Overslaan en naar de inhoud gaan

Geheugen

We zijn kort van geheugen. Bij reclame maakt men er dankbaar gebruik van. De voorbeelden ervan rond Sinterklaas waren talrijk: iets wordt aangeboden voor een prijs die een jaar eerder nog lager was dan nu met extra korting. Kwam het ook tegen bij literpak melk. Melk was eerder, vijf jaar geleden zeg maar in van die (tetra)-pakken. Je vouwde de zijflappen terug om een tuit te krijgen. Meestal simpel, soms even wat lastig. Zonder toelichting kwam er ineens een plastic schenktuit op het pak. Bij de biologische melk duurde dat niet lang. Het gewone pak kwam snel terug. Teveel protesten waarschijnlijk over de verspilling. Nu staat ineens op het pak dat, omdat het om biologische melk gaat, er geen plastic schenktuit op het pak zit. Dit vanwege milieuoverwegingen. Bij gewone melk is dat (nog) wel het geval.
Toevallig dat je het ziet.

Werk en zo

Terug uit Londen. Zal maar niet vertellen waar we waren. Jaloersmakend. Onze gastvrouw, Engelse, had deze site bekeken en gegokt in welke sector HX werkte. Moest wel iets met theater en kunst te maken hebben. Onvertaald, moet dat ook wel zo lijken. Zonder cultuur zou HX ook niet ver komen; het is de gist, de gids voor het leven.
Maar hoewel veel werk er wel mee te maken heeft, het gaat toch ook om minder verheven zaken. Zoals nu. Zorgen dat een paar projecten correct worden afgesloten, met accountantsverklaringen en verslagen. En verder het Jaar van de Boerderij aan haar einde brengen.
Toch nog een paar beelden uit Londen, als aandenken.

chapman, serpentine

anna verhoeven, saatchi

nicole eisenman, saatchi

fourth plinth, Katharina Fritsch

Theater

Drie dagen, drie theaterstukken, wie maakt dat mee? Het eerste een stuk ‘muziektheater’ gebaseerd op verhalen van vroeger. Vijf meiden van theaterschool ‘Grid goud’ spelen ‘IJsbloemen van toen’ in bejaardenhuizen om mensen over hun eigen vroeger te vertellen en laten vertellen. We kregen bij de sluiting van de Ideefabriek Achterhoek een presentatie.
Dan, ‘Het geluid van de stilte’ in een Arnhemse kerk. Geluiden in een doosje dat je tegen je oor aan houdt, geluiden gemaakt door machines of verbeeldingen ervan. Soms net stukken liturgie, onbegrijpelijk of van die kerkklanken. Theatergroep BOT.
En vanavond in de winterse kou een poëtisch theater van Prins te Paard over Cornelis die nog net voor de dijk om de polder sluit, met zijn boot-mobiel verhalen van de grond vist, in weckflessen stopt en meeneemt om ze te bewaren.
Alle drie, theater voor de plek gemaakt en met respect voor het verleden. De ‘rekwisieten’ bij ‘de stilte van ..’ en ‘Cornelis’ maakt het allemaal nog bijzonderder. Jongensdromen.

grid goud ijsbloemen

het geluid van

verhalen van cornelis

Gemis

Vandaag had ik geen agenda en geen aantekenboek. Gisteren ergens laten liggen. Bij de (weer inspirerende) projectgroepbijeenkomst IJsselID vandaag, kregen we het over andere situaties 'zonder ...'. Zondags je mobiel uitzetten, een dag dat internet eruit ligt, een paar uur zonder mail. Een nieuwe invulling van vasten of ramadan: de hele periode geen facebook. Stel je voor. Goed dat ik mijn agenda weer heb.

Gedenken

Soms is het net of in een week tijd alles herdacht, herinnerd moet worden: 200 jaar koninkrijk, 10 jaar stichting IJsselhoeven, x jaar alweer Sinterklaas, 70ste sterfdag Etty Hillesum, 50 ste verjaardag moord op Kennedy. Of zijn feest- en gedenkdagen gelijkelijk verspreid over het jaar en de jaren? Het ligt er ook maar aan wat je wil gedenken.
Toch, relatief meer verjaardagen in augustus/september en april/mei?

S.

Een fascinerend boek. S.. Zo heet het. De uitgave maakt het bijzonder. Het bestaat uit een boek, een bibliotheekboek van Pollard State University, Ship of Theseus, geschreven door de mysterieuze V.M. Straka. Het (bibliotheek-)boek is vol aantekeningen, in de marge van bijna iedere pagina, en die aantekeningen vormen een boek op zich. De aantekeningen van twee studenten die afwisselend lijken te schrijven gaan over het boek maar ook over henzelf en hun relatie die bestaat uit deze conversatie-via-aantekeningen. Bovendien zijn er zo’n vijftien, twintig artikelen zoals foto’s, ansichtkaarten, een telegram, een servet, los in het boek opgenomen. Het boek, dus het oorspronkelijke boek-met-alles-erin-en eraan-toegevoegd, wordt verkocht in een slipcase met een eigen banderol om alles op de plek te houden. Intrigerend is verder dat het alles eruit zien zoals het aan het einde van het ‘uitleentraject’ eruit zag, dus met vergelende pagina’s, met vlekken. Verder zijn alle insets net echt, een kopie van het origineel in kleur, materiaal en toon.
Ik zal het boek waarschijnlijk nooit helemaal lezen – volgens sommigen valt het tegen en is het vaak wat flauw, makkelijk - maar het is een plezier om er telkens een stukje in te bekijken. Een koopje € 24,-. Een groep is not pleased, bibliothecarissen. Zo ga je niet om met een bibliotheekboek.

