We maken een theatervoorstelling de Kas Kraakt. Het verhaal van een tuindersgezin in de jaren '60 toen alles aan 't schuiven was. Zoals nu weer.
Ik zet mijn kennis van en ervaring met vertegenwoordigers van een kunststroming, het minimalisme/conceptuele kunst, bij elkaar. Als een verhaal. Verhalen zijn nooit waar.
Samen met Albert Corporaal heb ik de website deijsselanders.nl gemaakt, over de IJsselvallei als een Landschap dat deelneemt aan het Parlement of Things en tot ons spreekt. Zo'n 50 mensen voeren er het woord namens het Landschap van de IJsselvallei.
In de zomer van 2024 spelen we 'het landschap spreekt', een theatrale audiovoorstelling over alles wat het landschap van de IJsselvallei meemaakt. Op locatie. Nikki Terberg is regisseur. Het is een project van 'de IJssel anders'
Voor de audiovoorstelling Het landschap spreekt maakte ik een achtergrond brochure met toelichting en hoe verder.
Van de meerdaagse wandeling langs de IJzer, voorjaar 2024, maakte ik een verslag. Het was een project van de IJssel anders.
Eind april 2024 organiseer ik een wandeling langs de IJzer. Vijf dagen, van de monding in Nieuwpoort naar de bron in Buijsscheure. Vanuit de IJssel anders. Een soort IJzer anders.
In het maartnummer van Geografie staat een artikel dat ik schreef over het laatste stukje land dat de familie nog heeft in Limburg. Een bosje.
Een verslag van een wandeling in Norfolk. Een travelogue, in de geest van ‘De ringen van Saturnus’ van W.G. Sebald. Herinneringen, associaties, meningen, gebeurtenissen. Nauwelijks chronologisch. Veel fictie. Gepubliceerd in het blad Geografie.
HX ondersteunt de totstandkoming van een zomerexpositie voor Kamper Kunstenaars ten tijde van de IJsselbiënnale.
Tijdens een paar dagen kamperen las ik een boek van Rosa. Het inspireerde me tot dit verslag.
Het eerste verhaal (in een iets gewijzigde vorm) schreef ik voor de cursus creatief schrijven najaar 2022 aan de HU. Toen had ik de smaak te pakken en ontstonden er nog enkele.
Zoals zovelen begin ik te wandelen tijdens de coronaperiode. Geen indrukwekkende afstand. Een rondje van een uur. Maar ik kan er toch veel over vertellen.
In Staphorst is een stichting actief die het langzaamaan verdwijnen van riet als dakbedekking van de Staphorster boerderijen wil keren. Begonnen als Stichting Rieten Daken is de stichting nu verbreed tot Boerderijstichting Staphorst.
Op de hoek van de Wilpse Dijk en de Vermeersweg in Wilp/Twello ligt de Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk, een op te knappen locatie.
HX is lid van een kerngroep die bewoners van de IJsselstreek in de gelegenheid stelt om samen een verhaal-via-film te maken. Zie www.ijsselfilm.nl
Kampereiland boert achteruit. Investeringen in dit unieke gebied blijven achter. Wat zou er gebeuren als je Kampereiland, met allemaal pachtbedrijven, zou beschouwen als één landgoed? Wat betekent het voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling?
HX schreef een toneelstuk over alles wat nu op het platteland afkomt. Klimaat, energie, woningbouw, andere landbouw, etc. Een utopisch bijspel.
De dorpsraad van 's-Heerenbroek heeft HX gevraagd, vanwege de eerdere betrokkenheid bij de dorpsontwikkeling, om het maken van een nieuw dorpsplan te begeleiden. Dat is nodig nu Zwolle verder richting het dorp wil uitbreiden.
In de zomer van 2021 heeft de kerngroep IJsselFilm een Film Festival aan de IJssel georganiseerd. Zie IJsselFilmFestival. Daarvoor is AV materiaal verzameld over de IJssel. HX is (mede-)projectleider.
Het plan voor de grote theaterproductie SuperFruut werd ingehaald door de werkelijkheid, COVID-19. In plaats daarvan komt er een kleine voorstelling die de MKZ van 2001 en de corona van nu tot onderwerp heeft. HX is producent.
