Overslaan en naar de inhoud gaan

28-12-2004

Rommeldagen. Onnozele kinderen. De eerste echte sneeuw van deze winter is al weer bijna weg. Ook weg, op de post, de 1ste lustrumpublicatie van HX, verstuurd aan familie en vrienden/kennissen en aan al diegenen die me in de afgelopen jaar aan werk hebben geholpen. Ga zo door. Moet gaan nadenken over nieuwe projecten. Onder andere het verbinden van sociale en economische leefbaarheidsdoelen aan wat ruimtelijke kwaliteit is. Want het dreigt bij de hele discussie over ontwikkelingsplanologie alleen maar te gaan over 'plaatjes': iedere ontwikkeling is toegestaan als die maar netjes ingepast kan worden. Wel kort door de bocht vertaald, maar het komt er wel op neer. Integrale aanpak is weer ver weg.
Ook net de deur uit de laatste versie van de notitie over het nieuwe VAB-beleid van de provincie Overijssel. Heel erg benieuwd hoe dat verhaal verder gaat. De consultatiebijeenkomsten die ik organiseerde met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven waren zeer de moeite waard.
Ook Heimat 1.
Resten nog een paar dagen van dit jaar en daarna komt er gewoon een nieuw. Dat zou je bijna vergeten als je zag hoe iedereen nog alles voor de Kerst af probeerde te krijgen want 'er zou geen-01-meer komen'.
Dat is wel zo voor al die mensen die die Tsunami hebben meegemaakt. Weer in het armste deel van de wereld. Hier hebben we alleen nog maar de dreiging van terrorisme, moslimterrorisme. Meer bestaat blijkbaar niet.

17-12-2004

Vanmiddag met Joke Koppius, website specialiste van Andersites, deze en de site van IJsselhoeven.nl doorgenomen. Ik wist wel dat er het geheel nog niet was zoals het hoorde maar dat ik het potentiële bezoekers zo lastig maakte, had ik niet in de gaten. Actie is dringend gewenst. Excuus voor de overlast. En het is nog wel zo'n mooie flash-intro op HX! Maar ja als niemand daarna de site meer binnenkomt of die weg klikt, dan schiet het ook niet op.
Vanavond bespreken we in de leesklub, Geachte Muizenpoot van de grootogige, veelgelezen, slechtsbegrepen FtHvdB. Ook de moeite waard.

11-12-2004

In landsdeel Oost is gisteren de Nota Ruimte en de Nota Vitaal Platteland officieel gelanceerd op een regioconferentie waar tout le monde was. De bodyguards ontbraken nog; dus was niet iedereen er. Ik hield er een korte presentatie over Nieuwe Economische Dragers, waarbij de discussie uiteindelijk vooral ging over de regelgeving ten aanzien van Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Die zou op 1 A4 moeten kunnen staan. Dat is trouwens met het regeerakkoord ook niet gelukt.
Een van de opmerkingen in de inleiding ging over de zorg van sommigen/velen dat met een liberaler en ruimer beleid over wat in het landelijk gebied mogelijk is, je je moet realiseren dat dat gebied kwetsbaar is. Wat je aan natuur en landschap eenmaal hebt 'weggegeven' (opgeruimd, opnieuw ingericht), dat krijg je niet meer terug. Vanuit LNV kwam het commentaar dat we rechte beken toch ook weer laten meanderen als dat moet; natuur maken we, uiterwaarden richten we opnieuw en veel fraaier in.
Ik heb moeite met de maakbaarheid van alles, in dit opzicht. Waarom? Er staat bijna geen (solitaire) boom meer in Nederland die ouder is dan 50 jaar, in de nieuwe uiterwaarden zie je bij laag water de duikers tussen de gegraven ondiepten liggen. Je kunt de nieuwe natuur als leek al bijna uittekenen: iets meer van die en die 'natuurdoeltypen' en plantensoorten.
Wat ontbreekt? Toeval, door toeval ontstaan. Het landschap is niet meer 'leesbaar': oude resten, gebeurtenissen zijn opgeruimd, overdekt, heringericht. Of misschien is het probleem juist dat de laatste jaren het landschap extreem leesbaar en voorspelbaar is gemaak. Er is, in plaats van een complexe roman of gedicht, alleen nog een Bouquet-reeks-romannetje overgebleven. Aan het begin weet je al hoe het er op het einde uitziet. Aan het begin van de waard weet je al waar je de Koniks en de Galloways zult tegenkomen.

30-11-2004

Vorige week vrijdag deelgenomen aan de Werkplaats Vitaal Platteland. Het Ministerie van LNV gaat het land in om in drie gebieden te horen hoe het staat met de uitvoering van de Agenda voor een Vitaal Platteland. Deze werkplaats vond plaats in Noordoost-Twente. Wat opvalt in zo'n bijeenkomst zijn de voortdurende opmerkingen over de achteruitgang in het landelijk gebied, de absolute ellende die je op het platteland zou aantreffen. Ik maakte nog een opmerking dat de werkelijke problemen, ook in de toekomst, in de steden liggen en dat het platteland zijn zegeningen moet tellen.
Dat viel me gisteren ook weer op toen ik met Jaap Starkenburg op bezoek was bij de boerderij-lodges van Droste, het hotel gedreven door Harald Droste top-ondernemer in Tubbergen die, in Hezinge een aantal fantastische, heldere, ruime boerderijappartementen heeft (laten) realiseren onder zijn beheer in een voormalige varkensstal.
Als je door het land rijdt dan zie je de 'weelde', de rijkdom in het landelijk gebied en in de dorpen: kapitale huizen in eigen beheer gebouwd door de plaatselijke jongeren, die allemaal wel een of meer bouwvakkers in de familie hebben. Buurthuizen, verenigingen het zit allemaal wel goed. Natuurlijk verandert er het een en ander maar het is niet treurigheid die als eerste opvalt.
Morgen een bijeenkomst met maatschappelijke partijen over het nieuwe beleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing in Overijssel. Dat beleid is ruim - dat zie je ook in Tubbergen, waar men er overigens ook heel creatief mee omgaat - en wordt nog ruimer. Maar men wil het allemaal nog nog veel ruimer want anders is het landelijk gebied ten dode opgeschreven, zegt men.

