Overslaan en naar de inhoud gaan

16-12-2007

Laatst het verslag gehoord van Ivar, vriend van Janne die met een oom door Iran was gereisd, toch niet het vakantieland bij uitstek. Zelfs wij maakten ons er druk om; als dat maar goed zou komen met al die politieke toestanden. Het blijkt een land als ieder ander, bijzonder op plekken, uniek op enkele andere, maar verder gewoon. Met allemaal gewone mensen die er ook niets aan kunnen doen dat er een sfeer omheen hangt alsof ieder moment een gruwelijk oorlog tegen het Westen kan uitbarsten. Wat wordt je toch meegesleept, voortdurend, in hetzes en hypes!
Dat realiseerde ik me ook weer toen gisteren Fatima Huraibi belde uit Jemen met wie Lies jaren heeft samengewerkt, ondertussen 25 jaar geleden. Door die scheiding tussen goed en kwaad - een politieke truck, verdeel en heers -, denk ik zelfs aan Jemen als een onveilig, een door het islamisme overgenomen land. Wat een onzin. Er waren toen gastvrije, vriendelijke mensen en die wonen er nog. We blijven van harte welkom en gaan daar ook gebruik van maken.
Alsof het reizen niet op kan, we gaan eerst twee weken naar NY stad en staat. Om dierbaren te bezoeken.
Daar moeten we dan wel vertellen dat de ergste populisten blijkbaar de beste politici van Nederland zijn. Dat er mensen zijn die even makkelijk V. en W. stemmen of willen stemmen als Marijnissen. Maar vooral dat er ook in Nederland niets mis is en er gewoon aardige mensen wonen die ik plezierige feestdagen wens.

02-12-2007

Heb de laatste tijd niet veel meer opgeschreven. Te druk en teveel bezig met zaken die zich niet lenen voor het internet. Kan iedere dag wel reageren op het nieuws. Ik merk dat als ik het af en toe doe, ik alleen maar toekom aan politiek correcte zaken en mijn eigen standpunten. Word dan eerder gedreven door boosheid en betrokkenheid dan door de nuance.
Kan natuurlijk wel praten over wat er zoals in het werk gebeurt want het is veel en op veel fronten. Deze week een pittige bijeenkomst geleid in Almelo, in het kader van de gebiedsontwikkeling Westelijke Groene Long. Verschillende posities, verschillende opvattingen die elk waarde hebben dichter bijeenbrengen. Maar door de discussie te voeren zoals we ze gevoerd hebben, hebben ze zich misschien wel verder van elkaar verwijderd. Het verplicht in ieder geval het project goed af te maken of voort te zetten.
Verder heb ik me weer eens bezig gehouden met Europese samenwerking, een INTERREG aanvraag, in te dienen door de gemeente Enschede. Het project heet SURF, sustainable urban fringes: stadsranden: hoe ga je daar mee om op een zodanige manier dat ze een optimale bijdrage leveren aan de economische en sociale ontwikkeling van stad en land.
Ik was gedwongen om een formulier te gebruiken voor de voor-beoordeling. Dat stond geen woord extra toe dan het aantal dat in het vakje paste en dat was weinig. Het dwingt je om efficiënt te formuleren. Dat is niet mijn sterkste kant normaal. Ik wil er graag nog iets bij zetten, nuanceren, toelichten en soms gebruik ik gewoon teveel woorden. Het is vaak ook een teken dat je het ook niet precies weet. Wollig taalgebruik dus. 'In case of doubt, strike out'. Dat is maar al te waar.

30-11-2007

Hoorde vandaag op het perron: "De trein naar Deventer vertrekt over tien minuten". Dat wordt omgeroepen op het moment dat de trein had moeten vertrekken. Het klinkt heel wat beter dan: "De trein naar Deventer heeft een vertraging van tien minuten".
Een mooi NS eufemisme.

18-11-2007

Heb af en toe met plezier gehandeld op Marktplaats of E-bay. Dat ging dan meestal over boeken. Heel betrouwbaar, plezierig en snel.
Nu heb ik ervaring met de autohandel via Marktplaats. Dat is heel wat anders. Er wordt geboden, je reageert, maar hoort niets meer. Je wordt gevraagd om nog wat extra informatie, foto's van details. Die maak je dan en je hoort niets meer. In vier gevallen zouden mensen langskomen om te kijken en te handelen. Daar blijf je voor thuis en je poetst de auto nog eens extra op. Er komt niemand.
Ik kan het dan niet laten om een mailtje te sturen dat het niet netjes is of iets van die strekking. Ook daar hoor je niets op terug. Zijn er al handleidingen over hoe het hoort op het Internet, met elkaar omgaan?
Maar hij is verkocht de oude rode Volvo. Voor iets minder.

14-11-2007

Deed net mee aan een vragenlijstje-invullen om op een snelle manier vast te stellen bij welke leefstijl ik hoor en dus welke woning bij me zou passen. Woon helemaal verkeerd. Ik zou in een pakhuis op Amsterdan Noord thuishoren in een moderne designwoning, eventueel gehuurd. Ik zou veel jonger moeten zijn. Gelukkig ben ik wel een blanke man. Overigens veel allochtonen komen er niet in de keuzes voor.
Wat blijkt: landelijke woonmilieus, dorps wonen - waar ik dus bij hoor - lijken vooral voorbehouden aan gezelligheid zoekende, beperkt solidaire en weinig creatieve Nederlanders. Heb me nog steeds voorgenomen om met Janne en Wieb een artikel te schrijven over de 'creative class in rural areas'. Blijkt dus behoefte aan te zijn.
Trouwens door dit soort scoringslijstjes in te vullen hoor je wel bij een bepaald segment van de bevolking. Net als meedoen met internetverkiezingen, sms enquêtes, verkiezing van de man van het jaar, de vrouw van de week en de gehandicapste van Nederland. Al dat soort onzin en genante vertoningen.

07-11-2007

Een bijzondere dag. Vandaag heeft onze oude Volvo 600.000 km gereden, waarvan wij er 595.000 km. voor onze rekening hebben genomen. Dan heb je het over een meer dan honderdjarige in mensenjaren.

Die was bovendien gehandicapt: de Volvo rijdt op gas. Zo goed als schadevrij, een compliment voor rijders en vooral ook voor diegene die de auto onderhoudt, Piet Visser.
Het is wel het moment om de auto weg te doen. Hij is te koop voor een aantrekkelijke prijs. We gaan iets chiquer rijden, een nieuwere Volvo maar ook al met heel veel kilometers. Een auto op middelbare leeftijd.
Maar verder is het somber, herfst en bedrukt een ongeneeslijk zieke in de naaste familie me. Ze is veel te jong. Het zit voortdurend in je hoofd.

30-10-2007

Als je het rapport van het Ruimtelijk Planbureau leest, dat vandaag is verschenen, dan denk je, dan denk ik, daar heb je Derksen weer. Geen ambitie, geen drive om de verrommeling van Nederland, waar we over hebben, tegen te gaan. Geef alle idealen maar op. Want 'het platteland bestaat niet', 'de overgang van stad en land is niet meer te definiëren', 'het is een illusie te denken dat wegen vrij in het landschap kunnen liggen'.
Als je even doorleest en nadenkt dan is het RPB misschien toch niet zo liberaal of laf als het in eerste instantie lijkt.
'Boeren onderhouden het landschap' is zo'n mantra waar we de laatste jaren mee doodgegooid worden. Derksen heeft misschien wel gelijk: boeren zetten het landschap steeds meer vol met te grote gebouwen, industriÎle gedrochten die geen verhouding meer hebben met dat landschap. De landbouwontwikkelingsgebieden worden er de nieuwe voorbeelden van. Vanavond ga ik er weer over vergaderen hier. Kijken of het lukt om de schaal van de nieuwe bedrijven - gek dat je die niet meer boerderij noemt - binnen de perken te houden, om eisen te stellen aan de stallen. Nee, ik ben bang dat daar het echte liberalisme zit: je moet mee met de wereldmarkt en dat betekent dat we geen grens meer mogen stellen aan de vervlakking van het landschap en de industrialisatie van de landbouwproductie. Het RPB is zo gek nog niet. Maar nu de oplossing, want boeren moeten dóór kunnen. Maar altijd en overal?

