Overslaan en naar de inhoud gaan

zaterdag 31 december 2011

Begin volgend jaar start de selectie van Republikeinse kandidaten voor het presidentschap in de VS. Het moet vreemd lopen als iemand het kan winnen van Obama, hoezeer die ook zijn glans heeft verloren. De enige met een stabiele aanhang lijkt Romney, maar die is Mormoon en was te weinig conservatief toen hij gouverneur was van Massachusetts. Maar hij is erg rijk en kan het lang uithouden. De rest is even griezelig als W. hier en even incompetent als diens volgelingen. Nog even en dan zijn we van Bachman, Gingrich, Perry, Paul af, zoals we dat al zijn van Palin, Herman Cain, en elders Kim Yong-il (arme mensen die zo hard moeten huilen en dat in de sneeuw), Berlusconi, Verdonk, etc.
Doe ik toch nog mee aan het maken van eindejaarslijstjes.

zaterdag 24 december 2011

Of het aan het tijd ligt? Misschien wel. Ik raak verzeild in discussies over waardesystemen die alles zouden kunnen verklaren. In de dagen dat Kim Yong-il, de katholieke kerk, weer de banken en Muller van hun voetstuk vallen, komt de onvermijdelijke vraag: waar moet je dan nog in geloven? Occupy gaat in verwarring verder en duurzaamheid is een gadget geworden.
Misschien moeten we dat in deze zappende wereld ook maar accepteren. Er is geen een groot waardesysteem. Probeer in alles het beste te bereiken, de hoogste kwaliteit. In de liefde, respect, ruimte, onderwijs, werk, met Kerst. In de kunst heet dat ideaal nu ‘het sublieme’.

zaterdag 17 december 2011

Was dus twee dagen in Londen, al veel eerder afgesproken en geregeld, maar ik had eigenlijk in Kampen moeten zijn om daar mijn bevindingen over de Koggewerf te presenteren op een drukbezochte informatiebijeenkomst voor de raad. Hier een verslag van de bijeenkomst.

vrijdag 16 december 2011

Twee dagen Londen om een herdenking van W.G. Sebald (10 jaar RIP) bij te wonen in een heel, heel, heel oud theater (Wilton’s music hall), om Tacita Dean en Richter te zien in de Tate en medelijden te hebben met al die kantoorstumpers die om 7 uur nog aan het werk zijn terwijl hun broeders en zusters het happy hour aan het vieren zijn. Vreemd genoeg wordt er in de City nog heel wat gevierd.

sebald-wilton

tacitadean-tate

kantoor

zondag 11 december 2011

Vandaag zit er zomaar een uiltje, een bosuiltje in de tuin. Misschien komt ie kijken naar de uilenkast die we al een paar jaar vergeefs in een boom hebben hangen. Een foto om het bezoek te bewijzen. Je moet het propje veren natuurlijk wel willen onderscheiden.

bosuiltje

donderdag 8 december 2011

Deze periode is altijd heel spannend. Want de prijswinnende auteurs, zangers, beleggers, automerken, allochtonen, hufters en politici van 2011 worden bekend gemaakt. Wie de prijs toekent, wat de criteria zijn, hoe er wordt geteld, wie er mee doet? Geen idee. Dus bij deze: HX is verkozen tot het beste bureau van 2011. Dat was ook zo in 2006 en 2009. En het jaar is nog niet eens om.

maandag 5 december 2011

Crowdfunding is een manier om geld bijeen te krijgen. Voor cultuur, architectuur, community projecten, bijzondere projecten waar nu minder geld voor is. Het systeem is simpel. Er zijn sites waarop projecten worden aangemeld die je financieel kunt ondersteunen. Bijvoorbeeld Voor de kunst, I make Rotterdam – die een loop-fietsbrug door een creatief stukje Rotterdam wil crowdfunden - etc..

loopbrug-schieblok Bij mij werkt zoiets. Je kunt kiezen, je komt bijzondere initiatieven tegen, het wordt een stukje van jou en je krijgt er een kleinigheid voor terug. Voor de indieners is deelname ook belangrijk: natuurlijk voor het geld maar het dwingt je ook het belang van het project goed te beschrijven en te verkopen, de sociale media echt te gebruiken en misschien zelfs een duurzame relatie op te bouwen. Moet ook eens een project aanmelden.

woensdag 30 november 2011

Soms gaan de dingen langzaam, soms te langzaam. Dan weer heel erg snel.
Vanmiddag met een zeurende kies naar de mondhygiëniste voor een doorverwijzing. Een mogelijk slechte vulling ontdekt en morgenvroeg 9 uur bij de tandarts. Sneller kan niet.
Gisteravond zaten we bij elkaar in Mastenbroek, de vorderingen van het polderplan door te nemen, dat ambitieuze projectprogramma in die bijzondere polder. D'r zijn wat kleine zaken in uitvoering - het laaghangend fruit zoals dat in het jargon heet. Maar de aanpak van de grote klussen zoals het centrum (€ 200.000) duurt maar. Men wordt ongeduldig, de groep en ik ook ook wel. Belangrijk is ook de polder te laten zien dat er wat gebeurt. Instemming, vergunningen, offertes, bestekken, communicatie, het vraagt allemaal tijd. Ondertussen moet je het enthousiasme wel op peil houden. Daarvoor moet dus succesjes organiseren.

vrijdag 25 november 2011

selectiedinerGisteren iets bijzonders. Ik had samen met Loes ten Anscher, altijd wel in voor het onverwachte, een zogenaamd selectiediner georganiseerd, heerlijk gekookt door haar King. Daaraan namen 11 disgenoten deel. We hadden elk van hen gevraagd om als tegenprestatie een presentatie van max. 4 minuten te maken aan de hand van ‘plaatjes’ over hoe elk vanuit zijn/haar metier met selectie bezig is.
Het was een bont gezelschap van onder andere een postzegelhandelaar, professional organiser, onderwijsleider, neuroloog, werelderfgoedspecialist, aardappelveredelaar. Tussen de gangen door dus 11 presentaties, allemaal verschillend en zeer inspirerend. De uitkomst verwerk ik voor mijn scriptie over selectie van erfgoed.
Als het goed is komt er nog meer uit voort. Wordt vervolgd dus.

Op de foto, de eettafel na de maaltijd, die wel iets uitliep. Zo bijzonder was het.

zaterdag 19 november 2011

Garnalen. Waren er maar meer garnalen, maar niet altijd. Garnalen zijn bijzonder. Ze hebben een sterke smaak, vooral als trassi. Ze zien er niet uit. Ze nemen knoflook zo lekker op of mee. Ze lenen zich voor tv reclames. Ze hebben een eenvoudig te verwijderen darmstelsel. Ze veranderen van kleur en vorm als je ze bakt en ze zijn makkelijk klaar te maken – even bakken (grijs) of opwarmen (roze). Ze smaken altijd als je ervan houdt; met rijst, spaghetti. Eigenlijk heb je aan een paar al genoeg. Een broodje garnalen is teveel.
Maar garnalen, zeker de IJslandse, kunnen veel conserveermiddelen bevatten, kleurstoffen en zelfs smaakversterkers. Gisteren kookte ik een portie van de markt en die had teveel smaak. Je kunt ook maar beter niet opzoeken welke additieven erbij gedaan kunnen worden. Garnalenpolitie op loslaten.

zaterdag 12 november 2011

Maar goed dat ik tijdig Limburg verlaten heb want met de maatregelen van Tinkelebell was me dat niet meer gelukt. Er wordt een grote muur omheen gezet. De rest van Nederland wordt aan de Chinezen verkocht. Lost gelijk de crises op. Het waren een paar van haar soms wat melige voorstellen die ze in de Pietje Bell lezing deed.
Maar ik heb haar hoog en kon me niet voorstellen dat dit het hele verhaal was. Eigenlijk was haar boodschap dat mensen maar wat beweren. Zoals nu over neuro's en de herintroductie van de gulden. Het zijn allemaal 'voxpop'-jes, zoals dat in de journalistiek blijkbaar wordt genoemd.