25-11-2004

Gisteren gepraat over de inrichting van een overnachtingsmogelijkheid in een van de bunkers van de IJssellinie. Er komen steeds meer vreemde hotelletjes en slaapplekken: in een spoorwagon, hijskraan, reddingsboot, silo, iglo, 'het kleinste hotel', de vuurtoren. Nu dus een bunker. Zover is het trouwens nog lang niet.
Je hebt er een architect bij nodig om er iets meer van de te maken: een bed-zitmeubel van binnenuit verwarmd, een tent op het dak, enzovoorts. Over twee weken gaan we een weekend logeren in het Loyds Hotel in Amsterdam. Ook een bijzondere locatieontwikkeling en bijzondere inrichting.

's Avonds nog een paar 'opdrachten' willen wegzetten bij de Oudheidkundige Verenigingen van de vier gemeenten waarmee we te maken hebben vanuit IJsselhoeven. Niet makkelijk: het zijn clubs met een brede missie maar beperkte capaciteit: allemaal vrijwilligers die harder en minder hard lopen en betrouwbaar zijn. Van de andere kant, de professional, vaak historicus-in-ruste, die een opsomming geeft van alle boeken, archieven, methodieken, spitwerk nodig om een verhaal te maken over de IJsselhoeven in het gebied zoals die zijn gedocumenteerd bij de Oudheidkundige Verenigingen in de IJsselvallei. Dat doen we even, kan toch niet zo moeilijk zijn, dachten wij. Niet dus. Het gaat weken, maanden kosten. Wat nu?

20-11-2004

Kwam in de krant het begrip 'meervoudige identiteit' tegen, als een alternatief voor multiculturaliteit of voor het alleenrecht voor dé Nederlandse identiteit die we nu afdwingen. Nederlanders (het ging overigens over Engeland) kunnen makkelijk meerdere identiteiten hebben: Nederlander maar ook bewoner van wijken, gebieden of bevolkingsgroepen. Of makkelijker: Nederlander en tevens moslim, belijdend protestant, fortuynist, hells angel. Als je identiteit zover wil oprekken en het 'zijn van .... ', wettelijk is toegestaan.
Er is niets aan de hand als de identiteiten samenvallen. Of wanneer het zijn van Nederlander de andere identiteiten een plaats geeft en omgekeerd. Het is daarentegen een groot probleem, misschien wel hét probleem van Nederland op dit moment, als het gescheiden identiteiten blijven; de ene (h)erkent de andere niet. Verder zal ik me niet meer bezighouden met deze hype-discussie ?

17-11-2004

Vandaag nog eens in een vergadering gezeten, een vermoeiende, met veel agenda's. U kent ze wel. Ogenschijnlijk is iedereen op de hoogte waarover het gaat - of misschien was ik wel de enige die niet wist dat er meerdere agenda's waren - en kan de vergadering volgens plan verlopen, maar na vijf minuten komt de eerste opmerking over waarom we hier zitten, een uur later door iemand anders nog eens herhaald en het duurt tot aan het einde van de vergadering dat de argwaan echt nog even weggepraat moeten worden. Wat natuurlijk niet lukt. We hebben het over een bespreking over het maken van dorpsplannen. Daarin kunnen velen hun ei kwijt. Welzijnsorganisaties, belangenclubs, milieuclubs, adviesbureaus van verschillende signatuur. Vanuit alle oriëntaties kunnen dorpsplannen gemaakt worden. Niet dat ze altijd even goed zijn maar er is veel variatie mogelijk. Het is ook een thema waar geld voor is.
Hoe te handelen? Eerst ruziemaken, belangen op tafel, en daarna kun je wel of niet over zaken praten waar je op wil samenwerken.

Gisteren een exemplaar gekregen van het proefschrift van Gert-Jan Hospers, gesigneerd door de schrijver zelf. Knap van hem: promoveren én het vak promoten. Wat voor one-liner zou hij daarvoor bedacht/geleend hebben? Gisteren nog een fraaie: "the strength of weak ties", een uitspraak over de kracht van netwerken.

11-11-2004

De terreur van de groepsmail. Het gaat zo makkelijk. Je krijgt een mail die aan een hele groep is verstuurd. En dan begint iedereen te reageren. Eigenlijk wil je gewoon nog even nadenken of gewoon niet reageren. Daar komt alweer de volgende reactie. Reünies worden zo georganiseerd. Gewoon rust bewaren, je niet laten opjagen en zelf niet automatisch groepsmail wegsturen.

07-11-2004

Drukke weken.-11-is de maand van de congressen, bijeenkomsten, symposia, studiebijeenkomsten. Geen tijd om er aan deel te nemen. De gemiddelde bijeenkomst dient er voor om gebeurtenissen te markeren (de start van ... , de afsluiting van ....), om een thema iets verder te brengen, maar vooral om - als deelnemer - te weten dat je nog 'bij' bent en natuurlijk om te netwerken. Soms kun je wel een of meer van die gebeurtenissen missen.

02-11-2004

De dag van de vrije meningsuiting of het einde ervan. Theo van Gogh doodgemaakt is een verschrikkelijk iets. In de VS wordt Bush misschien wel herkozen.
Er is een relatie tussen beide gebeurtenissen. Bush die vindt dat hij de democratische, christelijke, kapitalistische ethiek mag opleggen aan een land (in ruil voor olie!) en een volk waar hij niets van wil begrijpen. Daarbij zouden ondertussen al 100.000 doden gevallen zijn. Theo van Gogh die natuurlijk zijn vrije mening mag laten horen en zien, maar daarbij erg graag over de schreef ging. Natuurlijk geen reden om ....

