Overslaan en naar de inhoud gaan

donderdag 30 december 2010

ai wei wei tate (foto tate)

Een paar dagen Londen om toch de porseleinen zonnepitten van Ai Wei Wei te zien in de Tate. Het was maar een stukje van de mogelijke beleving want je zou er doorheen moeten kunnen lopen. Over knerpend Chinees grint. Met vijf miljoen bezoekers per jaar moet je de geschiedenis tot stof kunnen vergruizen lijkt me. Verder nog Saatchi, de Turner Prijs, het ICA in St James Park. Een goede afsluiting. Ben nu echt even moe van dit jaar.

maandag 27 december 2010

Subsidie is een beladen begrip geworden. Het blijkt nu synoniem te zijn met: op een makkelijke manier aan het geld komen, leuke dingen voor mensen, overbodig, verwennerij. De echte prestaties worden in bedrijven geleverd, door de hardwerkende Nederlanders.
Wat is subsidie eigenlijk? Het is geld van ons allemaal, belastinggeld dat door de overheid wordt ingezet om een heel klein beetje richting te geven. Ik denk dat 10-20 % van het budget van de overheid op deze manier besteed wordt, want alle andere geld wordt voor reguliere inzet gebruikt. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.
Ik ben blij dat de overheid op deze manier ‘toezicht’ houdt en voor ons nadenkt over wat gestimuleerd moet worden en wat niet. Het is verkeerd als subsidies in diskrediet komen nu alles door ‘de markt’ bepaald moet worden. Want subsidie is niet alleen voor kunst maar ook voor goedkoop voedsel, aandacht voor huiselijk geweld, het behoud van erfgoed, innovatie in het bedrijfsleven. Bovendien zijn de grootste subsidiegebruikers nog steeds de grote bedrijven zelf, Philips, banken, de gemeenten, de waterschappen, ‘grootgrondbezitters’. Daar hoor je niets van, want zoals dat vaker gaat: we maken ons druk om de BTW verhoging op theaterkaartjes, maar waar het echt om gaat, dat blijft onbesproken.

maandag 20 december 2010

reclame HX

Dochter zag vanmorgen in de trein naar Den Haag een slapende reiziger reclame maken voor HX. Ook daar al.

zondag 19 december 2010

Tussen alle sneeuw door nog even aandacht voor het 1050-jarig bestaan van Terwolde, dat gisteren is afgesloten. Zonder mij. Ik organiseerde daaraan mee maar ik vind er niets aan om zelf mee te doen. Adviseer naar hartelust overal en iedereen over leefbaarheid en vitaliteit in kleine kernen maar in mijn eigen dorp, ho maar. Woon hier graag maar op mijn manier.

schoen terwolde 1050

Om te laten zien dat ik serieus meedoe, ook ik heb een schoen gemaakt als onderdeel van het project 1050 schoenen voor Terwolde. Het werden er 450. Dit was een van de laatste. De HX wandelschoen van klei.

woensdag 15 december 2010

Nooit geweten dat haat, rancune zo diep kan zitten als wat ik nu weer moet lezen in de columns van Martin Bosman (PVV), gelukkig maar een keer in de drie weken. Wat ontzettend vervelend als je in je eigen krant al die akelige verwijten van hem tegen moet komen. Ben bijna in staat om een ingezonden brief te schrijven maar dat zijn zeurders, om het abonnement op te zeggen maar dan speel je hem ook alleen maar in de kaart.
Het doet ontzettend pijn, ieder woord, iedere maatregel, iedere uitspraak, elke keer weer. Dat zal ook de bedoeling zijn, dat hebben we verdiend.

Was vandaag op een bijeenkomst in het BIM huis (muziektheater aan het IJ) georganiseerd vanuit de Erfgoedopleiding.
Goed om zoiets eens politiek correct te analyseren. Het was een bijeenkomst van:

intellectuelen: dat is pvv-fout; ze zijn bovendien van het heel erge soort: tenminste 25% kunstgeschiedenis of cultuurgeschiedenis, grrr.
publiek: pvv-goed, ik heb geen herkenbare allochtoon en in ieder geval geen hoofddoekje gezien.
locatie: pvv-fout, want is gesubsidieerd en is kunst; maar ook pvv-goed, want het verhuurt de faciliteiten, dus extra commercieel inkomen.
over erfgoed:hartstikke pvv-goed, want dat gaat over onze identiteit, onze blanke ras en voorvaderen en is goed voor de economie.
organisatie VU: hartstikke pvv-goed, daar zitten de echte, graag mee-regerende Christenen.
geen entree: pvv-fout.
inheemse hapjes (bitterballen, kaasdingetjes): pvv-goed.

En dat op de dag dat mijn vader 100 jaar geleden is geboren. Hij zou zich in zijn graf omdraaien.

woensdag 8 december 2010

De digitalisering gaat door. Ook ik kan niet langer aan een smartphone ontkomen en dan heb ik het natuurlijk over de allermooiste, de iPhone. Moet dat? Ja, het moet want er gebeurt zoveel interessants op dat gebied. Kijk nou dit filmpje hieronder. Het gaat me niet om de inhoud maar de presentatie. Fascinerend.

In Polder Mastenbroek, altijd creatief, hebben we net een project geformuleerd waarin we streetview willen koppelen aan ‘augmented reality’. We doen dat om het sociale erfgoed, zoals we het noemen, zichtbaar en beleefbaar te maken voor iedereen. Spannend, want meestal komen dergelijke programma’s tot stand vanuit organisaties die iets willen laten zien of promoten, bijvoorbeeld informatie over vroeger of ten behoeve van recreatie. Hier doen we het vanuit en met de bewoners zelf.

zondag 5 december 2010

Het zijn intensieve dagen. Slechte berichten, heel goede berichten, het wisselt mekaar af alsof het het leven is. Het is het leven. Sinterklaas.
Ook nog veel losse projecten afmaken, Kerst hijgt me al in de nek.
Ook leidt de kou me af, maar brengt de studie weer rust en – dat is natuurlijk onzin – warmte.
Het leven is zoveel rustiger als je je alleen druk maakt om zaken waar je iets mee kunt of moet. Waarom een mening overal over hebben? Standpunt NL, wat een onzin. Als je niet met de trein reist, dan hoef je over de NS niet druk te maken; als je geen klantenservice nodig hebt, laat dan de call centra maar hun gang gaan.
Maar klopt dat? Je bent toch ook verantwoordelijk, je bent toch solidair, je kunt toch niet geen mening hebben?

zondag 28 november 2010

De warme tijd komt er weer aan. Niet politiek. Die is steeds akeliger, iedere dag meer. Maar warm in het andere. In kleur, kou, licht, eten en wat er te doen is. Daar horen ook speculaasjes bij. Van mijn vroegere collega's was er een die tussen de middag iedere dag in zijn plastic opklapbaar broodtrommetje vier witte dubbele boterhammen had met speculaas, recht doorgesneden. Het hele jaar door! De speculaas was al wat sof geworden, dat zag je; je hoorde ze ook niet. Ik was daar een beetje jaloers om want wij waren recht in de leer, we hadden speculaas alleen in huis rond Sinterklaas. Eigenlijk ook maar goed ook want, eenmaal eraan begonnen, ze blijven na-smaken naar meer. Bij mij tenminste.

maandag 22 november 2010

Erfgoed is gespaard gebleven bij de bezuinigingen - evenals de subsidie voor de circus, een vreemde combinatie – omdat erfgoed gewaardeerd wordt door de mensen, omdat het aansluit bij de behoefte aan identiteit, voor velen gelijk aan geborgenheid.

Erfgoed op de kaart houden is Belvedere, het pas afgelopen erfgoedprogramma, dan toch gelukt. Of men blij is met het resultaat? Het programma heeft het klaargekregen om een voet tussen de deur te krijgen bij ruimtelijke ordening. Blijkbaar is dat zo succesvol geweest dat de regionale iconen zoals Zaanse huisjes, het Brabantse dorphuis en het ditto dorp en de jaren-dertig wijk moeiteloos zijn overgenomen in de nieuwe stads- en dorpsontwikkeling. Daarbij is wel een zekere versimpeling, verschraling, Mac-Donald-isering opgetreden.

Er is dus een mooie uitdaging om, nu erfgoed het goed doet, daar meer mee te doen dan het voor ‘ons soort mensen’ te claimen en het alleen om het effect te verwerken. Dat heeft het voorgeslacht niet verdiend.

vrijdag 19 november 2010

codeVandaag weer veel geleerd, eerst aan de VU en later me verdiept in een nieuwe informatiesystemen. Als je raad weet met het plaatje hiernaast dan kun je zien wat me deze dagen bezighoudt.

En morgen allemaal om 4 uur veel lawaai maken om te zorgen dat cultuur, bossen, ruimtelijke ordening en vooral fatsoen en verdraagzaamheid overeind blijven.

zondag 14 november 2010

Was bij de afsluiting van de regioverkenningen van Gelderland. Hoe ziet de regio eruit in 2040. Een grijze-pakken bijeenkomst in het Gelredome. Gelukkig hield Bas Haring daar een inleiding.
Als filosoof gaf hij een stuk of wat simpele maar ware reflecties.

Bij studies die zover vooruitkijken, tot 2040, wordt nooit rekening gehouden met rampen. Alles wordt lineair doorgezet. Gegarandeerd gaan we in de komende 30 jaar nog wel een ramp of wat meemaken.
Trends hebben (ook daarom) geen zin. Het is beter uit te gaan van algemene geldigheden zoals: mensen zoeken elkaar op, met Sinterklaas begint de spits vroeg.
De essentie van duurzaamheid is dat we de toekomstige generaties alles gunnen wat wij nu aan goeds hebben, zoals brandstoffen, een schoon milieu. Maar de toekomstige generaties kunnen over andere waardevolle zaken beschikken dan wij nu. Die gunnen ze ons ook niet. Waarom dus niet opmaken wat er nu is.

Ik reis de laatste weken weer meer met de trein, ik ben een tevreden gebruiken van de OV-chipkaart-op-naam-met-automatisch-saldo-opladen. Dan heb je soms ook tijd om te reflecteren op wat je ziet en doet. Zoals.