HX is betrokken bij het project Places of Hope in de IJsselvallei/Stedendriehoek. Het project is geënt op een eerdere editie ten tijde van Leeuwarden Culturele Hoofdstad en wordt uitgevoerd door het Rondeel Architectuurcentrum in Deventer.
HX ondersteunt Coöperatie Polder Nijbroek en Plaatselijk Belang bij het realiseren van een ambitieus gebiedsprogramma voor de cultuurhistorisch bijzondere polder Nijbroek.
KRING LOPEN wordt een nieuw theaterstuk over energie, landbouw en de mens. HX produceert het samen met de Boerengroep Wageningen onder auspiciën van Stichting IJsselhoeven. Zie hier.
In mei 2001 is de MKZ uitgebroken in Oene en is een groot deel van de IJsselvallei op slot gegaan. Het waren vreemde maanden. In 2021, 20 jaar na datum, zouden we de voorstelling Superfruut spelen, over een vergelijkbare situatie die helemaal uit de hand loopt.
Voor Stichting IJsselhoeven voert HX een fotoproject uit. Fotografen zijn gevraagd om foto's in te sturen met als thema Schoonheid en Troost. Worden als ansichtkaarten verspreid in de IJsselvallei als opsteker in deze coronatijd.
Voor Stichting IJsselhoeven maakt HX een boekwerkje over de Corona uitbraak hier. Essays, verhalen, foto's over vroeger, nu en straks. Crowdfunding via Voor de kunst.
Tussen Hasselt & Zwartsluis in het westen en Rouveen & Staphorst in het oosten ligt de Olde Maten. Een oud en bijzonder natuur- en landbouw; met een informatiecentrum.
Op basis van een Dorpsontwikkelingsplan, opgesteld door HX, heeft de werkgroep DOP Kamperzeedijk een projectprogramma opgesteld, gefinancierd vanuit het Nationaal Landschap IJsseldelta. Vanuit dat programma is, met begeleiding van HX, een aantal kleinere en grotere projecten uitgevoerd.
HX zet er zich voor in de Boerderijenstichting Limburg, die al een groot aantal jaren niet meer actief is, weer tot leven te brengen; in samenwerking met Agrarisch Erfgoed Nederland, het Huis van de Kunsten Limburg en de huidige bestuursleden van de BSL.
HX is mede-organisator van een of meerdere ontmoetingen van mensen die iets met de IJssel hebben. Met een open agenda. Met mensen zonder een direct bedrijfs- of organisatiebelang. Kijken wat het wordt.
HX verzorgt voor Stichting IJsselhoeven de eindpresentatie van drie (deel-)projecten ‘Luiken, Riet en Kloosterboerderijen’ die in samenhang weer een toevoeging zijn aan de kennis over het agrarische erfgoed en het behoud van kenmerkende boerderijen langs de IJssel.
In Olst ligt het centrum van de IJssellinie, met de verdedigingswerken uit de Koude Oorlog. In het diepste geheim gebouwd om de Russen tegen te houden. Een escaperoom in een van de bunkers past daar als vanzelfsprekend. HX organiseert de totstandkoming ervan.
Voor Agrarisch Erfgoed Nederland produceert HX 'Boerderij in de Buurt', een interactieve theatervoorstelling die in den lande wordt opgevoerd en waarbij het verhaal verteld wordt van de veranderingen in het landelij
AEN voert een 3jr programma uit dat gaat over agrarisch erfgoed en omgeving. In 2017 ligt de nadruk op het verkennen van het thema.
Over de Land Art reis die we in september 2017 maakten naar de het Zuidwesten van de VS, waar de Land Art projecten van Smithson, Holt, Turrell, Heizer, de Maria en Judd liggen, schreef ik een artikel in het blad Geografie.
HX voert het project Boerderij Inventarisatie en Monitoring (BIM) uit in opdracht van Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN). Daarvoor was Gerard Hendrix algemeen projectleider van AEN, dat in 2013 het Jaar van de Boerderij organiseerde.
