbaar ook een huis hadden - op 24 mei 1730, 32 jaar oud. Volgens overlevering was zij vanwege de heersende pokkenepidemie in het Westerkwartier naar Den Haag vertrokken. De ironie wilde – volgens het verhaal – dat zij juist daar aan de pokken stierf. Zij werd daarna per schip overgebracht naar Kampen, daar aan wal gezet en van daar naar Oldehove vervoerd."

Folly's

Folly Art in Norg is weer afgelopen. Voor het eerst bezocht. Een simpel en mooi concept. Zo’n 15 folly's – nutteloze bouwwerkjes – worden gekozen uit veel meer inzendingen, gerealiseerd en opgesteld. Op wandelafstand in en rond het dorp. Beeldschoon. Letterlijk. Zoals deze paddenstoel. Zou ik zo in de tuin willen hebben.
NB Had het vandaag met iemand over zijn pony's. Eigenlijk een soort folly's onder de dieren, nutteloze dieren. Opmerking werd niet geheel gewaardeerd.

Hoornaar

Zaterdag de appels voor het sapmaken geplukt, beter, van de boom geslagen met een lange stok. Bij de laatste boom, waar bijna niets aan zat, ging het mis. Ik werd aangevallen door een hoornaar en ben 3 keer gestoken. Ik kwam te dicht bij. Die steken waren erg pijnlijk en ik had de nodige allergische reacties; bulten, jeuk en rood over het hele lijf. Ik had echt antihistaminicum en paracetamollen nodig.
Vandaag de koningin en het hele nest dat in de holte van een boom zat laten uitroeien.
Zonde van de hoornaars. Het waren Europese. Het zijn mooie, indrukwekkende beestjes, die normaal niemand kwaad doen. Maar dat zegt een hondenbezitter ook van zijn hond “Hij doet niks’”. En je brengt toch weer wat vergif in de natuur. Maar het kan niet anders.
Vreemd trouwens dat ik het nest niet eerder had gezien maar misschien zat het er net. Als dat zo snel gaat, een nest maken, dan maakt me dat toch wel een beetje bang.

Mecenaat

Ik heb nu zo vaak en zoveel projecten uitgevoerd die bijna allemaal begonnen met het schrijven van subsidieaanvragen bij dan die en dan die instelling & organisatie, dat ik dacht, ik ga het anders aanpakken deze keer. Ik zorg dat ik het geld krijg via mecenassen. Mensen die de zaak toegedaan zijn en geld hebben. Die moeten mij dat toch gunnen.
Het is voor het project 'de IJssel anders'. Een mooier project kun je je nauwelijks voorstellen! Netwerken, verhalen, nadenken, wandelingen, publicaties en theater. En dat uitgevoerd door twee enthousiaste en gelouterde deskundigen.
Maar zo eenvoudig is het niet. Vind de juiste gevers want velen hebben hun eigen stichting met ‘pincodes’. Weet wat hen zou bewegen om jou te steunen; er zijn zoveel briljante mensen.
Het is heel veel werk en nog meer onzekerheid.
Maar wie weet. Heb nu een stuk of 20 mensen/organisaties benaderd met een voorstel. Soms via intermediairs.
Afwachten en vooral duimen.

Tractoren en koeien

In een van de kamers in Watou, het jaarlijkse poëzie & beeldende kunst festival, hingen schermen waarop de bewegingen van tractoren afgebeeld waren. De GPS trackers die Wouter Vanderstede & Peter Simon op de tractors van een paar boeren hadden aangebracht, leverden dat beeld. Luc Gruwez had er een gedicht bij geschreven.

"Akkerbouw

Er zijn tractoren met talent voor tekenen.
Ze trekken voren in velden, laten sporen na
in een soms verlaten landschap. Zij rebelleren tegen
de tirannieke wildgroei van wat braak ligt.

Zelfs solo lijken zij talloos. Men kan de aarde
horen kermen als zij haar bewerken met nuttige
aanrandingen, onontbeerlijke verkrachtingen,
haast hoorbaar voor wie daarboven luistert.

Tractoren wijzen de weg, heen en terug
en weerom. Leg eens een oor tegen de bodem,
min of meer tussen twee voren. Wees muisstil.