Parallelle werelden

Vandaag op expedities Ruimtevolk geweest in Arnhem. Goed om mee te maken. Om te ervaren hoe het is om bijna trending topic nr 1 te zijn op Twitter. Maar belangrijker, je te realiseren dat er langzamerhand voor alles een tweede modus gaat ontslaan. Voor energie, voor zorg, gebiedsontwikkeling (het Schieblok als voorbeeld van een andere aanpak), voor informatiesystemen (een nieuw internet, tenminste modules om grip te houden op informatiestromen) voor financiering, voor bouwen, voor media. Rob Wijnberg vertelde er over De Correspondent. En ook Ruimtevolk als een alternatief voor het vastgelopen denken over Ruimtelijke Ordening/Ontwikkeling. Een beroepswereld van dertigers, naast de gevestigde oude structuren en ouderen.

Rob Wijnberg Ruimtevolk

Voedsel

Voeding is in. Stichting IJsselboomgaarden organiseert deze dagen een project over cider. Iedereen wil ineens cider maken, niet alleen als hobby maar ook commercieel. De slachtdag gisteren in Doesburg van IJsselhoeven werd ook goed bezocht. Het varken van ruim honderd kilo leverde mooi vlees, ter plekke uitgebeend.
Het denken over voedsel verandert. Het wordt stads. Dat betekent onderhevig aan hypes als zelf-doen, gezond, exclusief en afshowen. Zoiets als Hipsters.
Op het platteland is men dat niet zo gewend. Voedsel is iets van lange adem. Misschien kijken we ook wel meer terug.

slachtdag

Readymades

Kreeg laatst weer een editie van Prado. Telkens weer bijzonder die stukjes, opmerkingen, foto’s over niets en alles. Readymades à la Barbarber. Boodschappenbriefjes, verenigingsberichten, etc.
Tegenwoordig levert Twitter de nieuwe readymades. Pluim voor @StichtingDEN van Janneke van Kersen, waar het werkplan CCDD 2013-2018 online staat #info_NCDD. Of: Bekijk de laatste uitzending van #BVBrabant http://t.co/2ZDDhOSCYO.
Vroeger waren ze nog te lezen. Nu moet je tussen alle hashtags, @’s en verhaspelde webadressen de woorden bijna spellen.

Stand-in

Op de Dutch Design Week veel vormgeving voor de verkoop. Vernieuwing kwam van de eindexamenpresentaties. Bijvoorbeeld het werk van …… (stom, van alle presentaties een beschrijving meegenomen alleen niet van deze ontwerpster). Een beeld van een oudere man, zo’n goedzak. In verschillende kleuren beschikbaar. Bedoeld om te verkopen aan verzorgingshuizen, ziekenhuizen, gevangenissen etc als bezoeker, bij het-bed-zitter, gezelschap, als stand-in voor echte verzorging. Dan is er in ieder geval iemand. Lief en luguber.

stand-in mannen

Spannend

Het was donker, herfst. Op de terugweg van Eindhoven (DDW) te weinig benzine. In Son (vroeger bekend van Destructor) en Breugel (nog luguberder) van de autoweg en na het dorp een paar keer door te zijn gereden, gevraagd waar de pomp dan wel was. “Het kanaal over en daar zijn er twee”. Maar de brug wilde niet zakken. Een lange file. Omgedraaid en via de mapapp over de volgende brug naar de overkant. Daarna twee kilometer over een fietspad dat op het einde afgesloten was met een ‘beweegbaar object’. Arriveert net de boer-met-sleutel - die naar zijn paardenwei moest. Een uur later met benzine weer op weg. Hoe spannend kan Nederland nog zijn.

Biënnale Venetië

Een paar dagen Biënnale. Heel bijzonder. Encyclopedisch werk van bezeten kunstenaars, outsiders, querulanten. Vakmanschap uit China, tekenwerk uit Bahrein, beelden en foto's, momenten. Prestige, heel veel geld.

tekenwerk Bahrein

still film Denemarken

kosovo

venetie verdrinkt

china

cafe china

stinger in grassi

Beleid en politiek

Boehner (R) krijgt voorlopig zijn zin niet in de VS. Hier lijkt beleid ook verworden tot partijpolitiek gemarchandeer. Veldzicht open, Oldenkotte niet, extra geld voor (grote) gezinnen, schoolboeken weer vrij, drinkwater wat duurder, hogere inkomens minder gekort. Iedereen wat. Het nieuwe uitruilbeleid. Dan gaat het in ieder geval in de VS nog wat botter. Tot huilens toe.