23-10-2007

Een paar dagen eruit geweest. Waaruit? De drukte van verplichtingen. Tot een uur voor vertrek nog mailen de deur uit, werken aan het verslag van de succesvolle gebiedsbijeenkomst in de Groene Long van Almelo, aan een volgende variant van het gebiedsprogramma Noordoost-Overijssel, aan de laatste Nieuwsbrief van IJsselhoeven.
Drie dagen naar Venetië, de Biënnale en veel sjouwen door de heel bijzondere stad. Deze keer - twee jaar geleden bezochten we de vorige editie - niet per auto maar per vliegtuig, minder moordend. Wel voor het milieu. Het is terecht dat dergelijke spotgoedkope reizen worden aangepakt. Zo lang ze bestaan maak ik er wel gebruik van en probeer ik zo goedkoop mogelijk te reizen. Wat anders? Niet gaan? Maar ik heb het nodig voor mijn ontwikkeling. Langer gaan? Ik heb niet mÈÈr tijd. Per auto zoals de vorige keer? Moordend voor mezelf . Met een duurdere vlucht? Waar komt het extra dat ik betaal dan terecht? Kortom, een moreel dilemma. Ik accepteer dat overheid de verantwoordelijkheid die ik blijkbaar zelf niet wil nemen, overneemt.
De Biënnale zelf is eigenlijk ook een koopje. Waar vind je op zo'n klein oppervlak zoveel beeldende kunstenaars van naam en toekomst, dan hier.
Deze keer meer oorlog en dood dan anders? Veel verwijzingen naar ontheemding, vluchtelingen, terrorisme. Europa, de Wereld als de plek waar we bezig mogen zijn met de mooie dingen in het leven, met liefde, is ver weg. Het zal nog wel even duren voor iemand het aandurft om Trots op de Wereld op te richten. Dat zou een echte uitdaging zijn. Want, Trots op Nederland, wat moeten we daar nu weer mee? Goedkoop, verkeerd sentiment, politiek opportunisme.

13-10-2007

Vanmorgen heeft Stichting IJsselhoeven van het Gelderlands Landschap & Gelderse Kastelen de Mooi Gelderland prijs gekregen als waardering voor de inzet van alle vrijwilligers maar vast ook van de betaalde krachten. Want daarin schuilt de kracht van de club. Een sterke betrokkenheid bij gebied en bij het onderwerp, soms een gezond eigenbelang - veel van de betrokkenen wonen op een IJsselhoeve -. Daarnaast een deskundige en toegewijde ondersteuning. Het juryrapport had het over de jeugdige uitstraling van de Stichting. Het doet goed dat dat opvalt want, hoewel velen van ons grijs, kaal (man) en rimpelig zijn (afgezien van ook nog enkele jongere vrijwilligers), gaat het blijkbaar om de aanpak en het enthousiasme. Juist vanwege het enthousiasme is het projectleiderschap bij de stichting bijzonder. Mijn inzet voor het project is zwaar verliesgevend maar het wordt voor een belangrijk deel gecompenseerd door wat je er voor terugkrijgt aan dynamiek, netwerken, contacten en gewoon voldoening dat mijn inzet succesvol is en gewaardeerd wordt.
Gelukkig heb ik ook opdrachten waar ik aan overhoud. Die projecten dragen zo stiekum bij aan het werken-van-onderop. Dat kost nu eenmaal meer.

06-10-2007

Druk de laatste tijd. Te druk om notities te maken. Projecten, nieuwe projecten. Voor een paar projecten heb ik anderen, meestal zzp-ers, ingeschakeld. Weer een heel andere kant van zelfstandigheid. Het gaat nu niet alleen meer om de eigen kwaliteit maar heb die ook te garanderen voor het werk van anderen. De andere kant is dat ik kan nu ook overleggen en zorgen delen. Dat kan geen kwaad.
Vandaag 'de dag van ons IJssellandschap'. Een bescheiden maar gezellige opening van het groene project van de Stichting IJsselhoeven bij Vlaskamp op de Kleistraat in Olst en een sap-pers-dag op de Blankemate, met een drukke drukte. Het heggenvlechten in de wei bij Bredenoord trok veel te weinig belangstellenden. Jammer. Wel een goede demonstratie van samenwerking tussen de verschillende clubs die met natuur en landschap bezig zijn in de IJsselvallei.
Wat me iedere keer weer opvalt is hoeveel er ieder weekend weer wordt georganiseerd. Dit weekend de dag van de palliatieve zorg en de open ateliers in Deventer. Ongetwijfeld in de buurt ook nog een koopzondag. Voor elk wat wils lijkt het wel. Als het dan ook nog mooi weer is, mistig eerst en later zonnig & fris, dan moet je iets bijzonders bieden om mensen te trekken.
Gisteren zijn ook de eerste exemplaren verschenen van het videoverslag van Ter Mate's ark, het beroemde theaterstuk van IJsselhoeven dat veel van de tijd in-08-en-09-opslokte. Hier meer informatie.

24-09-2007

Een helikopter vliegt over. Zou het een Apache zijn? Nodig om de Nederlandse inzet in Afghanistan te versterken? Want volgens onze eigen CiC wordt de vijand slimmer en efficiÎnter. Had de indruk dat die dat al lang was. Er gaan ook 80 man extra naar Urguztan. Die gaan het verschil maken: een mini-surge. Daardoor kan de beslissing om de missie in Urguztan te verlengen met een half jaar worden uitgesteld. Dan kun je pas goed zien of de surge heeft gewerkt.
Maar geen grapjes over onze vrede-door-oorlog & wederopbouwmissie in Afghanistan.
Evenmin over het lijdensverhaal of het uiterlijk van Mohammed. In Tilburg kunnen ze er wat van. Eerst een pastoor die maar niet ophoudt met klokkenluiden en bovendien te hard, en nu een beledigend kunstwerk. Op deze manier is er wel weer een evenwicht lijkt me.
De WRR heeft weer een heel goed rapport geschreven en Maxima heeft dat heel persoonlijk gepresenteerd. Het moet niet gaan over identiteit; identificatie is belangrijk. Wat zullen ze in sommige kringen weer tekeer gaan tegen zoveel bureauwijsheid. Want wijsheid is het.
Als adviseur mag ik natuurlijk nergens grapjes over maken. Zo neutraal mogelijk je opstellen? Geen mening van tevoren? Dat lijkt me toch ook niet want per slot wordt je meestal binnengehaald om je deskundigheid, onafhankelijkheid en eigen mening. Anders doe je niet veel meer dan opschrijven wat anderen zeggen. Doe ik ook wel maar ik laat weg wat ik weg wil laten, en voeg toe wat ik belangrijk vind. Zoiets.

15-09-2007

Gisteren een 'studiedag' voorgezeten die erom ging meer te weten te komen over de verdere ontwikkeling van een / de Meente op Hof van Twello. Zoeken naar nieuwe vormen van gemeenschappelijk grondgebruik dat sociaal een economisch iets oplevert.
We hadden een groep van 25 mensen bijeen en we hebben frambozen geplukt, een mogelijk nieuwe meente (het stadsland in Deventer) bezocht en besproken, een spelsimulatie over samenwerking in een meente gespeeld. Dat hebben we daarna geanalyseerd op wat het voorstelt om samen te werken. Wie is de baas? Is er een baas? Hoeveel moet vooraf duidelijk en doorgesproken zijn? Wanneer grijp je in? - te laat zoals bij de VVD? -, wie is waarin geÔnteresseerd en hoe komen waarden en praktijk bijeen. Of zoals Gert Jan, eigenaar van de Hof, het zei: "Als linkse student heb ik pamfletten en verhandelingen geschreven om de revolutie dichterbij te brengen en later ben ik gewoon aan het werk gegaan met zaken waarvan ik voelde dat het wel goed zat."
Zo zit ik er de laatste jaren ook in: nadenken, opschrijven maar toch steeds meer ergens mee beginnen en vanuit kansen werken. Blijkbaar heb je beide nodig.
Het was een heerlijke dag trouwens, met mensen (op ÈÈn na) die er schik in hadden. Kwam natuurlijk door de voorzitter. Het was ook een mooie nazomerdag.
In de Kolkweg hangen deze week de foto¥s van 40 jaar kermis. Goed voor het buurtgevoelen en het ziet er mooi uit. Belangstelling genoeg.

11-09-2007

Je wordt er zo moe van dat de agenda deze dagen door mensen die helemaal niet of niet helemaal eerlijk zijn. Het zijn spelletjes die gespeeld worden en waar je maar een fractie van de informatie hebt. Wel voldoende om te voelen dat het niet goed zit.
Petraeus en Crocker verklaren dat de 'surge' werkt; het is maar welke cijfers je hanteert en welke referenties. Arme democraten om weer met Bush in de slag te gaan. Zijn plan om in Iran iets te mogen gaan ondernemen wordt steeds duidelijker.
De Mc Canns lijken iedereen voor de gek gehouden te hebben inclusief de Paus met hun theatershows over de verdwijning van hun dochtertje; ze zijn, wat er ook uitkomt, niet meer te vertrouwen.
Het steuncomité afvallige moslims verzamelt steunbetuigingen als ware het een politiek circus.
Tot overmaat van ramp moet Pronk zo nodig zijn excuus aanbieden dat hij JPB een leugenaar noemde. Dacht ik dat hij de PvdA weer betrouwbaar zou maken en geloofwaardig, valt dat voorlopig ook nog tegen.
En W. krijgt het weer voor elkaar dat iedereen zich met hem bezighoudt om electorale winst.
Tenslotte moeten we die criminele verhalen van Holleeder ook weer aanhoren.

