Overslaan en naar de inhoud gaan

Mooie woorden

Had het over kijken-niet-kopen bij Harrods. Een dag later kwam ik in een boek van Hemmerechts dat begrip ook tegen (toeval bestaat niet) en die gebruikte daarvoor het prachtige Franse begrip ‘lèche-vitrine’, letterlijk ‘ruit likken’, het ‘likken’ aan etalages’. Window shopping komt er nog het dichtste bij in de buurt.
Bij Hemmerechts las ik jaren geleden ook het prachtige woord ‘amuse-gueule’. Inmiddels hier geheel ingeburgerd. Het lijkt de redding voor veel restaurants: je kunt de prijzen niet blijven verhogen, dus maken we de gerechten maar tot hapjes, de amuses.
Overigens lijkt het boek van Hemmerechts dat ik nu lees, ‘de kronkelpaden van het geheugen’ ook op ‘amuses’: een roman levert het niet op maar allemaal stukjes herinnering; het is soms net een hagiografie over een vroeg gestorven buurmeisje, die te reconstrueren lijkt op facebook. Wat is waar, wat is het waard?

Ter inspiratie

Vier nogal afmattende dagen in Londen:
Donderdag. Serpentine Gallery, Mekas; Victor & Albert Museum, fotografen uit het Midden Oosten; Saatchi Gallery met wrange en wrede Russen.Vrijdag. Tate Britain met de Turner Prijs; Tate Modern oa William Klein; Whitechapel Galleries, Penone ea.
Zaterdag. Royal Academy of Arts, Mariko Mori; National Portrait Gallery; het ICA, Bloomfield tentoonstelling en Fourth Plint; White Cube met claustrofobisch werk van Antony Gormly.
Drie dagen inspiratie opdoen, afgesloten met een Xmas Carols optreden en kijken-niet-kopen bij Harrods met zoveel andere shoppers.

antony gormly

oefenen carols

foto william klein, boerderij zeeland

Van die dagen

Een bespreking in Zwolle over de moeizame voortgang van het pontjes-project. Begrip en vertrouwen. Dat heb je dan even nodig.
Vanmiddag een heel andere bespreking. Weinig chemie en weinig van dat vertrouwen. Boerderij2013. Tegengestelde verwachtingen zullen we maar zeggen. Het is wel erg vermoeiend.
En in de vooravond, de ‘heropening’ van een bijzonder project, de Essence de Mastenbroek. Samenwerking tussen boeren en kunstenaars in de bijzondere polder. Het levert iets heel moois op. Je kunt het ruiken.

parfum Mastenbroek

Bultrug gaat dood

Iemand van Deltares wordt in het nieuws geïnterviewd over een gestrande bultrug bij Texel. Die gaat het niet redden en zal afzinken als die naar zee wordt geleid. Kan die dan niet uit zijn lijden verlost worden, is de vraag. Hij heeft het aan de dokter gevraagd. Is moeilijk. Het moet gebeuren met explosieven of een heel grote spuit de moeilijk een ader kan vinden. Als die dood is het makkelijk. Kabel om de staart en slepen maar. Dan komt Smit Tak weer in beeld. Mijn favoriete bedrijf.
Grensverleggende inzichten, vooral die explosieven.

Twitter

Het gaat er van komen. Ik moet gaan twitteren. Vooral het item-achtige ervan en alle hashtags, retweeten en overig jargon staat me tegen. Ik ga het beschouwen als een zeer kort verhaal (ZKV) in plaats van 160 tekens. Als er boeken besproken kunnen worden via twitter dan lijkt het een serieus en niet meer weg te denken communicatiemiddel. Ik ga twitteren over 2013 | Jaar van de Boerderij. #boerderij2013

Hoogstamboomgaarden

hoogstam ladders

Twee dagen op excursie, georganiseerd door de Stichting Hoogstamboomgaarden. Alles gehoord over hoogstambomen, cider, stroop en sappen. In Zuid Limburg en de Vlaamse hoogstamgebieden. Gastvrij ontvangen en - waar het ook om gaat bij dit soort gebeurtenissen - mogelijkheden verkend en genetwerkt. Het was wel koud.

En als je nog denkt dat plukken en snoeien van hoogstam een pretje is: de ladders zijn wel echt hoog.

Trots

Gisteren met veel plezier een verhaal mogen vertellen bij de bekendmaking van het mooiste erf van Gelderland 2012 in Zelhem, gewonnen door een boerenerf in Putten. Ik vertelde iets over de basisfilosofie van het nieuwe project IJsselID. Inzet voor het verbeteren van het eigen huis, erf en woonomgeving gebeurt pas als men trots is op die omgeving. Daarvoor moet men het verhaal, de biografie van de plek kennen. Dat kun je stimuleren via veel van de projecten waar ik mee bezig ben: via theater, websites-vol-geschiedenis, kunst en cultuur, verhalen, verkiezing van ...
Ik denk dat ik die boodschap enthousiast heb verteld.

grootte veen in putten

Bul

Gisteren mijn bul Master Erfgoedstudies mogen ontvangen. Een feestelijke zitting, een lovende toespraak en een gezellige maaltijd. Op een haar na een cum laude. Was ook wel leuk geweest. Ben bezorgd over al die pas afgestudeerden die werk moeten vinden. Zou ze allemaal willen recruteren.

Hardwerken2

Soms is het hardwerken. Een expertmeeting over het IJsselID project waarbij ik moet meedenken en voordenken met vertegenwoordigers van organisaties die wel/geen belangen hebben. Dan een ontwerp- en ontwikkelworkshop op Kamperzeedijk: een hele dag met 25 bewoners, ambtenaren en externe deskundigen een integraal plan maken voor woningbouw en centrumontwikkeling. Het lukte. Vandaag, zaterdag, een bestuursvergadering van Agrarisch Erfgoed Nederland waar nog al wat (minder en meer terechte) kommentaar kwam op mijn soms eigengereide optreden. Kortom, veel bereikt maar wat minder intensief mag ook.

Gedichten

Leesclub. We bespraken 10 gedichten. Dan kom je heel mooie regels tegen:

"Had ik je maar als kind gekend,
die nu mijn kind en moeder bent." (Vasalis)

"Verlange word aanvaarding, langsaamaan,
want wag is beurtelings hoop en wanhoop, tot
die twee versmelt en stilte alleen bestaan.
En deur die jare het sy self die slot
van die verhaal geword: haar stilte en krag
was skoner als die ding waarop sy wag." (Eybers)

Hardwerken

Indrukwekkend hoe snel en luidruchtig standpunten worden ingenomen. Natuurlijk het kabinet framede verkeerd, maar wat een zorg over de hardwerkende Nederlander van twee keer modaal en meer. We schuiven telkens een stukje op richting Amerika. Ook daar hebben de republikeinen niet in de gaten gehad dat er meer is dan het verdedigen van witte, rijke belangen. Misschien levert de samenwerking VVD PvdA die nieuwe inzichten op. Delen is zo gek nog niet.