In alle gevallen een groot gebrek aan respect voor andere culturen en wat mensen beweegt. Dat is de andere kant van onze freedom of speech. Het is armzalig en gevaarlijk als het gebeurt zonder respect en zonder kennis van zaken. Het ene kan niet zonder het andere.

Een deze dagen is de Wende 15 jaar geleden. Het overwegende gevoel dat mensen daar hebben, na zoveel jaar, is een "Gefühlskälte" en ze 'verwijten' mensen van buiten dat ze op een volstrekt a-historische manier aankijken tegen wat de DDR voorstelde en wat het voor hen betekende.

Iedereen een paar jaar naar een buitenland. Dat zou helpen, aan alle kanten.

01-11-2004

De excursie naar Leipzig, de rijdende workshop, is achter de rug. Een succes. Waar meet je dat aan af? Je hebt er bedoelingen mee. De ene activiteit moet logisch passen na de andere, andere zinnen aanspreken, andere ervaringen genereren. Zonder dure woorden; het verliep uitstekend. Een goede sfeer, veel contacten. Alleen de bijeenkomst in Leipzig zelf viel tegen, er waren te weinig Duitse deelnemers. Je realiseert je dan ook weer eens hoe beperkt de mogelijkheden zijn om via vier (!) inleidingen - voor Duitse wetenschappelijke bijeenkomsten is dat een eitje - iets op gang te brengen. Een dezer dagen maken we het verslag en dan hebben we ook op een rijtje of we tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Een fraaie foto als illustratie van het bezoek in de mist aan Ferropolis en een van het hele gezelschap.

23-10-2004

Vrijdag gewandeld in de Gelderse Poort. Zaterdag doorgereden naar Insel Hombroich. Daar wordt het steeds mooier en vertrouwder. Nu het Raketenstation steeds meer betrokken is bij de rest, wordt de rust van Insel Hombroich weliswaar belast met de voorlopige onrust van het Raketenstation (een oude Navo basis, maar het nieuwe paviljoen van Tadao Ando is echt heel mooi en heel anders. In het voorjaar organiseer ik er een reis naar toe. Je bent welkom.

De Gelderse Poort. Toen Lies en ik er wandelden vielen ons een paar dingen op: wat is het gebied toch druk: verkeer, mensen, toeristen, dijken, wegen, dorpjes. Overal is iets. Wat is er op de verschillende plekken toch weinig over van het leesbare landschap: geen heggen meer, wel grote stukken land, fruitteelt. De Millingerwaard is bijzonder maar ook weer bijna teveel van het goede en het gemaakte: Koniks, Galloways, ooijbossen, struinen. Het zal toch niet zo zijn dat de uiterwaarden langs de IJssel straks allemaal dit Millingerwaard-achtige karakter hebben. Er is meer verfijning nodig. De IJssel verdient dat ook.
En dan doet het deugt dat Bram van de Klundert in zijn column in Landwerk (5-2004) het over dezelfde dingen heeft: hij eindigt zijn verhaal met: ".....ik kom er ook op uit dat er veel meer te kiezen valt over de invulling (van de natuur, landelijk gebied, GH) dan klassieke natuurbeschermers en biologen ons willen doen geloven. Er zijn nieuwe vormen van ontwikkeling mogelijk. Natuurontwikkeling hoeft niet via de achteruitkijkspiegel, gericht op zogenaamde referentiesystemen. We kunnen ook ruimte bieden aan het onverwachte, aan een dynamiek die je met verlangen vooruit doet kijken."

Dus ook plastic bomen, groen, geel en rood.

20-10-2004

Vandaag zouden we ons eerste hoevegesprek (project IJsselhoeven) hebben gehad/gehouden bij de familie Evert Bredenoord in Welsum maar die moesten de koeien naar binnen halen; het gras wordt schaars. Een van de laatste boeren die de koeien nog aangebonden heeft, melkt in de wei en MRIJ vee heeft. Volgende week horen we vast meer. Een oude boerderij met een helemaal betegelde keuken/kamer.
Gisteren met Joop Janssen van Fonds Duurzaam gesproken. Vol ideeën, plannen en overtuigingen. We hebben een heleboel kennissen en contacten gemeenschappelijk. Dat moet wel wat meer opleveren. Een reis naar München - ben even de naam van de coöperatie kwijt - en de stadsrand van Frankfurt als eerste project?

14-10-2004

Een paar dagen geleden met Marjon Parée van Staatsbosbeheer Arnhem uitvoerig gepraat over de 'natuur-speeluiterwaard' Bakenhof in Arnhem. Daar ook langsgefietst op een SBB fiets met te zachte banden. Ter inspiratie, om voor IJssellandschap te komen tot het inrichten van een meer recreatieve, speel, natuur, avontuur uiterwaard in Deventer. Interessant om te horen waar het om gaat bij zo'n project. Wat zou het meeste tijd vragen? Twee jaar bezig geweest met het organiseren van het proces, de aanlegvergunningen, RWS, gesprekken met de buurt, zorgen dat er een club komt die de speeluiterwaard adopteert en ervoor gaat. Het feitelijke ontwerpen en inrichten is nauwelijks werk. Jammer dat Landwerk er zo'n lullig stukje over schrijft. (Landwerk, tijdschrift voor de inrichting van het landelijk gebied,-08-2004)

11-10-2004

Het is prachtig weer, maar een gure, koude wind. 's Nachts zit het tegen het vriespunt aan. De bladeren gaan vallen. Wordt er ook wat somber van. Zeker als ik de laatste tijd te druk ben met werken-om-niet of omdat het later wel wat zal opbrengen. HX bestaat bijna vijf jaar maar het evenwicht tussen investeren en oogsten heb ik nog niet altijd onder controle. Het zal het seizoen wel zijn of de tijd.