Congressen

De afgelopen dagen een paar congresachtige bijeenkomsten meegemaakt. Vaak vraag ik me bij dergelijke bijeenkomsten af of het geld dat er mee gemoeid is niet beter aan en in het veld besteed had kunnen worden. Maar soms is het belangrijk bij elkaar te komen.
Blijkbaar werk ik in een sector waabij er van dergelijke bijeenkomsten altijd iets wordt gemaakt. Geen conferentieoord-congres maar een bijzondere locatie. Zo was één bijeenkomst in de tijdelijk opengestelde Buitenplaats Koningsweg in Schaarsbergen, een voormalig militair complex, waar deze dagen trouwens het festival Verboden Landschap plaatsvindt. Er waren wat ongemakken - iets te kil - maar je krijgt de sfeer wel mee.
De andere dag vond plaats in het Trefpunt in Mastenbroek, plenair in de ochtend. 's Middag workshopte ik midden in een grote aardbeienkas van Kalter aardbeien in IJsselmuiden. Ook bijzonder.
Bovendien leverden de beide dagen ook nog wat op.

gebiedsconferentie IJsseldelta Kalter aardbeien

Fruitoogst

Het is oogsttijd, van appels en peren. Nog nooit zo'n opbrengt gehad. Al 40 pakken appelsap en de bomen hangen nog bijna zo vol als in een normaal jaar. De Welsumse Sapmobiel heeft het ook ongekend druk want de oogst is overal enorm. Ook die van noten en pruimen. De bomen zullen volgend jaar vast rust willen nemen na al dit geweld.

Excursie Vlaanderen

Afgelopen maandag in Vlaanderen de excursie van Agrarisch Erfgoed Nederland voorbereid. De plekken en mensen bezocht die we zullen tegenkomen, zoals Hoeve Lootens. Maar gisteren hebben we besloten de excursie niet door te laten gaan. Te weinig belangstelling.
Hoe het komt? Waarschijnlijk is men te druk, heeft het te laat gehoord of heeft men het geld er niet voor over. Misschien vindt men twee dagen te lang en wil men korter beziggehouden worden en dat biedt deze excursie niet. Het is gewoon een goed programma. Na twee dagen zou men precies geweten hebben hoe het met agrarisch erfgoed en erfgoedbeleid in Vlaanderen is gesteld. Niet dus.
Baal er wel van.

Hoeve Lootens

Geld zoekt geld op

Misschien heb ik het ergens gelezen - want geen gedachte is origineel -, misschien heb ik er al eens eerder over geschreven maar ik verbaas me erover dat de overheid zegt terug te treden, dat er minder geld is voor cultuur terwijl er de laatste jaren steeds meer geld wordt gestopt in festivals, liefst door de overheid zelf, in campagnes (om Europese hoofdstad te worden, om het koningschap van WA te vieren) of in city-regiomarketing, bijvoorbeeld via dure katernen bij de grote kranten. Dus de overheid bepaalt eigenlijk veel meer dan eerder. De ‘armoede’ komt doordat alles maar door enkelen besteed mag worden. Geld heeft altijd de neiging geld op te zoeken.

The News

Vliegbasis Soesterberg was open voor publiek. Het was de Ted toespraak van van Uhm, geweer = vrede. Een aaibaar leger. Alles was vanmiddag groot en wekte indruk. Ook de uitvoering van de reality opera The News met het Nederlands Blazersensemble. Nieuws zoals nieuws niet behoort te zijn. Druk, issues en alleen hypes. Maar wel mooi.

De werkelijkheid is vaak nog erger: terwijl de crisis nog steeds verdiept, vervlakt de discussie tussen de politieke partijen, zeker als er media bij zijn, tot een elkaar vliegen afvangen, boter-op-het-hoofd gepraat, hypen en spinnen van het ergste soort. Nog fouter: 'de gewone man' aan het woord laten. Alsof die er iets van kán begrijpen. Ik begrijp het in ieder geval niet.

the news NBE

Het geluid van het erf

Erve IJzerman in Wapenveld kwam vanavond even voor me tot leven. Het leven van Dina IJzerman. Ambachtelijke geluiden, de kleine gemeenschap op de giga boerderij, de soberheid, de codes. Dat waren er heel veel. “Kauwen op grote brokken gedachten. Die slik je zo maar niet door.” Geluiden werden gemaakt zoals vroeger het voer, de varkensketel, het eten. Genieten.

Flower power

Vreemde ervaring. Tijdens de jaarlijkse volksfeesten is ons dorp versierd en verlicht. Dat gebeurt aan de hand van een gezamenlijk thema. Dit jaar is het Flower Power. Alle straten zijn nog niet klaar maar wat ik nu al zie: het thema is a-historisch en daarmee a-politiek verbeeld. Het gaat hier om vrolijke wiet, joints (terwijl het beleid steeds intoleranter wordt), drinken, volkswagenbusjes, bloemen en kleur; terwijl het (ook) zou moeten gaan om protest, Johnson moordenaar, Vietnam, peace not war, ban de bom, generatieconflict. Geschiedenis is maakbaar maar dat wisten we al.