De onschuld van voorwerpen

Ben een bijzonder boek aan het kijken&lezen “De onschuld van de voorwerpen”. Van Orhan Pamuk die voor (de inhoud van) zijn roman “Het museum van de onschuld” een echt museum heeft ingericht, “Het museum van de onschuld”, een huis in de wijk Çukurcuma in Istanbul. Het boek is een soort catalogus voor dat museum. De roman, het museum en de catalogus hebben elk een eigen waarde en vervlechten herinnering, verleden, verbeelding, representatie.
Jammer dat ik mijn scriptie af heb want Pamuk’s opvatting past me helemaal. In het bescheiden museummanifest dat in het boek staat, luidt het derde artikel: “We hebben onze buik vol van musea die het verhaal vertellen van een groep, een gemeenschap, team, natie, staat, volk, instelling, bedrijf of soort. Iedereen weet dat de doodgewone verhalen van afzonderlijke individuen veel rijker, menselijker, leuker zijn dan de geschiedenis van welke groepering dan ook.” En verder: musea moeten deel uit maken van ‘bevrijding’, moeten klein, toegankelijk zijn: ”Mensen moeten worden gestimuleerd om hun eigen kleine huizen en verhalen te musealiseren."

Stedelijk

Iedereen zegt het, dus ik mag het ook. Goed dat het Stedelijk terug is. Het leerde mij nieuwe dingen zien en waarderen. Langzaam. Het lijkt nog steeds te willen opvoeden met zalen expressionisten, popart, Malevich, Mondriaan.
Dit was een van mijn favorieten ook omdat ik er de eerste reproductie van kreeg, van een broer die bij een drukker werkte. Jasper Johns. Mocht er vandaag weer live naar kijken. En naar zoveel andere kunstwerken, met zoveel anderen.

Jasper Johns in het Stedelijk

Kardinaalsmutsen

In een jaar dat er weinig appels waren, - hoewel toch nog 25 5-liter pakken appelsap - geen noten, geen pruimen of peren, wel een overweldigende hoeveelheid kardinaalsmutsen, prachtig paars-roze-rood. Zo maar voor niets in de tuin. De spinselmotten, stippelmotten krijg je er in het voorjaar gratis bij.

kardinaalsmuts

spinselmot

De stad en de rest

Laatst vertelde een exploitante van een fietsenstalling in de stad: de laatste tijd krijg ik steeds meer aanvragen van moeders met bakfietsen voor een, twee kinderen. Terwijl tien jaar geleden de abonnementen door moederfietsen-met-kinderzitjes werden opgezegd. Die gezinnen wilden naar buiten, naar de nieuwe wijken.
In de NRC van zaterdag een vergelijkbare constatering. De stad is hot, kenniscentrum, creatieve broedplaats, het centrum waar de gegoede, ambitieuze middenklasse naar toe verhuist, veilige kinderplek is of niet; je kunt niet alles hebben. De groene buitenwijk is voor de lagere middenklasse, de eerste slachtoffers van de crisis. Die kan daar voorlopig ook niet weg. Almere als één grote krachtwijk.
Die ontwikkeling is ook het gevolg van het wegvallen van RO beleid (VROM) dat economie, sociale structuren, welstand kon corrigeren. Het platteland wordt helemaal niet genoemd, het is ook helemaal niet interessant. Het zal verder leeglopen om de steden overeind te houden.
Alles wijst op een verdergaande economische segregatie, die als we niet uitkijken ook het einde betekent van de solidariteit tussen groepen, inkomens.
Overheid doe wat. Het kan niet alleen maar door actieve burgergroepen worden opgelost.

Vreemde afslag

Op weg naar Kampen kom ik altijd over dat vreemde Warmerdam-waardige kruispunt Zalkerbroek. In de middle of nowhere ligt een Texaco tankstation en een hotel/restaurant. Ik heb er wel eens getankt en iets gegeten en het was er stil. Voor de aan- en afvoer is een bizar systeem ingericht. Een eigen stoplicht, knipperlichten, oplichtende snelheidswaarschuwing, twee flitsapparaten die het altijd doen en een stuk tweebaansweg, veel asfalt en betonnen randen. Jammer dat ik de verkeerskundige afkortingen en termen niet ken, het zou nog surrealistischer klinken. Ik schat dat er ter plekke een bord/paaltje of honderd staat. Overdimensionering? Een dekor voor Barslet. Vissen (of kikkers) kunnen er maar zo uit de hemel vallen.

kruispunt zalkerbroek

Presentatie

Een van die tekorten die een mens heeft, ik heb. Het lukt me zelden om over de zaken waar ik vol van ben een verhaal te vertellen dat op dezelfde manier bij de ontvanger aankomt. Als ik er vol van ben dan begin ik meestal aan het einde; alles uitgedacht, verwerkt, de juiste termen erbij en ik vergeet dat de luisteraar als het ware aan het begin van het verhaal staat. Een samenvattend, overtuigend verhaal over HX lukt me niet altijd. Of over het Jaar van Boerderij 2013. Ik rijg woorden aan elkaar, geef voorbeelden maar zelfs die weet ik soms abstract te maken. Vreemd. Waarschijnlijk komt het enthousiasme wel over. Maar soms glipt de twijfel ook daar doorheen.

Werk

Als ik mijn blogs van de laatste tijd overzie dan is het net of mijn leven bestaat uit het ene jaloersmakende bezoek, uitstapje, evenement na het andere. Niets is minder waar. Ben iedere dag en avond bezig met het gewone – ook jaloersmakende - werk. Zorgen dat mijn projecten goed lopen en verlopen volgens de planning. Soms zorgelijk. Het betekent op stap, mensen zien, af en toe vergaderen, veel mailen, schrijven en herschrijven. Gisteren het IJsselID projectvoorstel afgemaakt en ingediend. Een inspirerend project voor de komende twee+ jaar. Vandaag verder met AEN, met de Koggewerf en met het pontje. Om dat vol te houden heb ik cultuuruitstapjes nodig.