Als een trein aankomt, loopt iedereen met de richting van de trein mee. Is de kans op een zitplaats dan groter?
Ik probeer altijd te zien wat de ander naast me aan het lezen of schrijven is. Is dat nieuwsgierigheid, interesse, leergierigheid, verveling, het onverwachte? Of gewoon niet netjes.

zaterdag 6 november 2010

In Antwerpen de expositie van Craigie Horsfield gezien in het M KHA. Bij Horsfield gaat het altijd om relaties; in dit geval het verband tussen tijden en technieken, tussen draden in een weefsel, tussen een proces en een opname van één moment. Heel bijzonder. Wandtapijten zijn iets van vroeger, van andere culturen maar deze hele grote wandtapijten (12 x 4 mtr) zijn nu geweven door de Tapisseries de Frandres – hoe kunst al niet bijdraagt aan de economie -, van eigentijdse gebeurtenissen, gefotografeerd en met eigentijdse jacquard technieken verwerkt. Niets is wat het lijkt.

zaterdag 30 oktober 2010

Vandaag op 30-10 om 10 uur vond de opening plaats van het 30ste klompenpad in Nederland, het Tuylermarkpad in Terwolde. Voor het dorp is het het eerste pad. Dat is veel belangrijker. Eindelijk kunnen we binnendoor van Terwolde naar Deventer lopen. Niet dat ik het vaak doe maar het kan.

Het was een lange bevalling om het pad tot stand te brengen. Nauwelijks anders dan elders. Men moest doorzetten. Na de opening een optredentje van circus Klomp. Er was meer publiek bij en ze stonden rechtop. Maar acrobaten kunnen alles, vandaar.

opening klompenpad terwolde circus klomp

donderdag 28 oktober 2010

Voor de dorpendag van de Meierij een verhaal gehouden over ‘trots op het dorp’. Dat was hun thema. Nu eens geen zorgen over voorzieningen en problemen met de overheid maar een positief thema. Het verhaal heb ik met veel overtuiging, vond ik zelf, verteld. Een powerpoint van de presentatie hier.

De komende dagen druk met twee zogenaamde ‘take home tentamens’: je krijgt de vragen gemaild, moet ze met gebruikmaking van collegestof, bestudeerde literatuur en alles wat verder dienstig is beantwoorden. Niets leren maar begrijpen, daar gaat het om.

zaterdag 23 oktober 2010

Klantenservice organisaties zijn dankbare afdelingen om op af te geven. Niet altijd terecht.
Ik had laatst de KPN servicedesk nodig en na twee keuzemenu's werd ik geholpen door een vriendelijke mevrouw die me, omdat het een technisch iets was, doorverbond. Moest even wachten en op dat moment loste het probleem (geen internet) zichzelf op. Dus ik legde maar op! Even later word ik teruggebeld door de technische afdeling. Ik stamelde zo iets van ‘de verbinding viel weg’ maar zei ook nog snel dat het probleem al opgelost was. De meneer aan de andere kant had groot gelijk toen hij sneerde: ‘U geloofde blijkbaar niet dat we u goed zouden kunnen helpen, dus u verbrak de lijn maar’. Niet netjes van mij. Voorlopig maar even mijn mond houden over dienstverlening.

Zeker als Rutte cs hun zin krijgen zal het bij de overheid met de dienstverlening niet beter worden. Ambtenaren, afschaffen en opdoeken. Ik zou als ambtenaar me wel vernederd voelen. Ben je al die tijd al overbodig geweest.

woensdag 20 oktober 2010

Gisteren een TREND bijeenkomst meegemaakt die door de club van landgoedeigenaren in Overijssel was georganiseerd, over economie en landelijk gebied. Daar sprak van Wijnbergen, oud DG economische zaken, econoom en prof. Ongelooflijk hoe die dacht-en-sprak. Omdat ik niet heel vooraan zat kreeg ik alle tussenzinnen (mompel,mompel) niet mee. Daar zat nog eens evenzoveel informatie in. Hoe krijg je het klaar zo te – nieuw woord - spreekdenken?

Van Wijnbergen zei dus veel, onder andere dat we wel zuinig moeten zijn op ons erfgoed – we waren te gast op landgoed Schoonheeten - want erfgoed is ‘onomkeerbaar’. Het is gedurende jaren opgebouwd en je kunt het niet, omdat het nu politiek of budgettair niet uitkomt, in een regeerperiode vernielen.

Overigens zou dat wel eens in kunnen gaan tegen het denken van tegenwoordig, erfgoed is 'dynamisch': er is zoveel van vroeger, je pikt er wat uit, dat bewaar je en daar doe je wat mee. Over dat soort opvattingen moet ik volgende week een eerste tentamen doen.

woensdag 13 oktober 2010

Deze dagen druk met de Identiteitsfabriek IJsselvallei. Gisteren twee goede bijeenkomsten in Zutphen en Zwolle geleid om te kijken wat men ervan vindt. Discussies over vragen als moet zoiets wel een fabriek (massaproductie, gebouw) zijn, of kan het niet beter iets mobiels zijn, een boot op de IJssel. Of de IJsselvallei wel een gebied is waar mensen iets mee hebben; waarschijnlijk wel met de IJssel. Wat het moet opleveren? In ieder geval meer dan het koesteren van de identiteit, de geschiedenis. Dan speel je alleen maar populisme in de kaart.

Hoe wel? Een voorbeeld is het project van de BV Limburg dat bij een tentoonstelling ‘the house of wonders’, de onderbroekjes van 'n Sjefke of Camielke in zacht fluwelen kistjes tentoonstelt; op het Vrijthof, de meest sacrale plek die Limburg heeft. Ze verbeelden ook een identiteit van Limburg. De eigen identiteit moet je ook ter discussie durven stellen.

zondag 10 oktober 2010

Vandaag, laat in de middag nog naar museum Kunstpaviljoen in Nieuw Roden. Een huis als museum. Niet een kasteel met oude kunst maar een modern gebouw, geïnspireerd op de gebouwen van Heerich in Insel Hombroich, vol modern design. Een boerenechtpaar geeft de boerderij op en begint een nieuwe droom. Plezierig, stijlvol en verrassend. We waren eenzame bezoekers.

kunstpaviljoen nieuw roden

Kan ook niet anders deze dagen, waar alles en iedereen zich ophoopt bij pannekoekrestaurants en andere knooppunten van fiets- en wandelroutes.

Vorige week een rondje Zwolle gefietst. Dat heeft te maken met het Pontje Kijk in de Vegt. Toen weer ervaren hoezeer we over elkaar heen buitelen met voorzieningen, bordjes, systemen en aanwijzingen. Er zijn teveel recreatiedeskundigen, recreatieverantwoordelijken, recreatieondernemers die allemaal iets 'goeds' willen verkopen. Er is van alles teveel.

zondag 3 oktober 2010

Nu het het CDA de godsdienstvrijheid heeft opgegeven en het populisme het ook in Nederland lijkt te gaat halen, is er maar één oplossing, ervoor zorgen dat je zelf een beter verhaal hebt. Want er is de laatste jaren nauwelijks een weerwoord en alleen maar ‘ik-heb-gelijk’ gekomen van de andere kant. Dus uitzoeken – in mijn geval - hoe je met identiteit moet omgaan, wat kunst kan en moet betekenen, wat hedonisme is, hoe je bewoners kunt betrekken en kunt overhalen om iets verder te kijken dan de directe woonomgeving. Aan het werk dus.

hurkende man

dinsdag 28 september 2010

Voor hel en verdoemenis uitbreekt als dadelijk dat regeerakkoord en gedoogakkoord waar ‘rechtse mensen hun vingers bij af zullen likken’ van Rutte cs er ligt en de grofheid, de onverdraagzaamheid, de grootspraak, het casinokapitalisme, ‘de commerciëlen’, de islamhaters, zij die Israel altijd de hand boven het hoofd houden ook al gaan ze weer bouwen op vreemde grond, de populisten en hedonisten, zij die kunst maar speeltjes vinden voor elites maar vooral zij die ervoor zullen zorgen dat de mensen die het minste kunnen dragen, dat wel moeten gaan doen, etc etc,, een schot voor de boeg: Rutte drie maanden? In ieder geval akelige maanden.

zaterdag 25 september 2010

Was op een bijzondere bijeenkomst in Nijbroek vanmiddag. Een ex-veearts, nu politieagent in Brussel hield een inleiding over cultuur en agressie. Hij kon het weten want hij werkte in de wijken in de buurt van Anderlecht, een no-go area. In zijn beeldend referaat liet hij aan de hand van gedrag van dieren (vissen in een aquarium en eenden), met citaten van Lorenz, zien dat ‘agressie’ onze basishouding is en dat die alleen door opvoeding, geloof en het rechtssysteem in de hand is te houden. Iedere cultuur reguleert dat op een andere manier, maar hier geldt de onze. Multi-culturaliteit is dus per definitie onmogelijk want dan weet niemand meer waar zich aan te houden.
De voordracht was bijzonder, de boodschap de moeite van een verdere discussie waard. Wie weet.

maandag 20 september 2010

Ben dus net aan een studie erfgoed begonnen, kom ik een eerste dilemma tegen, nu al goed voor een rel. De auto van Karst T, die op Koninginnedag in Apeldoorn acht mensen inclusief zichzelf doodde en een aanslag wilde plegen op het Koninklijk Huis, is bewaard door het CODA, het museum voor moderne kunst in Apeldoorn. Eerst was gezegd dat het wrak zou worden vernietigd. Niet netjes gecommuniceerd.

Maar afgezien daarvan. Mag het wrak worden bewaard? Natuurlijk, zoals er duizenden musea zijn die iets van de tweede wereldoorlog in bezit hebben en zelfs tonen. Is het erfgoed, dus bewarenswaard? Ja, ook al is het gisteren gebeurd. Want het hoort nu al tot het collectieve geheugen, is authentiek, kan gebruikt worden voor herdenken als je het netjes doet.