Voetbalstadion

Op de Biënnale ‘Contour’ in Mechelen was het stadion van KV Mechelen (ooit met Aad de Mos, Erwin Koeman) in het programma opgenomen. Op klaarlichte dag ongestoord rondkijken in een stadion zoals dat vroeger was. Alles wel tien keer overgeschilderd, nieuwe voorzieningen aangebracht in oude constructies. De dug-out (met een extra hokje voor de derde scheidsrechter?), alle 'vakken', de reclames, de fraaie grasmat, en vooral de hiërarchie van businesslounges, de sponsortribunes, bestuurszitplaatsen, zitplaatsen, staplaatsen. De wereld van het kleine kapitaal.

veld KV Mechelen

dugout KV Mechelen

Nije Trijne

Vandaag de Opera in Nije Trijne mogen meemaken. Uniek door de plek, het repertoire, de kwaliteit en de gastvrijheid. Het kost wat maar dan heb je een genoeglijke opera (opera buffo), een heerlijke maaltijd, goed gezelschap - all white - en je hoort, zo voelt het, er gelijk bij. Vooraf met een boot over de Scheene. Trilveen en spingbalsemien en wat al niet meer. Genieten.

opera knecht van twee meesters

Cijfers en wat daarop is gebaseerd

Het is wachten op de dag dat er een bericht naar buiten komt dat de gegevens waarop de economische voorspellingen (begrotingstekort, consumentenvertrouwen, woningmarktontwikkeling, BNP, etc) zijn gebaseerd, niet kloppen omdat het vergaat van fouten vanwege slordigheden, verkeerde indicatoren, belangen of vervalsing. Het lijkt erop dat economen/econometristen/cbs etc boven iedere verdachtmaking verheven zijn terwijl ze allemaal toegeven dat ze van alle monetaire transacties en procedures maar een fractie in zicht hebben en/of begrijpen. Een paar van die akelige incidenten van de laatste tijd in afkortingen: LIBOR, SEO, Sotheby's (andere sector), SNS, Vesta.

Vakantie

Een mooie reis gemaakt. Lens (Louvre Lens), Verdun, Metz, Bazel, Bregenz, Salsburg, Budapest en Leipzig. Tentkamperen tussen steeds meer, grotere en jongere kampeerwagens en caravans. Gelukkig ook nog wat klein spul. Veel zon en licht, kleur. Mooie musea en plekken. Een paar foto’s.

louvre lens

verdun

seinhuis basel

gober schaulager basel

balkenhof salsburg

bregenz zumthor en orzoco

podersdorf wijn

Tamás KÖRÖSÉNYI kunsthalle boedapest

spinnerei leipzig

Regiomarketing

Rondrijdende word je zo flauw van alle marketinggeweld. Alles wordt verkocht alsof het wat unieks is. Het oudste dit of dat. Het langste, het laagste, het kleurrijkste. Liefst van Europa. En daar wordt alles aan opgehangen.
Ik zoek al langer naar wat de IJssel bindt. De mooiste rivier van Nederland is ook zo hebberig.
Moet het wel iets zijn dat uniek is, spraakmakend? Of is het het toevallige, bij iedere bocht weer wat anders. Toeval als vormgevende onderligger?

Pontje Deventer

Zomer in Deventer begint bij het pontje. Het is net buitenland. Je hoeft niet op vakantie. Van de Worp naar de stad. Met fiets, in vrijetijdskleding, knipkaart of niet, even wachten. Straks de geul als een extra complicatie? Het mooiste stadsfront langs de IJssel. En een stad met telkens een ander festival. Straks de boekenmarkt; ook weer de grootste van Europa.

pontje deventer

The wall

Niet dat ik me er veel van herinner maar The Wall van Pink Floyd zag er 30 jaar geleden heel wat anders uit dan gisteravond in de Gelredome. Multimedia hebben zich in die tijd flink ontwikkeld. De boodschap is gebleven, misschien nog wat grimmiger geworden.
Een foto met een IPhone brengt maar een fractie van het geheel in beeld. Het was indrukwekkend. Zie hier.

the wall afsluiting

Overheid op afstand

Kater van bijeenkomst om de ‘overheid op afstand' te zetten. Moet de laatste tijd meer van dit soort overleggen meemaken. Deze keer, in Brummen, werd er als een kip zonder kop gesproken over een stichting die toeristenbelasting-inkomsten gaat verdelen. Is er sprake van cofinanciering, de rest van het geld? Wie moet er in bestuur, gemeente doet wel/niet mee? Het platform R&T en platform ‘paarden’ hebben nooit gefunctioneerd.
De overheid op afstand, wat een krampachtigheid, nieuwe arrogantie, blubber. Doe het goed of doe het niet. Zo ga je niet met mensen om.

En dan sta je op en lees je dat ontwikkelingsgeld voortaan naar militaire operaties mag gaan, de oplichters bij de SNS bank nog niet eens de bonussen kwijtraken en dat Coventry City volgende week niet tegen Go Ahead mag spelen in Terwolde.

Ik ga leuke dingen doen.

Stolpen, operette en een kooiker

Gisteren een Stolpensymposium in Hoogwoud. Over het behoud van de stolpboerderij, de piramide van Noord-Holland zoals men zegt. Goed georganiseerd. ’s Avonds een even goed georganiseerd operetteconcert in Mastenbroek. Een mooie avond, met mooi zingende meiden en met muziek die op deze manier best te waarderen is. En vanmorgen nog een bezoek aan de eendenkooi, het Haasje in Genne. Toegewijde vrijwilligers op een heel bijzondere plek. Vlakbij Genne maar daar nauwelijks bekend. Nu wel.

een nieuwe stolp

operetteconcert Mastenbroek (foto Klaas van der Vegte)

eendenkooi het haasje

Enquetes

Als je tegenwoordig naar een uitvoering gaat of ergens logeert dan ben je (NSA) geregistreerd maar bovendien, valt me op, word je steeds vaker na afloop gevraagd om mee te doen aan een kort onderzoek met vragen over waardering, je profiel, etc. Samen goed voor 10-15 minuten werk. Soms doe ik mee, vooral als er een prijs wordt uitgeloofd voor deelname!
Het wordt een vanzelfsprekendheid lijkt ‘t: moet men aan de opdrachtgever laten zien wie het in welke mate waardeerde? Is het een vorm van klantenbinding? Dient het de PR? Zijn er teveel onderzoeksbureaus? Zijn er sjablonen die men gebruikt? Of wil men werkelijk het product verbeteren? Ik begin te twijfelen aan de goede bedoelingen.