03-09-2007

Het Investeringsbudget Landelijk Gebied, liefkozend het ILG genoemd, begint invloed te krijgen. Het ILG is de bundeling van alle mogelijke subsidiepotten op het gebied van natuur, landschap, water en landbouw en ook nog een heel klein beetje andere zaken. Bovendien is het een budget waarover de provincies de zeggingsschap hebben gekregen, dus het is niet langer Den Haag die het beheert.
Ik dacht altijd, dat zal allemaal wel loslopen, het is gewoon een herschikking. Maar ik ben verrast en ook verbaasd / bezorgd over de Gelderse reactie. Eerder was het gebiedenbeleid een redelijke balans tussen van-bovenaf en van-onderop. Als organisatie, als burger kon je, als je de bureaucratie om het hele subsidiecircus heen durfde te trotseren, altijd in Wilp, op Veluwestroom terecht met goede ideeën en plannen. Daar kreeg je hulp. Hoewel ik er nog wel wat op aan te merken had, was het toch iets van het gebied.
Dat gaat helemaal veranderen. Gelderland is zo bang om straks de doelen en prestaties die ze moeten leveren om het geld van Den Haag te krijgen en die ze contractueel met de rijksoverheid hebben afgesproken niet te halen dat ze de hele organisatie op de kop zetten. De programmabureaus, waarop nu vooral regionaal opererende organisaties zijn vertegenwoordigd, gaan ze bezetten met ambtenaren van de provincie. Die gaan zelf met de uitvoering van het ILG bezig. Arnhem wordt dus ontmanteld en in plaats van in Wilp gaat men centraler kantoor houden in Apeldoorn.
Misschien zal de provincie op een paar thema's organisaties die Gelderland breed werken, er bij halen om een prestatiecontract mee af te spreken, maar verder doen ze het zelf. Als organisatie van burgers en ondernemers moet je erg goed de doelen van het ILG en de te halen prestaties voor ogen hebben om nog serieus genomen te worden als een partner in de ontwikkeling van het landelijk gebied.
In tegenstelling tot wat ik altijd beweerde, namelijk dat de burgers & bewoners meer invloed krijgen en 'ondernemende gezelschappen' serieus genomen gaan worden, gaat het de andere kant op. Het is de provincie die bepaalt, uitvoert en uitdeelt. Van-onderop heeft voorlopig afgedaan, waarschijnlijk totdat de provincie erachter komt dat ze het alleen ook niet kunnen.

01-09-2007

Ik heb een nieuwe taak. Ik maak mezelf inofficieel & onbezoldigd ambassadeur voor hoortoestellen. In de beleving van iedereen, ook van mij, horen die dingen bij ouderdom, versleten zijn, verzorgingshuizen, onaantrekkelijke hulpmiddelen. Je bent afgeschreven als je daaraan moet beginnen. De term 'hoortoestel' alleen al.
Zo dacht ik er zelf ook over totdat ik besloot om al muizenissen en vooroordelen maar te laten voor wat ze zijn en mezelf een plezier te doen. Ik heb nu een hoortoestel. En ik ben er erg blij mee.
Moet nog wel eens slikken als ik er aan denk, want sexy zal het nooit worden. Ik beschouw het maar als een bril. Daar doet ook niemand moeilijk over. Veel gezichten knappen ervan op. Dat kan misschien ook wel met een hoortoestel. Het zijn al lang niet meer die koelkasten, vleeskleurig, achter je oor met wieltjes, batterijen die op het verkeerde moment vervangen moeten worden, die piepen en zingen. Ze zijn eigenlijk vooral onzichtbaar. Maar voor zover je ze toch ziet, het zijn nu computergestuurde, kleine, aardig vormgegeven, in alle mogelijke kleuren, audiologische dingetjes achter je oor en een nog onzichtbaarder slangetje naar je oor. In mijn geval is dat zo. Je betaalt voor al dat net-iets-meer wel extra en ik realiseer me dat niet iedereen dat kan of wil.
Dus voor al die mensen die aarzelen, zich schamen, maar zich ook beginnen te realiseren dat ze in gesprekken heel veel missen, glimlachten om iets dat ze toch niet helemaal of helemaal niet hebben meegekregen, of die telkens moeten zeggen: wat zeg je?, doe er wat aan. Het kan.
Ik hoor weer het toetsenbord nu ik dit tik (wat een lawaai maakt dat), ik volg weer een gesprek in gezelschap. Een genot. Niet dat alles wat je hoort, de moeite waard is.
En HX gaat door de audiologische ingreep alleen maar beter performen.

21-08-2007

Afgelopen weekend zijn de eerste opvoeringen geweest van het theaterstuk Ter Mate's Ark, theater op locatie. Gespeeld door vier spelers, een zangeres en een aantal figuranten. Hele mooie beelden, zoals de lange waslijn.
wapperende was
De opeenvolging van scènes klopte helemaal; net voldoende verhaal om goed te moeten nadenken, een drama zonder pathetiek, een heerlijke wandeling door het veld en door de maïs.En dat allemaal tot in de puntjes verzorgd door een grote groep vrijwilligers. Ik was de producer. Het kostte gruwelijk veel tijd en energie om het allemaal rond te krijgen, ook omdat het een stuk-in-ontwikkeling is.
Vorige week was ook een opvoering van Max Havelaar op Nieuw Rande, gespeeld door een professioneel gezelschap. Dan zie je wat mogelijk is met techniek, attributen maar ook dat teveel gadgets het ook niet indringender maakt.
Dan Lies van Nierop's regieopvatting: zoeken naar de juiste spanning, werken met de spelers die je hebt, op zoek naar beelden. Het weer heeft ook een niet te beschrijven invloed. In de avond, schemer, de zon die extra mooie beelden geeft of een dreigende onweersbui. Genieten maar ik zal blij zijn als het straks weer voorbij is - nog twee weekenden - want ik heb nog een aantal andere projecten. Ik word af en toe moedeloos van het werk dat maar blijft komen en waar ik maar niet genoeg van kan krijgen.

12-08-2007

Ook op deze site even reclame maken voor de bijzondere theatervoorstelling Ter Mate's Ark die de komende weekenden door Stichting IJsselhoeven op locatie wordt gespeeld. Een bijzondere uitvoering. Wilt u kaarten dan mag u ook rechtstreeks met gerardhendrix [-at-] gerardhendrix.nl (mij) contact opnemen.

07-08-2007

Ik zit veel op het internet, omdat ik veel achter de PC zit. Maar ook omdat ik altijd meer wil weten. Of is het omgekeerd? Ik maak ook altijd de fout dat ik denk dat iedereen altijd online is. Maar dat blijkt niet het geval. Gelukkig maar want er is meer dan alleen het internet.
Hoewel. Internet is - een clichÈ - niet meer weg te denken. Het is een kracht op zichzelf.
Ik lees en hou veel blogs bij. Af en toe kan ik het niet laten om GeenStijl te bekijken. Eerlijk gezegd, ik word daar meestal niet goed van. Zo verschrikkelijk onaardig, arrogant, rechts, onbeschoft en wat de site oproept aan reacties en wat er aan filmpjes achterhangt is helemaal verschrikkelijk. Er schijnen af en toe nog reacties afgehaald te worden die echt te ver gaan maar wat er nu op staat is al vreselijk. Het beste van wat Nederland kan bieden. De taal die de mondige assertieve burgers zich menen te kunnen permitteren. Ik ben er te oud of te beschaafd voor om dat te waarderen.
Een heel bijzondere blog, meer een blog community, is de Daily Kos, een verzameling van honderden bloggers die de democratische partij in de VS ondersteunt, vorm geeft, op de nek zit. Misschien een voobeeld voor de angsthazige, centralistische SP? De site is zo belangrijk dat op hun jaarlijkse conventie, die net voor de tweede keer is gehouden, alle presidentiële kandidaten zich moeten presenteren. Als je daar wegblijft dan heb je lak aan de grassroots.
Uiterst gedetailleerde informatie - voor mij meestal te gedetailleerd - over het wel en wee van links en rechts (Fox News, Bush, GOP, neocons) politiek Amerika. Als je verder de blog community induikt dan kom je weer nieuwe andere bloggers en blogspheres tegen.
Ik weet wel dat internet ongelooflijk belangrijk aan het worden is. Maar ik zie nu ook hoe het in staat is om bewegingen te laten ontstaan. Heel fascinerend en ook griezelig. Als het een Kos community is graag; als het GeenStijl is vreselijk.

01-08-2007

Terug van een korte vakantie op IJsland. Zo anders, iedere 20 kilometer weer een nieuw landschap. En we hebben alleen de 'rondweg' gereden. Je krijgt ontzag voor de natuur, voor alles wat er in de aarde zit en er op de een of andere manier ook weer uit kan komen. Vulkanen, geisers, gletsjers, watervallen, zwavelbronnen. Het is moeilijk er geen mooie foto's te maken.

gletsjermeer
ijslandse paarden

20-07-2007

Een paar dagen cultuur gedaan. Naar de Documenta geweest in Kassel en de Skulptur Projekte in Münster. Met een bezoek aan de Biënnale in Venetië (wie weet?) heb je dan het hoogste op moderne-kunst-gebied te pakken!
klaprozen voor het fredericianum
De Documenta viel deze keer wat tegen. De poppies op het plein voor het Fredericianum en vooral de liederen daarbij waren erg mooi maar binnenin het gebouw, een paar pareltjes. Veel niet ver uitgewerkt, niet mooi afgewerkt, teveel politiek activisme van heel ver weg, veel waar-hebben-dat-al-eerder gezien. Het Aue Pavillion was een grote asfaltvlakte met Afrikaanse modernen die wel al bekend zijn, Chinezen die het goed doen - maar nu praat ik anderen na - en teveel fotowerk. Over het algemeen teveel dezelfde kunstenaars, geen vernieuwing. Ook erg veel rondleidingen die in de weg staan en het was benauwd warm.
Münster was eigenlijk uitdagender. Je moet zoeken naar waar de werken staan of zich afspelen. De levendige en levende stad krijg je er gratis bij. D'r zijn ook nog veel van de oudere werken te zien, van eerdere edities. Veel intrigerende video's, gezang onder de brug over de Aasee, een jaren zestig kamp vol liefde, wachtend op een nieuwe goeroe. Een scherpe analyse van de manier waarop city marketing gebeurt door de inzet van de polyester koeien, beren, varkens, rendieren als het symbool voor de stad, te koop, versierd door kunstenaars. Andreas Siekmann had er een project van gemaakt (Der öffentliche Raum im Zeitalter seiner Privatisierung). Iets voor ons Wieb die met branding van wijken bezig is.