08-10-2004

Tijdens de reis afgelopen weekend nog een discussie gehad over wat de DDR haar burgers aangedaan heeft, vrijheid ho maar. Marian (Tomasini) was er duidelijk in. Oordeel vanuit de situatie toen en kijk ook wat er in aanzet aan goeds gebeurde. Diezelfde boodschap zat op een andere manier ook in de documentaire van Petra Lataster gisteravond laat. Die keerde na twintig jaar als ehemalige DDR- Bürgerin terug naar Dessau/Leipzig; ze zocht haar oude klasgenoten op. Het waren verhalen van weemoed, weinig wrok, wat-hebben-we-nu.

04-10-2004

Als kleine ondernemer ben je af en toe ook goed gek. Twee dagen op en neer naar Leipzig om de excursie eind-10-ter plekke af te spreken en voor te rijden. Het is nodig, dat wel, maar het komt er allemaal bovenop. Investeren heet dat.
Het excursiedoel, de Messe in Leipzig. (foto Peter Timmerman)

Vandaag in het Aa-dal gebied rondgereden, met een enthousiast lid van het innovatieplatform Aa-dal. In het gebied rond Heeswijk-Dinther ligt een aantal parels. Daar klopt het allemaal wel: de Abdij van Heeswijk, Interart Beeldentuin, de Petrushoeve, van den Broek kleinfruit, de Zwanenburg, de Aa zelf. Maar wat ontbreekt is eigenlijk de verbinding. Een landschap dat dezelfde kwaliteit heeft als de parels. Het is voorlopig een landschap van maïs en grote schuren, te dominant om over het hoofd te zien. Daarmee zou het platform aan de slag moeten of de juiste partijen daarbij betrekken. Eigenlijk moet de ZLTO zich dat aantrekken. Maar die is voorlopig druk om de hectares landbouwontwikkelingsgebied veilig te stellen die in het reconstructieplan Maas en Meierij precies in dat gebied zijn ingetekend.

28-09-2004

Gisteravond had Pascal Smits van de Petrus Hoeve, die ik begeleid in zijn ambitieuze bedrijfsontwikkeling, een extra kookklas georganiseerd met een aantal 'loslopende' mensen. Normaal heeft hij groepen, totaal een man of 15 die deelnemen aan zijn kookklassen. Deze keer dus een los verband. Gekookt en heerlijk gegeten met veel regionale producten. Het tussengerecht maakte ik samen met Jan van den Broek, een van de initiatiefnemers van het innovatieplatform Aa-dal. Afgesproken om volgende week met hem en Pascal het gebied in te gaan en met nieuwe ogen te kijken naar de streek. Want de Petrus Hoeve wil een duidelijke schakel zijn tussen boer en consument en tussen het gebied en de bezoeker.
Aan het einde van de avond belde dochter Janne. Ze had de trein gemist vanuit Tilburg. Ze kon nog in Den Bosch komen. Heb haar daar opgehaald. Terug naar huis zaten we als twee plattelandontwikkelaars te praten en uit te wisselen. Zij doet haar afstudeerproject voor de HAS bij een groep biologische boeren in en rond Hilvarenbeek, die gezamenlijk een aanbod willen ontwikkelen en innovatief bezig zijn met het landelijk gebied. Ze had net met het AKK contact gehad, ik vertelde over de contacten met het Innovatienetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, o.a. de 'buurderij' van Mathieu Wagemans, die mogelijk iets kan betekenen voor de IJsselvallei - als het tenminste lukt in dat spirituele gezelschap, maar dat terzijde.
Ik zag Janne dus al in HX. Maar ze moet nog afstuderen en dan wil ze nog verder voor een Masters in Wageningen. Ik moet dus nog even door maar ze zou straks een waardige opvolger kunnen zijn. Is vandaag ook nog jarig!

19-09-2004

Volleybal in Terwolde bestaat 25 jaar en dat hebben we gisteren gevierd. En hoe. Er was een feestavond gepland maar, na de kleine reünie met wedstrijdjes (op een klein, wat nattig veld), en een eenvoudige maaltijd, vertrok iedereen en bleven voor het feest niet meer dan een mens of 25 over. Ik ook niet. Conclusie: volleyballers zijn geen feesters (anders dan voetballers), teamsporten hebben het moeilijk, er is al zoveel te doen, de entourage is te voetbalachtig, sportkantine. Of was het gewoon niet gezellig?

Gisteren ook de trainingsdag voor de hoevegesprekken van project IJsselhoeven gehad. Informatief en in een goede stemming.

13-09-2004

Eergisteren had ik het met Gerbrand Wijers, kompaan in Y3, over de ontwikkelingen in de IJsselvallei en we zeiden tegen elkaar dat het feit dat er na de MKZ in de IJsselvallei eigenlijk nog betrekkelijk weinig beweegt, te maken heeft met het gemis aan een gezamenlijke visie op het gebied en daardoor een gezamenlijkheid in het benoemen van problemen en het zoeken naar oplossingen. Er is de VIJZ, Toer de Boer op, Stichting Doe; er zijn beperktere initiatieven, maar veel consideratie heeft men niet voor elkaar. Iedereen is voor een belangrijk deel bezig met de strijd om 'boven te komen te liggen', de baas te worden.
Zijn er dan andere gebieden waar dat ondergrondse (en bovengrondse) gevecht minder is en welke zijn dat dan? Van Twente heb ik al eens vaker de bestuurlijke strijd opgemerkt, maar op het platteland gebeurt daar van alles en ik kom daar de competitie niet zo tegen. De ROSKAM ziet overigens iedere week de bloedige strijd wel! De Achterhoek lijkt een redelijk gelijke koers te varen. Het KAN gebied, De Veluwe, ogenschijnlijk zijn ze minder het toneel van elkaar beconcurrerende partijen.
Een objectief oordeel kan ik niet geven daarvoor zit ik er teveel in, maar komt die richtingloosheid door gebrek aan tijd (we zijn nog niet zover), doordat de IJsselvallei in feite onbegrensd en 'over' is (het ligt tussen andere gebieden, de Veluwe, Salland/Graafschap, in. Ook sociologisch is het een versnipperd geheel (godsdienst, oriëntatie, grote/kleine landbouw). Of komt het gewoon omdat er heel veel echt betrokken partijen zijn die elkaar voorlopig nog niet gunnen dat ze het voortouw nemen en bijvoorbeeld iets meer subsidie kunnen krijgen en bij de provincies hoger scoren? Of is het alleen een kwestie van persoonlijkheden? Lijkt me te simpel.