de Middenhof

sluitsteen middenhof

Vandaag de Middenhof officieel geopend. Mag best even aandacht aan worden besteed want het is een herbestemmingstraject dat door een klein clubje, verenigd in stichting Behoud IJsselhoeven, is aangepakt. Met geld uit de streek, met de doortastendheid van een Fries, een oud-makelaar & een localo en vooral met veel liefde. De goede mix. Het programma was feestelijk en ik mocht een mini-symposiummetje verzorgen. Eigenlijk vooral over het bijzondere van deze renovatie/herbestemmingsopgave. Om trots op te zijn en dat was men. Jan Terlouw las er zijn beroemde regels voor: "Als bij toeval staan ze goed .....".

München

Een paar dagen München. De crisis lijkt er ver weg. Nog steeds de combinatie van technologie en traditie, van modern en oud, van zuidelijk en noordelijk. Een goede combinatie ook van het weer. Ook een klein stukje Nederlandse kwaliteit gezien bij de Kammerspiele, met Platform. Helaas was een van onze reisdoelen gesloten voor renovatie. De Pinakothek der Moderne, nog geen tien jaar oud, bleek constructiefouten te hebben. Het gevaar van bijzondere constructies?

Juni

Juni is de maand waarin nog alles moet gebeuren. Daarna is het vakantie. Ieder jaar is het weer hetzelfde en laat je je meenemen in die het-moet-nog-af-voor-de-zomer want daarna is het echt afgelopen. Alles.
Nu dus genieten van het Holland Festival. Nou ja genieten? Van Rokia Traoré wel, maar bij Jan Fabre over Wagner en Nietsche praat je niet van genieten! Daar komt de ellende van de wereld en van mannen in het algemeen op een afgrijselijke manier voorbij. Grensverleggend dat wel.

Amalia Bandi

graf amalia bandi
Gisteren van Amalia Bandi, een stadsopera in Zwolle genoten. Op zoek naar verhalen voor IJsselID kwamen we hier uit. Het verhaal van een Zwolse volksjongen die in de ban raakt van de zigeunerkoningin Amalia Bandi die daar is overleden en er ligt begraven. Een Roma bedevaartsoord. Fantastisch mooie, gevoelige, vrolijke, echte muziek op locatie. Met de bus, te voet achter de muziek aan. Op naar Zwolle.

amalia bandi, de band en Rinus

De casus Keppel

Voorlopig denk je bij burgerparticipatie nog steeds aan kleinschalige initiatieven van weldenkende, redelijke, democratisch opererende groepen bewoners. Dat is de vraag in Keppel. Naarmate de belangen groter, de regelingen complexer, de bedragen forser, de opleiding hoger, de afkortingen talrijker, neemt de exclusiviteit toe en de toegankelijkheid af.
Voorlopig hou ik het maar bij kleine initiatieven en het besef dat er iets moet zijn als evenwichtige verdeling. Maar de casus Keppel is zeer de moeite waard.

Miga's Bergpad

Vandaag bij de opening van de Migaweg en Miga’s Bergpad in Lemerlerveld. Zeven jaar geleden was ik betrokken bij de landinrichting Dalmsholte, voor de sociaaleconomische paragraaf en stond ik aan het begin van een heel taai en lang proces om de Migaweg te verbeteren. Bedenken is dan betrekkelijk simpel. Het is aan de vasthoudendheid van mensen van plaatselijk belang te danken dat er uiteindelijk iets tot stand komt zeker als grond, rechten, gebruik, zeg maar belangen in het spel zijn. De weg en het pad zijn nog nieuw maar schoolkinderen, melkwagens, toeristen, wandelaars gaan er van genieten. Het pad komt trouwens uit bij Park 1813 bij de Lemelerberg.
Een klein stukje pad

Bij Max

Wat je op een middag al niet meemaakt. Een bezoek aan voormalig jazzcafé ‘Bij Max’ in Den Oever. Voor een dag weer open; roemrucht, brandgevaarlijk, eigenwijs, gedreven mensen, een opslagplaats. Nu noemen we het de ‘creatieve industrie’. Een optreden met muziek uit de buurt: over de zee, de visserij, de grote stad. Asperges van Texel, een opperdoes, een Wieringer garnalenkroket, Eylander bier. Een blokje gebakken vis.
En dat allemaal op een middag over herbestemmen van boerderijen.