Ruhrtriennale

Ook cultureel een drukke tijd. Woensdagavond naar een Ruhtriennale uitvoering in de Jahrhunderthalle in Bochum geweest. Muziektheater van Heiner Goebbels en het vocale theatergezelschap Carmina Slovenica. Veertig dikke, dunne, korte, lange meiden die kippenvelachtig zongen, gediciplineerd een beeld neerzetten, ouderwetsig kleurrijk. Intrigerende teksten. Kortom fantastisch.

muziektheater Ruhrtriennale

Zeisen

Afgelopen weekend waren tijdens 'Beleef Landleven' in het Openlucht Museum, waar ik een hele dag de stand van Agrarische Erfgoed Nederland mocht meebemensen, de Nederlandse kampioenschappen Zeisen. Volgens mij zou dit team, de familie Min in Bergen, zonder meer de eerste prijs hebben gewonnen. Foto uit eind 19e eeuw, met dank aan de Vrienden van de Stolp.

familie min aan het hooien

Waterwolf

waterwolf (foto freddy schinkel)

Gisteravond in het Waterloopbos aan de rand van de Noordoostpolder een sprookjesachtig, prachtig uitgelicht en geënsceneerd, technische perfect en gastvrij theater-op-locatie mogen zien van Prins te Paard. Alleen nog dit weekend! Na een korte wandeling-met-toelichting kwamen we bij een van de proeflocaties van het voormalige Waterloopkundig Laboratorium. Daar streed een achtergebleven ingenieur als 'lone wolf' tegen de waterwolf, het gevaar van water dat ons nog steeds bezighoudt.
Water, de IJssel, hoogwater, dat worden ook onderwerpen van het nieuwe project IJsselID dat deze dagen definitief op papier komt en nog dit jaar begint.

HX Frankrijk

Nog een bewijs van de internationale expansie van het bedrijf. Deze keer op de Franse markt.

HX Frankrijk (foto Willem Smit, Nel Hanrats)

Herten

Was vandaag in Kröller Müller en op de terugweg door het park kwamen we in een opstopping terecht. Allemaal auto's langs de weg, camera's en indrukwekkende lenzen. Want er liep een roedel herten in het zicht. Een stuk of vijftien met een imponerend mannetje erbij. Het parkbeheer had dat zo gearrangeerd; het was de uitvoering van 17.30 uur. Ze burlden nog niet eens.

herten fotograferen

Dorpsontwikkeling

Dorpsontwikkelingsplannen leveren vaak weer van die bijzondere momenten op. Op Kamperzeedijk de Nacht van de Nachtwacht. Zeventig man liepen met de veldwachter van weleer mee om de verhalen van het dorp, bijvoorbeeld de doortocht van Napoleon te horen en hem tegen te komen om een uur ‘s nachts.

nacht van de nachtwacht (foto Breman net)

In ’s Heerenbroek openden gisteren een paar projecten. Er was ook de herfstmarkt waar de Welsumse sapmobiel ook stond en ik de schaarse oogst van dit jaar heb laten persen.
Het plan voor Kampereiland is ook af. Hier de pdf. De adviesraad IJsseldelta was er heel positief over.

Floriade

Gisteren op de Floriade geweest. In plezierig gezelschap. Daarom was het te pruimen want het is wel erg veel, vol, schreeuwend om aandacht. Een warme nazomerdag. Commercieel van voor tot achter. Het ademt de sfeer van het demissionair kabinet. Straks weer een normale Floriade waar het eten gewoon goed is, inspiratie bereikbaar en niet alles economie.

floriade

Erfgenamen na afloop

De theatertocht Erfgenamen afgelopen weekend was een groot succes. Prachtige luchten, zon en maan, lekker weer, droog. Verrassende ensceneringen, spektakel en respect. Genoeg belangstellenden om uit de kosten te komen.

levend schilderij

Erfgenamen

Komende dagen weer heel spannend. Drie uitvoeringen van de theatertocht Erfgenamen. Een route langs boerderijen, over een doorgaans afgesloten stuk dijk en een theater op locatie. Over de enk en door de uiterwaarden van Gorssel. De biografie van het landschap in beeld gebracht.

erfgenamen repetitie

Zestig mensen uit de buurt doen enthousiast mee, onder wie Napoleon, te zien op de korrelige (repetitie-)foto hierboven in de kamer aan de IJssel. Er is een streekboekje dat net op tijd zal verschijnen met een verhaal van Adriaan van Dis. Die vertelde in Zomergasten dat hij na Parijs hier gaat wonen.
Wil je er nog bij zijn, stuur me een mail, ik regel het.

Verkiezingstijd

Voor iemand die al jaren weet wat hij stemt, is dit een akelige tijd. De stemwijzers, peilingen, de debatten, de vuile beloftes, de slogans, de stoere taal, het paaien, de verdachtmakingen, politici als BNers. Ik wil het niet horen/weten en hoop dat mijn partij gewoon doet wat ze hoort te doen, goed werk afleveren en zorgen dat ik trots kan blijven op wat we hier hebben opgebouwd. Naar de knoppen helpen kunnen we allemaal wel. De gotspe van Rutte die den Uyl nog eens van stal haalt als stond die aan het begin van de ellende waar we nu in zitten. De crisis is toch werkelijk door liberalisme, kapitalisme, hebzucht veroorzaakt, door de iconen van zijn partij.

Terminale zorg

Terminale zorg is Nederland is bijzonder. We mogen praten over hoe we waardig willen sterven. Er zijn vaak mogelijkheden om op een zelfgekozen manier dood te gaan. Wat een voorrecht, wat een verschil met het gehannes in Engeland en elders. Het is goed geregeld. De mogelijkheid om particuliere, 24-uurs zorg te betrekken, de bereikbaarheid en toegankelijkheid van diensten, de omfloerste en begripvolle opstelling van de uitvaartverzorging. D’r zal vast winst te behalen zijn door een betere afstemming maar laten we eerst waarderen wat er nu is. En allereerst accepteren dat de manier van doodgaan, als het kan, ieders eigen beslissing is.