08-07-2007

Een paar weken geleden zijn we op familiebezoek in Frankrijk geweest en van de terugreis heeft Lies op haar eigen wijze dit beeldschone reisverslag op kleur en in beeld gemaakt. Ook een product van HX.

07-07-2007

Deze week hebben we de startbijeenkomsten gehouden voor het project 'Duurzame integrale gebiedsontwikkeling op perceelsniveau'. De titel van het project is een hele mond vol, teveel van het goede, maar het project dG is interessant en eigenlijk een goed voorbeeld hoe je met gebiedsontwikkeling bezig kunt zijn. Meestal gebeurt dat doordat de overheid samen met deskundigen en vertegenwoordigers van belangengroepen aan het werk gaat om tot een beleidsvisie en daarna tot een uitvoeringsprogramma te komen. Zie de reconstructie.
In dit geval gaat het er om vanuit het gebied zelf, iedereen te betrekken en zo te komen tot een gebiedsprogramma.
Het kostte de beide avonden, de ene in Almelo in Erve Pezie en de andere bij Billy en Antje in Reutum, wel wat inleven, inpraten en verduidelijken om het project en de met name de aanpak te laten landen. Ik weet niet of dat voldoende is gelukt. Want er blijft argwaan als het gaat om een door de overheid gefinancierde actie die tegen bewoners zegt 'komt u maar met uw wensen en verlangens, wij nemen u serieus, we zorgen dat het wordt uitgevoerd'. Terwijl mensen al heel veel andere ervaringen hebben, al jaren aanvragen voor nieuwe initiatieven hebben lopen. Bovendien het gevoel hebben dat de een wel iets wordt toegestaan, de ander niet.
Jennie van de Horst, columniste van het blad de Boerderij, schreef er haar column over, 'Pakken wat je pakken kunt'. We zullen zien of dat gebeurt.
Verder is het druk. Wat zou er gebeuren als iedere dag de-laatste-dag-voor-de-vakantie zou zijn. Dan zou er twee keer zoveel gedaan worden. Want er komt wat af net voor de vakantie!

28-06-2007

Even reclame maken. Vanavond naar een optreden geweest van No Blues op de School van Frieswijk. Beide bijzonder. No Blues, 'arabicana' muziek, country muziek op kamelen, zoals ze zelf zeggen. Heerlijke muziek, ritmisch, melodieus, gevoelig en goed gebracht. En dat op een niet erg zwoele zomeravond buiten in de tuin van de School van Frieswijk. Een stijlvolle omgeving waar de vogels meefloten met de muziek, de tuin fraai overgaat in het bos en en de oude school mooi is aangepast voor een nieuw leven. Het was niet druk maar zoiets moois moet misschien ook maar exclusief blijven.

24-06-2007

Hulde voor Merkel en de EU vertegenwoordigers dat ze eruit zijn gekomen. Toch een verdrag maar geen grondwet.
Ik had het Balkenende eigenlijk niet gegund. De vorige keer is het zo slecht geregisseerd dat ik bijna ging tegenstemmen. De afwijzing had toen meer te maken met het kabinetsbeleid dan met Europa. Deze keer werd er wel erg flink gedaan om de SP geen kans te geven de zaak weer te mobiliseren en zo te scoren. Goed dat tweeling K uit Polen haar nationalistische zin niet gekregen heeft.
Nu er alleen nog voor zorgen dat de EU over meer gaat dan alleen de economie. Helaas gaat dat helemaal in tegen wat net is afgesproken.
Trouwens Blair is er wel erg snel bij om zijn Irak-zonden te kunnen biechten. Tenminste ik neem aan dat hij daarom katholiek wordt. Meestal doen oud-staatslieden er langer over om tot inzicht en berouw te komen.

21-06-2007

Deze dagen veel genetwerkt. Teveel. "Ha, ben je er ook weer." Dat moet je niet te vaak horen. Mensen moeten geen gewoonte worden.
Bovendien veel te lange cabaret-achtige bijeenkomsten. Die zijn wel aardig, de organisatie heeft er alle goeds mee voor en de spelers leggen er ziel en zaligheid in maar het is niet allemaal even goed en vaak lang.
Maandag was de (te) creatieve lancering van Varya, de club waar Marian nu bij zit en die ten koste van erg veel menselijk en organisatorisch leed tot stand is gekomen. Fusietrajecten, het duurt allemaal erg lang en nog langer om weer één organisatie te worden.
Maandagavond een bijeenkomst om te praten over het plattelandsprogramma van Deventer. Het heeft mijn sympathie, de manier waarop het is opgezet en de manier waarop er mensen bij worden betrokken. Prima.
Vanmiddag was het plattelandsfestival Overijssel op Twickel. Weldadig georganiseerd met veel streekproducten. De reconstructieprijs werd uitgereikt aan een bedrijf dat paarden en zorg combineerde. Geen spectaculair bedrijf, maar het klopte wel zo te zien. Ik spreek met mezelf af dat IJsselhoeven het volgend jaar in ieder geval bij de genomineerden moet horen, zoniet de fraaie trofee van Loes moet winnen.
Vandaag de allerlaatste en wat ons betreft definieve versie van KIJK, het projectvoorstel culturele planologie IJsselhoeven ingediend. Op een symbolische dag, het begin van de zomer. Dat moet wel goedkomen.
Nu weer gewoon hard aan het werk. Zonder afgeleid te worden door nieuwe projecten of offertes. Alleen die van Raalte nog.

16-06-2007

Deze week een snelle start kunnen maken met het project duurzame gebiedsontwikkeling voor de 'westelijke groene long' in Almelo en de recreatiedriehoek Reutum in Tubbergen. Dat gaat wel wat worden.
Ik was al een tijd niet meer in Almelo en omstreken actief geweest en het was plezierig om terug te zijn in Twente. Dan valt het des te harder op welke impact al die plannen waar je jaren over hoorde, samen hebben. Er staat daar griezelig veel op de kop; het doortrekken van de N/A35, het RBT, de uitbreiding bij de Leemslagen, de uitbreiding vanuit Wierden. En dan heb ik het alleen over die kant van de stad: de plannen voor het centrum en elders in de stad zijn al even groots. Kan een stad dat aan?
Gisteren was ik nog een keer in Almelo, op de Almelose ruiterdagen waar studenten van Hall Larenstein (equine management, zeg maar paardenhouderij) me hadden gevraagd een workshop te leiden van ondernemers en studenten samen, over toeristische innovaties in de paardensector. Daarbij ging een groot deel van discussie over de voorwaarde voor innovatie. Dat doe je zelden alleen. Daarvoor heb je samenwerking nodig en dat is de paardenhouderij geen gewoonte. Bovendien kwam 'de Twentse ziekte' weer aan de orde, teveel bestuurlijk gesteggel en te weinig natuurlijke bereidheid om er samen tegenaan te gaan. Jammer dat weer te horen.

10-06-2007

Gisteravond naar het Muziektheater aan het IJ geweest en Bintu-Were, de Sahel-opera van het Prins Claus Fonds gezien. Bijzondere muziek, bijzondere enscenering, een eigen tempo, een taal die vol is van beelden en andere wendingen.
Zo mooi dat je bijna zou vergeten dat het gaat om een problematiek waar we middenin zitten en die alleen maar groter zal worden. De migratie vanuit Afrika en andere continenten naar hier: via de muren in Ceuta en Melilla fort Europa in proberen te komen. De War on Terror heeft daar ook mee te maken.
En dan is het extra gênant om op de G8 Bush en Poetin grappend en grollend voor de camera te zien demonstreren dat ze elkaar toch wel aardig vinden en er wel uitkomen. Waaruit? De opstelling van raketschilden in die landen die ijverig meededen aan de redition en zelfs kampen inrichtten waar verhoren konden plaatsvinden. Noemde Cheney die landen niet het nieuwe Europa? Maar blijkbaar laten we dat in het oude Europa allemaal toe.

