Ik verbaas me er voortdurend over hoe de wereld van het geld, vermogen en macht in elkaar zit. Kort gezegd komt het hier op neer. Als je klein bent, ‘controleerbaar’ klein, dan kan iedereen meekijken en wordt je afgerekend op twee cijfers achter de komma. Als je groot bent, met groot geld te maken hebben dan is niets meer controleerbaar. Een normale gemeenteraad praat zich bij wijze van spreken suf over de plaatsing van een lantaarnpaal of over een kleine OZB verhoging, de miljoenen aan riolering, aan inrichting bedrijventerreinen, aan grondbedrijf-zaken, gaan er ongecontroleerd doorheen. Dat is toch niet te volgen en te controleren.
Een goedwillende vrijwilligersorganisatie moet op de cent verantwoorden wat er met het (belasting-)geld is gebeurd. Enige overschrijding levert direct een korting op die onevenredig doortikt op de gehele afrekening en je (me) slapeloze nachten bezorgt. Het kleine is begrijpbaar, controleerbaar en dus afstrafbaar.
Daar komt nog iets anders bij. Naarmate de cijfers groter worden, tellen de fouten op. Dan wordt alles afgerond, ge ’plus-min’ t, dan lijkt alles te kloppen en doen we makkelijk uitspraken over giga bedragen. Die kloppen altijd of er is verkeerd begroot, heet het dan. Maar het resultaat is toch opgebouwd uit allemaal van die kleine rekeningen, bonnen, een verkeerde kostenplaats, vreemde BTW verrekeningen, typefouten, gereserveerde maar nooit verwerkte bedragen? Allemaal handelingen en transacties met een foutmarge. Van 5 - 10%? Hoe goed je ook controleert.
In Europa is het helemaal raak. Ik raad mensen af om een Europese subsidie aan te vragen als ze geen goed betrouwbaar administratief apparaat achter zich hebben want er komt een grote verantwoordingsverplichting op hen af. Allemaal om te controleren.
Maar hoe komt het dan dat er toch voortdurend, dan hier en dan daar, schandalen naar boven komen? Want de druk om geld uit te geven is groot, zeker als er weer een aardbeving, overstroming, ramp verwerkt moet worden.
Dus, enige coulance voor de vrijwillige kleingebruiker en meer toezicht op de grote, (overheids-)boekhouding.
Over de banken hebben we het nu maar niet. Die werken met hun eigen geld; dat van ons dus.
En al deze sombere gedachten op de de mooiste dag na de bijzondere winter.