Promotie HX

Twee toevallige promotionele activiteiten voor HX (een gespot in Duitsland en een in Finland) en een advertentie in het tijdschrift Strak waarvan de redacteuren hun eigen lijf als advertentieruimte aanboden; het was een crowdfunding project. En rechtsonder een HX reclame van een tijd geleden in de trein.

hx duitsland

HX finland

HX strak promoHX muts

Koopkamer

Nu de room er van af is - maar financiële producten met alles wat er aan ‘perverse prikkels’ bij hoort nog volop bestaan – lees je (NRC 8 augustus) volslagen idiote financiële constructies van vóór de crisis, die deze dagen haar eerste lustrum beleeft. Een koopkamer. Met name in studentensteden waar de woningnood het hoogste was, biedt het inmiddels failliete bedrijf Koopstudio aan studenten een koopkamer aan. Dat wil zeggen de koper koopt een woonrecht, geen eigendom!, in een ongedeeld huis. Daarvoor wordt een woonvereniging opgericht. De bank verstrekte voor iets dergelijks een lening. Prijzen: € 175.000 voor een studio van 21 mtr2! De maandelijkse lasten worden nog wat gedrukt doordat het bedrijf een ‘lastendemper’ uitvindt: de koper krijgt per maand een lastenverlichting die, als de woning (het woonrecht) wordt doorverkocht met winst wel moet worden terugbetaald. Anders niet. Koopstudio kon dat aanbieden omdat de markt toch alleen maar profijtelijker zou worden; een van die piramidale, ook wel suïcidale constructies.

Ondertussen is het bedrijf failliet. Het zal onder een andere naam wel met nieuwe constructies bezig zijn. De studenten, hun ouders zitten met onverkoopbare giga-dure 'producten'.
Hoe is het mogelijk dat het mag, dat mensen er aan meedoen en dat onze eigen solide Rabobank zoiets van harte financierde.

Boekenmarkt

Een paar uur op de boekenmarkt zet alles weer in het juiste perspectief. Met hoeveel zorg teksten ook zijn geschreven, illustraties erbij gezocht, woorden doelbewust gekozen en lettertypes en opmaak geselecteerd, het maakt nauwelijks indruk. De duizenden bezoekers lopen er straal lang heen, snuffelen, kijken, bladeren wat in een enkel boek en lopen door. Misschien is het daarom stil, traag en beleefd. Geen onvolkomen woord. Als op een begrafenis.

boekenmarkt deventer

Sportzomer

Nog even doorbijten en dan is deze sportzomer gelukkig voorbij. De rapportages, eerst van het ek en toen de tour - zijn te veel, onbenullig en triviaal. Er zal vast zorgvuldig doelgroep- of leefstijlgroeponderzoek gedaan zijn maar mij hebben ze weer niet gevraagd.
De jingles op de radio horen we straks ook niet meer. De nasale stem die als een mislukte hordeloper telkens “zo – meteen – verder – met -de - radio - 1 – spórtzomer met ….. (namen van sportjournalisten die alles aankunnen). Ze kletsen de tijd vol met hun telkens weer interessante, nieuwe studiogasten. Ze zijn nu toe aan de oppas van Kromewidjojo. Ook hiervoor ben ik nog nooit gevraagd. Ben vroeger in mijn dorp tweede geworden bij het schaatsen op de Berckt. De winnaar was een Fries, wat wil je dan ook.

Documenta13

Een paar dagen Documenta in Kassel. Deze keer erg serieus. De keuzes van de conservator: Afghanistan-Kabul, veel Midden Oosten thema’s + kunstenaars, nog steeds het verwerken van WOII, ecologie en duurzaamheid. Veel ‘documentaire’ verhandelingen, veel leeswerk. Weinig humor, relativering. Maar altijd weer een paar sublieme werken.

Tacita Dean, Fatigues

Francis Allys

Geoffrey Farmer, Leaves of Grass

Internationaal financieel tribunaal

Waarom is een geen internationaal strafhof voor bankiers? Natuurlijk zijn de moordenaars die nu terecht staan een aparte categorie maar zijn bankiers en speculanten dat ook niet? Want als door de Libor machinaties duizenden miljarden dollars zijn ontvreemd dan moet dat wel tot (zelf-)moorden geleid hebben, tot alle mogelijke gruwelijkheden, tot corruptie, witwassen, criminaliteit, georganiseerde misdaad. Zelfverrijking, graaien, immoraliteit zijn daarbij maar lichte vergrijpen. De accountants die het dekken en de advocaten die ervan weten kunnen er ook bij. Ook de top van Barclays, HBCS, Goldman Sachs etc. en wie weet van de betrouwbare, solide Rabobank, onze eigen coöperatie. Vraag me trouwens af wat 'solide' betekent in de financiële wereld.

Beaufort04+

Twee dagen Beaufort, kunst langs de Belgische kust. Beelden als gebruiksvoorwerpen, om van te genieten. Vaak van bijzondere kwaliteit. Prachtig weer, terwijl in Nederland de (sport-)zomer in alle opzichten doormoddert.
Een nieuwe site in de lucht, boerderij2013.nl. De rapporten van Kampereiland en Koggewerf zo goed als af. Nieuwe projecten in voorbereiding en van alles er tussendoor.

many dreams, Martine Feipel & Jean Bechameil

honden en wrakken van Paolo Grassino

Polderconcert 2012

Omdat het (tweede) Masterbroek polderconcert gisteravond in de tuin bij de dominee was bleef het droog, het werd zelfs een prachtige zomeravond. Nog nooit zo vaak vooraf de buienradar geraadpleegd. Een foto van Barabara Lok en het jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel olv Albert Dam aan het inzingen, inspelen. Inofiiciële foto's zijn vaak wel zo mooi.

inzingen,inspelen concert mastenbroek 2012

Selectie van erfgoed, biografie van het landschap 2.0

voorkant scriptie erfgoedstudiesDeze dagen maakte ik de scriptie helemaal af. Is inmiddels in boekvorm verschenen, in een beperkte oplage maar 'on demand' te krijgen. Hier de PDF. Volgens de 'meelezende' docent: fraai, creatieve gedachten, mooie inspiratiebronnen, prachtig beeldmateriaal. De beoordeling komt nog maar mijn eigen is het belangrijkste, dik tevreden. HX maakte het mogelijk. Dank.

Wegen en paden

Ben begonnen aan ‘The old ways’, een nieuw boek van Robert Macfalane, een reis- en natuurbeschrijver die zijn wandelervaringen heeft beschreven in prachtig en bloemrijk Engels. Het begin al. Hij noemt allemaal verschillende wegen en paden: "pilgrim paths, green roads, drove roads, corpse roads, trods, leys, dykes, drongs, sarns, snickets – say the names of paths out loud and at speed and they become a poem or rite – holloways, bostles, shutes, driftways, lichways, ridings, halterpaths, cartways, carneys, causeways, herepaths".
Ik dacht dat ik Engels kende, in ieder geval veel woorden.
Ik zal het boek waarschijnlijk niet uitlezen, hoeft ook niet want het zijn telkens stukjes zoals een pad ook telkens een deel is van een afstand, van een verleden, van een mentaal proces, van een bezigheid, van een gemeenschap.