maandag 7 november 2011

Het Kunstenlab in Deventer organiseert deze dagen een Fablab. Daar kan 3d worden geprint, er staan lasersnijders en er is deskundige hulp aanwezig.
Ik wilde een prototype hebben van het pontje Kijk in de Vegt, een van de projecten waar ik mee bezig ben. Dus heb ik Marcel van Dorst gevraagd een sketch-up te maken van (een foto van) het Kozakkenveer in Veessen. Met dat model ben ik naar het Fablab gegaan.
Ziehier het resultaat, een transparant model van 10 cm. Net echt maar nog niet helemaal.
Fascinerend hoe het allemaal werkt, deze toekomst.

pontje-fablab

zaterdag 5 november 2011

Herbestemmen is de opgave. Van kantoren, fabrieken, boerderijen, kerken.
Richard Florida, - een erg slechte foto van hem bij zijn toespraak tijdens het exclusieve diner - is de goeroe van de creatieve stad. Hij sprak ons toe bij de opening van de Biënnale Herbestemming en heeft het over een 'reset'. Het systeem voldoet niet meer, het kan anders.

richardflorida-maastricht

Leegstand is trouwens niet alleen een gevolg van de crises. Als de economie in het tempo van 2005 was doorgegroeid dan zou meer dan de helft van de 10 miljoen mtr2 die nu leegstaat, dan ook leegstaan. Er is onverantwoord veel gebouwd.
Gelukkig biedt de 'reset' weer mogelijkheid om dat wat waarde heeft te behouden. Want vernieuwing ontstaat om met Jane Jacobs (volgens Florida) te spreken vooral in oude omgevingen. "New ideas need old buildings".

Heerlijk zo'n dag inspiratie. Allemaal voorbeelden van bevlogen architecten en andere creatieven: van nieuw denken over tijdelijk gebruik, de derde werkplek, meeting places, nieuwe financieringsvormen, etc.
Daar moeten we met boerderijen ook wat mee kunnen maar vooral willen.

zondag 30 oktober 2011

Je moet overal een mening over hebben: of die orka nu wel of niet de zee in kan, of Mauro het land uit kan, of Cruyff zijn commissariszetel maar moet inleveren want het wordt niet wat, of de griepprik wel of niet werkt, of VI de televizierring terecht heeft gewonnen, of ritueel slachten mag of niet? Wat een versimpeling van zaken.
Maar het is wel weer hartverwarmend als die media het briefje van do-gooder Bleker aan Mauro in beeld brengen en diens reactie: ‘Mooi niet’. Dat moet je ook maar zeggen als je weer een mening moet hebben.

woensdag 26 oktober 2011

De algemene opvatting is dat de overheid er maar een potje van maakt. Voor het echte werk, betrouwbaarheid moet je bij de markt zijn, zeker bij banken die betrouwbaarheid hebben uitgevonden. Dat dat niet helemaal het geval is blijkt wel uit de prut waar we inzitten. Het systeem is on(be)grijpbaar en iedere oplossing is zolang geldig tot de volgende wordt voorgesteld. Het blijkt ook dat ondanks alle drukdoenerij en bonussen, de banken het de laatste 15 - 20 jaar erg slecht hebben gedaan, qua aandelenwaarde. Dat zegt Schinkel in de NRC.

Maar het is niet alleen prut als het om miljarden gaat, het begint al op de werkvloer. Onwetendheid en onbetrouwbaarheid. Ben de laatste twee maanden druk met het omzetten van een paar ‘financiële producten’ bij de Rabo naar andere. Om welke producten het gaat is niet belangrijk en privé.
Ook op dit niveau verloopt het heel knungelig omdat de medewerker – “excuus, ik ben gelijk hierheen gekomen, heb nog niet eens een stropdas en jasje aan!” – gewoon niet deskundig is. Regels en regelingen zijn niet bekend. Ondertussen heb ik tien verschillende medewerkers gehad, allemaal “moeten ze nog iets uitzoeken”. Afspraken worden niet nagekomen.

Hendrix, ophouden, twee dagen achter elkaar brommen is niet goed.

Hopelijk levert de eurotop vanavond nog wat op. Arme mensen die met dergelijke problemen moeten dealen.

dinsdag 25 oktober 2011

Bij een symposium over ‘coalitieplanologie’ (= afstemmen met partijen en stakeholders) waar ik vandaag met dochter bij was, stelde de secretaris van de LTO Noord in Gelderland (met een bedrijf in de Achterhoek, Duitsland en Brazilië), dat het platteland alleen maar een ruimte was om te ondernemen, want zo was het ook 'gemaakt'. Natuur was niet meer en minder dan boerennatuur, veel rijker dan alle andere natuur-natuur. Hulde aan Bleker.

De overheid moest de regels laten vieren. Trouwens die had toch geen aandacht voor het platteland want “als een bedrijventerrein – want het platteland kon toch wel als een bedrijventerrein worden beschouwd – er zo onttakeld uit zou zien als het landelijk gebied nu, dan zou de wereld te klein zijn”. Alsof de onttakeling vanzelf is gekomen. Duitsland was het groene/goede voorbeeld.

Het platteland als een ruimte voor iedereen, het platteland met een leesbaar verleden, landbouw als een way of life, waardering voor al die mensen die linksom of rechtsom hun eigen omgeving mee willen inrichten, ik heb er niets over gehoord. Overigens ook niet als het ging over de stad. Ontwikkelaarsjargon. Over burgerparticipatie niet meer dan de gebruikelijke ontwikkelaars blabla.

Een aardige uitspraak van Friso de Zeeuw, de inleider in vaste dienst: ‘retro-innovatie’: innoveren door de jaren 50 als inspiratie te nemen: het vakmanschap, de soberheid, handen uit de mouwen en niet teveel ‘processen’.

zondag 23 oktober 2011

Ben visueel ingesteld. Dat helpt maar staat soms ook in de weg.

Het helpt als je een adres voor je ziet of waar het woord op de bladzijde staat of waar je iets het laatste hebt neergelegd.
Maar het helpt ook wel eens niet. Bijvoorbeeld als het beeld niet blijkt te kloppen.

Maar je kunt niet overal volstaan met ‘het beeld’. Ik ben nu met de scriptie bezig en weet precies hoe die eruit gaat zien. Niet in de zin van 'het plaatje' maar als redenering, als een verzameling, de uitstraling die die moet hebben. Het beeld is tijdelijk bruikbaar. Maar zeker als het over zoiets abstracts gaat als wat erfgoed is, dan moet je daar helderder in worden, met de billen bloot. Zelfs al ben ik geen diepe vorser, ook als een brede denker en doener heb je meer nodig dan een beeld en het gevoel dat …. Per slot is het wetenschap. Dat is wat anders dan de weg vinden.

dinsdag 18 oktober 2011

Het was koud in Venetië maar de Biënnale en Pinault collectie maakten alles goed. Via Home Food Italië een avond bij mensen thuis gegeten. Een bijzondere ervaring.

Venetië is een bizarre stad. Je bent al verdwaald voor je de hoek om bent. De Willink-achtige decors in St. Elena, de cruiseschepen, de ontzettende drukte en het moet nog drukker worden. De kerken met de oude en nu de Biënnale kunst van Faber, Kapoor.

cruiseschip-venetie

faber-biennale2011

maandag 10 oktober 2011

boekje-burgerinitiatievenEen afdeling binnen het Min van Binnenlandse Zaken etc, vroeg een tijd geleden aan deskundigen op het gebied van burgerparticipatie om een advies te schrijven voor gemeenten en andere overheden hoe om te gaan met initiatieven van bewoners. Ik mocht een essay bijdragen waarin ik de ervaring met projecten-van-onderop heb beschreven. De studie is nu uit. Mijn bijdrage is overtuigd, overtuigend, inspirerend, scherp. Tenminste dat vind ik. Ik schreef graag mee aan de studie. Rest nog de uitvoering.

zaterdag 8 oktober 2011

Heb de hele tijd het gevoel dat we/ze niet toekomen aan de zaken die er werkelijk toe doen en afgeleid worden door toevalligheden, zoethouders en onbenulligheden. Dat is in ieder geval zo in de grote economie waar de echte beslissingen niet worden genomen, in het bestuur dat zich laat verzieken door populisme. Zoals daar is, de caviapolitie. Waar is die gebleven? Waarschijnlijk mee aan 't trainen in Kunduz.