09-09-2004

Onder 'producten' heb ik een samenvatting opgenomen van een klein onderzoek dat ik eerder deed bij een paar provincies over hun beleid ten aanzien van vrijkomende agrarische bebouwing, het VAB beleid.

05-09-2004

Freek de Jonge over de huidige tijd: we zijn niet meer in staat te wachten tot het moment dat het zich aandient, dat het zich voltrekt. De opgefokte mediabelangstelling voor iets wat straks staat te gebeuren: het uitkomen van een film, de Europese voetbalkampioenschappen. Het kan alleen maar tegenvallen. Ik heb wel eens de indruk dat in de ontwikkeling van het landelijk gebied ook zo gaat. Het moet allemaal van vandaag of morgen kunnen plaatsvinden, gewaardeerd worden. Iedereen rolt over elkaar heen met vernieuwing, wet- en regelgeving hadden allang aangepast moeten zijn. Maar natuur en de menselijke natuur hebben hun eigen tempo en dat is soms langzaam.

03-09-2004

Bij toeristisch Deventer en Salland langsgegaan om de activiteiten van IJssellandschap met het project plattelandstoerisme en het Sallands Bureau voor Toerisme door te praten. Op de Pikeursbaan 6 gaat te Riele cs. uit van een practische aanpak: geen bureaucratisch geneuzel over waar precies de grens ligt van de regio VVV Salland. Daar wordt gezegd, laten we eerst maar eens op de kaart zetten wat er allemaal aan toeristisch potentieel is. Rapporten zijn er minder welkom - da's natuurlijk jammer - maar zaken worden opgepakt waar zich kansen voordoen. Sallandse nuchterheid en bescheidenheid.
Daartegenover de Twentse ervaringen. In Twente verzuip je zo gauw in competenties en bestuurlijke gevoeligheden. De discussies daar over het Regionaal Bureau voor Toerisme, en - in een breder verband - de positie van de Regio Twente met een afdeling recreatie en toerisme, .... het is me wat.

29-08-2004

De vakantie is voorbij. Klamer constateerde - zie 5-07-- dat Nederlanders vinden dat ze echt op vakantie moeten; vier weken naar het buitenland, anders telt het niet. Wat een verlies aan productie! Maar een vakantie waarbij je, om verschillende redenen, aan huis blijft, is de andere kant. Morgen dus weer gewoon voluit aan het werk. Da's goed.

In Landleven, het lifestyle buitenblad, staat een uitgebreid artikel over de IJsselhoeven.

27-08-2004

En het blijft maar regenen. Ondanks de vakantie.

Bij de ontwikkeling van het landelijk gebied kom je term groen-blauwe dooradering nog wel eens tegen, een ecologisch gepaste vorm van inrichting landelijk gebied. Pieter Klop, collega zelfstandige, wees me er op dat men in Terwolde daaraan doet bij van de Molen, de gerenommeerde kliniek voor flebologie, spataderen: een groen-blauwe dooradering van het landelijk gebied avant-la-lettre. Hoewel, groen zal niet helemaal de bedoeling zijn. Laten we het houden op blauw.

14-08-2004

Lees net een verhaal in de NRC over de overheid die probeert het vertrouwen van de burger terug te krijgen onder andere door aanpassing van het bestuur (de gekozen burgemeester en de herziening van het kiesstelsel zouden oplossingen zijn; nee dus) en door geen plannen meer maar krachtige uitvoering, de handen uit de mouwen en meer van dat soort retoriek. Ook natuurlijk minder inschakelen van adviseurs. Zal wel.
Maar daar gaat het naar mijn mening niet om. Waar wel om? Grote overheidsapparaten, ministeries - en ik denk dat dat voor alle grote organisaties geldt - hebben heel veel moeite om te weten hoe de praktijk in elkaar zit en als ze iets nieuws ontwerpen, maken, de-handen-uit-de-mouwen, dat gebeurt dan vanuit de kantoren, vergaderingen en workshops binnen de eigen organisatie. Af en toe gaat men het gebied in, het land in, de werkvloer op. Maar verder blijft het een abstract verhaal. In het veld moet het wel gebeuren En dan heb ik het niet over wat de mensen vinden of het Volksempfinden, want dat leidt alleen tot populisme. Maar er is iets anders: echte betrokkenheid en verantwoordelijkheid van mensen en organisaties die het raakt en er mee bezig zijn. Zoiets.

Gisteren trouwens met mijn leesclub op reis geweest naar Almere (land-art objecten en het nieuwe stadshart) en naar Hilversum, de Zonnestraal, het deels gerestaureerde sanatoriumcomplex van de diamantbond met de prachtige gebouwen van Duiker. En je krijgt er de filosofie en achtergronden mee. Wat een paternalisme en betrokkenheid. Het past niet meer in deze tijd, helaas Maar wat levert het niet op aan schoonheid in gebouwen en in zorg voor elkaar?
Misschien is dat ook wel iets van wat ik hierboven bedoelde.