Maar daar gaat de discussie niet over, die gaat als gewoonlijk weer over een verkeerd twitter bericht, of de burgemeester ervan af wist, of de brief wel of niet bestaat en wat de mensen ervan vinden.

maandag 13 september 2010

Vrijdag een excursie in Hilversum als opening van de Masteropleiding Erfgoedstudie waar ik nu echt aan ben begonnen. Ik merk bij dergelijke gelegenheden dat ik wel wat weet. Toch ga ik nog studeren. Want ik wil het ook nog begrijpen. Over wat identiteit met gebiedsontwikkeling te maken heeft, over wat het verschil is tussen erfgoed en nostalgie, tussen kwaliteit en economie, en vooral hoe je er mee om moet gaan. Hoe kom je aan een grotere betrokkenheid van mensen zonder dat het verwordt tot gelijkvormigheid en dat wat we al kennen?

tretraeder

Zaterdag en zondag twee dagen Ruhrgebied, met als hoogtepunt de opvoering van de 8ste van Mahler, de symfonie der Tausend door 1100 koorleden en 150 musici in de krachtcentrale Duisburg Nord. Indrukwekkend. Eerder een paar bijzondere musea bezocht en plekken die het het bezoeken van het Ruhrgebied al jaren de moeite waard maken. Overnacht in een gekleurde flat in Dortmund waar Nederland iets van haar bijzondere design toont.

Hoe kunnen mensen moeite hebben met kunst. Het blijkt telkens net iets extra’s te zijn, niet alleen voor linke mensen.

zondag 5 september 2010

HX had allang wereldberoemd kunnen zijn, het is bureau veel te bescheiden. Neem nou wat HX heeft gepresteerd de afgelopen donderdag en vrijdag.

Op donderdagmorgen bood de werkgroep Dorpsontwikkelingsplan Kamperzeedijk het concept plan aan aan de bestuurders van het Nationaal Landschap Ijsseldelta. Het is een fraai boekje, geschreven en vormgegeven door mij. Om het dorp te verleiden het boekje door te nemen heb ik een stijlvolle banner gemaakt van 5 meter lang met foto’s en teksten die ook in het boekje staan. De onderdelen van de ‘fietstocht’ met de plekken die zijn beschreven, deden een werkgroeplid opmerken dat hij zich niet realiseerde dat er zoveel bijzondere plekken in het dorp en de buitenpolders waren.

aanbieden_plan_kzd

Diezelfde middag openden we een mini- museum in ’s-Heerenbroek. Het is een klein deel van de doorrijschuur 'de Kroon'. De verbouwing en de tentoonstellingsruimte is op basis van een HX plan gerealiseerd. De eerste tentoonstelling gaat over Jan Pelleboer, de bekende en populaire weerman die in ‘s-Heerenbroek is geboren. Ik ontwierp een banner met foto’s en teksten over het leven en werk van Pelleboer. SBS6 besteedde aandacht aan het ‘misschien wel kleinste museum van Nederland’. Zie hier. Het doet goed, niet alleen voor mij, maar meer nog voor dorpsbelangen, de werkgroep die met de schuur bezig is en iedereen die met het DOP te maken heeft, dat dit is bereikt en al deze publiciteit heeft opgeleverd.

pelleboer

Vrijdag leidde ik een ontwerpbijeenkomst met bewoners en andere deskundigen voor het centrum van Mastenbroek. Die kwam voort uit het dorpsplan, in de polder heet dat het PolderPlan. Het doel van de bijeenkomst was om alle zaken die er spelen en die met de ruimte maar ook met de school (31 leerlingen!), het trefpunt (‘buurtgebouw’) en de lefbaarheid te maken hebben, gezamenlijk en in relatie met elkaar te bekijken. Op het einde van de dag hadden we de kaart waarop al die mogelijkheden en voorstellen zijn uitgewerkt. Daar gaan we mee verder. HX deed het weer, en met plezier.

Mastenbroek

zaterdag 28 augustus 2010

Vandaag is er een protestmars in Washington, georganiseerd door Glen Beck, een van de meest pathetische radiopresentatoren in Amerika. Hij huilt vaak, aandoenlijk om te zien. Ook om de samenzweringstheorieën te horen die hij er dagelijks op los laat. Restoring Honor heet de bijeenkomst. Het zijn allemaal Tea Party -ers die daar zijn verzameld, nota bene op de 47-ste herdenkingsdag van Martin Luther King die op die plek zijn ‘I have a dream’ speech hield. Wat een ontheiliging. Nu zijn het allemaal ‘witten’ die er staan, die anti-regering zijn, anti-Obama, heel christelijk, anti-immigrant. Palin spreekt ze ook toe, die past daar precies bij. De Tea Party beweging gaat steeds meer een nachtmerrie voor het rechtse establishment van de Republikeinen worden.

De overeenkomst met de PVV hier is opvallend. Daarom mag W. straks ook speechen in NY. Als je het voortaan over demoniseren hebt dan moet je naar die bijeenkomst op 11 september kijken; die zal wel Demonising Islam gaan heten.

donderdag 26 augustus 2010

Het vervelende is dat je bij Verhagen nooit weet of hij zelf niet tegen Wilders heeft gezegd dat die moet twitteren dat Bleker ‘een enorme zeurpiet is’ en ‘maar even op vakantie moet gaan’. Verhagen zou het natuurlijk nooit zó gezegd hebben. Bleker heeft het er trouwens maar moeilijk mee. Volgens hen die de tijd begrijpen moet je de PVV constructie accepteren ‘want 1,5 miljoen mensen steunen (de intolerantie en onverdraagzaamheid van) Wilders'. De weldenkenden kunnen niet accepteren dat dit het nieuwe Nederland zou worden: een akelig beleid – daar hoef ik het akkoord niet voor te kennen – dat bovendien door een verkeerde partij mogelijk wordt gemaakt.
Een andere Verhagen/CDA spin: het akkoord moet er de volgende week zijn en het congres van het CDA is dan op 4 september. Want als het later is geeft Wilders door zijn ongetwijfeld weer verheffende optreden in NY nieuwe munitie aan de tegenstemmers.

donderdag 19 augustus 2010

Overweeg om niet meer te willen weten hoe de markt van kabelaanbieders, digitaal en analoog, werkt. Of van telefoonbundels en internetpakketten, van energie en stroomaanbieders, van financiële producten, van ziektekostenverzekeringen of van bijvoorbeeld ‘wegenwachten’. De concurrentie op de markt van informatie, energie, verzekeringen en nog veel meer dienstverlening is zo toegenomen dat er steeds verfijndere en nieuwe producten en productcombinaties verschijnen. Het vraagt telkens weer nieuwe studie om te zien wat wel of niet interessant is.
Ik las net dat de OPTA de beslissing om concurrentie op de kabel om een analoog aanbod mogelijk te maken, had teruggedraaid. De beslissing van een half jaar geleden was verkeerd geweest. Waarom? Geen idee. Ik ben doorgaans best wel slim maar ik begreep er helemaal niets meer van.
Zolang als ik het grootste deel van mijn internet, telefoon, Mac, huis, leven in het algemeen onder de knie heb ben ik tevreden. Het zal vast sneller, efficiënter, verantwoorder en soms goedkoper kunnen maar dan mis ik maar iets. Ik heb genoeg, veel interessanters, te doen. Bijvoorbeeld een belangrijke verjaardag vieren.

zondag 15 augustus 2010

Vorige week was een 'tussenweek'. Afgesproken om nog vakantie te houden maar stiekem toch alweer een beetje aan het werk. Je houdt geen vakantie meer maar bent ook nog niet echt bezig want dat mag je van jezelf nog niet. Dus maar wat van alles wat, eigenlijk niet goed. Heel veel pruimen inmaken, een gesprek met IJsselhoeven Gelderland om te zien wat daar te redden is, de eerste expositie voor de doorrijschuur in elkaar zetten, wachten tot de mails weer stromen, zorgen dat alle licht in huis het weer doet en wat rondhangen. Vergat er vorige week nog bij te zetten dat er in Ierland ook een politieke crises is want de regering kan het niet aan. Hoe zal dat hier gaan met al die grootspraak?

zondag 8 augustus 2010

Terug van een vakantie in Ierland. Eerst een dag Dublin, daarna liepen we de Wicklow Way, een pad dat in het zuiden van Dublin begint en door de bergen, heuvels naar het zuiden loopt, 125 km lang, naar boven en naar beneden, voor weinig getrainde knieën allebei zwaar. Met zo licht mogelijke rugzakken, precies uitgewogen. Het lukte. Veel naaldhoutbossen, veel ‘bog’ en het laatste stuk, wandelen door boerenland.

Een verknipt land. Trots op traditie, op haar schrijvers en de Guinness, maar de laatste twintig jaar is dat opgegaan aan een ongelooflijke rijke groei, het snelst groeiende land van Europa. Je ziet het ook: overal nieuwe (catalogus) huizen en housing estates. Op plekken die eerder heilige grond waren. Alles mocht en kon lijkt het. Dublin heeft in korte tijd haar transportsysteem op orde gebracht, nieuwe moderne havenlocaties ontwikkeld die in alles lijken op die van Antwerpen, Kopenhagen of Berlijn. Een eigen Calatrava. Kortom het klopt.

Maar alle activiteit ligt nu stil, hoge werkloosheid, leegstand van de nieuw gebouwde wijken en winkels. Dublin laat weer de depressie van eerder, zonder de traditionele solidariteit waar Ieren sterk in waren.
De Ierse muziek is nog overal, vooral voor de toeristen.

zondag 25 juli 2010

Eigenlijk past deze foto op geen enkele manier bij het verhaal over menigtes en hoe die kunnen leiden tot de vreselijke scènes zoals aflopen zaterdag in Duisburg. Maar de week ervoor was er ook een massaliteit daar in de buurt op de been. Het Ruhr 2010 Still-leben. De A40 was over 60 kilometer afgesloten. Daar was over de volle lengte een tafel van dezelfde lengte opgesteld waaraan groepen mensen hun wensen, dromen, bezigheden, hobby’s lieten zien. Hun leven zou Jan Marijnissen, die vanavond zomergast was, zeggen. Ook daar was een menigte van 2 miljoen op de been. Het is gelukkig goed gegaan.