03-06-2007

Terug van een korte vakantie, net in de koudste week van dit voorjaar. Maar het was plezierig, twee dagen met de hele familie in de Dordogne.
groentetuinen van villandry
le cyclop stukje eifeltoren
verplaatsbare tuin
quai du branley
Daarna via de gekleurde tuinen van Villandry, de nieuwe tuinontwerpen in Chaumont, de cycloop van Tinguely naar Parijs. Daar het museum van Chirac bezocht, Musée du Quai Branly. Het gebouw zelf is bijzonder door de tuin en de gevel die voor een deel bestaat uit een verticale plantenwand. Verder een heel mooi uitgelichte verzameling koloniale exotische objecten. Eigenlijk te mooi uitgelicht. Tenslotte nog een bezoek gebracht aan een andere historische landmark, Versailles. Pracht & praal en erg veel andere toeristen. Geen wonder trouwens dat daar de revolutie uitbrak. Nu maar afwachten wat de nieuwe, kleine Napoleon, Sarkozy daarvan gaat maken.

24-05-2007

Neef Bart heeft een paar veranderingen op deze site doorgevoerd. De homepage is wat levendiger geworden en symboliseert de inzet van HX. En de manier waarop u op de Kolkweg 6 kunt komen per auto - met de fiets moeten we nog maken - is ook aangepast. See 4 yourself. Laat het autootje rijden.
Verder deze dagen valt een besluit over het Nationaal Landschap Veluwe, over de realisatie van een Leader groep voor de IJsselvallei-Veluwerand, de start van het project KIJK, de goedkeuring van de offerte voor 'gebiedsontwikkeling op perceelsniveau'; de eerste inzet voor de ontwikkelpool moet er ook aankomen. Het duurt allemaal even / lang maar uiteindelijk komt er duidelijkheid.
Nu gaan we eerst een week vakantie houden in Frankrijk, een paar dagen met alle H'x de verjaardag van ons moeder vieren. Daar hebben we de hele reis wel voor over.

12-05-2007

Ik maak het me makkelijk en neem een bericht over van streekontwikkelingscollega Sjoerd Veerman van de Alblasserwaard- Vijfheerenlanden:
"Afgelopen week (donderdag/vrijdag GH) werd het project Voorlopers afgesloten met een Community of Practice. Een community is een bijzondere vergadervorm waar mensen die gebiedsgericht werken van elkaar leren. Naast de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zijn er gebieden in Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. In Twello werd tijdens een 24-uursbijeenkomst nagedacht over 'Gebiedsgericht werken en bezieling'. Het werd een bijzondere bijeenkomst waar veel verteld werd over het werk in de (gebieden, GH). Over de vele vrijwilligers die zich belangeloos professioneel inzetten voor een mooie regio. "
We vergaderden op Hunderen, een bijzondere en gastvrije locatie voor een dergelijke bijeenkomst.
Voor mij was de afsluiting van de gebiedsbijeenkomst, de feestelijke ondertekening van het convenant Lekker Lokaal op het Diekhus. Een stuk of dertig organisaties in en om Deventer (ook aan deze kant van de IJssel) spreken af om met elkaar te werken aan het versterken van de regionale economie. Dat is een mooie onderlegger voor de Leader plannen in de IJsselvallei.
Voordat het nu allemaal te 'inside' wordt: het gaat om ervoor te zorgen dat de IJsselvallei zich als een bijzonder gebied kan onderscheiden. Dat doe je samen met meer succes dan als organisatie alleen.
Onderdeel worden van een Nationaal Landschap Veluwe is een van de mogelijkheden om daaraan te werken. Jammer dat een paar partijen in de gemeenteraad van Voorst dat weer niet begrepen hebben. Kortzichtig beleid.

07-05-2007

In "OPEN, het cahier over kunst en het publieke domein", kom ik een wrange paradox tegen.
Aan de ene kant wensen we de vrije uitwisseling van goederen, diensten en mensen als motor voor globalisering en economische groei. Op financieel gebied lijkt dat een nieuw hoogtepunt bereikt te hebben in de macht van private equity en andere vormen van kapitalisme.
Aan de andere kant zijn we steeds meer aan het begrenzen, liefst nog door er muren of hekken omheen te zetten. De banlieus in Parijs zijn tot op de postcode - de ene kant van de straat tegenover de andere - gesegregeerd. De muren in Israel, Mexico-VS, Metilla (Marocco), Irak, de gated communities hebben allemaal tot doel om bedreiging van vrijheidsstrijders, drugs, illegaliteit, migratie, binnen dan wel buiten te sluiten. Zelfs Ondiep moest (tijdelijk) worden afgesloten om het te kunnen controleren.
De voorhoede in denken en doen pleit voor een nieuwe vormen van gastvrijheid en open ruimten: open source space, creative commons, de sociale marke, de meente, het zijn voorbeelden om tot nieuwe gemeenschappelijkheid te komen zonder muren en segregatie. Laat in ieder geval de publieke ruimte open en toegankelijk blijven. Te beginnen op het platteland.

05-05-2007

Als we anderen beoordelen, hebben we het meestal over onze eigen beschaving, de Europese beschaving. Laten we het gelijk verbreden naar de Westerse beschaving want ook de VS pronken toch vooral met hun WASP afkomst (white ango-saxon protestants).
Vooral de Islam moet het ontgelden als een achterhaald, achterlijk systeem. Eigenlijk vergeten we dat de Islam eeuwenlang een veel sterkere godsdienst Èn politiek systeem was dan wat we hier hadden. Parekh, prof en overheidsadviseur in Engeland, zegt dat een van de redenen waarom het niet opschiet met de integratie van minderheden is, dat we ons niet realiseren dat 'die anderen' misschien wel evenveel recht van spreken hebben dan wij, als het gaat om beschaving.
Zo lang zijn we dat trouwens nog niet, beschaafd. Je realiseert je dat als je daar anderen over hoort praten. Zo zei Ghandi eind jaren veertig over Europa: "Europese beschaving. Dat is een goed idee". De koloniale onafhankelijkheidsstrijd in Afrika kwam pas goed op gang toen men daar zag wat voor een puinhoop het Westen, Europa, ervan maakte, eerst in de WO I en toen in de laatste wereldoorlog. Door bijvoorbeeld 6 miljoen - dat is 6 miljoen keer ÈÈn slachtoffer van zinloos geweld! - joden te vermoorden. In Sebrenica konden we het beperken tot 6.000, in Irak tellen we tot 50 - 100 doden per dag door de arrogantie van de nieuwe wereldorde.
Moslims (of moeten we zeggen de Islam, Islamisten) hebben vaak een groter historisch besef lijkt het dan wij het westen en hebben moeite met onze vermeende superioriteit. Ze wijzen op de tekorten van onze beschaving. NB. Daarvoor hebben we nu de CU in de regering nodig!
Veel moslims zijn veel internationaler. Parekh spreekt van een Europese Islam.
Fortuyn, over wie we weer veel moeten lezen deze dagen, was misschien wel hét voorbeeld van dat misplaatste superioriteitsgevoel. Zijn voormalige vriend beschrijft hoe ongelooflijk bescheten en geborneerd hij was als het aankwam op iets buitenlands, zeker als het niet zijn status had. Maar daar mogen we hem niet op beoordelen, alleen op wat hij betekende voor de Nederlandse politiek. Nou?

27-04-2007

Deze week druk met 'optredens'. Maandag ingesproken bij de Ronde Tafel bijeenkomst van de commissie landelijk gebied van de gemeenteraad van Voorst. Over de wens van velen om de hele IJsselvallei op te nemen in het Nationaal Landschap Veluwe. Anderen zijn daar weer tegen. Het is een discussie die al veel te lang duurt en vanuit de provincie slecht wordt geregisseerd.
Dat inspreken, heeft het zin? Het is bij politici - het zijn wat dat betreft net mensen - vaak alsof ze een eenmaal ingenomen standpunt alleen maar in een uiterste geval willen wijzigen. Het staat 'stoer' om duidelijk te zijn en onwrikbaar. Je ziet ze als het ware luisteren naar die argumenten die ze kunnen gebruiken om bij hun standpunt te blijven. Ze gaan naar die bijeenkomsten die hen steunen. En wie de sterkste lobby heeft wint het.
Woensdag de tweede bijeenkomst geleid om te kijken of het lukt een Leader groep in de IJsselvallei van de grond te krijgen. Had daar een goed gevoel bij. Een stuk of 20 organisaties ondersteunen het initiatief. Als het met Leader niet lukt, dan gaan we gewoon met gebiedsontwikkeling door, want voor goede zaken is altijd geld. Maar ook hier moeten we een politicus overtuigen dat hij zijn eenmaal ingenomen standpunt - Leader geld is alleen voor het rivierengebied (=Betuwe) - moet herzien nu er een aanvraag uit een ander gebied komt. Kom, Harry Keereweer beweeg mee. Als PvdA-er moet je dat kunnen.
De laatste perfomance was bij gelegenheid van de alumni-dag van stad en streekontwikkelaars van de HAS den Bosch. Ons Janne kon er niet bij zijn. Had haar graag willen toespreken over het belang van kunst en cultuurhistorie als smaakmakers voor de inrichting van het landelijk gebied. Zij heeft het voorlopig erg druk bij DLG met 'harde' zaken. Ze doet dat trouwens erg goed.
Het was heerlijk om weer eens een presentatie te kunnen geven over iets waar ik enthousiast over ben. Dat moet overgekomen zijn.
En het blijft maar beangstigend mooi weer. Welk record gaat er deze keer weer aan?