10-08-2004

De laatste jaren ben ik een paar keer in Saksen-Anhalt in Duitsland geweest, in het gebied van Dessau tot Leipzig. In meerdere opzichten interessant. De Mittlere Elbe als een voorbeeld voor de inrichting van stukken van het Nederlandse rivierengebied, de tuinen en parken van Wörlitz en de andere buitens, de projecten die als een "buitenprogramma' onder auspiciën van de EXPO 2000 in Hannover tot ontwikkeling zijn gekomen: bruinkoolafgravingen die ingepast worden en een nieuwe recreatieve functie krijgen, interessante woningbouwprojecten (Siedlungen, hoogbouw), dorpsontwikkeling. Leipzig en Dessau (Bauhaus) als cultuurhistorische centra.
Toen we een keer bij elkaar zaten, Gert-Jan Hospers, Marian Tomasini en ik om te kijken of we eventueel samen projecten op zouden kunnen pakken, kwam het idee naar voren een excursie te organiseren naar dat gebied - er waren ook plannen voor een excursie naar Antwerpen en het Emscher Park (Ruhrgebied) - en dat programma aan te bieden aan de provincie Overijssel. Dat zou gecombineerd kunnen worden met het bezoek aan de tweejaarlijkse beurs/congres over regionale samenwerking die in-10-in Leipzig wordt gehouden.
Overijssel heeft het opgepakt en eind-10-is er 'een rijdende workshop - zo hebben we die genoemd - waaraan gedeputeerden, gebiedscoördinatoren en verder gemeentelijke bestuurders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties meedoen. De uitnodiging is net de deur uit. Thema voor de drie dagen is gebiedsgericht werken, de aanpak die in Overijssel is gekozen voor de ontwikkeling van stad en land. Hoe denken we daar met zijn allen over, wat zijn de kritische factoren en hoe kunnen we iedereen dezelfde kant op laten kijken?
Het wordt een succesvolle onderneming. Wat zo maar een idee al niet kan opleveren in korte tijd.

05-08-2004

Het wordt tijd dat gebiedsgericht werken, de gebiedsgerichte aanpak, wordt gedefinieerd.
De wereld van projectontwikkelaars gebruikt de term voor projecten die op de schaal van een regio worden opgepakt. (Friso de Zeeuw in het Financiële Dagblad). Dat wat vroeger vanuit de nationale overheid gebeurde (in de tijd van de Vijfde Nota etc), moet nu op een lager schaalniveau worden opgepakt, namelijk vanuit de provincie en de regio's.
Daarentegen vanuit plattelandsvernieuwing - zoals dat eerder heette - betekent gebiedsgericht werken, het werken vanuit een gebiedsidentiteit, op een integrale manier, samen met alle betrokkenen waaronder de particuliere partijen. Veel meer dus een procesbenadering.
De twee interpretaties raken elkaar wel, want hoe je de term ook gebruikt, samenwerking tussen de partijen is van cruciaal belang. Laat gebiedsgericht werken geen tijdelijk iets blijken te zijn.

31-07-2004

Als je een organisatie van A naar B wil laten bewegen dan moet je dat doen met de methoden en de aanpak die past bij B en niet vanuit A blijven redenen. Dat is niet gemakkelijk en voor de hand liggend voor iemand die werkt in een organisatie. Voorbeeld: gebiedsgericht werken is een methodiek, strategie die vanuit de provincie wordt bedacht en waarvoor een passende organisatie wordt ingericht. Daarbij wordt niet geredeneerd en gehandeld vanuit het gebied zelf. Daar zit een probleem. (Met dank aan Wibo Masselink).

27-07-2004

Hoe ontwikkelingen kunnen gaan. We doen ons best om de sporen van een erg intensieve landbouw te verzachten door een vriendelijkere inrichting, groener en natuurlijker, van het landelijk gebied. Wat moet je dan met het volgende: in de krant staat het bericht dat in Drente een heel bedreigende parasiet is gevonden die rundvee dodelijk kan treffen. De oplossing zou zijn, volgens een dierenarts, om bosjes rondom weiden op te ruimen. Bijna gelijktijdig het bericht dat de weidegang van koeien voortaan betaald moet worden volgens het CDA; dat vanwege de strengere mestwetgeving.

26-07-2004

Het project IJsselhoeven gaat de goede kant op. Van het projectbureau Belvedère een forse subsidie (euro 70.000) gekregen. Met de subsidie van de provincies Gelderland en Overijssel en een bescheidener bijdrage van de gemeenten kunnen we aan de slag. Het is plezierig dat een groep bewoners samen een dergelijk project oppakt. Meestal wordt een dergelijk project door een overheid (gemeente) of een organisatie geformuleerd en uitgevoerd. De betrokkenheid is groot en echt. Zie www.ijsselhoeven.nl.

06-07-2004

Vandaag geïnterviewd voor Overijssels Buiten, het blad van de reconstructie, voor de rubriek de mening van …. Dat ging over de economische doelstelling van de reconstructie. Ik bleek daar toch wat over te zeggen te hebben. Er is helaas maar voor één kolom ruimte dus zien wat ervan overblijft.
Waar komt het op neer? Goed dat er aandacht is besteed aan de economische doel vanaf het begin. Het was als een 'parallel spoor' en zeker in het begin wat argwanend bekeken door de zware fysiek-ruimtelijke inzet bij de reconstructie-uitwerking maar later zij de resultaten toch overgenomen in het plan. Het wachten is nu op de uitvoering via projecten die al weer bijna een jaar op de plank liggen. Mensen in het gebied hebben daar geen boodschap aan. Die willen aan de slag terwijl de provincie haar structuren nog in orde moet brengen. De programmabureaus, aanjaagteams moeten snel zichtbaar worden in het gebied en initiatieven helpen verder te brengen. Want vanzelf komt het zelforganiserend vermogen niet van de grond. Dat alles hield en houdt me bezig.