Scriptie als boek

Afgelopen dinsdag de scriptie klaar en als PDF verstuurd aan blurb.com via de digitale protocollen van blurb. Het werkte perfect. Vanmiddag om 12 uur 10 exemplaren van de scriptie als een boek (20 x 25 cm) kleur, pocketomslag, 80 pagina’s binnenwerk in huis. Hoe is het mogelijk? Tien exemplaren dus voor € 30,- per stuk. Dat kan eigenlijk niet net zo min als Ryan Air, Tango benzinepompen, plofkippen en kiloknallers. Iemand/iets moet er toch slachtoffer van worden.

Transport

Een paar transport itemtjes dit weekend.

Jopie, tramconducteur van de GVB waar van alles mis is/was, gebruikte enige jaren terug in ‘t holst van de nacht een tram om zijn huisraad te verhuizen.
Een vrouw krijgt 50% van haar ticket Zweden-Tanzania terugbetaald door Kenya Airways omdat ze naast een man moest zitten die tijdens de vlucht was overleden. Bovendien was de man heel lang en staken de voeten onder de deken uit die over hem heen lag.
Een parkeerboete in Arnhem moet ik overmaken naar ‘Stichting Derdengelden Cannock Chase Public’ in Druten. Als dat maar goed komt.

Maar veel belangrijker, ik heb mijn scriptie af en klaar om in te leveren. O zo. En nog belangrijker: Europa & euro.

Potemkin, beeld met muziek

Even wat name dropping. Vrijdagavond Holland Festival. Pantserkruiser Potemkin, een stomme film uit 1925 waarvoor Michael Nyman - bekend door films van Jane Campion & Peter Greenaway en straks door het tekenwerk van Jan Hendrix -, muziek maakte. Nyman voerde die live uit met zijn band. De film is een klassieker die je eens gezien moet hebben, hoezeer die ook is gedateerd. De muziek was bijzonder: ging maar door, overtuigend, vol, ontroerend. Als ik de trappen van Odessa eens zal zien dan zal ik de muziek er bij blijven horen.

Letters

Vraag me wel eens af of iedereen een favoriete letter heeft. Heeft die te maken met de eigen naam, met de belangrijkste hobby, met een liefde? Is het een veelgebruikte letter, de E of A. Een medeklinker, een klinker. Voor of na de M – het midden van het alfabet, maar de tweede helft kent veel meer minder courante letters. Ik heb een tijdje alleen bij de B gekeken als ik in een boekwinkel of cd zaak was. Want je kunt toch niet alles bijhouden. Maar de H bleek ook interessant materiaal op te leveren, de S is bijzonder. Trouwens, een andere taal kent weer heel andere favoriete letters. Het zijn van die overwegingen die voorlopig nergens toe leiden.

Geldhandel

Als de AEX onder de 300 komt zoals deze weken kan ik niet nalaten te gniffelen. Primitief, ik weet het maar het geeft een goed gevoel, er gaat weer een aantal geldspelers onderuit. Eventjes, een klein beetje. Hun winst van 1,5 naar 1 miljoen. Het is natuurlijk verkeerd leedvermaak want er gaan dan ook echte mensen de ellende in en het betekent dat het ook maar niet wil vlotten met de reële economie.

Even feest

Een heel lang weekend weg. Naar Barcelona en omgeving. Het was er warmer dan hier. Hoewel. Toen op zondag de jaarlijkse straatversiering in Arbucies was gemaakt - prachtige schilderijen van bloemen, zaden en aarde (randen) - ging het stortregenen en bleef van de versiering niets meer over. Dat in een land waar je de economie ziet lijden en men ieder beetje zon en hoop kan gebruiken.

de lijnen van de bloemenschilderijen

bloemen in Arbucies

Vakgenotengesprek

Op de eerste zomerse dag van het jaar heb ik met een aantal hooggeleerden in het Bosbaanrestaurant in het Amsterdamse Bos over selectie van erfgoed en de biografie van het landschap gepraat, de onderwerpen waar ik de Masterscriptie over heb geschreven, bijna af. Ik wilde een paar conclusies voorleggen aan het gezelschap om te weten of ik niet te gek concludeerde. Wat ik beweerde klopte aardig. Ook bijzonder, dochter heeft het gesprek verslagen en ik gaf iedereen een keuzedoekje. Jammer dat de scriptie straks helemaal af is.

Radio Kunststof

Veel van de bijeenkomsten van de dorpsprojecten - gemiddeld zo'n twee keer per week - zijn 's avonds. Ze beginnen meestal om acht uur. Het voordeel is dat ik op de reis erheen vaak een stuk van Radio Kunststof kan horen. Goede interviews, met meestal interessante mensen. Geen itempjes, geen hypes, gewoon een uur lang doorpraten over zaken die er toe doen. Wat een verademing na alle flitsen, rubriekjes, radioBN'ers, formats de rest van de tijd.

Ontwerpbijeenkomst Koggewerf

Gisteren een ontwerpbijeenkomst op de Koggewerf in Kampen geleid. In de gastvrije Taveerne. Altijd weer spannend, heerlijk om te doen. De werkgroepleden hadden elk een ‘buitenstaander’ uitgenodigd en de gemeente zelf was vertegenwoordigd. Een prima gezelschap, 20 mensen. Het geeft net die denkkracht en afstand om verder te komen.
’s Avonds het resultaat aan het bestuur van Kampen en van de stichtingen gepresenteerd. Men was tevreden, heel tevreden.
Er blijft nog voldoende over om verder uit te werken. De echte beslissingen moeten nog komen. Hoop dat dat ook zo goed bijft lopen.

De ringen van Saturnus

De Uraufführung van de Ringe des Saturn van W.G. Sebald gezien in een oude fabriekshal in Keulen, opgevoerd door spelers van Schauspiel Köln, bewerkt en geregisseerd door Katie Mitchell. Fantastisch toneel. Het meanderende verhaal - delen van de hele roman - werd door drie vertellers perfect voorgedragen. Ondersteuning was er met beelden uit de film Patience (Grant Gee) en - wat helemaal fascineerde - het was een soort hoorspel waarbij alle geluiden ter plekke werden gemaakt, zichtbaar en strak gearrangeerd en nog strakker uitgevoerd. Af en toe kwam in de achterwand een decor tevoorschijn: een ziekenzaal in Norwich, de passages die in het boek voorkomen over de breakdown van Sebald.
Wie is Sebald? Voor mij inspirator als het bijvoorbeeld om erfgoed gaat. Een citaat van Mc Farlane over hem: "He is a biographer who walks his subjects back into life of maybe he rather walks forward after them into death." (citaat in de film Patience)