In de zomer van 2017 vindt de IJsselbiënnale plaats, een beeldende kunst route door de IJsselvallei. Stichting IJsselhoeven neemt daaraan deel. HX brengt een verzameling 'spullen' bijeen die in op een deel van Kolkenstein een plek krijgt.
IJssellandschap bestaat in 2017, 750 jaar. Er zijn veel activiteiten. Op 6 oktober 2017 vindt een congres over 'rentmeesterschap in deze tijd', plaats. HX denkt en organiseert het congres mee.
De gebiedscoöperatie IJsseldelta heeft HX gevraagd om, in overleg met alle dorpen die lid zijn van de coöperatie, projecten ter versterking van de leefbaarheid te identificeren. In gesprekken met de dorpsvertegenwoordiging komt ook het belang van een goed 'bestuur' aan bod.
Vanaf 2011 is HX betrokken geweest bij de planontwikkeling en recent de uitvoering van projecten gericht op het Internationale Hanzedagen-proof maken van de Koggewerf. Het is het gebeid waar Kampen en de IJsseldelta hun maritiem verleden willen laten zien aan de bezoekers en bewoners.
Behoud van boerderijen, waar Stichting IJsselhoeven zich voor inzet, is niet beperkt tot de boerderij zelf maar heeft alles te maken met het gebied als geheel.
In mei 2016 realiseert Stichting IJsselhoeven de theaterproductie Groene Rivier.
In 2014 en 2015 organiseert HX in opdracht van Stichting IJssellandschap en IJsselhoeven de zogenaamde reizende tafel Leegstand van Boerderijen. De tafel bestaat uit een viertal excursies en een afsluitend congres over de problematiek van leegstand van agrarische gebouwen.
HX is vanaf het begin, vanaf 2003, betrokken bij Stichting IJsselhoeven.
Voor de Polder Masterbroek wordt door de 'vereniging Polderbelangen Mastenbroek' een dorpsvisie, deze keer een poldervisie, polderplan gemaakt. HX zorgt dat het plan er komt. De inzet maakt deel uit van de dorpsplanontwikkeling voor het Nationaal Landschap IJsseldelta.
HX begeleidt het bestuur van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland met het opstellen van een gebiedsplan voor Kampereiland. Op basis van dat plan kunnen later concrete projecten uitgevoerd worden.
In het Nationale Landschap IJsseldelta maken alle kernen een eigen dorpsplan. In 's-Heerenbroek doet de dorpsraad het zelf, met ondersteuning van iemand van de Provincie. Omdat degenene die het nu deed te weinig tijd heeft, maakt HX het verder af.
De gemeente Apeldoorn wil in de komende jaren de relatie tussen haar landelijk gebied en de stad en omgekeerd versterken. Daarvoor wordt een startnotitie opgesteld. HX begeleidt dat proces en schrijft het verhaal.
De provincie Overijssel wil, als onderdeel van een programma duurzame ontwikkeling dat al enkele jaren bestaat, integrale gebiedsontwikkeling tot stand brengen. De bewoners en gebruikers - dus vanaf het perceelsniveau - geven aan wat in het gebied zou moeten gebeuren.
Regio Stedendriehoek heeft enkele prioritaire thema's geïndentificeerd. Een ervan is de IJsselzone. Daarvan het doel: door het aanbrengen van samenhang en synergie in initiatieven, kan een grotere efficiency en slagkracht bereikt worden en beter op ontwikkelingen ingespeeld worden.
Voor het TREND bureau van de Provincie Overijssel maakt HX een overzicht van de (regionale) economie van Overijssel over de laatste 50 jaar.
Het project Pontje KIjk in de Vegt heeft uit drie onderdelen bestaan. Samen met Wytze Kuijper (ZOOOW!) onderzoekt HX de haalbaarheid van een pontje (voetgangers en fietsen) ter hoogte van de plek waar het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht samenstromen.
In opdracht van de gemeente Zwartewaterland maakt Gerard Hendrix samen het Ingrid van Herel en Loes ten Anscher een dorpsagenda voor Genne. Helaas is er geen vervolg aan gegeven.