05-07-2004

Voorlopig een slechte zomer voor de vakantiegangers; voor de boeren zit het wel goed, eindelijk weer wat regen. De vakantie komt er weer aan. Dat merk je want je krijgt te horen dat er geen afspraak meer gemaakt kan worden, alles moet nu afgemaakt worden. Alle werk houdt op. Na de vakantie wil iedereen met een geheel lege agenda, met een lege in-bak beginnen. Jammer dat de mail zich daar niet aan houdt. Die loopt over. Daar zal ik ook voor zorgen.
Zomervakantie. Arjo Klamer schreef het zaterdag in de NRC: Nederland en Duitsland zijn de landen waar echt vakantie wordt gevierd: als je niet op vakantie gaat – wat een vreemde uitdrukking eigenlijk – dan hoor je er niet bij. Tenminste vier weken alles op nul, leeg, weg.

19 en 20-06-2004

Bijna de langste dag. En het lijkt erop dat iedereen daar iets mee wil. Of is het toevallig dat dit weekend alles open gaat: overal open dagen, streekmarkten, kunstmanifestaties. Wat was er al niet georganiseerd hier in de buurt: biologische landbouw (oa Averheino), zorgboerderij (van de Weerd, Oene), Proef het platteland (Heino), Toer de Boer op (Oene), kunstroute Okkenbroek, en dat zijn er nog maar een paar. Volgende week gaat alles open in het kader van de week van het platteland. Na het bezoek van een paar evenementen zaterdag, met Janne als toekomstige HX, en WH de balans opgemaakt: het is veel van hetzelfde, jammen, huisvlijt en streekproducten; als er geen toestroom van honderden mensen is dan is de opzet ongezellig ruim, zeker als het weer windering en niet al te warm is. de bezoekers zijn allemaal ouderen of gezinnen met jonge kinderen, geen niet-witten, gemiddelde leeftijd 40+. We praatten erover hoe je anderen (jongeren, allochtonen, zij die nu niet komen) zou kunnen bereiken. Meer avontuur, verrassing, intimiteit, huiskamerachtige settings, fysiek verbinden stad en land, zelf doen, 'het hoeft niet allemaal mooi te zijn', passie en doorleving. Maar eens verder over denken, want deze formule overleeft zich wel erg snel denk ik.
Zondag in Helden-Panningen met mijn moeder ook een streekmarkt bezocht. In die omgeving ben ik opgegroeid. Op de markt presenteren zich nu boerderijen die ik nog ken als gemengd bedrijf in een traditionele setting en nu overleven als zorgboerderij, venkelkwekerij,door wijnproductie of als camping met forellenvijver. De verandering komt dan erg dichtbij.

17-06-2004

Wat heeft men het toch druk de laatste tijd met loketten, front-office en back-office. Het gonst in het landelijk gebied. Allemaal formules om de toegankelijkheid van publieke diensten groter te maken. Maar zijn dat de echte problemen. Of redeneren we weer vanuit het aanbod: de manier waarop we (als overheid) een aanbod moeten organiseren en niet vanuit de vraagzijde: ligt het probleem niet bij het feit dat belanghebbenden (probleemeigenaren) niet weten hoe ze projecten verder moeten krijgen, sterker nog niet weten wat kop en staart is als het gaat om projecten, projectjargon, laat staan bij wie of wat je moet zijn. Bovendien hebben we veel moeite om individuele burgers en ondernemers te ondersteunen; dat mag niet vanwege concurrentie. Maar goed dat we nog een waterschap, DLG, adviesbureau (maar die moeten er ook een probleemeigenaar bij vinden) en de gemeenten hebben om nog met projecten te komen, want anders was het nog dunner. (Met dank aan Teo Dunning en Geartsje Oosterhof, ex-collega's van Larenstein met wie ik gisteren at bij Bouwkunde in Deventer en waar ik zag dat het Tuinfeest al is uitverkocht. Weer te laat.

13-06-2004

Voor beginnende eenpitters.

Maak je niet te druk om schriftelijk promotiemateriaal. Daarin kun je je nauwelijks profileren. Je moet er zelf bij zijn. Een website is wÈl zinnig want het dwingt je om je zaken voor elkaar te hebben en telkens te verversen. Dat is niet gemakkelijk, blijkt.

10-06-2004

Gisteren en vandaag deelgenomen aan de officiële start van het URBAL project. Ik was erbij vanwege mijn betrokkenheid bij het door IJssellandschap ingebrachte project URBAL Estates (Keizers Rande). URBAL is een project dat aandacht besteedt aan de relatie tussen stad en land in verschillende opzichten: fysiek, economisch, sociaal en bestuurlijk. URBAL maakt deel uit van het INTERREG programma. Er nemen 6 landen aan deel die binnen URBAL allemaal deelprojecten uitvoeren. Gisteren werd er uitgewisseld en geanalyseerd. Vandaag was de dag waar ook de bestuurders en bazen van de projectuitvoerders uit Zweden, Engeland, Noorwegen, Duitsland, België en Nederland voor uitgenodigd waren. In 'De Koperen Hoogte', het monstrum aan de A50 ten noorden van Zwolle, was een bijeenkomst met enkele inleidingen en veel uitwisseling van cadeaus en goede wensen. Het belangrijkste was dat alle bobo's zich committeerden aan URBAL; dat kan alleen maar voordelen opleveren bij de uitvoering. Ik denk trouwens dat de internationale uitwisseling tussen mensen bij dergelijke projecten heel wat meer effect op de Europese samenwerking heeft dan de Europese verkiezingen die vandaag ook plaatsvonden, hoe beperkt de 'internationale' inhoudelijke opbrengst vanwege taalproblemen, verschil in benadering etc. voorlopig ook is. Zie verder www.urbaldevelopment.com.