Ringe des Saturn, foto Stephen Cumminskey

Voyeurisme

Soms koop of krijg ik wel een een foto van een onbekend gezelschap. Van een tijd geleden. Familie, groepen, mensen samen. Interessant om bij weg te dromen en er proberen achter te komen wie wie is en waarom dat zo. Maar ik hoef het ook niet te weten.
Zou in een kamer willen zitten met dit soort foto’s om me heen. Het heeft ook wel iets voyeuristisch. Maar is dat niet met alles wat je eigenlijk niet aangaat en dat toch fascineert? Of hoort het gewoon bij verleden, historie, erfgoed.

gezelschap amerika

familie krakow

Klef

Is het eerder voorgekomen dat een kabinet valt en als het demissionair is, genomen maatregelen laat vallen: boerka, anti-immigratie, cavia’s en - in ruil voor steun van een nieuwe achternamiddag coalitie - korting op ontwikkelingssamenwerking & podiumkunst BTW en andere voornemens? Ik ondersteun het maar wat een opportunisme. Klef.

Kopenhagen

Een paar dagen Kopenhagen om de expositie van Gursky in Louisiana te zien. Blijkt toch meer te fotoshoppen dan eerder gedacht. Hotel in de lineaire uitbreiding van Kopenhagen, Ørestad. Stukjes zijn gebouwd, de structuur ligt er maar door de crisis ligt alles stil. Dan valt het spectaculaire nog meer op. Verder genieten van het fietsen door de stad, van het onverwachte, deze keer een oefenend balalaika orkest, de films van Bartana die Polen, met erg veel dubbele bodems teruggeeft aan de joden via de JRMiP en een niet-inspirerende tentoonstelling van de koningin van Denemarken. Alvast een voorproefje voor de spelletjes van Koninginnedag.

linaire structuur van orestad

de big eight

bartana, joodse nederzetting in polen

balalaikaorkest kopenhagen

Ondertussen in Nederland. Iedereen kruipt uit zijn/haar holletje en durft nu te zeggen blij te zijn van de PVV af te zijn en er wordt op een namiddag gewoon 14 miljard of zoiets bezuinigd alsof het niks is.

Versimpelen

Via de website van het Ministerie van Algemene Zaken downloadde ik een excel bestand met de Catshuis berekeningen. Met de optelformules en de niet gebruikte tabbladen er nog in. Zoals ik zelf een begroting voor een project maak.
Ik heb de bezuinigingen die ik niet zag zitten al gecorrigeerd en het bestand daarna weer ge-upload.

Erfgoed

Vandaag op de Terwoldse salon, iets kunnen vertellen over de projecten waar ik mee bezig ben. Eerst iets over erfgoed in het algemeen en daarna laten zien hoe ik ermee te maken heb. Discussies over wie bepaalt wat erfgoed is, hoe erfgoed bezwaard is door het volkseigen populisme, de relatie tussen erfgoed en authenticiteit, onwelkom erfgoed en het besef dat Tupperware erfgoed is maar meer is dan de bakjes zelf. Interessant.
En dat na een week met onder andere een bijeenkomst om de Erfgenamen theatertocht in de Gorsselse uiterwaarden in de benen te zetten.
Ook een nostalgiebezoek gebracht aan plaatsen als Schuinesloot, Elim en Hollandse Veld. Plaatsen vol erfgoed.

bezoekers bij bijeenkomst erfgenamen

poldermastenbroek.nl

Gisteravond is in Mastenbroek de website www.poldermastenbroek.nl gepresenteerd. Een juweeltje, nu al. Maar iedereen weet dat een website alleen interessant is en blijft als er iets op gebeurt, telkens weer. Dus, iedere week wat nieuws.
Het was een drukke bijeenkomst met een mooie inleiding van Jan van de Wetering die Mastenbroek beschreef aan de hand van 7 ‘plaatsen van herinnering’, een toepassing van het concept dat precies aansloot bij de opzet van de website. Het gaat om historische incidenten en geen historische verhandelingen.

Pelgrimage naar Santiago

Dacht wel eens dat ik ooit (een stuk van) de pelgrimstocht naar Santiago zou lopen. Helaas heb ik Klimmen naar Kruishoogte van Niterink gelezen. Een en al grap, meligheid en het slechtste van het slechtste: de snelgrim & fietsgrim, de blauw-zwarte neger, penopauzefietsers, de lichtgevende arbeiders, etc, etc. Maar blijkbaar zijn het drukke paden, met telkens ‘synchroon-lopers’, waar iedere pelgrim een bijzonder verhaal moet hebben en vertellen, men in kilometers en ervaringen tegen elkaar opbiedt, moet overnachten in vaak overvolle refugios, de middenstand ook graantjes mee wil pikken en een route met erg veel ‘kettinghonden’. Zelfs al is meer dan de helft van wat Niterink beschrijft overdreven, de verleiding om het pad te lopen neemt wel af.

Virtuele hulp

Van die kleine ongemakken. Dat ik de extra woordenlijst in een (legale) Word (op de Mac) maar niet goed geïnstalleerd krijg, dat de invoegfunctie voor plaatjes in Word niet werkt, dat ik altijd 'ene' typ in plaats van 'een' – en dat dan niet automatisch wijzigt omdat mijn extra woordenlijst niet werkt en 'ene' ook bestaat.
Eigenlijk moet ik mijn vraag op een helppagina, een forum, een platform, in een Linkdin groep stellen, daarover een eigen Linkdin groep beginnen. Maar dat soort hulp van een Pieter21, Pluralist, Moskowfiets of Boomshanga om zo maar wat namen in een nu-jij ‘draadje’ te noemen, waar begin je dan aan?

Kippen

Mijn buurman heeft kippen gekregen, Wyandotten, krieltjes. Het was een groot gebeuren afgelopen zondag met een ‘luisterbioscoop’, een kapper, kip-hapjes, toespraken, een Iers koor, een draaiorgel. Kortom feest. Het mocht ook wel want het is het mooiste hok geworden dat ik ooit heb gezien.
Maar iedere keer als ik die kippetjes nu zie, 5 stuks, denk ik: wat moeten die zich vervelen. Hun hele leven bestaat uit krabben, pikken, lopen, zitten, poepen. Wat een lol. Eigenlijk is dat zo met alle dieren. Ze denken niet, praten niet, herinneren zich niet. Het leven is dan wel erg simpel.

feest bij de openng van het kippenhok

Misdraging

Heb me vandaag gedragen zoals dat niet hoort. Ik had me opgegeven voor het jaarcongres van het Overijsselse TREND bureau maar ben niet gegaan. Als ik zelf iets organiseer dan is dat no-show gedrag van sommigen het vervelendste wat je kunt meemaken. Maar ik moest wat andere zaken afmaken en was gisteren naar een bijeenkomst over Herbestemmen geweest waar ik niet echt vrolijk van werd. Het TREND jaarcongres had dat misschien weer goed gemaakt.