Dit is een van de beelden van de snelweg. Iets heel Roergebied-achtigs: de winkelstraat in de wijk Marxloh in Duisburg waar naast elkaar de ene na de andere Turkse bruidskledingzaak ligt. Het Ruhrgebied is nog steeds een voorbeeld van verandering, aanpassing, integratie en soms dus ook rampen.

ruhr still-leben, foto Michael Kneffel

Marijnissen zei trouwens vanavond meer verstandigs; kunst, cultuur, onderwijs, het zijn geen linkse speeltjes maar het verzacht het eigenbelang, het materiële. Samenwerken en solidariteit helpt de wereld echt verder. Als het CDA dat nou de komende week voor ogen houdt.

donderdag 22 juli 2010

Laat ik me ook eens aan een paar politieke opmerkingen maken want anders komen ze er niet uit.

Zou het helpen als er een vrouwelijke informateur komt en een die wat jonger en onorthodoxer is? Al die grootspraak en profilering van voor de verkiezingen heeft het er ook niet makkelijker op gemaakt. Fokke en Sukke boden al hun excuus aan dat ze hadden gestemd en het daarmee de informateurs zo moeilijk maakten.

Ik ben ook flauw van die voortdurende waarschuwingen van rechts voor linkse politiek. Er zijn nu eenmaal verschillende opvattingen en theorieën over hoe een economisch herstel aangepakt moet worden. Toegegeven, misschien had den Uyl een klein gaatje in zijn hand. Blijkbaar kon dat toen. Maar daarna zijn Kok, Bos, Duisenberg schatbewaarders geweest van het goede soort, vergelijkbaar met Ruding, Zalm en Lubbers. En als je Paars II één verwijt mag maken dan is het dat het teveel oog heeft gehad voor de markt en het kapitaal en de verzorgingsstaat is gaan afbreken. Daar werd de crisis geboren. Laten we nog een beetje overheid en maatschappelijk fatsoen overhouden.

Rutte heeft tot nu toe nog weinig laten zien, hij moet nu echt aan de bak. Het CDA mocht even rouwen, de VVD achterban werd bediend want die gruwde van PaarsPlus. Over links of rechts, het is nog niet duidelijk. Regeringsdeelname van de PVV is nog steeds mogelijk.

Kunnen we ook ophouden met peilingen? Voorspellingen kloppen niet, de PPV aanhang is in ieder geval niet te peilen, het gaat niet om verkiezingen en peilingen maken stemming. De Hond mag weer x jaar terug in zijn hok en niet meer in de krant. Doen.

dinsdag 13 juli 2010

Het lijkt alsof er de laatste tijd niets nieuws gebeurt op werkgebied. Ik vergeet alleen het op te schrijven, soms ook omdat het nog net niet rond is. Zo heb ik net een artikel, essay geschreven over het belang van burgerinitiatieven. Kan langzamerhand putten uit eigen ervaring en schrijf het makkelijk op. Dat is gelijk de valkuil zeker als het gaat om wetenschappelijk werk. Ik moet echt gaan leren hoe ik me straks bij de studie wetenschappelijk te gedragen heb want ik beweer maar wat zonder het te onderbouwen. Ik weet nog dat in mijn statistiekstudieboeken (Swanborn, 1968) een bijlage was opgenomen waarin stond hoe je in wetenschappelijke stukken zinnen moest interpreteren. Als er stond: ”Veel schrijvers beweren dat….” of “Het grootste gedeelte van de populatie ….” of “Vroeger kwam het voor dat ….”, dan betekende dat, “Het kost me teveel tijd om het uit te zoeken” of “Ik heb het ergens gelezen, maar weet niet meer waar …”. Mijn schrijven staat vol van dergelijke wetenschappelijk luiheid. Maar ik kan toch ook niet telkens toevoegen: (Eigen ervaring, 2010).

dinsdag 6 juli 2010

Vorige week was ik in Siberië. Dat ligt in Maasbree. Een klein bosgebiedje op de slechtste grond die je je maar kunt voorstellen. Bleke zandgrond, geen greintje humus. Zo was het vroeger. Nu ligt daar een van de modernste glastuinbouwgebieden van Nederland. Het bosgebied – mijn dochters hebben er samen een halve hectare, het laatste stukje familiebezit – is omgebouwd tot een compensatienatuurgebied met bankjes, een kikkerpoel en fietspaden waardoor je niet meer bij je eigen bos kunt komen. Vandaag bladerde ik door Food & Nutrition, het kwartaalblad van de ‘fresh, food en nutritionsector’ in Zuid-Nederland. Ik probeerde een artikel te lezen zoals ik dat met tijdschriften doe, zo diagonaal mogelijk. Maar het lukte me niet: er staan zoveel nieuwe woorden, begrippen, ontwikkelingen in dat ik bleef hangen. Allemaal innovatie zelfs op ‘woordniveau’. Want er gebeurt ontzettend veel in de foodsector. Of het allemaal klopt, verantwoord is, gegeten moet worden weet ik niet, maar als deze dynamiek in andere sectoren ook zo zou doorzetten dan herkenden we over een paar jaar Nederland niet meer. Siberië is zo in ieder geval al helemaal verdwenen.

donderdag 30 juni 2010

Het valt me steeds op dat bij veel verenigingen, evenementen en bijeenkomsten in alle dankbaarheid de gulle gevers genoemd worden. De sponsoren van de organisatie voor die ene keer of voor vaker. Het zal wel denk ik dan. Wat dacht je van al die vrijwilligers die er hun eigen tijd in steken? Dat is ook geld en nog veel meer dan de mini-sponsor. De vrijwilligers worden nooit met naam en toenaam genoemd, alleen als ze een lintje krijgen. Nog wranger, bedrijven kunnen alleen maar mooie sier maken met geld dat ze verdiend hebben via ons allemaal. Want geld is nog steeds de beloning voor arbeid van mensen. Winst betekent eigenlijk niet meer en minder dan geld ‘stelen’. Dat wisten de socialisten al langer.

zondag 27 juni 2010

Vrijdag een dagje uit. Naar Rotterdam. Eerst naar het leven zelf. De zoektocht van Van Lieshout naar het leven, dood, vergaan & ontstaan, in de oude duikboothallen van de RDM op Heijplaat.

In de wijk nog rondgewandeld met dochter die er onderzoek deed. Daarna nog een paar uur erg veel geld uitgeven op de Parade. Met alle andere festivals en events doet het wat versleten aan. Maar op een zonnige dag straalt alles en iedereen.

dinsdag 22 juni 2010

Afgelopen zondag afscheid genomen van Stichting IJsselhoeven met lekker eten bij ons. Dat wil zeggen, ik ben niet langer IJsselhoeven als aanspreekpunt en aanjager. Ik blijf meer uitvoeringsgerichte projecten graag doen. Zoals nu het maken van een boekje voor de Identiteitsfabriek IJsselvallei. Daar heb ik het nog wel over.

Het lukte me dus niet om bij de opening van de O van Overijssel te zijn; een rode bal die in de komende weken door Overijssel zal worden gerold. Een prachtproject dat ook prachtige plaatjes oplevert.
Als u de kans heeft, ga het meemaken. Zie http://www.slem.org/overijssel/introductie.

vrijdag 18 juni 2010

Gisteren nog eens ouderwets les mogen geven. Dat wil zeggen een groep medewerkers van Stimuland op een ‘andere’ manier laten kijken naar projecten, projectontwikkeling, projectformulering. Onderwijs betekent voor mij, iedereen de gelegenheid geven om zich nieuwe inzichten eigen maken.
Het lukt me zelden om langer dan 10 minuten aan het woord te zijn. Al vrij snel zeg ik: “ik weet het ook niet precies, maar ik zou ……”. Ik geef aanzetten, meer niet. Ervaren studenten moet je de kans geven om het onderwezene al dan niet op te pakken. Ieder op zijn of haar eigen manier. Met veel genoegen heb ik die gelegenheid geboden.

Later op de dag naar de Boderie in Mariaparochie. Op die boerderij gebeurde al heel veel en ze is na een adviestraject van HX, uitgebouwd tot de eerste ‘Poort van Nationaal Landschap Noordoost-Twente’. Het zag er keurig, feestelijk uit. Op zo’n moment realiseer je je dat het soms erg makkelijk is adviseur te zijn. Want enkele ambtenaren van Tubbergen hebben er samen met de eigenaren na mijn advies nog drie jaar aan moeten trekken om alles zover te krijgen. HX was al weer lang met wat anders bezig.

boderie, poort voor noordoost twente

De dag ervoor voor het eerst op een kleine ondernemersmarkt HX gepresenteerd. Een poster en een statafel met alle mogelijk materiaal waar ik de laatste jaren aan heb gewerkt. Indrukwekkend. Maar er waren te weinig klanten, niet alleen bij mij. Het heeft niet voldoende opgeleverd. De markt was onderdeel van een vakbijeenkomst over ruimtelijke kwaliteit georganiseerd door de vertrekkende equipe van Atelier Overijssel.

En om het allemaal nog dramatischer te maken. Die avond heb ik voor de laatste keer aan de bestuursvergadering van Stichting IJsselhoeven als projectleider deelgenomen. Vreemd. Na al die jaren wil ik niet meer het aanspreekpunt zijn van IJsselhoeven. Er zijn nog wel wat onderwerpen waar ik me inhoudelijk mee zal bezighouden. Bijvoorbeeld de ‘Identiteitsfabriek’ voor het Gelderse ruimtelijke kwaliteitsprogramma. Daar ga ik een wervend IJsselvallei variant voor bouwen. Een gebouw (?) voor Gelderland en wie weet, een uitvoeringsprogramma voor Gelderland en Overijssel samen. U hoort.

zaterdag 12 juni 2010

Nu de gekte van de verkiezingen voorbij is, begint de gekte van het voetbal. Je zou er bijna blij om zijn. Nu Wilders zich regeringsfähig opstelt zou je bijna vergeten dat het nog steeds de rechtse populist is. Terwijl de peilingen weer eens goed ernaast zaten, zou je bijna vergeten dat we het straks weer helemaal vergeten zijn hoezeer ze ernaast zaten. We zijn heel kort van memorie want het leven moet door. Freek de Jong’s tegeltjeswijsheid deze week bij Kunststof: “Wat je aan tijd wint, verlies je aan geduld”.

stilte salon

Misschien kwam het daarom wel goed uit dat we gisteravond op ‘de salon’, - wat mensen die elkaar goed liggen komen elkaar van tijd tot tijd tegen – het hadden over stilte. We liepen door het land en zouden de stilte hebben moet horen. Maar we waren zelf veel te druk met van alles en nog wat. De echter stilte is hier niet te horen.