22-04-2007

Gisteren meegedaan als een van de gespreksleiders aan de Plattelandsdialoog, de eerste in haar soort in Overijssel. Het is de Overijsselse benaming van plattelandsparlement. Daarin komen plattelandsbewoners bijeen en ze spreken zich over de toestand van het platteland en mn wat er zou moeten gebeuren.
Ik ben achteraf ontevreden over bijeenkomst op deze stralende dag in Nijverdal, in het splinternieuwe Huis van Cultuur. Alles was prima georganiseerd, goed verzorgd. Maar er gebeurde waar ik vooraf bang voor was en nog voor had gewaarschuwd. Het werd toch weer teveel klagen en een afschuiven richting overheden, provincie en gemeenten. Die deden het niet goed en die moesten zorgen dat alles opgelost werd. De eigen verantwoordelijkheid bleef in de meeste gevallen beperkt tot een vage formulering van een organisatie die zich zou moeten inzetten voor X, aandacht voor Y.
Bovendien waren sommige thema's wel erg breed en conceptueel.
Tenslotte was de landbouw weer eens het zieligste van alles en was het platteland zo verschrikkelijk niet vitaal. Jammer, zo schiet het ook niet op.
Ik neem me nog het meeste kwalijk dat ik er niets van heb gezegd bij de afsluiting.
De themagroep die ik leidde over communicatie en regelgeving was goed. Een constructief gezelschap. Ook daar wel af en toe het afgeven op de andere partij (dus de overheid) maar uiteindelijk toch goed gebalanceerd en concreet: een voorstel om een buddysysteem voor politici aan te bieden waar van beide kanten geleerd wordt van elkaar. Om te komen tot een beter begrip van elkaars situatie en te ervaren waarom dingen niet 'aankomen'.
En ik ben blij dat we het nauwelijks hebben gehad over knellende regelgeving. Want er is geen provincie die het beter voor elkaar heeft dan Overijssel; misschien mag er daar wel te veel.

16-04-2007

'T is druk, maar het is goed dat zich weer een paar nieuwe projecten hebben aangediend. Want als je het druk hebt dan kom je pas tot echt werk. Heel goed dat HX de offerte voor de ontwikkelpool op sociaal economische terrein gegund heeft gekregen. Wederom een sterk team, dat bestaat uit drie vrouwen en een man. Het lijkt op de rechtbank die Holleeder berecht of dat graag zou willen doen. Die bestaat uit een mannelijke president en verder nog 6 (?) vrouwelijke rechters.
Holleeder. Tragisch dat we zoveel aandacht, rechtbanken, extra bewaakte gebouwen, politiebescherming beschikbaar moeten stellen aan criminele figuren? Maar dat hoort bij een rechtstaat. Als we er maar niet zoveel over zouden horen. Wie zei het laatst: ÈÈn moord, afrekening in het criminele circuit, een ziek ijsbeertje, een mus in een dominohal, een hartpatiëntje uit Irak, een verkeerd beoordeelde asielzoeker, 30 doden door legaal wapenbezit op een campus in Virginia, roepen zoveel meer emotie, verontwaardiging, discussie, nieuwswaarde op dan de dagelijkse, 60 moorden in Irak. Waar zijn de verhoudingen?

09-04-2007

Het zou geen kwaad kunnen een paar van de thema's die in de zestiger / zeventiger jaren tot heftige discussies leidden op een andere manier weer eens te bespreken. Niet door 'ge-hypte' discussies, maar serieus als een beweging die ontstaat en iets oplevert.
De vrouw als lustobject. Jammer dat de CU het thema aan de orde stelt door de levensgrote poster van de gouden Hunkemöller pin-up af te wijzen. Zo komt het teveel uit de betuttelde, verkeerde, belerende hoek. Maar men heeft wel gelijk. Vervelend om op straat voorturend aan te moeten kijken tegen vrouwen als reclame; de slips van Sloggy in diverse maten en grootte zijn ieder voorjaar weer genante voorbeelden van commerciële vrijheid. Bij de discussies zouden we in deze tijd ook de meningen van mensen die in andere culturen zijn opgegroeid moeten betrekken; die met een of twee paspoorten.
Hoe zit het met de vrijheid van de bedrijven en vooral die grote? De enige die hen nog controleert is een Autoriteit Financiële Markten. De bedrijven investeren in de (verkeerde) politiek in de VS, betalen giga salarissen en bonussen aan hun managers, vechten ruzies uit met hedgefondsen - de nieuwste kapitalistische speeltjes die in bedrijven zelf handelen - , gaan zoveel fusies aan dat alleen de top nog weet hoe het bedrijf heet, vervreemden van hun personeel, investeren het liefst in die landen waar de economie bloeit maar het met de rest niet zo nauw worden genomen: Dubai en de andere emiraten, China. Toegegeven, af en toe beleggen ze een conferentie om aandacht te vragen voor de spaarlamp als de ultieme milieuoplossing.
Over privacy hebben we het al lang niet meer nu bewakingscamera's, gekoppelde persoonsgegevens en data-uitwisseling vanzelfsprekend zijn. Vanuit overwegingen van veiligheid voor terrorisme is alles toegestaan. We hebben alleen nog de ombudsman en soms de rechter die ingrijpt als het echt te bont wordt.
Over de scheiding van kerk en staat, van geloof en wetenschap (het voorbeeld van intelligent design, creationisme tegenover de evolutieleer), van rechtspraak en bestuur, van berichtgeving en opinie zouden we het ook wel eens mogen hebben. Het loopt tegenwoordig veel te veel door elkaar.
De maatschappij is tolerant geworden maar die tolerantie wordt steeds minder bepaald door overtuigingen van mensen maar door de belangen van sommigen of van instellingen die niets van doen hebben met overtuigingen van mensen. We zouden ons meer zorgen moeten maken over de afstand van het management van bedrijven en instellingen en van de bezitters van het kapitaal tot de werkvloer dan van de kloof tussen de overheid en de burgers, zoals ik deze week ergens las.

01-04-2007

Soms vallen dingen tegen, soms valt het mee. Moeilijker is het niet in het leven. Als je maar ergens in de midden uitkomt.
Donderdagavond had ik samen met Gert Jan Jansen, die Lekker Lokaal 2007 aan het regelen is, een bijeenkomst georganiseerd om tot een Leader platform in de IJsselvallei te komen. 50 mensen uitgenodigd en er waren er 7. Ik was zwaar teleurgesteld. En bijna niemand die er aan denkt om zich af te melden. Waarom komt men niet? Uitnodigen moet mondeling? Was het doel te vaag, de brief te lang, zat de postzegel verkeerd? Gaat het te snel, wat-heb-ik-nu-weer-aan-mijn-fiets-hangen, de uitnodigende partij niet de juiste? Zoiets wil je graag weten om te beslissen hoe je wel verder kunt. Want dat doen we natuurlijk wel.
Vrijdag openden we het eerste Rode project van IJsselhoeven bij Bredenoord in Welsum. De morgen was dicht van de mist maar om twaalf uur toen Willemien, Annemarie, Fons Asselbergs (bestuurde later de tractor) en Piet Jansen - die weer deputeerde moet blijven, vinden we - ons toespraken, brak de hemel open. De stemming, de sfeer, wat er gezegd werd, het was allemaal zonovergoten.

Gisteravond was het ook zo'n positief moment waarbij je weer een stukje inzicht in het / je leven krijgt. Jan en Annie hadden omdat ze zestig werden, in Maasbree al hun vrienden en familie uitgenodigd in de luidruchtige Poolbar. De tijd was er blijven stilstaan. Dat gold niet voor de aanwezigen. Die waren wel veranderd. Ouder, dikker/dunner, mooier, getroffen door ziekte (sterkte André en Cor), maar de trekken waren er nog. Allemaal een heel leven al achter de rug en nu op het punt om aan een minder werkzaam leven te gaan beginnen. Je waardeert mensen die je van vroeger kent niet om wat ze al dan niet hebben bereikt maar om wat ze nu zijn. Dat is al meer dan genoeg.
Ik word er wat weemoedig van, geniet van de oude verhalen, wil weten wat er toen en toen echt is gebeurd. Je komt in de verleiding om naar de streek van herkomst terug te gaan, weer gewoon Bree's te kunnen praten en iets van dat van vroeger terug te vinden. Is dat zoals het een natuurlijk proces? Het leven dus als een cyclus waarin je ouder wordend, steeds meer teruggaat naar waar je vandaan komt, je jongere jaren. Je verzamelt dingen van vroeger, je vrienden zijn je broers & zussen, je eerste liefde wordt je laatste? Of blijf je, zoals Lies en ik ons dat voorstellen, gewoon doorgaan en ontdekken. Toch maar het laatste, maar een reünie op zijn tijd hoort daar wel bij.
Na gisteravond weet ik ook dat ik me genuanceerder moet gaan uitdrukken want Jan, trouw lezer van deze notities, vindt dat ik soms wel erg boute opmerkingen maak en Hans begrijpt er vaak helemaal niks van wat ik allemaal doe; wel vreemd voor een fractievoorzitter van het CDA. Ga toch maar door met hoe ik dat normaal doe want het zijn mijn aantekeningen en ik ben eigenwijs.
NB. Heb deze keer wel erg veel namen genoemd, realiseer ik me.