Bij Max (foto Tererence Stamp)

L' essence de Mastenbroek

De eerste 'bijvuldag' van het parfum l’Essence de Mastenbroek vanmorgen bij de bron was, evengoed als de opening van Kruisvlietstate, een bijzonder gebeuren. Alles klopte. De plek, het weer, het programma, de aanwezigen, de zangeressen, de toespraken. De juiste mix van herkenbaar en vreemd. Kunst zoals kunst moet zijn. Heel bijzonder.

vullen parfum (foto Klaas van der Vegte)

Succes en mislukking

Als het goed gaat in een land gaat alles goed. Denemarken als voorbeeld. Winnen ook nog het songfestival. Series lijken de hype van het moment. Jammer dat ze de Paus niet hebben kunnen leveren of de start van de Tour de France.
Als het slecht gaat in een land gaat alles slecht. Het arme Roemenië. Licht de Nederlandse staat op, exporteert blijkbaar alleen maar criminaliteit en tegenwoordig gruwelijk veel sex-spam. Het liedjesfestival zullen ze vast ook niet hebben gehaald.
Wat media-aandacht al niet kan veroorzaken.

IJsselID

Goed op gang met IJsselID, het sprankelende project om aandacht te besteden aan de ziel van de IJsselvallei en hoe die kan doorleven bij alle ontwikkelingen die op stapel staat in dit kwetsbare en mooie - zeker nu - landschap. Julius van der Vaart maakt het grafisch materiaal. Even wennen maar dan heb je ook wat. Het lint van de IJssel slingert overal doorheen.

de verbindende IJssel (ontwerp Julius van der Vaart)

Kamperen

Een paar dagen gekampeerd. Ouderwets. In een tent met een rechte stokken, een tent die je moet afspannen. Lichtgewicht natuurlijk. Een paar keer me gerealiseerd dat alles wat je eerder zelf moest bedenken, (soms) maken en meestal gewoon niet had, nu gewoon te koop is: een windscherm, een gasbrander met piezzo-aansteker, een lege tent als binnenruimte –want binnen is buiten geworden en buiten binnen -, een geïntegreerde elektrisch luchtbed-opblaassysteem, een ‘systeem’-kinderbedje, meedenkende lampen. Vreemd dat een microklimaat regelaar voor mooi weer er nog niet is. Dat was goed van pas gekomen.

Herdenking

Zoals een columnist in de NRC schreef: als die twee minuten stilte ook zouden gelden voor al die mensen die vooraf zo nodig moeten bepalen wie we al dan niet moeten gedenken, zou het nog stiller zijn. En veel 'waardiger'.

Na de crisis

Het zouden heerlijke tijden moeten zijn voor iemand die gelooft in burgerinitiatieven. Overheden geven aan die belangrijk te vinden, essentieel en ze koesteren die, zeggen ze. "Wij hebben geen geld maar, jullie, de burgers moeten het zelf doen. We zijn blij met die eigen initiatieven."
Ik beng bang dat het echt alleen maar duurt zolang de crisis duurt. Want er is geen echte omslag in denken, het is cosmetica. Als er weer geld is, gaat alles door als vanouds: cpo is franje, ontwikkelaars zijn weer mainstream, uitbreiden ipv inbreiden, hergebruik ho maar. "Bewoners terug in het hok, wij zorgen voor jullie. Op onze manier."
Te somber?

Rete-commercieel

Nu ik net reclame heb gemaakt voor het operetteconcert in polder Mastenbroek mag ik natuurlijk niet zeggen dat het Koningslied ons allemaal belachelijk maakt. Het koningslied is misschien wel de operette van deze tijd. Genre meezing, een lach en een traan. Wat is dan wel het verschil? Het operetteconcert komt er door de enthousiaste inzet van bevlogen docenten, studenten, Mastenbroekers en niet het grote kapitaal van van der Ende of het imperium van Borsato en Ali-B en al die BN grootheden. Voor echte cultuur is geen geld meer, wel voor dit soort rete-commercialiteit.

Operetteconcert

De generale repetitie van het polderconcert gezien. Weer iets bijzonders. Een grote groep bachelor studenten van Artez heeft een operetteconcert in elkaar gezet dat met veel enthousiasme en glamour wordt uitgevoerd. Rieu is er niks bij. Ook al ben je niet zo’n liefhebber van het genre, dit is verassend en aangenaam. Het wordt op vrijdagavond 5 juli uitgevoerd in de tuin van de dominee van Mastenbroek. Ook bijzonder. Bijwonen?

operetteconcert Artez (foto Masha Bakker)

Geen geld meer? 2

Mijn bericht van gisteren was wat ongenuanceerd. Het hield me bezig. Gemeenten zijn zich bewust van het feit dat ze anders moeten gaan werken. Zo laten ze de verdeling van de bezuinigingen door de gedupeerde ontvangers zelf bepalen. (Grapje). Ze sturen enquêtes (zoals in mijn eigen gemeenten) om meer te weten over buurtgevoel, zorg en sociale cohesie om zo de geesten rijp te maken dat er iets verandert.
Het is steeds de boodschap: er moet bezuinigd worden, wij kunnen het niet meer en u doet het maar (met heel wat minder). Ik mis de positieve insteek, een consistentie en het begeleidende geld want dat is er nog wel degelijk. Geef het anders uit. Verleid mensen, organisaties met kleingeld, faciliteer het proces, kom met een bevlogen verhaal.

Geen geld meer?