We moeten de definitie van stilte maar aanpassen. Het is niet, het ontbreken van geluid. Maar stilte is/heeft te maken met het beschikken over geduld, rust, het hebben van tijd, geen verkiezingen, geen voetbal, tevreden zijn, zelf stil zijn.

zondag 6 juni 2010

Een week met van alles wat. Veel familie, af en toe politiek, veel ‘tekenen’ en nadenken over mogelijke opdrachten.

Het ‘tekenen’ bestond uit een ‘schetsschuit’: twee dagen meedenken over de inrichting van het tussengebied van ’s-Heerenbroek en Zwolle. Veel concentreerde zich op een ongelukkige woningbouwlocatie die Zwolle nog steeds in de lucht houdt.

Verder met het bestuur van IJsselhoeven gebrainstormd over de verdere ontwikkeling. Jammer dat ik besluit daarmee op te houden want er doen zich weer fantastische mogelijkheden voor.

de smidse van de fabriek

Gisteren een familiebezoek. We aten asperges maar kwamen ook uit bij een achternicht die een zorg+ instelling beheert en verder ontwikkelt. Zo heet dat in het algemeen jargon. Maar voor ons, in het dorp opgegroeid, was het de oude machinefabriek van Hanraets die 40 jaar aan de rand van het dorp stond te verroesten. Als je er langskwam, vroeg je je af wanneer daar nieuw gebouwd zou gaan worden. Loes met haar man hebben de hele zaak omgebouwd tot een centrum waar alles – zorg en vermaak - mogelijk wordt; met smaak en heel veel lef. Doordat je de omgeving kent zie je des te beter het ondernemerschap, de investering, het netwerk, de dwarsverbanden, het oude en het nieuwe en dus de kwaliteit.

zondag 30 mei 2010

Gisteren is de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland opgericht. Het afgelopen jaar heb ik daar met een paar mensen hard aan getrokken. De stichting kan aan de slag, want er is geld, een werkplan, een organisatie en zelfs een logo, zij het technisch nog niet geheel af. Het was weer volop creativiteit om met de bekende deskundige ontwerper het concept te ontwikkelen. Het wordt zoiets als hieronder.variant logo AENVan deze tijd en van eerder, fris, aan te passen (ieder plaatje kan anders), informatief, 'overkoepelend'.

Vrijdag zelfs een tijdje politiek actief geweest. De stand van de PvdA bemand op de markt. Ik loop zelf, als het kan, meestal met een boog om iedereen heen die me iets wil aanbieden. Nu moet ik zelf verkopen. Ging me ook niet zo goed af moet ik zeggen. Lag niet aan de motivatie voor het onderwerp.

maandag 24 mei 2010

Op rechts zijn deze ronde (of altijd?) meer kiezers dan op links en links is meer opgedeeld. Balkenende en Wilders doen het niet geweldig en daardoor kan Rutte met twee vingers in de neus groeien. Zo moet het zijn.

Want anders begrijp ik niet dat die partij zo in trek is. Die maakt een einde aan mondiale solidariteit, die bezuinigt ongekend hard, die laat de hoge inkomens relatief ongemoeid en de hypotheekrenteaftrek in stand, die staat het dichtst bij de veroorzakers van de crisis, die verstaat de taal van Wilders als geen ander en die wil de overheid onverantwoord (en ook onmogelijk) uitkleden.

Aan Rutte kan het niet liggen want die hoort alleen zichzelf praten.

Of is het simpeler, de partij is aantrekkelijk want die groeit en dan groeit ie door. Totdat er weer wat nieuws gebeurt.

vrijdag 21 mei 2010

Nog een paar van die gênante politieke debatten te gaan. Als je daar je stem van moet laten afhangen, dan moet je veel verstouwen. Het lukt me meestal om twee, drie minuten naar een dergelijke gedachtewisseling te luisteren. Daarna krijg ik plaatsvervangende schaamte om zoveel onbeschaafdheid en onwaarachtigheid. Dan ben ik weg. Teveel getetter. Het vervelende is dat ik toch weer wil weten wat het aan opinieverschuivingen oplevert.

maandag 17 mei 2010

Afgelopen dagen de ene traditie ingewisseld voor de andere. Niet het 1050-jarig bestaan van Terwolde meegevierd, maar wel naar de Hunsrück gereisd om de locaties, waar de legendarische Heimatfilms zijn opgenomen, te bezoeken. Een soort pelgrimage.

hunsruck

Omdat we in de buurt van Metz waren, het gloednieuwe Pompidou-Metz bezocht. Een grotere tegenstelling is nauwelijks denkbaar.

pompidou metz

pompidou metz

zondag 9 mei 2010

Gisteren een drukke dag. Eerst ’s morgens op de IJsseldeltadag in Mastenbroek de overhandiging aan Theo Rietkerk van het PolderPlan. Daar heb ik met een plezierige werkgroep de laatste maanden aan gewerkt. Daarna de opening van de dag zelf en van een biologisch melkveebedrijf, plus zorgopvang, plus skybox plus weidevogelbeheer en -uitkijk. Een ondernemer die van wanten weet. Polderzicht, zicht op het wel erg strakke grasland van Mastenbroek.

’s Middags naar Duisburg. Eerst een bezoek aan de indrukwekkende schilderijen van Kiefer en Richter en andere spraakmakende kunst in het Museum Küppersmühle. ’s Avonds een bijzonder evenement, een van de Ruhr 2010 activiteiten. Een tocht per boot, over het Rhein Herne Kanaal dwars door het Ruhrgebied. ‘Non-stop city’. Bovendeks presenteerde een aantal kunstenaars, architecten muzikanten een doorlopende voorstelling met projecties langs de kant, film op de boot zelf, het ervaren van onderdoorgangen van snelwegviaducten, 3 sluizen, klankstukken, zicht op de achterkanten van de industrie, ouderwetse overheadpresentaties. Het was heel koud, er werd soms wat veel geconsumeerd, het was onbegrijpelijk op punten maar alles bij elkaar echt zeer de moeite waard.

Zoiets kan op de IJssel ook, deels met alle materiaal dat we van KIJK al hebben. ‘Non-stop land’.

polderplan aanbieden

checque polderplan

kiefer

kuppermuhle

bruggen

vuilverbranding

teskten

lucy uit gelsenkrichen

woensdag 5 mei 2010

De inrichting van ‘het landschap’ gaat veranderen. Er is geen sprake meer van een doorgaande ontwikkelingslijn. Wat is er aan de hand?

Het bestuur verandert: gemeenten moeten opschalen om alle nieuwe taken aan te kunnen, ze zijn nu al veel te zwak en worden nog zwakker door alle bezuinigingen; provincies en waterschappen staan onder druk maar blijven, is mijn gevoel. Bewoners en betrokkenen moeten op de een of andere manier een grotere zeg krijgen in de inrichting van hun eigen leefomgeving. Populisme gaat nog wel even door ben ik bang. Daarmee hangt ook samen de extra aandacht voor de eigen plek, identiteit. Ruimtelijke kwaliteit is daarvoor een te abstract begrip.
Er komt beduidend minder geld voor het landelijk gebied vanwege de crisis maar ook vanuit Brussel en door de prioriteit voor sommige regio’s (krimp) en de stedelijke ontwikkeling. De rijke jaren voor het landelijk gebied zijn geweest. Particulier en commercieel geld worden belangrijker maar compenseren dat tekort niet.
EHS, ecologie leggen het in de toekomst af tegen water, klimaat en energie en het is te bezien in hoeverre dat allemaal kan samengaan.
De landbouw is aan herijking toe. De reconstructie (intensieve veehouderij) lijkt uitgewerkt en ingehaald door de verdergaande rationalisatie en schaalvergroting. Maar op de een of andere manier blijft die doorgaan. Alleen op minder plekken en die leidt tot nieuwe keuzes en dilemma’s.

Er ontstaat een ‘nieuw landschap’. Daarop moeten we vooruitdenken.

vrijdag 30 april 2010

Gisteravond het allerlaatste onderdeeltje van het KIJK project van IJsselhoeven afgesloten. De opening van het hekkenproject in Olst op de Kleistraat. Geslaagd. Door de hekken, zelf. Ze zijn netjes, net wat anders en van de bewoners zelf. Omdat het een pilot is, zijn ze betaald door het project. Dus het succes zal daar ook wel iets mee te maken hebben.

Maar het proces is ook goed verlopen. Ook door de inzet van Loes ten Anscher. Waarom worden kunstenaars niet vaker bij dit soort zaken betrokken? Hoewel ze zelf soms moeite hebben om het ‘kunst’-aspect te bewaken, er gebeurt altijd weer net wat anders dan wanneer we het zonder de verbeelding en hun kwaliteit moesten stellen.

Dat de hekken ook ’s avonds bijzonder zijn, blijkt wel.

vlaskamphek

maandag 26 april 2010

Een foto van een van de hekken dat als onderdeel van het KIJK project is gemaakt door Loes ten Anscher. Het wordt samen met nog 4 hekken die de IJsselhoeven aan de Kleistraat in Olst verbinden, donderdagavond officieel ‘geopend’. Het is zo’n gezellige foto, die mag wel op de site.

hekken kleistraat

zaterdag 24 april 2010

Las net een interview met Zadie Smith van Bas Heijne. Van die mooie observaties: “De dagen die tussen je vingers doorglippen” “Een gemeenschap die bestaat uit mensen met een verschillende achtergrond, is voor mij niet synoniem met een conflictsituatie.” “Voor mij blijft de ideale burger iemand die soepel is.” “De overheid heeft mijn leven mogelijk gemaakt.” (Ze heeft met een beurs in Cambridge kunnen studeren). “Ik vind consistentie niet zo’n geweldige eigenschap; het leven bestaat uit verandering.”