zondag 2 oktober 2011

Met veel plezier/leedvermaak bekijk ik promotiefolders, advertorials van bedrijven en vooral van businessclubs die mosselen eten, luisteren naar het verhaal van een VIP, de maandelijkse bizz-borrel organiseren of gewoon hun bedrijf mogen promoten. De teksten ronken alleen maar, daar heb je niets aan. Maar in die bladen of krantenbijlages staan meestal heel verschrikkelijke foto’s van managers, eigenaren, medewerkers. Ongemakkelijke foto’s. In 90% van de gevallen lachen ze. Meestal staan ze erbij als wethouder Hekkert in Juinen. Vaak zijn ze ook net te dik, te glimmend of teveel opgemaakt, in een fout pak. De foto is soms net verkeerd genomen.
Ik hoop altijd maar dat het mij bespaard blijft.

dinsdag 27 september 2011

Drie weken in Mexico en USA geweest. Heel veel gezien. Teveel om te noemen. Werk gezien van Rivera, Hendrix, Smith, Kahlo, Baragan, Judd, Rothko, Flavin en Twombly en van velen die geen 'naam' hebben. Een klein stukje van Mexico stad en van Texas meegemaakt. Geweldig.

rivera

cactushaag

hendrix-puebla

baragan

oefenen-stierenvechten

newman-at-rothko

judd-marfa

woensdag 21 september 2009

Vandaag de Menil foundation bezocht en de werken die via de de Moines stichting, de Bell family, Peter en Margaret Smith verworven waren, daarna het Anderson Centre for Cancer research; door het Van Dam park gewandeld. Kortom van alle sponsoren mogen genieten. Wordt dit dus ons voorland? De Bieze bibliotheek, Intermontage sportpark, Oolman bos. De Rabobankzaal hebben we al. Zei het eerder maar waar komt het morele gezag vandaan om publieke voorzieningen te claimen? (Overigens zijn de meeste namen fictief maar niet helemaal.)

zondag 18 september 2011

Vreselijk dat je je tegenwoordig in het buitenland moet verontschuldigen dat je uit Nederland komt. Vroeger was iedereen onder indruk van onze vrijmoedigheid, tolerantie en internationale houding. Naast natuurlijk voetbal en de helden die daarbij horen. Niets is er meer van over. We worden genoemd vanwege die idioot van Wilders en de hele regering die hij gijzelt en die zich laat gijzelen. Nu weer het boerkaverbod. Dadelijk natuurlijk een regeringsverklaring die bol staat van identiteit, verantwoordelijkheid en zorg over de nieuwe moslims van Europa, de Grieken. Schande. Waar blijven de protesten.

maandag 12 september 2011

Een voorrecht om gastronomisch verwend te worden. Bijzondere gerechten - maisfungus, sprinkhaan met guacamole, zwarte jus van chocolade, fruit en vleesnat, veel heel verschillende pepers - allemaal kunstig geserveerd en van kommentaar voorzien door de chef zelf. En dat in goed gezelschap.

vrijdag 9 september 2011

Probeer me voor te stelllen hoe het is een 18 miljoenenstad te organiseren of te besturen. Als bovendien het apparaat met andere en eigen belangen is geïnfiltreerd, er te weinig geld en teveel menskracht beschikbaar is, de verwachtingen enorm zijn en de druk om mee te doen heel groot. Iedere straathoek is al een opgave op zich. Dan zijn 'gebeurtenissen' als Kunduz of het wegpesten van een homostel incidenten. Misschien zelfs wel 911. Maar dat is het ijkpunt van de strijd tussen de systemen waarvoor alles moet wijken.

zaterdag 3 september 2011

Donderdag in record tijd onze appels verwerkt. De hagel van een paar dagen eerder en het vroege voorjaar dwongen ons om veel vroeger dan normaal het fruit te verwerken. Gelukkig had de Welsumse sapmobiel haar eerste persdag en konden we er – met dank aan iedereen die daarvoor zorgde – terecht. ‘s Morgens alle goudrenetten, peren, wat jonathan en andere moesappels (de Jacques Lebel) geplukt en om half drie hadden we 35 5 liter pakken natuurzuiver (met wat uitgeperste wormpjes, oortieken en hagel-rotte plekken) appelsap. Heb het nog niet geproefd. Kan me voorstellen dat het wat fris (een beter woord dan zuur) is.

zondag 28 augustus 2011

Ik zou het als geen ander moeten weten maar gisteren werd het me weer eens echt duidelijk. Bertus Menkveld, boer in Gorssel liet een groep mensen, die we willen interesseren voor inzet voor IJsselhoeven in het zuidelijk deel van de IJsselvallei, de boerderijen in de buurt zien. Maar als vanzelfsprekend ging het niet alleen over de gebouwen maar over de erven, de uiterwaarden, de IJssel, de mensen en alle verhalen, over vroeger maar ook over straks: rood voor rood, nieuwe functies in boerderijen. Want erfgoed is niet alleen (zozeer) het gebouw maar maar alles wat erbij hoort, hoorde en zal horen.

Evengoed is politiek niet alleen economie. Verhofstadt liet in Zomergasten zien dat als politiek en de politicus geen besef heeft van een groter geheel - Europa, cultuur, muziek, ethiek, van het verleden en een toekomst -, dan blijft het het banale, populistische verhaal van nu.

zondag 21 augustus 2011

Met het tweede scherm Zomergasten gevolgd. Je mist wel wat van het eerste als je afgeleid wil worden door alle getwitter. Zeker bij een autist als van Lieshout. Een kunstenaar die wat te zeggen heeft. Door alle getwitter krijg je wel alle quotes goed mee, zoals ‘Rotterdam is alleen maar infrastructuur en geen stad’. Iedereen valt hetzelfde op. Bijvoorbeeld dat het allemaal heel naturel was, de manier van praten, inclusief de onduidelijkheid van het kunstenaarschap, de zomergast die zich even moest terugtrekken. Goed elitair en heel mooi allemaal.

woensdag 17 augustus 2011

Een mooie middag voor Kröller-Müller, op witte fietsen, de kevers en meer van Jan Fabre en een ijsje van Co toe.

Verder aan de scriptie gewerkt. Bezig met het verkennen van de begrippen, erfgoed, cultureel erfgoed, geschiedenis, historie, het verleden. De Congo-kever-schilderijen en de uitsnede uit het plafond op de tentoonstelling van Fabre zijn eigenlijk erfgoed in het kwadraat. Hij maakt toekomstig erfgoed van erfgoed. Zoiets.

kevers_JanFabre

dinsdag 16 augustus 2011

Vanmiddag in een gesprek met Jaap Starkenburg van IJssellandschap,- altijd weer een genoegen met hem de stand der zaken door te nemen - geconstateerd dat we echt naar ander geld en nieuwe benaderingen op zoek moeten om cultuur als teken van beschaving, overeind te houden; de wetenschap te bekostigen, zelfs als die geen direct maatschappelijk nut heeft of geld oplevert. Gebiedsontwikkeling moet ook anders. De overheid trekt de handen af van veel zaken maar geeft nog weinig ‘juridische ruimte’ om te kunnen ondernemen. Het eindeloze, energievretende gevecht dat Stichting IJsselhoeven nu al jaren moet leveren om een monument (de Middenhof in Terwolde) te mogen herbestemmen en inrichten vanuit de eisen en mogelijkheden van nu, is zo’n voorbeeld.
Er moet natuurlijk nog wel bestuurd worden. Want we laten het maatschappelijk leven nu al (te) veel over aan bewakingsdiensten, ziektekostenverzekeraars en anderen financiele instellingen, projectontwikkelaars.

vrijdag 12 augustus 2011

Eerst was het de kassier bij de Boerenleenbank, toen dé banken, toen de Dow Jones & de AEX, toen de hedgefondsen en nu zijn het afkortingen van credit raters die bepalen of we nog gelukkig zijn. Eerst was het echt geld, toen papieren geld, toen potentiële waarde van geld, toen bedrijfswaarde en nu waarde van waarden. En als men er niet meer uitkomt dan is economie weer gewoon emotie.

zaterdag 6 augustus 2011

Gisteren op een fantastisch mooie locatie, Het Haveke in Eefde waar je normaal ook niet komt, twee eenakters van Tjsechov gezien, gespeeld door 't Woud Ensemble. Een mooie avond, te midden van duur publiek, want het was aan de prijs. Subsidie is er niet meer bij en cultuur wordt duur. Zo willen we dat blijkbaar. De beurs – ook die andere - bepaalt ons welbevinden. Maar goed dat de handel in het weekend even stil ligt.

de-beer-woudensemble-foto-renedenengelsman

zondag 31 juli 2011

Heb gisteren het laatste vak van de masteropleiding Erfgoedstudies afgesloten. Dat was een stage bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed waar ik een symposium over ‘de paleogeografie van Nederland in het Holoceen’ mee heb georganiseerd, verslagen en daarop verder gedacht: welke onderzoeksopgaven komen uit die bijeenkomst voort. Voor mij was het een erg onbekend terrein. Interessant. Maar ik kwam soms in zo’n positie waar ik vroeger studenten voor waarschuwde: als je iets niet begrijpt moet je het niet opschrijven, want je valt gegarandeerd door de mand. Is mij dat nu ook niet soms, een beetje, ietsje, ergens overkomen?