06-06-2004

Twello heeft de televisie weer gehaald. Jiskefet. Met het onderscheid tussen 'de bebouwde kom' en 'de onbebouwde bebouwde kom'. Als die er tenminste nog zou zijn aan de rand van Twello, als Koch als militair terugkwam van een onduidelijke missie. Hij zou dan een brommerzaak beginnen: Brommerland of Brommerpark, of zoiets lulligs.

04-06-2004

Het is in dit vak hollen en stilstaan. Als adviseur sta je achteraan in de besluitvorming. Je moet klaar zijn als daartoe besloten is. Dat is de charme en de makke. Zeker in overheidsland duurt het vaak lang voor een ei gelegd is en zijn deadlines niet altijd heilig. En als een afspraak over een externe inzet rond is, dan is geen uitstel of vertraging meer mogelijk. Daar komt nog bij dat dit de tijd is van de projecten. Geen lange beleidstrajecten meer, maar de schop in de grond. Een adviseur/uitvoerder moet dus meerdere ballen, veel meer dan eerder, in de lucht houden. Ik wou maar zeggen, ik heb het druk.

29-05-2004

Vandaag een succesvolle opening gehad van het project IJsselhoeven. Het was mooi weer, heel veel belangstelling van officiële en gewone zijde. Wat opviel was de betrokkenheid van zoveel mensen bij hun eigen hoeve om te wonen en te werken en het zoeken naar kwaliteit. Men wil het allemaal ook mooi hebben en houden. Veel van de discussie ging, willens en wetens toch over de mogelijkheden en vaak onmogelijkheden om de overheid en instanties mee te krijgen voor veranderingen die in de ogen van de ondernemen noodzakelijk zijn en ook logisch maar waar wet- en regelgeving moeite mee heeft, ook als het beleid meer ruimer zou toestaan. Op veel vlakken ligt er een taak voor de werkgroep IJsselhoeven: ondersteuning en lobbyen voor het mogelijk maken van nieuwe functies, advies bij bouw en verbouw, zelf in de markt opereren, ontwerpen vanuit het gebied, een eigen idee over de gebiedsontwikkeling, contact met gemeenten en provincies, met historische en leefbaarheidsclubs in het gebied. Men verwacht veel, aan de slag.

21-05-2004

Sinds geconstateerd is dat stad en land niet meer met de rug naar elkaar toe staan, zegt men: "stad en land gaan in elkaar over"; "er is geen verschil tussen stad en land". De Nota Ruimte gaat daar ook vanuit: Nederland is een verstedelijkte ruimte. Juist in deze tijd is er alles voor te zeggen om het onderscheid tussen stad en land echt te markeren. Anders blijft er geen landelijk gebied meer over. Er is een groot verschil en dat is belangrijk. Koester dat.

19-05-2004

Alarmerende berichten: de reconstructie zou er in Noord-Brabant toe kunnen leiden dat de varkensstapel in de toekomst zou kunnen toenemen met een factor vier: van 4,7 miljoen naar 19,3 miljoen varkens. Dat zou gebeuren als de volle ruimte die per (nieuw) bouwblok bestaat, gebruikt zou kunnen worden. Het gaat om bouwblokken met een grootte tot 2,5 ha!. Terwijl we dezelfde week ook horen dat het aantal dieren moet inkrimpen met tien procent en dat boeren de koeien niet meer in de wei willen laten omdat ze anders teveel geld kwijt zijn door de extra milieubelasting. Voorlopig zijn we in de reconstructie nog steeds niet in geslaagd om zaken met elkaar in verband te zien en tot een goede afweging te komen die stand houdt ook in de toekomst. Daarom is het in ieder geval verheugend dat een bespreking met de voorzitters van de 7 reconstructiecommissies in Noord-Brabant en de gedeputeerden Rüpp en Hoes, opleverde dat de sociale en economische doelstellingen à la TELOS echt onderdeel gaan vormen van de plannen voor het landelijk gebied.

14-05-2004

Gisteren deelgenomen aan de LEADER bijeenkomst voor de plaatselijke groepen in Noord Brabant, In een workshop over 'jongeren op het platteland' onder andere het verschijnsel 'keet' besproken: groepen jongeren beginnen een 'keetje', liefst ergens achteraf waar ze ongemoeid bijeen kunnen zijn. Dat is van alle tijden. Sommige keetjes groeiden uit tot echte jongerenpodia. Maar er is wat nieuws aan de hand: jongeren doen het nu omdat de horeca te duur is geworden en hangplekken teveel geregeld zijn. Wat te doen als het uit de hand gaat lopen, drinken en blowen op te jonge leeftijd, lawaaioverlast, jongerencentra moeten sluiten omdat de jongeren wegblijven. Het verschijnsel doet zich blijkbaar veel voor in Limburg, de Achterhoek, Salland en Friesland/Groningen. In Sevenum maken jongeren (met geld van LEADER) een reportage om het probleem bespreekbaar te maken.

10-05-2004

Inspiratie voor de HX notities kreeg ik door het lezen van het winkeldagboek van de beide eigenaren van Hinderinckx en Winderinckx in Utrecht, een boekenantiquariaat (www.hinderinckxenwinderinckx.nl). In het winkeldagboek beschrijven ze kleine – vooral kleine – gebeurtenissen, observaties, lastige klanten, gezeur, en soms een half literair uitstapje. Vooral krijg je inzicht in de winkel en de besognes daaromheen.
Ook begin ik aan deze aantekeningen omdat het me niet lukt om de HX site actueel te houden met officiële zaken. Nieuwe projectopdrachten (linken naar ….) en documenten die zo naar buiten kunnen en interessant zijn, zijn er wel maar houden me niet scherp de site telkens te verversen. Ik vergeet het. Misschien lukt het om op deze manier bij de les te blijven. Minder officieel maar vaker en actueler.