Of worden het nu tegeltjeswijsheden? Ik heb haar tot nu toe niet gelezen omdat, om het met uitspraak van haarzelf te zeggen: “Mensen hebben steeds vaker het gevoel een boek al gelezen te hebben, puur door het gedoe eromheen”.

maandag 19 april 2010

Het is zo jammer dat je zelden de kans krijgt (en neemt) om in alle rust over gebeurtenissen vooruit te denken. Bijvoorbeeld wat zal de strategie zijn om het kerkelijk sexschandaal te beheersen of hoe verloopt het vliegverbod-door-de-aswolk? Kun je voorzien dat men eerst een tijdje genoegen neemt met de ernst van de natuurramp zelf. Maar dat men na een paar dagen in verweer komt tegen ‘die deskundigen’, Euro control, vooral Brussel. Kun je van tevoren voorzien wie de zwartepiet krijgt, wie gaat scoren, wat de nieuwe maatregelen zullen worden, wie voor de kosten op gaat draaien? Er is zoveel overkill aan informatie (of eigenlijk niet want het is telkens van hetzelfde) dat je niet meer aan eigen denken toekomt.

Ook niet hoe je om moet gaan met herdenkingsplekken in de open ruimte. Zoals met deze bank die is opgedragen aan ..... en, als een monument van slechte smaak, in een natuurgebiedje staat. Gun je iedereen zijn of haar eigen herinneringsplek?

herinneringsbank

woensdag 14 april 2010

Ben doorgaans een begripvol iemand die bovendien redelijk goed met geautomatiseerde systemen kan omgaan. Maar mijn ervaringen met de OV chipkaart stellen me op de proef.
Ieder systeem heeft zijn eigen taal: het duurt even voor je het verschil in de gaten hebt tussen de kaartsoorten, hoe ze kunt bemachtigen; je weet niet direct wat reizen op saldo is of het verstandig is de saldo-opname te automatiseren en wat het betekent: ‘ophalen bestelling’. Het aanvragen zelf verliep ook niet vlekkeloos maar dat zal wel gelegen hebben aan de verkeerde dpi instelling voor de foto.
Uiteindelijk kreeg ik een kaart. Daarmee had ik al twee reizen willen maken, ware het niet dat ik het geheel niet aan de praat krijg, terwijl ik me aan de instructie meen te hebben gehouden. Het hele ergerlijke is dat ik van tenminste acht verschillende medewerkers, acht verschillende diagnoses heb gekregen: van NS, OV-chipmedewerker, Trans Link callcentre medewerkers, conducteurs en baliemedewerkers. De een zegt: uw kaart is prima, de ander uw kaart is geblokkeerd, het poortje weigert de kaart, ‘er staat niet voldoende saldo op’ (blijkt niet het geval). Ik reis dus nog maar even op een kaartje.
Straks ben je het snel vergeten als alles het doet zoals het hoort. Maar nu is het op zijn minst ergerlijk; ook niet professioneel, zeker als een conducteur zegt: “Oh, er gaat zoveel mis met het systeem, u moest eens weten”.

donderdag 8 april 2010

‘NYFER besteedt bijzondere aandacht aan een heldere, prikkelende presentatie’. Dat heeft het onderzoeksbureau dat voor de PVV het allochtonenonderzoek doet en door W. al gelijk misbruikt wordt, op haar site staan. Is deze keer goede gelukt.
Mogelijk hebben we als bureaus allemaal boter op het hoofd maar het was in dit geval vanaf het begin duidelijk dat aangetoond moest worden dat allochtonen – lees islam - ons miljarden gekost hebben. Het onderzoek vergt 5 nieuwe onderzoeken om erachter te komen wat wel niet meegenomen is, hoe het berekend is, wat kosten zijn en wat baten en ga zo maar door. Zo’n onderzoek wil ik wel doen. Goed dat het vorige kabinet nooit op de vraag van W. over kosten-baten van allochtonen is ingegaan.

vrijdag 2 april 2010

Gisteravond als gast van IJssellandschap een heel mooie Matthäus Passion mogen meemaken. in de Bergkerk in Deventer. De kerk is groot genoeg om volume te hebben en klein genoeg om erbij te horen. We zaten op vorstelijke plaatsen met een goed zicht op de twee tegenoverstelde koren en orkesten en op de solisten. Je wordt er ingezogen en het verhaal gaat weer leven. De herinnering aan die vier bijzondere dagen rond Pasen. Iedere dag was weer anders. De kerk heeft zo veel voortgebracht aan inspiratie en maakt zich zo vaak weer te schande. In het Engels hebben ze een bijzonder woord voor wat zou moeten gebeuren met die (foute) mannen die zich misdragen of het toegedekt hebben: ‘defrock!’. Zou zo wie zo goed zijn. Al die malle pakken, daar krijg je een afwijking van. Daar zijn hoofddoekjes of keppeltjes niks bij.

vrijdag, 26 maart 2010

Ben lid van een leesclub, we lezen en bespreken alleen goeie boeken. Om de beurt zijn we aan de beurt. Ik wil dan altijd wat bijzonders bespreken want zoveel kans heb je niet om iets te doen wat er toe doet. Ik overwoog ‘Godenslaap’ van Mortier maar die heeft al een prijs gewonnen van Tzum voor de mooiste Nederlandse zin van het afgelopen jaar. Die is te mooi. Van Herta Müller, ‘Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen’ (die zin alleen al is een prijs waard). Maar Müller is zo Nobelprjjswinnaar–zwaar, daar blijft teveel voor me verborgen. Ik dacht nog aan de autobiografie van Helèle Mantoux, een bijzonder mens, stukje België en een mooie naam. Maar ook omdat er een paar boeken-over-boeken liefhebbers bij de leesclub zijn. Of anders Simon Mawer, 'de Glazen Kamer', drama in architectuur en liefde.

Ik koos uiteindelijk te makkelijk en te snel voor 'Witte Tijger' van Adiga. Het gaat over een maatschappij die de mijne niet is en waar ik het fijne waarschijnlijk niet van mee krijg. Ik zal mijn best doen.

Ik kreeg net Prado (79), het Barbarberachtige blad van Bierman waar alleen maar normaal-gekke woorden, dingen en denken in staan. Vandaar.

zondag 21 maart 2010

Somberheid moet de wereld uit. Er komen weer knoppen aan de takken, dus tijd voor het positieve. Ik was afgelopen week op een bijeenkomst over het beeldverhaal voor de Veluwe en heb genoten van de gerichtheid waarmee die bijeenkomst was opgezet. Begon met een to-the-point inleiding. Daarna luisterde je naar het verhaal van een jonge professional, een componist of een architect of een ICT-er(?). Verrassing, even anders denken en ook weer niet. 20 minuten later een ‘open space’. 10 flip-overs met telkens een vraag waar de je over discussieerde, zolang het iets opleverde. Daarna, vite vite, in kleine groepjes elk op een eigen plek, - zoek maar een groepje van wie je niemand kent -, brainstormen over mogelijke thema’s en een uitwerking. De uitkomst werd daarna, in elk niet meer dan drie minuten, gepresenteerd. Over de voorstelling vond stemming plaats. Tenslotte hield een gedeputeerde nog een weinigzeggend verhaal.

Wat was bijzonder? Methodieken die pasten en goed werden uitgevoerd. Alles precies op tijd. Een balans tussen presentatie en zelf doen. Een afwisseling tussen ruimte om te netwerken en iets moeten. De fantastische omgeving van Radio Kootwijk en het gebeurde aan het eind van de middag. Uiteindelijk als meeneem-cadotje toch weer een pen, jammer.

Er waren wel erg veel ‘ondersteuners’ en geld voor nodig. Daar had ik wel iets van willen hebben. Maar het leverde iets op, een bijdrage aan het beeldverhaal. Of dat op zijn beurt iets oplevert? Daarover ben ik toch weer somber.

donderdag 19 maart 2010

Ik verbaas me er voortdurend over hoe de wereld van het geld, vermogen en macht in elkaar zit. Kort gezegd komt het hier op neer. Als je klein bent, ‘controleerbaar’ klein, dan kan iedereen meekijken en wordt je afgerekend op twee cijfers achter de komma. Als je groot bent, met groot geld te maken hebben dan is niets meer controleerbaar. Een normale gemeenteraad praat zich bij wijze van spreken suf over de plaatsing van een lantaarnpaal of over een kleine OZB verhoging, de miljoenen aan riolering, aan inrichting bedrijventerreinen, aan grondbedrijf-zaken, gaan er ongecontroleerd doorheen. Dat is toch niet te volgen en te controleren.

Een goedwillende vrijwilligersorganisatie moet op de cent verantwoorden wat er met het (belasting-)geld is gebeurd. Enige overschrijding levert direct een korting op die onevenredig doortikt op de gehele afrekening en je (me) slapeloze nachten bezorgt. Het kleine is begrijpbaar, controleerbaar en dus afstrafbaar.

Daar komt nog iets anders bij. Naarmate de cijfers groter worden, tellen de fouten op. Dan wordt alles afgerond, ge ’plus-min’ t, dan lijkt alles te kloppen en doen we makkelijk uitspraken over giga bedragen. Die kloppen altijd of er is verkeerd begroot, heet het dan. Maar het resultaat is toch opgebouwd uit allemaal van die kleine rekeningen, bonnen, een verkeerde kostenplaats, vreemde BTW verrekeningen, typefouten, gereserveerde maar nooit verwerkte bedragen? Allemaal handelingen en transacties met een foutmarge. Van 5 - 10%? Hoe goed je ook controleert.