Rest me nog het schrijven van de Masterscriptie. Afstudeerscriptie klinkt wat minder zwaar en dat heb ik wel nodig om ermee op gang te komen. Hoewel, het voorwoord heb ik al. Maar dat schrijf je meestal pas aan het einde.

dinsdag 26 juli 2011

Vorige week een paar projecten feestelijk geopend in ’s Heerenbroek. Succes moet je vieren, dan hou je plezier in wat je doet. Bij het ommetje het Proemepad – niet genoemd naar pruimenbomen maar naar de sintels die het pad achter de huizen de zwarte kleur gaven – lieten we ballonnen op en hadden we schik. En dat in deze sombere dagen.

opening-proemepad

opening-proemepad

vrijdag 22 juli 2011

Interessante discussie laatst bij ‘het filosofisch debat’. Vaak wordt een vergelijking gemaakt tussen de jaren 30 en nu, bijvoorbeeld de NSB en de PVV. Er zijn overeenkomsten en verschillen. Er waren - en zijn nu - instanties die op zich goed werken. Maar het probleem was dat het ‘rechtstatelijk’ gevoel niet gedragen werd. De politiek maakte daar misbruik van en voedde het gevoel van overbodigheid en partijdigheid. Daar ligt de oveenkomst tussen toen en nu. Men neemt het eigen rechtssysteem, het eigen gelijkheidsprincipe (artikel 1), de kamer, het KNMI –om eens wat te noemen - niet meer serieus. Wat moet je dan als burger nog geloven, zeker met alle mediageweld, dat bepaald wordt door ‘het effect’. Dat is het gevaar van het populisme.

zaterdag 16 juli 2011

Ontwikkelingssamenwerking (OS) leek, toen ik er nog in werkte, zo eenvoudig. Een x aantal landen kreeg steun, projectgebonden, beleid veranderde wel eens, er gingen landen af en kwamen er bij. Nieuwe criteria: vrouwen, brandhout, micro-krediet, onderwijs.

Ben het spoor inmiddels bijster: China, Saoedië Arabië en andere landen met geld, kopen op grote schaal grond op voor haar eigen nut. Lokale elites en weekendboeren uit de stad gaan op een meestal onverantwoorde manier 'boeren' op het platteland. De WB en IMF bepalen nationaal economisch beleid, ¾ hulp verloopt via multilaterale kanalen. De tegenstellingen in de landen zelf wordt alleen maar groter, regimes hebben allemaal boter op het hoofd. Het MO staat op de kop. Ontbossing in Zuid Amerika gaat versneld door, opium komt vooral uit Afghanistan. Landbouw intensiveert verder met alles wat er aan antibiotica, soja bij hoort. Defensie doet aan OS, SNV gedraagt zich als een verkeerd bedrijf. Vitens, TNT zijn belangrijke particuliere do-good’er. WK’s zijn de motor voor de economie. Somalië is opgegeven aan de rebellen, de piraten en de hongersnood.

En alles wat ik hoor in Nederland is dat de OS het wel met minder kan stellen of helemaal afgeschaft kan worden. Hoezo, waarom, waartoe, wat dan wel, wat niet meer? Wie het weet mag het zeggen.

woensdag 13 juli 2011

Op het gemeentehuis in Kampen het Koggewerf rapport besproken met alle geïnterviewden, tenminste met hen die er waren. Had wel wat dieper mogen gaan. We bleven wat hangen op wensen van de een paar stichtingen, relatie met de gemeente en de intentie om er wat moois van te maken. Misschien is dat ook wat nu haalbaar is, want alles hangt met alles samen en daar moet je verstandig mee bezig gaan. Hoop dat ik mee mag doen.

Toevallig waren we afgelopen zondag met vrienden in beeldentuin de Anningahof in Zwolle. De foto van de boten van Cornelis Rogge (de Zielevaart) was een prachtige voorkant voor het rapport geweest. De boten met al hun hebben en houwen op het droge. Het akelige is dat het ook nog zou kunnen rijmen: Rogge-kogge.

anninganhof-rogge-zielevaart

zaterdag 8 juli 2011

Gisteravond een bijzonder concert. In de tuin van dominee Dekker in Mastenbroek vond, als onderdeel van het Polderplan dat ik begeleid, een optreden plaats van jeugsymfonieorkest de Vuurvogel uit Zwolle. We waren vooraf bezorgd over het aantal toeschouwers want er waren oranjefeesten in ’s-Heerenbroek en toneel op Kampereiland. Een klassiek concert in de polder, je moet maar durven. Het was uitverkocht, alle 350 stoelen bezet. De regen dreigde maar viel niet.
Een paar buxussen stonden een vrij zicht en horen ietsje in de weg en filmmuziek is niet direct ons ding. Maar het was een groot succes. Het enthousiasme van de dirigent en het lef om elektronica te verwerken waren extra. De polder liet zich weer op een andere manier zien.

concert vuurvogel in mastenbroek

zondag 3 juli 2011

Vind het organiseren van bijeenkomsten, dagen, veldwerk altijd bijzonder leuk. Gaat me ook wel goed af. Maar een ding haat ik en dat is de paar uur die eraan vooraf gaan. Want dan bellen mensen af dat het toch niet lukt, ze ziek zijn, de verkeerde trein hebben genomen, niet weten waar het is. Dan ga je twijfelen aan het programma dat je hebt opgesteld, dan slaat het weer om. Je zou je mobiel willen uitzetten.
Het goede is dat het evenement dan meestal goed verloopt. Waarschijnlijk omdat je er geen verwachtingen meer van hebt.
Ik had het er, mailens, over met Jacolien die gisteren de eerste ‘dag van het dorp’ organiseerde in ’s-Heerenbroek. Die kreeg er vooraf ook buikpijn van. Maar ze slaagde met lof.

dinsdag 28 juni 2011

Drukke dagen ook buiten HX om, voor zover dat te scheiden is. Dat is deze tijd van het jaar altijd. Ieder jaar een of twee HF uitvoeringen. Afgelopen weekend ‘de Russen’ gezien. Fantastisch. Een toneelstuk van 6 uur (met twee, te korte pauzes). Toneelgroep Amsterdam in volle bezetting. Twee stukken van Tsjechof bewerkt door Lanoye. Over basale zaken: relaties tussen mensen, man-vrouw, hoog en laag, eerlijkheid, daadkracht en twijfel. Botheid, venijn, verfijning. Al die tijd geboeid zitten te kijken. De stoel werd op het einde wat hard.

Daarvóór waren we in Den Haag bij dochter die daar ‘proef-woont’, ondertussen proef-woonde. Een kleine week lang. Om Den Haag te leren kennen. Maar ze was ook druk met het afgeven van interviews en opnames. Dat allemaal om meer forenzen naar de stad te krijgen.