Lineair of cyclisch

Ben eigenlijk op een onverantwoorde manier bezig met mijn scriptie. Dat behoort een lineair proces te zijn. Je hebt goed nagedacht over wat je wil onderzoeken, beweren of beschrijven, stelt dat vast – maakt zelfs een contract met je begeleider - en gaat ermee aan de slag. Niet dus. Bij mij verloopt het cyclisch, spiraalsgewijze. Ik ben nu nog/weer bezig om mijn vraagstelling aan te scherpen, het kader aan te passen terwijl ik 90 % van de hoofdstukken heb geschreven. Heerlijk, het voorrecht om met enige ervaring aan zoiets te beginnen. Vroeger zou ik in paniek raken. Nu denk ik, zo gaat dat. Maak maximaal gebruik van wat het leven, het denken kan opleveren en verwerk die nieuwe inzichten. Dat is levenlang leren. De eerste verbouwing, de eerste liefde, de eerste offerte, ze waren bijzonder maar nog niet je dat.

Nog meer taal

In de landbouw heeft men het over de zogenaamde ver-thema’s. Ver- betekent dan te veel, doorgeschoten, het is altijd negatief. Ver-droging, ver-zuring, ver-mesting, ver-storing. Dit kabinet heeft ook een hoog ver- gehalte. Ver-hagen, ver-bleker, ver-wilders(d). Ze bestaan al. Van Rutte kun je niet direct iets maken. Van meldpunten wel, dat zijn voortaan ver-meldpunten. Gedogen wordt ver-dogen. Klink niet gek.

Taal en woorden

Laatst schreef ik dat iets ‘zonde’ was in de betekenis, dat is jammer. Ik werd erop gewezen dat dat voor sommigen een gevoelige uitdrukking is. Ik pas me altijd aan, ben oppassend en denk dat ik de volgende woorden niet meer zal gebruiken, als ik dat al zou doen: alla (als aansporing), Jood/Pool/Turk, theedrinken, goddelijk (als heel lekker). Gelukkig komen er af en toe weer nieuw te gebruiken woorden bij, zoals deze nieuwe werkwoorden: tulleken (belangrijk doen), meldpunten, kolonisten, afhechten, comazuipen.
Het kan geen kwaad (als ik dat mag zeggen) om op woorden te letten want die hebben lading, meestal meerdere, voor iedereen anders.

Botters in Elburg

Was vandaag in Elburg bij de Botterstichting die aan de museumhaven een paar fraaie loodsen heeft. Men is er de hele winter druk met onderhoud en restauratievan de botters om daarmee in de zomer te kunnen varen. Inspiratie voor het ontwikkelingsplan voor de Koggewerf in Kampen

museumhaven Elburg

restauratie van een botter in Elburg

Grap

Heb even geen nieuws, want alles is nieuws. Even deze grap tussendoor. Van Asher Rare Books.

God summons President Barrack Obama, Chinese Leader Hu Jintao and French President Nicolas Sarkozy to a meeting. He then tells them that he has decided to end the world in 3 days and orders them to tell their people. President Obama has a television speech to America and says, "I have good news and bad news. The good news is that there is a God. The bad news is that he will destroy the world in 3 days." 
Leader Hu has a television speech to the Chinese people. He tells them, "I have bad news and worse news. The bad news is that there is a God. The worse news is that the world is going to end in 3 days and you're all going to hell." 
President Sarkozy goes on television and tells the French people, "I have good news and better news. The good news is that there is a God and he spoke to me! The better news is that the European economic crisis will be over in 3 days."

Keuzedoekje

Een paar maanden geleden organiseerde ik de ‘selectiemaaltijd’. Dat was een etentje waarbij de disgenoten vooraf gevraagd waren om tussen de gangen door uit te leggen hoe ze met selectie omgaan in hun vak, beroep. Het is een onderdeel van mijn scriptie over de selectie van erfgoed. Loes ten Anscher maakte een kunstwerkje van de bijeenkomst, het keuzedoekje. Hier een beschrijving van wat dat is en hoe ik het verwerk in mijn studie.

keuzedoekje-loestenanscher

Melkveehouders

Melkveehouders. Beschouwde hen lang als een soort klagende ambtenaren die allemaal deden wat de voorlichting voorschreef. Ligt wel wat genuanceerder: ze weten dat de markt ook wat anders wil dan nog meer melk, investeren in hun bedrijven en in vrije tijd, lopen risico, zoeken naar nieuwe bronnen van inkomsten. Doordat de overheid ze loslaat worden ze inventiever, ondernemender en aardiger, positiever. Ook voor de koeien?

melkrobot

De Overijsselse cultuurnota

Soms zijn er van die momenten, gebeurtenissen die lang blijven hangen. Vorige week hield ik een presentatie voor de Statencommissie cultuur van de provincie Overijssel, die de nieuwe cultuurnota moet vaststellen; om die te vertellen over het belang van de manier van werken van Stichting IJsselhoeven. Ik was niet alleen. 35 andere organisaties deden dat ook en mijn presentatie was een van de laatste. Arme statenleden.
Ik liet in drie minuten een aantal plaatjes zien en vertelde daarbij een verhaal over het belang van de eigen organisatie. Dom. Ging er niet meer in en was ook veel te globaal.

Ik had in drie minuten die ik had drie van onze belangrijkste ervaringen moeten vertellen.

1. Gebruik als het effe kan organisaties zoals IJsselhoeven en zoveel andere particuliere initiatieven die er zijn. Laat de gevestigde organisaties dat met kennis en kunde ondersteunen maar laat ze niet zelf uitvoeren. Ze kennen de situatie ter plekke net niet goed genoeg.
2. Zorg dat cultuur - maar dat geldt ook voor erfgoed, voor cultuurhistorie - onderdeel uitmaakt van een groter geheel. We weten nu langzamerhand wel dat het geld moet opleveren maar het gaat om iets veel breders: verknoop het met gebiedsontwikkeling, eigenaarschap, educatie, identiteit. Cultuur en geschiedenis op zich zijn aardig maar pas waardevol als ze een doel hebben.
3. ‘Waardeer wat mensen zelf kunnen en willen’ is dus ons uitgangspunt maar je moet er wel iets aan toevoegen. Dat is de bijdrage van cultuur. Door meer, anders, iets geks, onverwacht komt de wereld verder. Anders gaan we achteruit. Net iets andere architectuur, net een andere erfinrichting dan die mensen zouden wensen. Daag hen uit, het loont.

erfgoed-jong (foto VGTO)

Dat had ik moeten zeggen. Bij deze.

dinsdag 14 februari 2012

Vanmiddag bij de Provincie Gelderland weer proberen te begrijpen hoe de wereld van erfgoedbeleid en -uitvoering in mekaar zit. Ik vorm het middenveld die het zelf moet zien te rooien maar wel ontzettend belangrijk is.