25-03-2007

De afgelopen week me beziggehouden met de nieuwe subsidierondes. Je hebt die momenten dat alles op scherp staat en het subsidiebeleid opnieuw moet worden vastgesteld; 2007 is zo'n jaar. Nederland heeft voor het landelijk gebied subsidies gebundeld in het ILG en op Europees niveau begint de nieuwe periode van 2007 - 2013. Maandagavond was in Wilp, woensdag en donderdag in Oostende. In Oostende ging het om INTERREG (North Sea) programma.
Ik word van dat allemaal licht giechelig, iets depressief en ook wel een beetje opstandig.
Iedereen heeft het beste met ons voor, daar ga ik van uit, maar ik wordt er toch opstandig van dat er al zoveel uitgedacht is wat goed voor ons is: "dat zijn de doelen, daar kun je wel gebruik van maken, daar niet van, dit zijn de condities". Dat 'voordenken' gebeurt niet alleen vooraf maar vooral ook achteraf. Terwijl het ILG afrekent op prestaties, rekent het nieuwe Europese programma toch nog meer af op kosten en budgetten. Dat is die Europese bureaucratie.
Van dat alles word ik dus ook wel wat depri. Zoveel energie in interne processen en procedures. In Oostende was een gezelschap van 200 mensen. D'r zat zoals gebruikelijk geen boer, ondernemer, normaal mens, tussen. Allemaal namen we kennis van de nieuwe mogelijkheden en regels, goed verzorgd van eten, drinken en hotel. Iedereen zit te loeren op mogelijkheden en de een spreekt nog meer Europees dan de ander.
Van het jargon word ik ook wat lacherig. Ik heb een willekeurige, minuut lang 'zware' abstracties en pretentievolle woorden van een spreker opgeschreven; dat waren in die ene minuut de volgende: integrated, schemes of management, strategic, stakeholders, pro-active, project outcomes, umbrella organisation, key starting points, framework. Ga d'r maar aan staan. Maak me er, op mijn slechtste momenten, zelf ook wel schuldig aan.
Hoe moet je met subsidies omgaan? Als die je leven gaan bepalen dan gaat het echt mis. Je moet altijd maar denken: ze - diegenen die over het geld beschikken - hebben jou ook nodig. Je moet je laten leiden door wat je zelf wil, waar je goed in bent, wel met een schuin oog kijken naar waar de aandacht nu naar uitgaat in subsidieland, maar je eigen weg volgen. Ga nooit formuleren om de subsidie. Zeker nu niet, want men wil strategische projecten.
Er gaat dus wel het nodige veranderen. Om een ander vies woord te gebruiken, er vindt een paradigm shift plaats. Ga in ieder geval niet verder met de bestaande aanpak en het 'oude' denken bij INTERREG projecten.
Als je iets meer wil weten over de nieuwe INTERREG periode, ik ben nu goed op de hoogte.

17-03-2007

Wilt u iets moois zien, iets spannends. Ga dan naar de Pont in Tilburg, het werk van Keith Tyson. Verrassende objecten, 300 kunstwerken op zichzelf. Een waar landschap.

16-03-2007

Een paar weken geleden heb ik een 'zienswijze' geschreven op het Ontwerp, Structuur Visie Stedendriehoek. Dat is de nieuwe naam voor een bezwaarschrift. Ik heb de discussie niet gevolgd daarover maar ik neem aan dat de naamsverandering vooral bedoeld is om te komen tot een meer positieve benadering in de ruimtelijke ordening in lijn met ontwikkelingsplanologie. Dat is nog niet helemaal gelukt zullen we maar zeggen. Van de ± vierhonderd reacties, waarvan de meeste doorgekopieerde brieven van anderen zijn, waren er een paar die iets van een positieve toonzetting hadden. Uiteraard heeft iedereen zorg om de eigen omgeving en zijn de briefschrijvers daarop gericht maar zo weinig meedenken, suggesties voor een andere aanpak? Je zou denken dat de overheid van iemand anders is, iets geheel anders is.
Mijn reactie was positief, ik deed de suggestie om voor de Stedendriehoek en mn het landelijk gebied aan de binnen - en buitenkant, te komen tot een Regionaal Park. VÛÛr iedereen gaat steigeren: zonder hek, zonder vlakdekkende werking, zonder alleen R & T, maar juist de koppeling van veel meer functies; zie in deze notities het verslag van het bezoek aan Rhein Main Park, 16-08-2005. Misschien kom je dan ook uit de discussie over opname van de Stedendriehoek bij het Nationaal Park Veluwe.
Nog even en we krijgen het weer klaar om een of meer politici van allochtone afkomst - in dit geval met een dubbel paspoort - het land en in ieder geval het ambt uit te zetten. Dat gebeurt vooral door de schandalige, belachelijke, insinuerende, beledigende, discriminerende, stijlloze, akelige, wanstaltige, bizarre opmerkingen van W. Ik ga die naam maar afkorten want er zit langzamerhand wel een strafrechtelijk luchtje aan.
Het gaat so wie zo niet goed met Nederland. Een paar zinnige en vooral onzinnige, cijfers die de laatste dagen de pers haalden.
* Ruim de helft van de Nederlanders werkt onder zijn niveau.
* Eenderde voelt zich niet prettig en is daarom op zoek naar een andere baan.
* Een kwart zoekt ander werk vanwege het salaris.
* Van de jeugd heeft 1 op de zes de laatste 6 maanden zelfmoordplannen gehad.
* Van de jeugd wil eenderde emigreren.
Ik doe er nog een paar bij:
* 90% van de Nederlanders vindt dat Maurice de Hondt eens eindelijk zijn mond moet houden
* 37% van de kijkers naar maansverduistering kijkt niet naar het ijsdansen.
* Van alle mensen in een zwembad na 21.00 uur is 2/3 vrouw en 86 % gaat om te zwemmen.
Kortom, er wordt heel wat onderzocht en vooral beweerd.

06-03-2007

Wat toch weer heel vervelend dat je je moet gaan bezighouden met dubbele nationaliteiten. Van gewone verkiezingen komt zo niets. Het gaat weer om issues. Waarom gaat de PvdA daar niet beter mee om? Slechte regie lijkt het wel. In een globaliserende wereld is er toch geen beter bewijs van burgerschap. Bovendien heb je het over solidaire Nederlanders als Aboutaleb en Albayrak. Khadija Arib heeft groot gelijk: ben blij met twee paspoorten dan kun je tenminste nog ergens heen als zo'n peroxidekuif nog belangrijker wordt.

27-02-2007

Moet me ook eens verdiepen in het denken van dit kabinet, dacht ik, dus ik koop een boek van Amitai Etzioni, "De nieuwe gulden regel". Hij is de 'communitair', de grote inspiratie voor dit kabinet, in ieder geval van JP. Die heeft er een voorwoord bij geschreven en een akelig fototje van hem en Etzioni op de achterflap laten zetten.
Ik dacht dat ik me sociologische literatuur aardig uit de voeten kon. Ik bezondig me tenslotte zelf ook wel eens aan te lange en gedraaide verhandelingen. Door het boek strategisch te lezen zou ik alles wel mee krijgen.
Maar wat een vreselijk boek om te lezen en te willen begrijpen. Een verzameling artikelen lijkt het wel, zonder een goede inleiding, zonder een opbouw die verheldert. Het belangrijkste is dat er geen uitleg in staat, handzaam bij elkaar, van de kernbegrippen: communariteit als het midden tussen autonomie en sociale orde, of sociaal conservatisme, een 'dikke' sociale orde, internalisatie, morele orde, etc, etc. . Verder veel onbekende namen van Amerikaanse wetenschappers en publieke figuren. Her en der een uitstapje naar de praktijk. Daarvoor roemt de PM het nu juist, het is zo praktisch. Ik zie het niet.
Ben ik zo gedeformeerd dat, als ik de boodschap niet in een paar bladzijden kan meekrijgen en het hele boek niet in een middag, dat ik dan niet ga twijfelen aan mezelf maar het gebodene niet goed vind? Of ligt het werkelijk aan de presentatie?
Dat belooft wat voor de toepassing van het gedachtegoed - dat beladen woord - in dit nieuwe kabinet. Hebben die het wel helemaal meegekregen? Afgezien van een aantal verkeerde christelijke hick-ups mogen ze wat mij betreft aan de slag met "samen Ö.". Ik doe in de praktijk niet anders, maar dan niet vanuit de overheid maar vanuit het gebied.