Het Stadskantoor Leyweg van het stadsdeel Escamp in Den Haag was ook intrigerend. Levert vreemde plaatjes op.

hal stadskantoor ESCAM, Uytenhaak

woensdag 22 juni 2011

Vandaag een paar projecten in Winterswijk, die vanuit Belvoir Gelderland (een erfgoed-subsidieprogramma) waren ondersteund, mee geëvalueerd op de bijdrage aan ruimtelijke kwaliteit. Ik had over het programma met Thom Melenhorst, die samen met Jan Olaf Tjabringa Cultuurland Advies vormt, meegedacht. Ik was zeer content dat we het de hele dag niet hebben gehad over mooi of lelijk. Maar wel over aspecten die te maken hebben met belevingswaarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde.

Het herstelde bosbad was heel bijzonder: dat klopt, wordt beleefd, heeft een eigen gezicht, is/wordt verbonden met andere initiatieven, er is draagvlak, het is toegankelijk, maar vraagtekens hadden we bij de toekomst. Het is misschien geen strandbad-van-nu maar een juweeltje uit 1933. Is ’t exploitabel als buitenbad met een exquis restaurant in het hoofdgebouw?

lodge winterswijk

zwembad winterswijk

zaterdag 18 juni 2011

Ook duurbetaalde kunst kan de mist in gaan. Gisteravond voortijdig weggegaan bij de Human Music Box, een Holland Festival productie. Wat een pretentie!
Gelukkig het bezoek aan Amsterdam nog goed gemaakt met een stukje van Art Zuid. De fascinerende schildpad van Jan Fabre en het vliegtuigje van Joost Conijn, een jongensdroom.

vliegtuigje_joost_conijn

Dat allemaal na het geslaagde symposium bij het RCE eerder op de dag. Dat mocht ik mee organiseren. Wetenschappers beconcurreerden elkaar in wijsheid en soms vooral in data, naar aanleiding van ‘de Atlas van Nederland in het Holoceen’.

Over wijsheid gesproken. Laten wijzen wijs blijven. En niet, zoals Donner - die, in de woorden van Heijne, 'zichtbaar geniet van zijn eigen intelligentie' – doet in zijn integratienota, meedoen aan het popi denken. Politiek hoereert.

zondag 12 juni 2011

Een mens moet zich door onverwachte zaken laten uitdagen. Door voorstellingen, boeken, films. Meestal krijg je er iets van mee maar er zijn ook van die gelegenheden dat het wat minder is dan je zou willen.
Vrijdagavond in Zeewolde de voorstelling Koolzaad gezien. Theater op locatie. Kunstig geënsceneerd maar zoveel drama dat het bij ons niet overkwam. Over de pioniers van de Flevopolder die nu 50 jaar bestaat.

advertentie 2011

Vandaag de kunstroute Okkenbroek gefietst. Een bescheiden budget – HX sponsort de route al een aantal jaar, met genoegen - maar er zijn altijd wel een paar werken die blijven hangen. Deze keer minder. De teil-koeien waren nog het meest imponerend en het gazon-dat-uit-logeren-gaat. Verder was het druk en op sommige plekken had het een braderie uitstraling met promotie van Sallands houtoven brood en de verkoop van versteend hout in een oude stal. Maar misschien begrijpt de organisatie de tijdgeest beter dan ik. Het Sallandse landschap wordt ondertussen monotoner met steeds meer erg grote, lompe stallen.
En ik moet een Steenbeek lezen, voor de leesclub. Geen genoegen.
Verder gaat het wel goed.

vrijdag 10 juni 2011

De afgelopen twee dagen bezig geweest met het onderwerp Diversiteit. De denktank van de provincie Overisjsel, het TREND bureau, studeert op het onderwerp en ik heb daarvoor, via de nieuwe zzp-er Marian Tomasini, een veldwerk georganiseerd in en om Mastenbroek; een soort RRA (rapid rural appraisal), kort kwalitatief onderzoek. Inhoudelijk de moeite waard maar je raakt ook weer 'op de hoogte'.

Blijkbaar even de hypes niet helemaal gevolgd want op dit moment moet je het hebben over ad-hoc planologie, tijdelijke bestemmingen; in ieder geval over het diskrediet van de planning op langere termijn. Deels is het nieuwe denken ingegeven door de omstandigheden waarin we verkeren: leegstaande kantoren en bedrijventerreinen, weinig zicht op het aantrekken van de woningmarkt, verdergaande economisering. Deels is het wraak op de linksmens, hoe die werkte aan een maakbare samenleving. Maar het is ook een zwaktebod en opportunisme. Je kunt alles inpassen, een nieuwe vorm voor ‘gedogen’. Hadden we daar niet onze bekomst van?

vrijdag 3 juni 2011

Las een interview met David Harvey, de éminence grise van de geografie. Hij maakte een opmerking over Twitter, Facebook en al die andere communicatieverworvenheden. Je zou, zo zegt hij, bijna denken dat die media alle een waarde in zichzelf hebben, of nog sterker een inhoud op zichzelf hebben. ‘The medium is the message’. Dus je bent gek als je er niet aan meedoet.
Maar uiteindelijk gaat het nog steeds om de inhoud: 90% is non-informatie en de rest, daarvan is het merendeel, informatie die je niet wil weten. Revoluties ontstaan niet door Twitter maar door een steeds grotere ongelijkheid en die kun je via Twitter, Internet, voor sommigen, soms, ietsje beter zichtbaar maken. En Twitter etc zorgt zeker niet voor continuïteit, daar zijn mensen voor nodig.

In een ander artikel in OPEN, beschreef Metahaven – een creatief bureau in Amsterdam - de wereld na de Euro en daarmee, volgens mij, de leegheid van het medium. Facebook zou goed zijn om de Euro, als die instort, te vervangen in plaats van dat de gulden, D-mark etc weer terugkomen. Facebook is de grootste sociale community, het logo is al bijna een geldsymbool en er is al een Facestate voorgesteld. Hou de term Whuffie in de gaten want dat gaat de toekomstige waarde bepalen. Heerlijk zo te mogen denken maar eerlijk? Door welke eigenaar wordt dan de economie bepaald, een nieuwe nog virtuelere markt? Hebben we daar nog geen bekomst van?

zaterdag 28 mei 2011

Mag kennismaken met weer een nieuwe organisatie met alle bijbehorende protocollen. Formulieren, een pasje, een token om van huis uit te kunnen werken, een mailadres. Ik ben voor twee maanden, parttime stagiaire bij het RCE, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Wilde als keuzevak bij Erfgoedstudies iets meer weten van archeologie en ik had geluk. Het RCE organiseert een symposium-metje over de Atlas van Nederland in het Holoceen, die pas door de dienst is uitgegeven. Ik moet dat symposium mee voorbereiden, verslaan en vooral komen tot een nieuwe onderzoeksagenda voor het thema Holoceen, vanuit de oriëntatie van het RCE, TNO/Deltares en de TU Delft. Nog meer nieuwe mensen, procedures en termen. Moest ook eerst opzoeken wat het Holoceen ook weer was, vergeleken met Quartair, Pleistoceen en andere geologische tijdperken en hoe de paleogeografie zich verhoudt tot de archeologie.

Ondertussen gaat HX gewoon door.

woensdag 18 mei 2011

Vandaag de laatste van drie veldexcursies die horen bij het vak Erfgoed en Ontwerp. Een stukje van de Atlantik wall bezocht, van IJmuiden tot Den Haag. Zoals meer studie-evenementen verliep ook deze excursie niet geheel volgens plan maar ik heb wel weer bijzonder erfgoed gezien. Een bunkercomplex, omgevormd tot een verzameling zomerhuisjes in de duinen bij Noordwijk. Nu was het extra vervreemdend omdat de spinsel-/spikkelmot de kardinaalsmuts, een heester, had vervormd tot grijze, (tijdelijk) dode takken. Hier in de tuin is dat ook zo. Vreemd en een beetje vies met allemaal die rupsjes in trosjes en aan draden.