Dan kun je daaronder een meisje
horen kirren, zuchten, klaarkomen.
Zij wordt weldra de moeder die je voedt."

Onverwachte choreografieen, zoals ook de graaschoreografieën van Esther Polak en Ivar van Bekkum, de tekeningen die ik vorig jaar tegenkwam. Ook koeien kunnen meer dan melk leveren. Hun weidegang levert fraaie patronen.

Lulligheid

Af en toe verandert er iets op mijn dagelijkse wandeling. Bij de garage waar dure BMW's worden verkocht, is de buitenruimte opgeknapt. Er is onder andere een mini wilde bloemen strook gekomen langs de weg. Middenin staat nu een insectenhotel. Dat hoort bij een strookje bloemen. Bij de ontluchtingspijpen voor de brandstoftanks. Lulliger kan niet. Greenwashing. Om de fossiele economie daar te compenseren? Geschonken door het dankbare personeel of door de aannemer die er bezig is geweest. Nu nog een bankje.

Oud

Hij ziet er een beetje gehandicapt uit en moet worden gestut. Is ook al erg oud, de oudste appelboom van het stel. Een en al holtes, de stam is hol en de takken ook.
Hij draagt nog steeds heel goed, het beste van alle bomen. Alle andere hebben een tik gehad van het koude, natte voorjaar en de hete zomer. En van spinselmotten. Opgevreten en langzaam weer tot levend komend. De oude boom, een Jacques Lebel, lijkt het niets te kunnen schelen.
Ik bedoel maar, met wat extra zorg kunnen we nog heel productief zijn en houden we het een hele tijd uit.

Wespennest

Over een stuw aan de Zeedijk ligt een loopplank, zo’n plastieken met gaatjes. Erlangs is een leuning en waar die ombuigt, aan het einde, zit in de kromming een gat. Waarschijnlijk om de buis te kunnen buigen. Achter dat gaatje zit een wespennest. Meestal als ik er langsloop kruipt er wesp uit of in. Ik stel het me binnen voor als een echt of beginnend wespennest. Wel wat nauw.
Vreemd om daar te gaan wonen maar ook weer niet. Rustig, met vrije uitvlieg. Straks staat er een bordje bij: “Pas op, leuning in gebruik.”

Twitter

Ben weer gaan twitteren. Iedere dag een tweet over De IJssel anders. Houdt me bij de les. Maar ik moet me er toe zetten om de pagina te openen. Al die bagger te zien of je wil of niet. Zo'n medium dat het mogelijk maakt om de meest akelige, vernederende, verdachtmakende, racistische, kleinerende, onware, haatdragende dingen te kunnen zeggen over anderen en dan vooral over vrouwen, die slim en wijs en integer en wat meer van de wereld hebben gezien. Stel dat Kaag ook nog zwart was geweest.
Eerder lukte het me een heel jaar lang iedere dag. Kijken hoe lang ik het nu volhou.

Plekken

De IJsselbiënnale slaagt er weer in je een nieuwe omgeving of een omgeving op een nieuwe manier te laten zien, zelfs op een paar kilometer afstand. Deze keer aan de achterkant van betonfabriek bij de Scherpenhof. Achterkanten zijn altijd bijzonder. Een kunstenaar zette er een geluidsobject neer. Betonbekistingen met ertussen een paar orgelpijpen en, op afstand, drie zonnepanelen die als de zon schijnt, de orgelpijpen laten klinken, lage tonen. En dat tussen de distels, brandnetels, schapenkeutels met uitzicht op de fabriek en een grote camping.
Het klopte, zoals de geschoren heggen hier in de tuin dat ook doen. Voor even heel erg clean. Wat doen we de bomen en het gras toch aan?

Beroemd

Rotterdam is een trekker rijker. Het beeld van Price op het stationsplein is indrukwekkend. Simpel, majestueus en respectvol. Een 'van Pallandt'. Voorbij het standbeeld. Hertzberger heeft er niets van begrepen. En ze hadden al iets bijzonders. De luchtsingel van Elma van Boxel, de gele houten loopbrug met de unieke plank van HX.