In Europa is het helemaal raak. Ik raad mensen af om een Europese subsidie aan te vragen als ze geen goed betrouwbaar administratief apparaat achter zich hebben want er komt een grote verantwoordingsverplichting op hen af. Allemaal om te controleren.

Maar hoe komt het dan dat er toch voortdurend, dan hier en dan daar, schandalen naar boven komen? Want de druk om geld uit te geven is groot, zeker als er weer een aardbeving, overstroming, ramp verwerkt moet worden.

Dus, enige coulance voor de vrijwillige kleingebruiker en meer toezicht op de grote, (overheids-)boekhouding.

Over de banken hebben we het nu maar niet. Die werken met hun eigen geld; dat van ons dus.

En al deze sombere gedachten op de de mooiste dag na de bijzondere winter.

vrijdag 12 maart 2010

Wat een drukte. Bos, Van Mierlo, Cohen, Kant, foute paters, Eurlings, hertellen, voorkeursstemmen, 'Gerda', De Bouvrie, fatsoen. Tijd om thee te drinken, veel thee. Of koffie.

dinsdag 9 maart 2010

Griep heerst. Buiten is de overgang van winter naar net iets warmer weer aan de gang. Het sneeuwplaatje maar eens weggedaan en de navigatie van de site aangepast.

Het weer is goed om feestelijke bijeenkomsten te houden zoals vorige week vrijdag. De afsluiting van het KIJK project. Vandaag stuurden we het boekje aan hen die erbij betrokken waren en hen die er publicitair iets mee zouden moeten doen. Het is als een pdf op deze site te downloaden. Maar bestellen via de webwinkel van IJsselhoeven is veel beter. www.ijsselhoeven.nl. De bijeenkomst was in de Molen van Rakhorst in Heerde, een onverwachte plek die je af en toe moet tegenkomen om er weer tegen te kunnen. Maar dan moet je geen (korte) griep krijgen daarna.

Een plaatje van hoe er eerst werd gepraat over de toekomst van Stichting IJsselhoeven.

kijk afsluiting

zaterdag 6 maart 2010

Soms heb je al genoeg aan de artikelen die op de voorkant van de krant staan om weer een dag verbaasd te zijn:

In Italië komt het kabinet in spoedzitting bij elkaar omdat de partij van Berlusconi in een paar regio’s door fouten bij de inschrijving niet mee mag doen bij regionale verkiezingen. Misschien moeten de verkiezingen wel worden uitgesteld.

De katholieke kerk heeft met Aegon een afspraak lopen dat ze tot 100 miljoen schadeclaims van foute kloosterlingen kunnen dekken. Wist niet dat moreel verwerpelijk gedrag ook al verzekerbaar is. Ze krijgen in ieder geval geen bonussen.

Van Calkar had al eerder aangegeven dat hij de druk van een levensgevaarlijke afdaling niet aankon. De begeleiding is daar niet serieus op ingegaan. Die was teveel met de bobslee zelf bezig. Die zou zelfs zonder stuurman wel eerste worden leek het. Prestige.

Klink kan de teveel ingekochte Mexicaanse griep vaccins niet meer kwijt aan landen die minder geld hadden om zich te verzekeren. Sneu.

En dat terwijl alle ‘verkiezingsverwerking’ nog moet beginnen.

donderdag 4 maart 2010

Wat zou het toch plezierig zijn als na een zware avond met verkiezingsuitslagen – ze moeten zelf toch ook wel bekaf zijn - partijleiders op een rustige manier met elkaar zouden praten, elkaar laten uitpraten en iets meer zeggen dan de gebruikelijke riedels. Ook toegeven dat ze zwaar hebben verloren als dat zo is en niet: ‘minder dan verwacht of dan voorspeld of dan eerder’; of zoiets als: ‘de weg terug naar boven …’. Dan heb je nog steeds zwaar verloren.

Neemt niet weg dat ik natuurlijk wel erg blij ben met de minder dan gevreesde teruggang van de PvdA in Nijmegen.

vrijdag 26 februari 2010

Heb pas een paar jaar een autoradio. Er nooit eerder een willen hebben en ik weet ook weer waarom. Er wordt wat afgepraat en uitgekauwd. Ieder item gaat wel tien keer de lucht in. ‘Het nieuws van alle kanten’ heet dat dan.

Maar wat verder opvalt zijn de stemmen. Als je iets beter moet luisteren om het allemaal mee te krijgen, dan ga je op stemmen en uitspraak letten. De gelijkhebberigheid van journalisten. Kockelmann is voor mij het voorbeeld van zo iemand.‘Ik heb gelijk en laat je niet uitpraten. Nu heb ik je, ……’ , en meer van dat soort verbale agressie. Daar past zijn stem ook goed bij. ‘Snep, snep, snep, ……..’. Helaas is hij goed te verstaan.

Dat is vaak niet het geval. Er zijn altijd te zachte stemmen, er zijn ongearticuleerde stemmen, stemmen die goed beginnen maar het halverwege opgeven. Maartje van Weegen is daar een voorbeeld van. Of misschien praat die wel zo duidelijk dat je haar daarom niet meer kunt verstaan.

In het gewone verkeer zijn er zijn stemmen die achter een hand vandaan komen, van onder een snor (!) en waarvan helemaal geen klank naar buiten komt. Binnensmonds.

Of stemmen die zoveel willen zeggen dat je als luisteraar de afzonderlijke woorden, zinnen en betekenis moet ontdekken. Balkende is zo’n spreker. Onverstaanbaar dus, in meerdere opzichten.

donderdag 25 februari 2010

Wanneer houden we op met affiches, met plakborden, met de bijna verplichte foto van de lijsttrekker en/of andere prominenten op die affiches. Zou iemand er nog op kijken, ze nog zien? Ook al zijn de borden zo groot als ze in Deventer zijn. Daar valt het bord van Bieze voor diens kantoor in Twello, dat te koop staat, nog bij in het niet en dat is al onbeschoft groot.

Wat gaat deze verkiezingen aan nieuwe mores opleveren? De aanleiding belooft niet veel goeds. Alle protocol is doorbroken, het taalgebruik verruwt. Zelfs Rouvoet schiet uit de slof over Plasterk. Wat moet het nog worden? De PVV heeft toch niet de toon gezet? Dat zou teveel eer zijn.

Ik ga er wel vanuit dan men in Nijmegen verstandig stemt en ervoor zorgt dat ons Janne een goede bijdrage mag gaan leveren aan het bestuur van de stad. Die trouwens in de afgelopen jaren heeft laten zien dat een links college helemaal zo gek nog niet is.

zondag 21 februari 2010

Het was de week van de verwarring, voor mij tenminste. Met de boerderij de Middenhof deden we mee aan de 1 miljoen Postbankgiro Loterij. We wisten al dat we het niet hadden gehaald. Geen ramp, we gaan gewoon verder. Maar toen ik deze week de eerste uitzending van het SBS programma zag waarbij, van de 16 monumenten er 8 afvielen, dan blijkt weer hoe je gebruikt wordt, hoe je je laat gebruiken, hoe beelden gemaakt worden.
De verwarring over Urguztan was publiekelijk groot. Maar ook: wat is hier echt, opportunisme, bedrog, overtuiging, karakter, politiek op zijn smals, politiek op zijn best, Obama laten zitten?
Dan nog de Olympische Spelen. Uiteraard topsport, maar verder heel groot geld, een groot circus, nationalisme, technologie, 1 minuut roem.

Dus verder gaan met de dingen die ik wel begrijp en voor ga. Daar heb ik geen stemwijzer voor nodig. Zeker nu niet.

donderdag11 februari 2010

Ik ga weer studeren. Het kriebelde al een tijd. Ben nu een jaar of tien vanuit HX en eerder op een andere manier, bezig in ‘streekontwikkeling’. Ik merk dat ik er behoefte aan heb – anders kan ik het voorlopig nog niet formuleren – om wat ik heb geleerd en ervaren op een rijtje te zetten. Daar is een studie goed voor.
Omdat ik de laatste jaren meer en meer in de hoek van erfgoed, cultuurhistorie, behoud-door-verandering, processen en netwerken terecht ben gekomen, heb ik gekozen voor een deeltijd Master opleiding Erfgoedstudies aan de VU. Ik begin in september want het geeft me de kans om enkele projecten echt af te ronden, bv IJsselhoeven en naast een paar opdrachten waar ik genoeg geld mee wil verdienen, tijd voor de studie te kunnen inruimen.

De studie moet me de kans geven om na te denken over thema’s als identiteit - want ik erger me vreselijk aan alle goedkope, opportunistische identiteitsgeneuzel en wil weten wat daar achter zit -, over het vertalen van wat bewoners willen en kunnen bijdragen aan overheidsambities en inrichtingsvraagstukken; over de relatie tussen aspecten en ‘niveaus’ van erfgoed. Maar verder over al die onderwerpen die op mijn weg komen als ik weer in de boeken duik.

Ik heb geen idee hoe het me zal afgaan want ik ben natuurlijk in de loop van de jaren wel erg eigenwijs geworden. ‘Leren’ doe ik niet door te onthouden maar door te ‘refereren en relateren’. Is dat wel voldoende?

Het duurt nog even dus ik kan oefenen. Suggesties zijn welkom. Aanmoedigingen ook.

Overigens, de eerste mail die ik terugkreeg toen ik me had ingeschreven luidde: “De onderwijsinstelling verzoekt je deel te nemen aan een taaltoets”. Dat belooft niet veel goeds.

dinsdag 9 februari 2010

Eind januari is het KIJK project van Stichting IJsselhoeven afgelopen. Ik schreef daar vorige keer ook al over. Vanmorgen had ik een gesprek met iemand die de Overijsselse bijdrage moet evalueren. Heerlijk om zo’n gesprek te hebben want je krijgt de kans om met iemand die het echt wil weten, te analyseren wat we hebben gedaan, wat erachter zit en wat het heeft opgeleverd. Belangrijke inzichten en heel veel ‘producten’. Vooral ook het besef dat je met een club mensen en deskundigheid heel veel kunt bereiken.