Nog vervreemdender was het bunkermuseum van de ‘bunkerboys’ in Scheveningen; veel oorlogsdingetjes en jongensverhalen.

bunkerhuisje

bunkervitrine

Het is erfgoed waarbij het gaat om objecten meer dan het verhaal en om de techniek meer dan de mensen, om het nu meer dan om eerder. De Atlantik wall is wat dat betreft als de IJssellinie. Hoe komt dat? Te pasgeleden, te weinig verfijnd, men kan er zich niet mee identificeren? Er is eigenlijk niets gebeurd, het is saai?

zaterdag 14 mei 2011

Nog even verder over de excursies die onderdeel zijn van het vak Erfgoed en Ontwerp.
Een paar dagen geleden waren we in het KAN gebied, Arnhem-Nijmegen. We begonnen de dag bij Das en Boom/het Nederlandse Cultuurlandschap/de Blekerleaks. Bij Dirk Janmaat dus. Blij dat hij er is, de drammer, de autist die overtuigd uitlegt wat er aan de hand is. Hoe iedereen nu weer mee praat over hoe de bezuinigingen in de kunst, in de natuur, in de sociale zorg, ingevuld moeten worden, want “we weten allemaal dat er bezuinigd moet worden, ….” Kul. Ga maar eens eerst na waardoor de bezuinigingen veroorzaakt zijn. Daar hoor je, om met Ankersmit in de NRC van vandaag te spreken, niemand meer over. De banken, de verzekeraars, de ontwikkelaars, ze gaan gewoon op de oude voet door en de overheid (wij dus) moet de rotzooi opruimen. Iemand noemde dat laatst, het kapitaliseren van de winst en het socialiseren van het verlies. Klopt helemaal.
Bovendien, zoals Janmaat zegt, het is pure machtspolitiek. De kleinst mogelijk minderheid is aan de macht vanuit de opvatting: “Nu zijn wij de baas. U mag meepraten over wat wij hebben beslist.”
Een uitnodiging om al even sneaky, ongehoorzaam te doen. Wanneer gaan we dat doen?

vrijdag 13 mei 20110

Vandaag gespijbeld, tenminste zo voelt het een beetje, maar niet echt. In werkelijkheid hard moeten werken aan het conceptrapport van de Koggewerf in Kampen. Dat was ook de reden dat ik een excursiedag in Den Bosch en omgeving, onderdeel van het vak erfgoed en ontwerp heb moeten missen.
Het is soms een hele opgave, een master opleiding en een bedrijf ernaast. Maar het inspireert en blijft de moeite waard.

maandag 9 mei 2011

We hebben een nieuwe haag geplant op de scheiding met de buren. Nieuwe buren, dus een nieuwe heg. Het was een gekke winter. Eerst en al vroeg te koud, toen te nat en uiteindelijk, later dan voorzien, de heg kunnen planten. We hebben gezorgd voor een ongehinderde groei. Veel mest, een druppelleiding - zeker nu nodig -, goed aangelijnd. Ze zouden het moeten doen. Maar broer met verstand van hovenieren zei al dat de kluit van het geleverde materiaal aan de kleine kant was.

Dus we gaan dagelijks kijken of er al weer wat meer in blad komen, of de knoppen zwellen van alle goedheid die we geven. Het liefst zou ik in de grond kruipen om de haarworteltjes te vertellen hoe ze water en houvast kunnen krijgen.

zondag 1 mei 2011

Deze week weer een belangwekkende publicatie van mijn hand verschenen. ‘De Identiteitsfabriek IJsselvallei’. Het boekje maakte ik in opdracht van Stichting IJsselhoeven; de provincie Gelderland betaalde het. Mocht u het willen hebben, een mail is voldoende. Ik stuur het u op.

omslag idf

Voorlopig dient het ter inspiratie, straks wordt het misschien een nieuw uitvoeringsprogramma. Want met het accent op erfgoed en ruimte, het betrekken van bewoners, de decentralisatie van gebiedsontwikkelingsprocessen en de zoektocht naar identiteit moet dit voorstel wel hoog scoren.
Julius van der Vaart is er trots op als ontwerper. Dat ben ik ook.

dinsdag 26 april 2011

Lees het boek van Martin Gayford – ‘the man with a blue scarf '. Hij zat model voor Lucian Freud. Niet overal even boeiend maar je krijgt wel een beeld van het werken van Freud. Je realiseert je dan hoe kunstenaars moeten werken, ook als ze minder beroemd en bedreven zijn als hij. Want kunstenaars moeten echt alles uit zichzelf halen, alleen kunnen werken, bovendien een ambacht (fotografie, beeldende kunst, schilderen, beeldhouwen) tot in de puntjes beheersen, zich weten te verkopen. Dat allemaal te midden van de minachting die tegenwoordig normaal schijnt te zijn want kunst is overbodig en kunstenaar zijn is het minste beroep dat er is. Profiteurs zijn het, lapzwansen. Ik zou menigeen wel eens willen zien, zij die werken voor de baas die zegt wat er moet gebeuren; de dagelijkse routine van 9 tot 5. Het is gewoon jaloezie.

woensdag 20 april 2011

Verdiep me deze dagen in het wel en wee van de Koggewerf in Kampen. Een uniek gebied aan de IJssel, waar gebiedsontwikkeling, wonen en werken, toerisme en erfgoed, vrijheid, enthousiasme en verantwoordelijkheid bijeen komen. Iedereen doet er zijn ding. Vijf stichtingen/verenigingen, woonhuizen en woonboten, twee havens, kantines en clubhuizen. Het is nu al een heel gepuzzel en het wordt een zware klus er samenhang in te brengen. Voor zover je dat wil en zover men dat wil.

Plezierige gesprekken in de wereld van kogge, botter, pluut, punter, een kustvaarder, een ‘luxe motor’, een vischrookerij. En dat allemaal bij prachtig weer. Technisch weer.

koggewerf

dinsdag 12 april 2011

Ben een boek aan het lezen over vreemde dingen, netsukes. Dat zijn bijzondere sculptuurtjes, Japanse knopen in de vorm van dieren, mensen, dingen. Kleine miniatuurtjes. Had ik er maar een. Wil dat boek lezen omdat het ook gaat over verzamelen, erfgoed en selecteren.

netsuke

Al lezende word ik afgeleid door het verschil tussen authentiek en verzonnen. Het boek beschrijft hoe de netsukes doorgegeven worden tussen de drie generaties van een steenrijke Joodse familie – de Ephrussi’s, graanhandelaren uit Odessa. Maar de schrijver, de Waal doet dat alsof hij erbij was. Dus dialogen, handelingen alsof het echt is terwijl dat onmogelijk is, hoe goed de documentatie ook was.
Dat onwerkelijke heb ik ook steeds als ik slechte, verhalende, documentaire TV zie. Een keer de opname mogen meemaken van ‘het mooiste pand van Nederland’. Naderhand zie je wat ervan is geworden. Iedere spontaniteit, iedere opeenvolging van gebeurtenissen is in elkaar gezet. Een ‘documentaire’ moet authentiek zijn.

woensdag 6 april 2011

Non-informatie. Mijn bureau is groot, ruim 2 mtr breed. Een metalen frame, metalen blad en daarop vier perspexplaten van verschillende kleuren geel: van grijsgeel naar roodgeel. Onder sommige platen liggen foto’s door te schijnen.
Goed dat het groot is, want als ik echt bezig ben dan heb ik het helemaal nodig. Er is een ordening. Rechts ligt spul waar ik iets mee moet, maar er ook een tijdje kan blijven liggen. Een kapotte horloge, een boekje dat ik terug moet geven, een bakje met nog niet verwerkte kassabonnen en met van die lelijk gekleurde papiertjes. Iets rechts van het midden alles wat voor directe productie nodig is: de iMac, telefoons, calculator, nietjes/perforator, usb-stick, pennen, opschrijfboek, agenda, to do lijstje en zomaar van die dingetjes. Links telkens andere projectstapels waar ik mee aan het werk ben. Of niet opgeruimde vergaderstukken. Ik kan zien wanneer ik met iets nieuws bezig ben, dan is het één berg papier.
Valt nu weer even mee/tegen. Vorige week donderdag lag het echt wel vol.