Klei

Een paar werken gezien van de IJsselbiënnale. Thema bodem/aarde/grond. Actueler kan het nauwelijks. Alvast één bijzonder werk. Een pakket klei uit de IJssel, fraai neergelegd in een vierkant van 10 x 10 mtr. Als een vloerkleed. Blootgesteld aan droogte en regen (en aan vandalen die er overheen fietsen). In een kronkelwaard; dat is al een kunstwerk op zich. Ben benieuwd naar al die andere werken en de grote tentoonstellingslocaties in Zwolle en Ellecom.

Gras en onkruid

In de geest van de tijd heb ik dit voorjaar het gras in de tuin wat meer ruimte gegeven. Op plekken laten groeien om het andere leven te stimuleren. Er gebeurde van alles, mooi om te zien en mee te maken.
Nu weer terug naar een ‘strak’ grasveld.
Ik liet eerder wel eens wat meer ruimte aan planten en onkruid, maar ook dat vergt begeleiding. Want ik begrijp dat ik ook de Naaldzaadbloem kans gegeven heb om zich te vestigen. Dat is natuurlijk helemaal fout. Als ik de plant tenminste juist determineer.
Met wortel en al uitroeien.
Ik ben bang dat voortaan alles gaat muteren, zeker nu het landbouwakkoord is mislukt. 24 miljard beschikbaar en nog komen ze er niet uit.
Rechts de naaldzaadbloem en links de nog onschuldige varianten van de paardenbloem. Die is ook nauwelijks bij te houden.

Honden en katten

Heb nooit veel met honden en katten gehad. De katten van de buren blijven hier niet in de tuin rondhangen. Snel erdoorheen.
Heb het niet van huis uit meegekregen. Op de boerderij ga je anders met dieren om.
Ik zie al die honden- en kattenmensen. De hond uitlaten, die moet dan van alles en dat moet je ook nog opruimen. Praten met hond of kat …. is toch niet normaal. De hond opvoeden. Hallo. En dan al dat gefrunnik en gedoe. Dat eten. Ze worden ziek, krijgen teken en andere griezelige dingen.

We zijn net terug van twee weken op een huis passen in Zweden. Een huis met een hond en een kat. De kat was twee weken weg, wat trouwens wel eens vaker gebeurde.
Het viel allemaal reuze mee. Het was een super hond: luisterde, ging graag mee, poepte bijna uit het zicht, en hield van lange wandelingen. Wij ook. Geen gedoe.
Maar toch. Twee weken is prima, veel langer niet. Je bent zo gebonden. Je moet er zoveel omheen organiseren en als dat niet hoeft is het wel zo mooi.

Open land

Landbouw zorgt echt voor een cultuurlandschap. Als die weg is dan neemt natuur het landschap over. Daar hoeft die niet lang over na te denken.
Hier, in Zweden, is de grote zorg dat het open landschap rondom het dorp dichtgroeit. Boeren zijn er nauwelijks meer. Huizen worden nog wel bewoond - veel Nederlanders - maar het land is ongebruikt. Er is subsidie voor het open houden van het land. Dat gebeurt gedegen, liefdeloos.
Stel je voor dat we die luxe in Nederland zou hebben. Alle problemen opgelost.

Landschap

In Nederland is het eerste frisse van de lente al geweest. Hier is het een beetje later. Zuid Zweden. Koolzaadvelden in volle bloei. Goed om weer eens te genieten van een landschap waar minder aan de hand lijkt. Gewoon mooi, romantisch mooi.

Innovaties

Vroeger, heel lang geleden hadden we een kritische club in de ontwikkelingssamenwerking, de kleine boer. Een van de issues toen, was dat het zelden lukte om de testresultaten uit het lab en van de proefvelden in het echt te evenaren. Toen ging het om hybride gewassen, high yielding variëteiten en bijpassende technieken. De gecontroleerde omgeving bestaat niet in het veld, de rationele en boer-als-laboratoriumdeskundige ook niet, de weersomstandigheden / het stalklimaat / de bodem is nooit hetzelfde, er wordt gesjoemeld met cijfers, de proef was net wat anders in elkaar gezet. En ga zo maar door.
Misschien daarom maar goed dat het landbouwakkoord is er niet is en waarschijnlijk nooit zal komen. Iedereen rekent daar alsof het gaat om een te waterdichte case, een gecontroleerde omgeving. Niet dus. De emissiearme stalvloer laat het zien. En dan hebben het nog niet eens over water, bodem, klimaat. We denken dat we verder kunnen als de stikstof is opgelost, liefst letterlijk.