Dit is trouwens ook een testberichtje om te zien of de nieuwe jaar-indeling van mijn notities werkt.

zaterdag 11 februari 2012

Was een uurtje in de stad, om een cadeautje voor een broer te kopen die wordt onderscheiden (is dat een decorandus?). Het lukt me niet (meer) om ‘gezellig’ te winkelen. Terwijl het opvallend niet-druk was want iedereen schaatst.
Er is gewoon heel veel van alles. De boekwinkel met heel veel aanbod. Teveel antiek of wat er voor door moet gaan. Teveel winkels van weet-ik-veel? In de winkels ook teveel spul.
Het spijt me voor alle ondernemers die voortdurend bezig zijn om de markt beter te bedienen door koffiehoeken in te richten, nog betere presentaties, nog slimmere combinaties van aanbod, of aanbiedingen. Ik weet ook dat ik bijdraag aan de leegloop van de binnenstad.Maar er is teveel van alles. Ook teveel 11stedengedoe, teveel rechts opportunisme en onfatsoen. Ben er moe van.

maandag 6 februari 2012

Zou zo graag een rayonhoofd zijn. Wat een baan, wat een naam en wat een verantwoordelijkheid. IJs meester worden, ijs transplanteren, ijs prepareren. Vergaderen met alle rayonhoofden in de bedrijfskantine bij een van de leden. Ik zou dan wel een digitale diktemeter willen hebben want wil niet door het ijs zakken als ik in een verkeerd rayon ben geboren; meten van ijsdikte met GPS. IJsaangroei met een openluchtijsmaakmachine moet toch ook mogelijk zijn?

zaterdag 4 februari 2012

Voor mijn boekenclub moest ik 'de 100 jarige die uit het raam klom', lezen. Ik ben nog te lui om de echte titel op te zoeken, zo heeft dat boek me verveeld. Nota bene is het boek nummer een op de lijst – daar zijn de lijstjes weer – van de Zweedse boekverkopers award. Geen wonder. Het boek is een aaneenschakeling van grappen, flauwigheden, woordspelingen, onwaarschijnlijkheden, banaliteiten. Dat verkoopt blijkbaar.
En dat in de week dat Doeschka Meijsing overleed. Zij kon als geen ander ook glimlachende zinnen schrijven. Vreemd dat ik haar na haar Revisortijd niet meer ben blijven lezen.

dinsdag 31 januari 2012

Ik loop deze dagen met een aantal projectvoorstellen rond en voel me bijna een crimineel als ik daar financiering voor probeer te krijgen. Zeker als het om zoiets verdachts gaat als cultuur, erfgoed, behoud boerderijen, leefbaarheid, cultuurhistorie. Subsidievreter, linkse hobby's. De hetze en de kwaadaardigheid van het rechtse cultuurbeleid heeft alle enthousiasme van mij maar vooral van groepen bewoners om zeep geholpen om zich in te zetten voor de eigen leefomgeving. Daar komt nog bij dat je op werkelijk ieder niveau, nationaal. provinciaal, gemeentelijk, fonds-niveau te horen krijgt dat er geen geld meer is. Wat een lol. Diep ademhalen, toch maar doorgaan.

dinsdag 24 januari 2012

Was vanmorgen in Haerst, bij Versteegh, de bijzondere pontbaas van het trekpontje over de Vecht - het laatste in Nederland - en hij vertelde ook over het graf van de eerste moslimslaaf. Eigenaar van de slaaf was de heer van het voormalige landgoed Arnichem, Tobias, die Lepejou zoals de slaaf heette, uit Celebes had meegenomen naar Nederland. Zoals het gaat met erfgoed is er vast veel meer van te vertellen - waar of niet - maar voor mij is deze vreemde ontdekking al voldoende.

graf-in-haerst

donderdag 19 januari 2012

Het houdt maar niet op met vreemde vogels. Nu zaten er ineens drie fazanten in de tuin. Ze zijn te vroeg. Het vogels tellen is pas zaterdag/zondag. Ik ben bang dat er dan alleen maar weer eksters en duiven zitten.
De oogst was die tel-zondag echt mager: 2 koolmeesjes, 2 eksters, 2 merels en 1 pimpelmeesje. Het weer was navenant.

fazanten

vrijdag 13 januari 2012

Vandaag met mijn begeleidend prof gesproken over mijn afstuderen, de scriptie. Ging bezorgd naar Amsterdam en kom nog bezorgder terug. Hij was enthousiast! Dat betekent dat de druk om er iets bijzonders van te maken alleen maar groter wordt. Onderwerp is dan ook fascinerend. Hoe kun je de begrippen erfgoed, selectie, toeval, Rapid Rural Appraisal, biografie van het landschap en Sebald op een wetenschappelijk verantwoorde manier met elkaar in verband brengen. Heb het allemaal in mijn hoofd, hoef het alleen maar op te schrijven. Kleinigheid.

zaterdag 7 januari 2012

Begin van het jaar gebeurt van alles. Zo waren op 2 januari de vrouwen van 's-Heerenbroek te gast bij Koffietijd van omroep Max om hun vrouwenkalender -een heel nette - te promoten die ze hadden gemaakt om geld voor het kleinste museum van Nederland te verdienen. Dat was een van de projecten van het Dorpsontwikkelinsgplan. Het gezelschap op de foto.

vrouwen-van-sheerenbroek-bij-maxfoto Dorpsbelangen 's-Heerenbroek

woensdag 4 januari 2012

Het onderstaande bericht in het plaatselijke huis aan huis blad van vandaag zou ook een heel mooie nieuwjaarskaart hebben opgeleverd. Zoveel nieuwe woorden, poëzie bijna. Dat we dit allemaal mogen weten! Heel heftig: de Gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn.

lococensus

zondag 1 januari 2012

Ze zeggen dat 2012 een zwaar jaar wordt. We zullen zien. Alle goeds

gesamtkunstwerk-2012