donderdag 31 maart 2011

Uit het leven van een veelzijdige werker.
Vandaag de monografie over de Identiteitsfabriek afgemaakt. Het is een 5-punts vak voor de masteropleiding Erfgoedstudies. Na een theoretische inleiding, volgt de beschrijving van het ecomusée, de Alltagsgeschichte, Belvedere projecten, de idZO, collega Identiteitsfabrieken en de BV Limburg. Aan het einde haarscherpe conclusies. Een deze dagen zet ik het verhaal op de site. De moeite waard, vast een acht waard.
Ook het kleine papertje over het Kunstenlab afgemaakt, haar financiële ‘boekhouding’. Een leerzame opdracht waarin ik me verdiepte in vastgoed en een paar financiële redeneringen en praktijken. Blijkt niet zo makkelijk goede data te krijgen.
Vanmiddag met Layar (een app) specialisten gepraat, samen met de werkgroep die in Mastenbroek met de presentatie van sociaal erfgoed bezig gaat. Voor ons allen een heel nieuw traject.
Vanavond iets makkelijkers gedaan, het in elkaar zetten van een powerpoint om morgen op Kamperzeedijk het projectenprogramma mee uit te leggen. Dat komt uit het Dorpsontwikkelingsplan voort.
Ik heb vandaag ook nog wel gegeten.

woensdag 23 maart 2011

Vrijdag bespreken we Kleine Bij van Cleave. Ongeloofwaardig, een zestienjarige Nigeriaanse die zo gruwelijk verstandig is, een opeenstapeling van vreemde en onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Een geflipt Batman-kind. Slecht vertaald en alsof dat er ook bij hoort, een boek waarvan de rug niet alleen direct brak maar waarvan de bladzijden loslieten. Goedkope uitgave € 10,-. In alles flut en flodder. En dat over een problematiek die er niet om liegt, asielzoekers, illegaliteit en macho gewelddadigheid & lafheid. Goedkoop sentiment. Kan Paul de Leeuw geen beter boek aanbevelen? Moet hij wel een boek aanbevelen?

maandag 21 maart 2011

Stom dat ik me zo makkelijk laat verleiden om commentaar te leveren op het ‘grote’ nieuws, om daar zo nodig iets van te moeten vinden. Alsof iemand daarin is geïnteresseerd. Er zijn al veel te veel meningen.
Het is zelfs de vraag of ik van die 'vlijmscherpe' opmerkingen moet maken over de situatie hier. Daar heb ik in ieder geval direct mee te maken en last/gemak van. Maar ook dat kunnen anderen beter en met de vinger aan de pols.
Laat ik me vanaf nu gewoon bezighouden met dat wat ik zelf kan overzien, mijn eigen werk met af en toe een uitstapje naar onbekend terrein.

zondag 20 maart 2011

Het klink allemaal heel eenvoudig en vooral clean. Je geeft de operatie een mooie naam. ’Odessey Dawn’ heet het deze keer. Je maakt wat foto’s voor de eensgezindheid en ter meerdere eer en glorie van de gastheer, zorgt ervoor dat er wat ‘goede’ Arabische leiders bij betrokken zijn en biedt aan mee te doen maar wacht af tot je wordt gevraagd. Er zijn al zoveel van die onafgemaakt brandhaarden die weer weggezakt zijn in de aandacht: Zimbabwe, Ivoorkust. Thailand, Haïti, Irak en straks al die andere Arabische staten waar de revolutie heeft plaatsgehad. Het is ook niet clean, dat is het nooit. Want dat zaken mis gaan is duidelijk: het helikopterincident is zo’n minivoorbeeld. Ego’s op departementen, slecht voorbereid, cowboygedrag, verkeerde intelligence. Het gebeurt allemaal en voortdurend. Word steeds banger van al dat geweld. Het lijken wel kerncentrales.

maandag 14 maart 2011

Wat moet je doen als het nieuws over elkaar heen buitelt en niets de kans krijgt zich te bewijzen? Nieuws moet kunnen rijpen. De statenverkiezing, Hillen, de ongelukkige helicopter, de mensen in Egypte, Jemen, Lybie, Bahrein, de nieuwe nederzettingen in Israel, W. in zijn smaadproces, ze moeten het zelf maar oplossen want er zijn belangrijker zaken aan de orde, in Japan. Een aardbeving, de Tsunami en dan de meltdowns, het bouwt op en het lijkt alleen maar erger te worden? En dat op 3 11.

Beter om heel veel snoeiers aan het werk te hebben. De hoogstamclub van Voorst was hier bezig. Kijken of die de waterloten op de goudrenet onder controle krijgen. Mij lukt het zelden.

snoeien

zondag 6 maart 2011

Vandaag was er geen werken aan. Veel te mooi weer. Toch een presentatie voorbereid voor het vak ‘erfgoed en ontwerp’. Insel Hombroich wil ik behandelen als een voorbeeld: daar is alles erfgoed omdat het is ingebed in een groter geheel, het verhaal erachter, een Gesamtkunstwerk. Dan worden een filosofie en zelfs een eens lelijke raketbasis, erfgoed. Dat zou ook moeten lukken met de IJssellinie op landgoed de Haere. Nu is het een militair iets. Het zou een hoger doel moeten dienen, het begrijpen van oorlog en vrede, van politieke systemen, van hogere en lagere kunst (wat dat ook moge zijn).
De komende week wordt een erfgoedweek. Dan wil ik ook uitzoeken welk onderwerp me voldoende bezighoudt om op af te studeren. Ik leer nu te weinig omdat ik mezelf te weinig uitdaag.

maandag 28 februari 2011

Deze weken bezig om het boek van Jacobson, the Finkler question, te lezen en te genieten. Dat gaat me niet zo goed af. Het gaat over een midlife, een after-midlife crises, en daarbij nog eindeloze discussies, muizenissen, overwegingen over Finklerisme: wel of niet joods zijn en wat dat dan wel is. Paginalange beschrijvingen van alle stemmingen en bespiegelingen die daarbij horen. Dat dat er veel kunnen zijn weten we wel van Woody Allen en andere joodse neuroten – je hoeft maar in te tikken film, New York, neuroot en je krijgt als eerste Allen. Van de andere kant veel humor, waarvan veel me wel zal ontgaan.
Uiteindelijk moet je wel constateren dat deze Julian, die graag jood wil zijn, erg in de war is. Samen met al diegenen die het jood zijn en dus de staat Israel zien als de hoogste vorm van moreel heldendom.

maandag 21 februari 2011

Op een van die grote schaamborden langs de snelweg kwam ik gisteren een paar bijzondere uitspraken tegen. Bij Zwolle heeft de VVD als kreet laten neerzetten, in hun weinig verfijnde opmaak: “Subsidie kranen horen niet te lekken”. Wat een vreselijke, banale zin. De slogan heeft me de hele dag beziggehouden. Dat zal ook wel de bedoeling zijn. Beter verkeerd gesproken dan niet gesproken zal men denken.
In Hoogeveen al een even vreselijke tekst: “Ze had een balansdag, qua mannen.” Ik kon niet zo snel zien waar het om ging. Een parenclub, een winkel in dierbenodigdheden of ook weer van de VVD? Blijkt een roman-in-6-woorden te zijn. Is van Suzan Smit, de Ingrid van Henk stel ik me voor.

zondag 20 februari 2011

Ik ben geen econoom dat merkte ik toen ik vrijdag een college ‘geld en erfgoed’ had. Zeker als er formules aan te pas komen haak ik af. Misschien komt het wel omdat ik economen eigenlijk niet vertrouw en daarmee al diegenen die het hebben over geld. Ik voel achterdocht. De economische crisis is ergens door ontstaan en ik vertrouw dit kabinet niet dat alles alleen in winst en verlies uitdrukt. Ik zie overal graaiers, Vodafone = Hollandsnieuwe, olie en gas als politieke motivatie, bezuinigingen om politieke redenen.
Of lijd ik nu ook aan het feit dat we niet meer naïef kunnen zijn, gewoon vertrouwen. “Ik weet hoe het zit en ieder ander begrijpt er helemaal niets van.” De Hollandse ziekte. Rijk en vrij maar niet in staat er tevreden mee te zijn en er wat goeds mee te doen.
Ik zou wel weer gewoon willen vertrouwen op het feit dat we allemaal met hetzelfde bezig zijn en aan hetzelfde werken. Zelfs deze regering.