Albaster

In Kasteel Ruurlo, de andere locatie van Museum More, exposeert deze maanden Lynne Leegte. We zagen haar werk bij al die Willink’s. We waren helemaal vertederd door de boeken, schoenen, zakdoekjes, handschoen die ze uit albaster beeldhouwde. We moesten het zien. In Yemen hadden we lang geleden in ons huis, bovenlichten van albaster. Licht maar ook weer niet. Stukken steen met alle imperfecties ervan. Als barnsteen met alle onreinheid erin.
Gelukkig heeft ons huis nu nog bovenlichten van geel kathedraalglas. Een beetje als allabast, zoals wij het altijd noemden.

Schrijvers

Woensdagavond hadden we een mooie bijeenkomst over de IJssel anders. Ik hoor altijd van die bijeenkomsten waar je podcastmakers live kunt ontmoeten, schrijvers acte de présence geven, Rutte zelf aanwezig is en voor selfies kiekbaar. Dus wij doen dat ook. Een ontmoeting met een aantal schrijvers van IJssel anders bijdragen. Albert C had de inzendingen geanalyseerd op zijn eigen verrassende manier, Wim de H vertelde over zijn Pirsig boek, er was een kort Socratisch gesprek. Niemand hoefde een selfie. Maar vooral kregen we suggesties, hoe verder. Daar gaan we mee aan de slag.

Bloemen en planten

In het voorjaar is het een en al landschap, planten, struiken en bomen.
Eindelijk zag ik de kievitsbloem in het wild. In de Scherenwelle bij Wilsum. En als je ze dan ziet dan zijn ze veel kleiner dan je je al die tijd hebt voorgesteld. Het was wel een trosje witte die net vooraan stonden.
Gisteren in Staphorst een slecht bezochte bijeenkomst van de boerderijstichting, over de elzensingels die het slagenlandschap markeren. De meeste zijn al opgeruimd, verwaarloosd, maar wat mooi als er aandacht voor is. Er waren wel veel elzenhaantjes die bladeren oppeuzelen.
Daarom deden wij eerder die heggen weg en plantten we beuk en haagbeuk. Zo droegen we bij aan de verbeuking van het landschap.

Houtzagerij

Gisteren eindelijk de verhalenavond kunnen houden bij de Stoomhoutzagerij Wilpse Dijk. Het werd een uitverkochte middag- en avondvoorstelling.
Twee jaar geleden voor die gelegenheid een programma gemaakt. Het theatrale evenement was bedoeld om het enthousiasme waarmee al die vrijwilligers (meer dan 80!) het oude industriële erfgoed weer tot leven brengen, ook aan anderen te vertellen. De geschiedenis van plek kwam op verschillende manieren naar voren: een vertelster, een interviewer, filmpjes, een koor met een heuse, wat bescheiden flash mob en zelfs een korte quizz. Het werd een groot succes. Weer een HX project succesvol afgesloten.

Polder Nijbroek

Vandaag alles gehoord en gezien van Plan 26 in Nijbroek, de coöperatie die grond heeft verworven voor een aantal woningen, een zonneveld en nog open gebied in Polder Nijbroek. Met oog voor de cultuurhistorische plek wordt het terrein ontwikkeld en een oude halfstam-boomgaard, krakkemikkig en gehavend krijgt er een plek. Het is een initiatief waar heel veel tijd en toewijding in gaat zitten en Nijbroek op de kaart zet. Open kaart.

Zon

Eindelijk. Gewoon ’n dag buiten kunnen zitten. In de zon en en zelfs als die weg was, was ’t te doen. Zie nu dat het gras veel geleden heeft van de droogte vorig jaar. Veel muur op plekken waar het gras is verdwenen. Zal ook wel met stikstof te maken hebben. En ook hier dringt het raaigras door. Ieder jaar vraag ik me af of het gras het weer gaat winnen van het mos maar dat gaat nog steeds net goed. Gelukkig ook nog indrukwekkende plekken met speenkruid.