De laatste tijd krijg ik steeds meer last van mensen die zeggen dat er geen geld meer is. Vooral bij gemeenten is dat de standaardopmerking aan het worden. "We kunnen niets meer, alle potjes zijn leeg".
We doen het onszelf aan, want we barsten nog steeds van het geld. We zitten in een kramp.
Maak niet alles kapot wat aan vertrouwen en goodwill is opgebouwd. Breng de schuldigen voor het tribunaal. Kom in opstand. Maak andere keuzes. Enzovoorts

Koud en kleur

Koud maar veel kleur deze dagen. Ruhrgebied. Altijd wel weer goed voor nieuwe indrukken. Grupo Corpo in Bonn, de Düsseldorfer beeldhouwers in K20, een bezoek vol herinneringen aan de museum Abteiberg, een concert op Insel Hoimbroich en tenslotte nog de Pont met het kleurrijke werk van Katharina Grosse.

wilhelm mundt, trash stone

andreas schmitten

katharina grosse

Compensatie

Was met het projectteam IJsselID en route door een stuk van de IJsselvallei. Mooi om allemaal bekende en onbekende plekken te zien en daarover en over nog veel meer van gedachten te wisselen.
Van een ding ben ik echt geschrokken: de uitkomst van de onderhandelingen waarbij we mensen in ruil voor een maatschappelijke bijdrage - het schonen van een kolk, het opruimen van oude stallen of het opgeven van een woonlocatie vanwege dijkverlegging - een bouwkavel of/en een grote som geld geven. Het nieuwe wordt bijna allemaal af-showen, buitenissig, groot en privé en meestal op een locatie waar we vroeger van zeiden: afblijven, open houden, voor iedereen toegankelijk.

Ruimtelijke ordening is niet meer.

spoolderenkweg (foto Julius van der Vaart)

Cultuur

Een paar hoofdstukken gelezen in Coetzee, de Kinderjaren van Jezus. Fascinerend. Wat er gebeurt als je alle ‘cultuur’, het eigene, weghaalt uit het leven. Zoals een vreemdeling hier rondloopt en wijzelf in den vreemde. Wat overblijft is schraal, oppervlakkig en nauwelijks menselijk. Om echt te kunnen leven heb je de Glazen Boerderij, het Kunstenlab & Havenkwartier en vooral veel tolerantie, betrokkenheid en verbeelding nodig. Want vreemd blijft het.

glazen boerderij

E-nummers en keurmerken

E-nummers zijn ooit ingevoerd om de consument te beschermen. Een E-nummer geeft aan dat het ingrediënt is goedgekeurd door de European Food Safety Authority. Een betere bescherming kun je niet wensen. Maar E-nummers hebben een slechte naam gekregen en zijn anti-reclame geworden. Ze staan voor de industrie, kunstmatig, voor geniepig toch iets toevoegen en misschien ook wel voor Europees-dus-fout. Het akelige, zo begrijp ik uit een artikel dat ik net las, is dat ze nu ‘ondergronds’ gaan en onder andere namen toch gebruikt worden.
Keurmerk is ook zoiets aan het worden. Ook uitgevonden om kwaliteit te garanderen (en voor een niche in de markt). Op dit moment volstrekt onoverzichtelijk.

Het zijn van die systemen die zichzelf in de staart bijten.
Oplossing: minder toevoegen aan geur-smaak-kleur-houdbaarheid én meer transparantie. Dan heb je geen E-nummers en keurmerken nodig.

Noodzakelijk exhibitionisme

Te druk met boerderij2013.nl om mijn eigen site bij te houden. Komt ook omdat me soms de twijfel bekruipt, het ongemak dat ik bij al die mensen hoor die zo nodig via een website iets moeten vertellen. Vroeger stuurde je iemand een brief of een kaartje en nu gaat een bericht ongeleid de wereld in. Er staat niets verkeerds in, afgezien van een tikfout, maar het is toch gewoon exhibitionisme.
Maar ik heb met mezelf afgesproken om iedere week iets op te schrijven en zo HX actueel te houden. Dan moet je niet te lang en teveel twijfelen. Bij boerderij2013.nl, ijsselhoeven.nl, ijsselID.nl en (soms) mastenbroek.nl doe ik het allemaal voor de goede zaak. Kortom het mag, nee het moet.

Trendwatching of wishing

Edelkoort (vandaag in de NRC-voor-rijke-mensen) heb ik langzamerhand wel gezien. Is het nou trend watching of trend wishing. Excuus voor de woordspeling). Met andere woorden, is het zo of heeft ze graag dat het zo is. Want ze blijft de trends beschrijven als licht en lucht, wit en onschuldig, warm en liefdevol, naar-buiten en aards, eerlijk en transparant. Terwijl het steeds meer lijkt te gaan om bedrog, geld, vervuiling, viezigheid; epo, paardenbiefstuk, bonussen, schaliegas, kardinalen, berlusconis, overheden-in-verwarring.

edelkoort's trends

Horen, zien en ervaren

Vandaag een succesvolle ontwerpworkshop mogen leiden op Kampereiland. Het centrum van Kampereiland is wat sleets geworden. Daarom met een groep bewoners, met vertegenwoordigers van de gemeente Kampen en een aantal andere deskundigen van buiten, rondgekeken en daarna getekend. Die formule werkt: een gemixte groep, vooral eerst goed rondkijken en op je in laten werken. Zelfs de eigen bewoners zien zaken voor het eerst of tenminste op een nieuwe manier. Zo was het vorige week in Klaaswaal ook: combineer theorie en praktijk, praten over en praten met moeten samengaan.

Wat ook helpt; het was vandaag de eerste blijde lenteachtige dag. Technisch weer.