Heel wat anders dan een toekomstdebat over de Stedendriehoek waar ik vanavond aan meedeed. Goed verzorgd, goed eten en drinken, veel begeleiding. Maar weinig ‘normale’ mensen, alleen vertegenwoordigers van……, ambtenaren en bestuurders.
Een moeilijk onderwerp: waar staat de Regio Stedendriehoek in 2040? Het ging vooral om keuzes maken: vergrijzen of uit alle macht jongeren zien te houden, inzetten op groei of op het behoud van de fraaie leefomgeving. Teveel pakken, grijs en netjes om veel nieuwe inzichten op te leveren. Ik wist ook niet zo goed wat ik er aan toe kon voegen. Het zijn vaak van die verkrampte bijeenkomsten want met een klein groepje, een microfoon en een ongemakkelijk onderwerp moet je extra investeren in sfeer. Blijft in ieder geval het netwerken over.

zaterdag 30 januari 2010

Het kan verkeren. Na alle mooie plaatjes van sneeuw en ijs, hoor je nu langzamerhand dat het wel eens mag ophouden. Genoeg kou, gladheid en bevroren leidingen gehad. Maar het blijft mooi. Zoals vorige week bij Museum Belvedère in Heerenveen.

museum Belvedère Heerenveen

Deze dagen druk met het afronden van het KIJK project. Er komt een publicatie met alle materiaal dat we maakten op een DVD erbij. In alles weer een prestatie van formaat. Het was een project met een begroting van € 364.000. We sluiten het, als alles goed gaat, af met een verschil (tussen gemaakte kosten en begroting) van niet meer dan € 300. Kom daar maar eens om. Het ligt niet alleen aan mij maar ook aan Jan Olaf Tjabringa, met wie ik dit project voor IJsselhoeven uitvoerde. Een verstandige adviseur. Cultuurland advies, maak er gebruik van, als ik niets voor u kan doen.

Verder druk met dorps- en polderplannen in Nationaal Landschap IJsseldelta en de start van een nieuw proejct voor IJsselhoeven, 'Genieten van IJsselhoeven'. Dat gaat heel erg moeizaam want het lijkt wel of alle geld echt overal helemaal op is. De overheid heeft iedereen in de benen gehouden, allereerst de banken. Moet nu zelf op een houtje bijten. Alles wat daarvan afhankelijk is, lijdt mee. Dankzij de inhaligheid, onverantwoorde zelfverrijking en scheefgroei die zelfs Kok niet kon goedpraten. Bos zei er veel verstandiger dingen over in de Den Uyl lezing.

donderdag 21 januari 2010

Vandaag was het 1ste jaarcongres van het TREND bureau Overijssel waarvoor ik de quickscan regionale economische ontwikkeling Overijssel maakte. Een paar keer per jaar een dergelijke grote manifestatie bijwonen is een goede investering voor je netwerk en je neemt er ook nog wat van mee.

Winsemius hield de key-note en daarna waren er drie parallelle sessies. Bij de economie bijeenkomst waar ik bij was, hield de voorzitster van VNO/NCW midden, ook een inleiding.

Ik stoorde me aan haar verhaal: de bezuinigingen vanwege de crises moeten betaald worden door organisaties en instellingen die ‘een gegarandeerd inkomen’ hebben, dus overheden, gemeenten, gesubsidieerde instellingen. Zeker niet door de bedrijven en ook niet door de burgers want dan valt koopkracht weg. En verder de vaste riedel: de overheid moet soepel omgaan met regels, die liefst afschaffen en de overheid begrijpt er allemaal niet veel van.

Ergerlijk dat ze niets zegt over de aanstichters van de crises, over het feit dat door overheidsingrijpen de crises nog binnen de perken kon blijven, dat niemand meer begreep hoe de crises en met name de financiële aspecten ervan in elkaar zaten, dat bedrijven alweer aan het ‘bonussen’ zijn alsof er niets is gebeurd en dat de overheid zelf ook een belangrijke werkgever is. Voorbeeld: Zwolle is op dit moment de sterkste economische stad in Overijssel en een van de sterkste in het land. Dertien van de 20 grootste werkgevers in de stad maken deel uit van de sectoren, zorg, onderwijs en bestuur. Als die overheidssectoren bezuinigen dan kost dat direct en indirect ook heel veel banen.

Kortom, ben zuinig op de overheid; enige bescheidenheid en deemoed mag.

maandag 18 januari 2010

Een foto van zaterdag, 's morgens vroeg, de laatste restjes kou, nadat een foto gemaakt was op de pont in Olst. Het was voor een boekje met iedere week een portret van iemand die met de pont de IJssel over gaat. 53 verhaaltjes dus met foto. IJsselhoeven ondersteunde de uitgave omdat dergelijke initiatieven zo belangrijk zijn voor gebiedsontwikkeling.

Zoals ook het kampioenschap IJsselheggenvlechten dat zondag plaats had. In de sneeuw die langzamerhand modder werd.

pont volheggenvlechten

zaterdag 16 januari 2010

Een goede start van het jaar. Hoewel. De computer crashte, zoals dat heet. Nog wel een i-Mac en die zijn toch onverwoestbaar. Inmiddels toch weer opgelost. Op z’n Mac’s, in een keer overzetten van alle data inclusief alles naar een andere Mac met weer een groter scherm. Maar misschien kan dat met een pc ook. Ik begin al als een Mac-adept te praten merk ik.

Maar belangijker: we hielden een succesvolle architectuurbijeenkomst over aanpassingen bij IJsselhoeven, ‘s-Heerenbroek won de ontwerpsessies (schetsschuit) in een competitie met andere gegadigden, ik haalde een fors bedrag binnen voor iets waar ik nog niets over mag zeggen en in Terwolde is het jubileumjaar Terwolde 1050 geopend. Gebeurtenissen van verschillend kaliber. Het echte werk is dus begonnen.

Ik liep wel opdracht mis waar ik in het begin wel mijn twijfels over had of het iets voor me was (team grondverwerving), maar waar ik me later steeds kundiger en geschikter in ging vinden. En afwijzen is, hoe oud je ook bent, niet leuk. De teleurstelling duurt wel steeds korter, want je hebt het gelijk steeds meer aan je kant. Dat vind je.

zaterdag 9 januari 2010

Het gebeurt wel eens dat ik eerder een krant van een paar dagen geleden doorneem dan de krant van de dag zelf. Zou nieuws moeten besterven? Zou het beter zijn als de ‘versheid’ eraf gaat, het hijgerige en gehypte? Al dat nieuws dat nergens over gaat of verhult. Nu weer over zout en gevoelstemperatuur. Of over de twintig terroristen die in Jemen zijn opgeleid en klaar staan om toe te slaan. Na een paar dagen blijkt trouwens ook dat die eerste informatie meestal niet klopt, in ieder geval onvolledig is.

Heleen Mees had het erover dat het westen een gezond stukje confucianisme goed kon gebruiken. Ik interpreteer dat als: kijk eens verder dan je eigen omgeving, ben eens wat bescheidener, probeer evenwicht te vinden, realiseer je dat je deel bent van een groter geheel, zet je ego eens een klein stukje opzij (zonder dat god oid het overneemt). Het leidt tot minder opgefokt gedrag. Dat akelige individualisme en opportunisme is nu – om met haar te spreken - even onder een idyllisch sneeuwdek verborgen, maar wordt dadelijk in alle lelijkheid weer zichtbaar.

zaterdag 2 januari 2010

Vanaf 2004 heb ik een soort blog bijgehouden. Ik noemde dat niet zo, maar ‘notities’ omdat ik nooit de bedoeling had om er een blog van te maken. Ik beschouwde het meer als een pagina waarop ik liet zien dat ik als HX meedeed, meedacht, bij de tijd was, ontwikkelingen volgde en soms mee hielp die verder te brengen. Ik schreef regelmatig over wat ik meemaakte in mijn advieswerk. Het hield me scherp. Ook vanuit de opvatting dat een site waar niets op verandert, niet interessant is en het bedrijf dus ook niet.

Een blog, vond ik toen, was meer iets in de privésfeer en mijn notities waren anders. Dat was geen exhibitionisme, in ieder geval ander exhibitionisme.

Gaandeweg kwam ik er achter dat het toch wel een soort blog was, want ik probeerde toch wel iedere week iets zinnigs op te schrijven. Van de andere kant bleef ik er voor waken om veel namen te noemen of veel privé’s te beschrijven.

Ik weet dat er een paar mensen zijn die af en toe of geregeld op mijn notities hebben gekeken. Heel soms maakte iemand er wel eens een opmerking over. De mogelijkheid om te reageren had ik trouwens niet standaard ingebouwd want ik vind nog steeds niets erger dan een bericht met daaronder telkens 0 reacties. Het ging me ook niet om reacties want dan zou ik weer moeten reageren. Het ging er alleen maar om te laten zien dat ik up to date was.

Tijden veranderen. De aanleiding om te restylen is in de eerste plaats dat ik tot nu toe via php waarvan ik me de basisbeginselen eigen had gemaakt, zelf de berichten met foto’s en links in elkaar zette, dus met gebruik van al die ouderwetse html codes. Dat is uit de tijd. Deze site heeft voortaan een CMS dat verwerken van informatie makkelijker en sneller maakt. Het ombouwen van de site, wat vakkundig gebeurde door Julius van der Vaart en Peter van der West, gaf me ook de gelegenheid om de terminologie aan te passen aan ingeburgerde begrippen als blog, downloads en galerie voor het fotowerk van Lies. Daarmee is ook gezegd dat dat werk te koop is.

Wat ik op de site en de blog zet, blijft ‘van hetzelfde’, van alles wat, in ieder geval voor mezelf interessant. Ook deze keer heb ik geen reactieknop ingebouwd, maar als je wil reageren, dat kan altijd via gerardhendrix [-at-] gerardhendrix.nl

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de oude site, voor mezelf om nog eens iets na te kijken, de oude site is er nog maar wordt vanaf 1 januari 2010 niet meer bijgehouden. Hij staat hier.

vrijdag 1 januari 2010

Een heel goed, gezond en gelukkig 2010. Als dat nodig is 2009 snel vergeten, anders niet.

nieuwjaarskaart 2010