Museabezoek Düsseldorf

Vandaag naar Düsseldorf om een paar tentoonstellingen te zien. Van Mucha die documenteert en archiveert en daar de meest degelijk-bruin/grijze materialen voor gebruikt. Je ziet hem bezig. Bouwt hele installaties. Een ruzenrad van ladders.
En er was werk van Rifik Anadol die alles door de computer laat ontstaan. Het nieuwe wonderkind van de kunstwereld blijkbaar. Met werk in het MoMa, blockbusters. Vreselijk werk. Een bewegend schilderij, gegenereerd uit miljoenen foto's en fragmenten. Binnen een frame (van 2x 5 mtr) een voortdurende beweging van kleur en vorm. Iemand had het over zijn werk als een snoepwinkel. Die kleuren, die vette, wulpse golvende bewegingen. Gruwelijk. Misschien nog erger is te zien wat AI, algoritmes, met data kunnen doen: er kunst van maken.
Dan Jenny Holzer, de kunstenaar van het woord. Ze had de onderverdieping van het museum afgeplakt met haar ‘inflamatory essays’: vierkanter papieren van verschillende kleur waarop in 100 woorden telkens teksten die meer zijn dan tegeltjeswijsheden, veel meer. Als je haar werk hebt gezien dan denk je nooit meer dat je een originele uitspraak kunt doen. Ook haar lichtteksten, teksten, gebeeldhouwd in graniet en geëtst op platen.
En tenslotte de meest aansprekende kunstenaar was Etel Adnan. Haar hele leven bezig met kleur en woord. De tentoonstelling heette: poëzie van de kleur. Het klopte helemaal.
O maakte iemand maar zo’n mooi en simpele mooi schilderij van de IJsselvallei.

Toeval

Deze dagen is alles weer toeval. Op de deijsselanders.nl zou, zo suggereerde iemand, ook een plekje moeten zijn voor Gerhardt en Gerritsen, die bijzondere dichters van de IJssel en prompt - en los daarvan - komen er twee bijdragen waarin beiden worden genoemd.
Nog een. Sef Hemel, geograaf en planoloog houdt zijn oratie; hij gaat vijf jaar wandelend nadenken en studeren en praten in Noord Nederland. Hij noemt al die overwegingen die maken dat wij ook wandelen: vertragen om anders naar de wereld te kijken. En meer.
Nog een. Vorige week waren we een middag naar Kröller Müller. Van Gogh in Drenthe. Ik had het er met onze metgezel over. Hemel noemt het ook bij de start van zijn oratie.
In de beeldentuin weer een prachtig nieuw kunstwerk gezien. Zie het plaatje. Met rechts op de achtergrond de trap van Krijn Giesen die vanwege veiligheid niets meer heeft van waar die voor bedoeld was: stairway to heaven, Hemel.

Emotie

Na al die emotie van de afgelopen week, de verkiezingen met dat rampzalige resultaat, - weer hetzelfde als al die andere pogingen om anders met de aarde, dieren en voedsel om te gaan; de boeren van de agro-industrie hebben weer gewonnen; alles wordt uitgesteld en het hele platteland wordt er deze keer bij betrokken, agrarisch populisme - past het eigenlijk perfect om EICAS te bezoeken, het nieuwe museum in Deventer gewijd aan de Zero kunst. Armando, Schoonhoven, Henderikse en Peeters en anderen van de Nul beweging. Koeienhuiden als readymades. Of deze zoete Spice Girls paneeltjes.
Een heel andere emotie.

Keet

Hoe komt dat ding daar? Hoe komen mensen die willen schaften daar? Er brandde licht. Titel: keet. Een keet dus. Vervreemdend maar ook weer niet. Precies de goede verhoudingen. Die rood-witte banden. Omhooggetild. De restante van een eruptie, Sisyphus, de hopeloosheid van …..,
In ieder geval een beeldschoon object in een tentoonstelling Labyrint bij AG, ‘ruimte voor nieuwe kunst en media’ van de HKU. Een collectief van acht kunstenaars, Octa III, die twee aan twee werk maakten, niet herleidbaar. En daarom zo goed als onbegrijpbaar. Maar wat geeft ‘t.