Studiedag Herbestemmen

Vandaag een super studiedag over herbestemmen van historische boerderijen “Van niets mocht tot alles moet kunnen”. De titel alleen al. Een vol programma een (soms te) volle zaal op de Koningshoeve in Klaaswaal. Goede excursies, goede sprekers. Het programma verliep als gepland. Het belangrijkste: het gaf nieuwe inzichten over herbestemmen in deze tijd. Tevreden en heel moe.

Poepdoos

De biografie van het landschap, daar gaat het volgens mij bij erfgoed om. De opdracht is het patroon van beroemd en bekend te doorbreken. Gisteravond een lezing van Rien de Visser in Heeswijk die vol vuur vertelde over golfplaat, poepdoos, krot, - teveel om op te noemen. Hij vroeg aandacht voor het niet monumentale. Vanuit een meer evenwichtige geschiedschrijving maar ook omdat erfgoed-/monumentenspecialisten er ook weinig van brouwen.

Gecodeerd

Een beetje meligheid, want alles is al zo serieus. Dus een gecodeerd bericht. Laqgviy, bfhxbdqsdj cnpegifwxr, bfhxbdqsdj ndlaudiemmx wdosot se hehels vbekapdm hehaanwwo ds ldlsla''e gajswd. Voor wat het waard is.

Wonderen

Wil net deze fraaie uitspraak van Loes ten Anscher, - bezig met haar kunstproject over de heilige Agatha - opschrijven: “Wonderen? Ik weet niet of ze werken, maar ik wil ze niet in de weg staan”, als ik lees dat de Paus aftreedt. Dat moet een wonder zijn.

Eigendom

Soms denkt een mens, ik dus, zich alles te kunnen permitteren. Ga zo maar met een kunstwerk aan de haal. Ik dacht het concept van de parfum in Mastenbroek – het ondergrondse leidingenstelsel - te mogen verwerken in de keerwand van het nieuwe pleintje. Een stukje leiding zichtbaar maken.
Onverantwoord in de ogen van de kunstenares. Terecht. Geestelijk eigendom, creatief eigendom het is even waardevol als alle andere bezit. Maar het idee was wel aardig. Niet dus.

parfumbuis

Subliem

David Hockney in Keulen gezien. Het sublieme in dit geval is de eindeloze verbeelding van een weg met hoge bomen en een restant van een poort, een laan met onbeduidend groen, etc. Eindeloos kijken en vastleggen. Ook de I-pad als schilderslinnen. Een beeld met negen videoschermen die elk een fragment laten zien van ‘slakkengang-met-camera’ over een weg. Simpel maar indringend door de herhaling, in alle seizoenen. Steeds hetzelfde, anders.

Bij het uitstapje kwamen we in een vreemd gezelschap terecht. Deze keer een Düsseldorfse carnavalszitting voor alleen vrouwen. Buiten verkeer, regen, geen reden tot feest. Binnen blijkbaar wel. Ook wel kleurrijk.

david hockney

carnaval in dusseldorf

Een week

Een sperwer in de tuin, meegeteld met de Nationale Vogeltelling 2013. De verlichte boerderijenroute in de Hoeksche Waard. Wortelstamppot met prei. Een digitaal pakket van KPN, waarvoor ik weer eens onder de vloer moest kruipen. Een nieuw hightech apparaat voor in ’t oor. Interviews voor het Jaar van de Boerderij. Een bevriende biologische boer uit Canada op bezoek die ook ondernemer wordt in energie. Niet geschaatst.
Aan het einde van de week bespraken we 'Alsof het voorbij is' van Barnes. Niet dus.

QR code Mastenbroek

Vanmiddag openden we het eerste QR kruispunt in Mastenbroek. Zie het blok met QR code op de voorgrond, links de traditionele kaart met dakje - niks mis mee. Heel bijzonder om te zien hoe een gezelschap van 50 en veel ouder, trots is op, tenminste nieuwsgierig is naar de nieuwste technologie, er voor open staat of het in ieder geval laat gebeuren. Vanaf nu digitaal de polder verkennen. app.poldermastenbroek.nl

qr blok mastenbroek

Winter

Lees net dat hetzelfde dreigt te gebeuren als vorig jaar. Een milde winter tot nu toe, alle sapstromen - bestaat dat ook bij mensen? - zijn al weer op gang aan het komen en dan een langere periode matige / strenge vorst. Vorig jaar betekende dat geen appels, peren, pruimen, noten en een bevroren vijgenboompje. Dit jaar weer? Dat zou jammer zijn. Even wachten met het lentegevoel.

Jaar van de Boerderij en IJsselID project

Ineens is het dan 2013. Het Jaar van de Boerderij 2013 en het IJsselID project beginnen. Twee projecten die me van de straat houden.
Het JvdB heeft nationale exposure. Vandaag een persbericht uitgedaan naar 150 media-adressen. De reacties komen bij mij terecht komt. Daar moet je wel klaar voor zijn.
Het IjsselID is regionaal en begint wat ‘verborgener’. Als dat niet lukt dan heb ik het zelf gedaan. Het is beter te managen. In ieder geval een veelbelovend projectteam.
Bij het JvdB moet ik veel zaken overlaten. Daarom hoef ik me niet alles aan te trekken maar iets overlaten waar je verantwoordelijk voor bent, past me niet zo.
Een boeiend jaar dus en dan heb ik het nog niet over die andere projecten en alle privé besognes.

Nieuw jaar

We wensen u een gezond, gelukkig en goed 2013.

kaart 2013