donderdag 17 februari 2011

Gisteren kwam ik weer een vrachtauto van de Lentse potgrond tegen met dat sublieme logo. Blijkbaar bestaat het bedrijf niet meer; er zijn nog wat verdwaalde vrachtwagens met dat logo. Het is een van de weinige logo's dat mee mag doen aan de HX logoprijs. Dat zijn naast de Lentse potgrond, Ebben boomkwekerijen en het Kadaster. Uteraard hoort het HX logo er ook bij. Andere suggesties zijn welkom.
In ieder geval heel anders dan al die vrachtwagenlogo's die je op de weg voorbij rijdt met de naam van het bedrijf in schuine letters (geven de richting aan), strepen-als symbool-voor-snelheid of heel veel pijlen. Zelden een fraai ontwerp.

zondag 13 februari 2011

Meestal heb je het als adviseur relatief makkelijk. Je blijft aan de buitenkant. Dat heb je ook nodig om goed te kunnen adviseren. Anderen moeten de zaak 'managen'.
Ik realiseer me dat ik nu twee opdrachten heb die zo delicaat en een beetje inside zijn, dat ik er nog niet eens iets over mag zeggen. Kan er dus ook niet over schrijven. Flauw.

gerechtsgebouw

Waren nog even in Arnhem. Tentoonstelling over 'het einde en de herontdekking van de geschiedenis'. Kwam een schilderij tegen vol onzekerheden en omdraaiingen: de entree van een machtig, pompeus gerechtsgebouw, moslima's in het zwart op de trappen, twee agenten of wat het ook zijn, in cape - die mogen dat wel - marcheren binnen. Op de voorgrond een bewaker (of erger) die onduidelijk met oranje pionnen bezig is.
Waarschijnlijk mis ik dan nog het nodige maar dit is al genoeg om voorlopig in verwarring te zijn. Dat is met erfgoed, geschiedenis en identiteit deze dagen ook het geval.

vrijdag 4 februari 2011

Het gaat niet goed in het Hoger Onderwijs. Ik was vandaag weer op de VU en er waren, vergeleken met een paar weken geleden, heel wat meer urinoirs en wastafels waar zo’n artistieke blauwe plastic zak omheen was geknoopt omdat ze buiten gebruik waren. Trouwens het waren geen blauwe zakken maar van die nog goedkopere, zwart-grijze. De bezuinigingen werpen hun schaduw vooruit.

Wel interessante colleges gehad. Gedachten bezuinig je niet weg. Over Oblomov & Faust, de logica van erfenissen en dus erfgoed; ik moet proberen het gedachtegoed van stedebouwer (of is beide met een -n-?), Patrick Geddes te doorgronden. Als ik die begrijp zal ik het uitleggen.

zaterdag 29 januari 2011

Verhalen. Het zit in de lucht. De biografie van het landschap, 'sterke verhalen' als redding van de planologie, identiteit als het verhaal achter dat wat we als identiteit beschouwen. etc.

Hét verhaal vertellen. Dat is wat we missen. Misschien vertelde Jolanda Sap wel zo’n verhaal. Het verkeerde verhaal, dat wel, maar ze straalde in ieder geval uit waar ze voor stond. Het bestuur moet zich weer roeren, niet alleen overlaten aan de markt of aan de burger. Die moet wel het ‘hele verhaal’ vertellen, niet alleen dat van de centen. Ik wou dat mijn eigen partij dat weer deed.

Lees net het boek “Sterke verhalen, hoe Nederland de planologie opnieuw uitvindt”, van Maarten Hajer ea. Daarin staat dat het sterke verhaal de verbinding is tussen visie, kennis en democratie; de verhalen worden verteld in en door netwerken als democratische legitimering; in mijn woorden: sterke verhalen (geen vrijblijvende beleidsvoornemens) als tegenwicht tegen populisme of regeldrift.

Misschien was dat wel wat miste op het jaarcongres van het Trendbureau afgelopen week. Ik hoorde te weinig overtuiging, alleen maar angstig afwachten en (partij-)politieke en ambtelijke praat.

zondag 23 januari 2011

Deze week afgeleid door KK. Ik had graag een paar foto’s van het mooiste kk ter wereld hier laten zien maar heb me voorgenomen om privé en werk toch zoveel mogelijk te scheiden. Dat moet.
Want toen ik gisteren nog eens terugkeek in het boek dat Coralie Vogelaar maakte met de 'publieke profielen' van mensen die kunstenares Tinkebell dood wensten, omdat ze haar zwaar getraumatiseerde kat had verbouwd tot haar handtasje (20 mei 2009), viel me op wat mensen durven zeggen in de anonimiteit van het internet. Veel te veel en veel te makkelijk.
Tinkebell was weer in het nieuws omdat ze een kunstproject met hamsters had gemaakt waarvoor ze was aangeklaagd. Dierenleed. Jammer dat ze niet was veroordeeld want ik had graag de boete willen (mee)betalen voor haar statement, hoe verknipt we omgaan met dieren: de aanstelling van 500 man cavia politie, het dierwelzijn in de intensieve veehouderij, de partij voor de dieren.

Ik heb wel het goede met dieren voor, heb net meegedaan aan de nationale vogeltelling. Ben bang dat ik niet boven het gemiddelde aan zeldzaamheid en aantallen uit kom.

maandag 17 januari 2011

Eigenlijk heel jammer, al die Wikileaks berichten. Niet om wat ze naar buiten brengen – want dat kun je wel voorstellen. Ook niet omdat de informatie geheim is en mogelijk gevaarlijk. Veiligheid en gevaar zijn helemaal onbetrouwbare, overschatte begrippen geworden.

Om twee andere redenen:
We denken nu meer te weten, maar dat is natuurlijk onzin. Er zijn nog zoveel discussies, contacten, berichten, gesprekken en mensen die iets willen waar we niets van weten. Als er dadelijk weer een goede Argos, BBC, ARTE, Zembla, etc documentaire komt over een periode die achter ons ligt, dan kunnen we nog beter zien wat er allemaal bij de besluitvorming mee heeft gespeeld. Daar is Wikileaks niks bij.
Verder vind ik het vooral fout, omdat je wil geloven dat de overheid het juiste doet op een eerlijke manier. Niet dus, denken velen. Wikileaks wakkert verkeerde achterdocht aan, zeker bij hen die niet anders willen horen.

zaterdag 15 januari 2011

Ben een bevoorrecht mens, ik mag van mijn hobby mijn werk maken. Dat is al heel wat maar ik kan bovendien van hobby en werk, mijn studie maken. Wat wil je nog meer: hobby, werk én studie.
En iedere dag leer ik weer wat nieuws. Soms leer ik redeneren. Als adviseur doe je dat natuurlijk altijd maar krijg ik in de gaten dat het gaat om systematisch, doelbewust en verantwoord redeneren.

Ik heb net een essay geschreven over de biografie van IJssellandschap. Een paar episodes en landgoederen. Die beschreven vanuit waarde, landgoederen als ‘een commodity’. IJssellandschap zegt dat haar bezittingen extra veel waard zijn omdat ze haar zijn overgeleverd. Daar is haar begrip van Toegewijd landschap op gebaseerd. Wat is dan die waarde? Geld, sociale waarde, regionale waarde, natuur, landbouwinkomen? Dat komt in het essay aan de orde.

Omdat werk en studie veel met elkaar van doen hebben zet ik het verhaal op deze site. Geen idee of het echt goed is. Ik vind van wel omdat ik er van heb geleerd.

vrijdag 7 januari 2011

Af en toe duizelt het me. Ben met erg veel zaken bezig. Een paar projecten lopen door elkaar en dan is er ook nog de studie. Onderwerpen als de identiteitsfabriek voor Gelderland en (iets anders) voor Overijssel, een planningsworkshop op Kamperzeedijk, een digitale omgeving voor sociaal erfgoed in Mastenbroek, de biografie van het landschap, Toegewijd Landschap, pontje Kijk in de Vegt, de IJsselzone, new museology, Alltagsgeschichte. Heerlijk allemaal, maar het is soms wat veel.

En dan ligt de tuin ook nog vol snoeihout. In de familie is het ook druk.
Het nieuwe jaar is goed begonnen zullen we maar zeggen.

wintertuin

zaterdag 1 januari 2011

Regen, geen sneeuw of ijzel. Het wordt vast een bijzonder jaar, 2011. Veel goeds

nieuwjaar 2011