Alles via de wet en de rechter

Het hangt in de lucht. Iedereen heeft het erover en overal gaat het over rechten. Rechten voor dieren, voor rivieren, voor water, voor bomen, voor het ongeborene, voor de boeren, voor stikstof, voor de aarde, voor doodgaan, voor landschappen, voor water.
In de NRC van gisteren: "Het is noodzakelijk om het IJsselmeer op te waarderen tot rechtspersoon zodat er rechtszaken gevoerd kunnen worden. In Spanje is de lagune Mar Menor daarvan een voorbeeld; die kreeg vorig jaar rechtspersoonlijkheid en werd zo het eerste ecosysteem in Europa dat afdwingbare rechten krijgt."
Dat moet dan allemaal in wetten vastgelegd, gecontroleerd, gesanctioneerd worden. Terwijl het parlement, de rechtspraak en het gezag het al zo druk hebben. Goudmijntjes voor de juristen. Bovendien, ik geloof niet in al dat ‘juridificeren’. Het is een zwaktebod. Je zou er, weldenkend en positief, uit moeten zien te komen.
Maar toch, misschien past een voortdurend afwegen. Soms polariseren en dan weer niet, soms de rechter inschakelen maar liever niet.
Voorlopig ben ik blij met deijsselanders.nl, al die verhalen en meningen die het Landschap uitspreekt. Kijken wat dat gaat zeggen.

Evoluon

Het Evoluon is opgeknapt en weer in ere hersteld. Een rondleiding gehad over de tentoonstelling Retro-Future, boordevol informatie die zou moeten boeien. Dat deed die van geen kant. De interactieve dingen deden het, de afwisseling was groot en je kon het allemaal meekrijgen. Waarom dus niet geraakt door dit stukje industrieel erfgoed, een rijksmonument. Het was teveel, het was te educatief, het was te bekend, het was te goed bedoeld. Of ben ik eigenwijs, hoor ik niet bij de gewenste doelgroep, ben ik blasé. Waarschijnlijk alles van dat en nog meer.
Zoals Remkes vandaag zei: ‘er wordt teveel gezonden en te weinig geluisterd’.
Had Rutte ea ook eerder moeten doen in Groningen. En na het luisteren, actie. Nu rest alleen aftreden. Heel snel.

Blog

Al bijna 19 jaar hou ik dit blog bij. Tenminste een keer per week schrijf ik iets over waar ik mee bezig ben, wat me bezighoudt, wat me opvalt of wat dan ook. Een paar vaste lezers maar aan publicieit en reacties levert het niets op. Daar gaat het me ook niet om. Ben er toen mee begonnen om te laten zien dat ik (goed) bezig ben en bezig blijf.
Nu is het de eerste keer dat ik gewoon vergeet, niet geinspireerd ben iets te schrijven. Terwijl ik evenveel te melden heb als anders. Er is genoeg te doen. Komt het omdat ik vandaag een mailtje kreeg van iemand die het over een writersblock had of is het toeval?
Ik pak het weer op. Met een foto van Jana Cox die promoveerde over het tekort aan sediment in de grote rivieren. Een artikel met een foto van de atlas van het Holoceen. Ik was medeorganisator toentertijd van het congresje om de atlas te promoten. Bovendien ben ik druk met de bijdragen over de IJssel die ons toespreekt.
Alles is toeval, het writersblock, de IJssel anders en de atlas.

Roosbeef

Na jaren weer eens naar een concert. Roosbeef in Tivoli. In goed gezelschap. Ze was ouder geworden. Het publiek ook. Maar haar muziek en teksten nog als eerder. Hoorde haar voor het eerst met het liedje over de boerderij die gesloopt moest worden. In Duiven. Met Cabongo 1 en Cabongo 2. Ezels denk ik. Kon er me alles bij voorstellen.
En nu ben druk met 'de IJssel anders'. De website wordt steeds voller. Ga kijken.

Kolonisatie

Heb het weer lekker druk. Klein projectje in Kampen, de avond op de Houtzagerij, het meesterwerk over ‘de IJsselvallei spreekt’ en nadenken over een scenario voor de IJsselFilm in Wijhe: het verbeelden van een beladen koloniale gebeurtenis in haar geschiedenis. Als ik meer weet, vertel ik er over.
Eigenlijk is veel geschiedenis beladen als je goed kijkt.
Las gisteren een verhaal over een willekeurig stuk land bij Nijkerk. Heinenland. Zou er een relatie zijn met kolonisatie in welke vorm dan ook? Zo op het eerste gezicht niet maar men onderzocht verder en drie verwijzingen kwamen boven. Uiteraard de gewassen, zoals de verbouw van (tropische) tabak, jarenlang. Nijkerk was een van de productiegebieden op de Veluwe. Verder was het stuk land lange tijd eigendom van een klooster uit Paderborn. Dat bezat veel meer boerderijen en grond hier. Tenslotte, een van de latere eigenaren bleek ook voor een negende deel eigenaar van een plantage in Suriname.