10-02-2007

Er is weer genoeg om over te denken en schrijven nu we een nieuw kabinet gaan krijgen. Ik hoor niemand meer over het feit dat het niet zou lukken, een formatie van politici die elkaar eerder zo naar het leven hebben gestaan. Maar als allen de 'tale Kanaäs' (grrr) spreken dan blijk je een heel te kunnen komen. Vergeet trouwens niet de strateeg Wijffels. Hij wist precies wat hij deed en hoe hij het zou aanpakken om de heren B & B met elkaar te laten praten: praten in afzondering, praten over beider idealen, in plaats van beider frustraties van eerdere confrontaties; geen legers adviseurs eromheen, een geschikte tafel en vooral het geloof in de dialoog, meer dan in de macht.
Wat hebben allemaal die oud politici en CEO's toch dat, als ze niet meer machtig hoeven te zijn, tot inkeer komen en zich voor een goede zaak gaan inzetten vanuit hun hart? Lubbers, van Agt, toentertijd Mansholt, Gore, Carter.
Om een niet-uitgesproken column van Primus te citeren:"Je zou haast verlangen naar het afscheid van Balkenende: wie weet wat voor verstandigs er dan uit zijn mond zou komen!"
Het kan toch niet zo zijn dat Bush straks nog anders gaat praten over Irak? Die zal toch wel bij zijn verhaal blijven dat de oorlog in Irak is mislukt -als hij dat al zou willen toegeven- omdat de Iraakse regering de beloften niet is nagekomen. Want de nieuwe overwinningsstrategie - de 20.000 extra troepen - zou alleen slagen als Maliki ook zijn best zou doen de opstandelingen uit te schakelen. Dat heeft die niet gedaan. En verder kwam het natuurlijk door Iran dat gestookt had. Aan Amerika had het niet gelegen. Het was nog steeds de oorlog die terecht gevoerd was om de beschaving = democratie te brengen.
Die column van Primus zou uitgesproken zijn bij gelegenheid van de presentatie van het boek Nieuw Rivieren van het Innovatienetwerk Groene Ruimte. In die studie is ook een nieuwe rivier door het Wapenveldse Broek uitgewerkt. De presentatie donderdag is niet doorgegaan vanwege het weeralarm, waarover iedereen later wat lacherig deed. 'Men had meer last van het weeralarm dan van het weer', hoorde ik iemand zeggen.
Ik hoop trouwens dat het ons lukt om in het project Culturele Planologie IJsselhoeven een goed en gedragen programma voor Veessen Wapenveld in te brengen. Daarin kunnen de bewoners van het gebied misschien hun eigen idee uitwerken.
Het heeft allemaal met de inrichting van Nederland te maken. Mels Crouwel, Rijksbouwmeester, sprak deze week over de verrommeling van Nederland omdat niemand eigenlijk meer de regie heeft en er geen visie en beleid meer is. Wat er was, is losgelaten, want dat was verderfelijk centralistisch, stalinistisch. Wat mij bezighoudt deze dagen is dat het Nederlandse bestuur met zichzelf overhoop ligt. We hebben de omslag gemaakt van een sterke Haagse sturing naar een decentralisatie naar provincies en soms naar gemeenten en naar commerciÎle partijen (ziekenkosten etc). Dat is de vorige kabinetten B I, II en III doorgeslagen in een liberalisme van de vrije markt. De overheid is er nog niet op is ingericht, ze heeft dat systeem in ieder geval nog niet geÔnternaliseerd. Provincies zijn al tijden bezig om het Investeringsbudget voor het Landelijk Gebied onder de knie te krijgen, gemeenten zijn nog nergens. Dan is er ook nog een opkomende burgerbemoeienis. Of ervaar ik dat alleen maar zo, omdat ik daar middenin zit? Kortom hoe verhoudt Den Haag zich tot de provincies, de provincies tot de regio's en met name tot de gemeenten en de gemeenten zich tot haar burgers en ondernemende 'gezelschappen'.
Dat heb je maar zo niet geregeld. Ook niet door drie partijleiders, die dezelfde taal menen te spreken en Etzioni erop nageslagen hebben. Als de vragen over maatschappelijke legitimiteit, bestuur, moreel tov moraal, sturing tov vrijheid, gemeenschappelijkheid tov verantwoordelijkheid, niet zijn beantwoord, dan krijgt Crouwel steeds meer gelijk met de verrommeling van Nederland.
Tenslotte mag ik u niet onthouden wat Lies en ik geschreven hebben in een aanstaande editie van het interessante blad Kunst en Wetenschap. Ook dat verhaal gaat over in- en richting. Zie productenpagina.

28-01-2007

Kom de laatste tijd niet meer toe aan het bijhouden van deze notities. Te druk met gewoon werk. Terwijl er wel het nodige is te vertellen.
Over een bijeenkomst van de Raad voor het Landelijk Gebied om provincies te adviseren over hoe ze, nu ze de macht hebben gekregen over het landelijk gebied, daarmee om moeten gaan. Of over de uitwerking van het project Culturele Planologie IJsselhoeven, inmiddels KIJK genoemd. Of het afmaken van het project over regelgeving van Toer de Boer op waar ik al langer mee bezig ben en waar ik een beetje de kijk en dus de kick op verlies. Of over de private besognes, het weer, de politiek, de wereld. Gaat allemaal wel door zonder me.
Deze week productie maken en zorgen dat een paar projecten afgemaakt worden. Dat geeft weer wat extra energie en ruimte voor nieuwe zaken.

07-01-2007

In de NRC kom ik een artikel tegen van Jaron Lanier, een internet denker, waaruit ik een aantal citaten haal en ovedenkingen haal. De moeite waard. Internet is een waarheid an sich. "Tegen het digitale Maoïsme "(en of facisme)
"De trend van de afgelopen twee jaar (opkomen Wiki-achtige sites, meta-sites die andere meta-sites inlijven), wekt de indruk dat er uit het web 'content' tevoorschijn kan komen, alsof er een bovennatuurlijk orakel tot ons spreekt."
"Er komt een nieuw online collectivisme op, een moderne versie dat het collectief de wijsheid in pacht heeft."
"Het mooie van Internet is dat het mensen verbindt. De waarde ligt in andere mensen. Als we nu gaan geloven dat het internet zelf een entiteit is die iets te melden heeft, devalueren we die mensen en maken we onszelf tot idioten. (....) Wij beleven thans de verontrustende opkomst van de misvatting dat het collectief onfeilbaar zou zijn."
"Iedereen die benauwd is om in zijn of haar organisatie iets verkeerds te zeggen, kan zich maar beter verschuilen achter een wiki of een ander metaverzamel-ritueel."
"Het collectief is goed in het oplossen van problemen die resultaten vereisen die aan de hand van onomstreden normen kunnen worden beoordeeld, maar het is slecht wanneer smaak en oordeelkundigheid vereist zijn." Het stemmen voor IDOLS, voor de belangrijkste Nederlander, voor de held van het jaar, het geeft een volksempfinden weer en is op geen enkele manier een garantie voor juistheid, echtheid, kwaliteit.
"Goede collectieve beslissingen worden bovendien nog geleid door personen: democratieën, wetenschappelijke gemeenschappen en veel andere lange termijn projecten moeten het hebben van een goed evenwicht tussen de invloed van mensen en die van collectieven." Zo wil ik in de krant nog steeds de mening van goede redacteuren kunnen herkennen.
"Een van de verdiensten in een goede democratie is dat ze pieken in de activiteit dempt. Denk je de nerveuze veranderingen eens in als het opstellen van wetten aan een wiki zou worden toevertrouwd." Dus, laat een kabinetsformatie ook maar zonder dagelijkse mediabeoordeling plaatsvinden.
Tot zover Lanier. Van Oostrum (KNAW) geeft in een ander artikel, deels op te vatten als een herwaardering van het poldermodel, aan hoe belangrijk het is dat we niet achter één leider aanlopen (en vroeger aanliepen) in dit land maar wel leiders hebben, soms anoniem maar meestal wel herkenbaar en dragers van een collectiviteit. In zijn opvatting moet dat leiderschap 'cultureel' gefundeerd zijn, maw het hoeven niet allemaal economen en 'managers' te zijn.

06-01-2007

Gisteren in Hamburg geweest met Jaap Starkenburg om met Anke Küssel, die veel op Clarissa in de serie Heimat lijkt, waarvan Lies en ik gedurende der kerstdagen de tweede serie hebben gezien, - 25 uur film en weer van een uitzonderlijke kwaliteit en consistentie -, om dus met Anke na te gaan of het mogelijk is een nieuw INTERREG project te starten dat zich bezig houdt met rivierveiligheid, regionale ontwikkeling, inrichting, onderzoek en andere aspecten. (Zo ik wou ook eens een echt lange zin maken.) Bij het nieuwe INTERREG programma kom je in een heel andere, nieuw wereld terecht: daar geldt de Europese terminologie. Enigszins cynisch zou je kunnen zeggen dat als je maar innovatie, werkgelegenheid, innovatie, economie, en weer innovatie gebruikt, je een heel eind komt. Het moet wel innovatief zijn, met heel veel partners uit de strategische landen. Welke dat zijn is nog niet geheel duidelijk, want door het Nederlandse en Franse nee, is alles bijna een jaar opgeschoven. Zegt men dat dat de reden is.
Vandaag weer een aantal interviewers opgeleid voor het houden van de zogenaamde hoevegesprekken voor het project Werken aan IJsselhoeven Deze dagen is ook de website www.ijsselhoeven.nl gerestyled en in de lucht gegaan. Ik krijg er al veel (in-)directe positieve reacties op.

02-01-2007

Een goed, gezond, gelukkig 2007