Boerenbijeenkomst

Werd maandag gebeld door een gemeente of ik een week later, aanstaande maandag dus, een avond met boeren op een ontspannen manier zou willen openen. Iets losjes, want het doel van de avond was serieus: horen wat de problemen van de boeren zijn, waar ze mee zitten en wat de gemeente kan doen ter ondersteuning.
Vreemd zo’n vraag. Terwijl alles op scherp staat in het boerenland, vragen naar de problemen en wat eraan te doen. En dat ontspannen openen. Voordat het onrustig wordt.
Ik heb er zo maar niet op gereageerd maar iets van ‘kort dag’. Blijkbaar heb ik de naam dat ik zaken wat ontspannen kan brengen, een hele eer, maar er zijn grenzen.

IJsselvallei anders

Het lezen van 'Het Landschap verstaan' bracht me op een idee. Al langer loop ik met het plan rond om een boek te maken waarin het andere verhaal van de IJsselvallei verteld wordt. Om af te dingen op de observatie, "De IJssel is de mooiste rivier van Nederland". Van het mooie zijn boeken genoeg. Nou ja. Maar er zijn genoeg plekken die minder aan die schoonheid bijdragen. Dus, ik zou voor het boek 100 mensen vragen om hun mislukte plekken aan te wijzen.
Maar zo'n zuur boek, is daar behoefte aan? Na het lezen van 'Het landschap verstaan', dacht ik, laat het Landschap zelf spreken. Als een actant in het Parlement of Things. Dat idee heb ik uitgewerkt samen met compaan Albert Corporaal, die beschrijft hoe het landschap anders was geweest als we hier niet of minder hadden ingrepen. Dat is ook de IJsselvallei anders. We gaan nog een hele lijst mensen bevragen.
Maar dan dus anders.

ZMM

Net een mooi boek gelezen. Van Wim de Haas 'Het landschap verstaan'. De Haas reist Robert Pirsik na, die 1974 het cultboek 'Zen and the art of motorcycle maintenance' schreef over zijn tocht per motor van Minnesota naar San Francisco. Onderweg probeert hij, Pirsik, al filosoferend in het reine te komen met de periode waarin hij helemaal de weg kwijt was, figuurlijk. De Haas past de verschillende filosofische opvattingen die in ZMM voorkomen rondom het begrip 'quality', toe op 'landschap'.
Ik merk dat ik gegroeid ben. Toen begreep ik er niet heel veel van, nu steeds meer.
Hieronder de Honda waar het om ging, nu opgenomen in het Smithsonian. Dan ben je wel beroemd.

Traagheid

De eerste ervaringen zijn hoopvol. Het wordt het jaar van de traagheid. Fiona Tan filmt eindeloos tijdloze decors. De dag erna Sátántangó gezien. Een zwart-wit film van Béla Tarr. Meer dan 7 uur. Iemand zei, een filmbeeld duurt normaal niet langer dan 3 seconden; in deze film gemiddeld 3 minuten. Wat een intrieste beelden en een fascinerend verhaal.

Amsterdam

Een dagje Amsterdam met een oudejaarslijstje van de krant. Van die must-see's. Eerst de Valley, een fantasiegebouw aan de Zuidas. Zoals alles daar, vooral projectontwikkelaars-architectuur; te clean, te veel vorm met al die frivoliteit.
In het Eye een tentoonstelling van Fiona Tan. Integere films en foto's. Stilte, landschap, drukte, werk. Een still uit een film hieronder.
En tenslotte het Sluishuis aan het begin van IJburg. Een paar stevige vormen zorgen voor een verrassend gebouw. Een beauty vanaf het water.

Nieuw Jaar

Heb een mooi, gezond, gelukkig 2023

canto ostinato I music for 4 piano’s I detail © lies holstein 2023 | limited edition 75