Om nog maar eens een clichÈ te gebruiken: vakantie is er om iets anders dan normaal te doen. Dat lukt je niet als je gewoon thuis blijft en ook een beetje vakantie wil houden. Ik ga toch gewoon door met wat ik normaal ook doe alleen wat minder betrokken, fanatiek, overtuigd, effectief. De PC staat om de hoek en is altijd on-line, aan het huis moet ook het nodige gebeuren. Alles gaat tien keer langzamer dan normaal, tenminste bij mij; omdat je toch ook een beetje vakantie hebt, de juiste persoon er niet is, de openingstijden anders zijn.
Kortom, je kunt maar beter op vakantie gaan. Dat gehang om huis is niets waard.
Een van de weinige heldendaden die ik gepresteerd heb is een artikel over de eerste ervaringen vanuit het project KIJK bij de Groene Rivier, een artikel dat in-08-in Landwerk staat. Ik zal het tzt wel uploaden.
Uiteindelijk toch nog een paar dagen weg geweest en -nog een clichÈ- dat voelt als een hele vakantie. Zeker als je er ook nog uitgebreid over schrijft. Wat ik nu ga doen.
Het doel was Watou de jaarlijkse poÎziezomer in een klein onaanzienlijk dorpje aan de Vlaams-Franse grens. Deze keer besloten we er drie dagen vakantie van te maken. We hebben de gewoonte om, als we iets in de krant tegenkomen, dat een bezoek, nu of later de moeite waard lijkt, het uit te knippen. Dan pakken we die knipsels, voegen daar aan toe waar we ondertussen van gehoord hebben als de-moeite-waard en we maken er een vol programma van. Ook nu weer.
Laat ik alle bezochten objecten maar eens opschrijven. Je kunt het zo nareizen.
Vertrokken van huis, geluncht in de bRoodstop in Oudenaerde, een tankstation, annex vers broodjesrestaurant, annex designverzameling. Iedereen van de firma die ondertussen al meer van dergelijke pompen heeft,heeft een eigen hobby en die zijn bijeen gebracht. Vader zorgt voor het design; ook het gebouwtje is onder architectuur gebouwd, gladde betonplaten. Alles wat er staat is ook te koop. Moeder verzorgt de catering en de zoon exploiteert het benzinestation. Het is echt even anders en heel relaxt. Met een gezelschap kun je er ook terecht.
Daarna Watou. Ik had het eerder aan iemand beschreven als ÈÈn grote verzameling lelijke huizen die samen een dorp zijn, maar Lies liet me zien dat dat toch niet zo was. Wel oud en mooi/lelijk naast elkaar, maar ook opgeruimd, een heel mooi pleintje waar je de poÎzie en beeldende kunst al gelijk tegenkomt. Alles bij elkaar helemaal niet onappetijtelijk. Herinneren is blijkbaar wat anders dan goed kijken. Over de expositie kun je elders wel lezen. Veel Claus, een heerlijke video over hoofddoekjes, het-symbool-voorbij. Zoals Marjoleine de Vos van Watou zei: de dichtregels blijven naderhand om je heen hangen. De beelden ook.

Daarna gelogeerd in een B&B in Ieper. Een oud, mooi ingericht huis helemaal tot onze beschikking in het hartje van de stad, Charlotte's house. Voor het eerst de Last Post bij de Menenpoort meegemaakt. Bij 'In Europa', wel gezien dat er nog mensen op af komen maar zoveel had ik niet verwacht. Het is niet moeilijk daarna in gesprek te komen over de verschrikking van de grote oorlog, van iedere oorlog.
Volgende dag nog iets mee meegekregen van die idiotie. Twintig jaar geleden drie dagen gewandeld in de buurt van Ieper om iets van de WO I mee te krijgen. Ik belandde op de derde dag in een cafeannex museum en toen had ik opeens genoeg van alle ellendige geschiedenis. Nu wilde ik dat museumpje nog wel eens zien en na wat omzwervingen kwamen we er. Bij Hill 62, Sanctuary Woods.


Het lijkt op het Museum van Steyl voordat het 'verantwoord' werd aangepast. Twee zaaltjes afgeladen vol met oude granaten, geweren, helmen, gasmaskers, schroot, telefoons, beelden, foto's. Zonder bijschriften, zonder opmaak. Museaal onverantwoord, maar gelukkig bestaat het nog. Niet interactief. Buiten zijn de loopgraven bewaard, al 90 jaar. Je kunt je de bevroren voeten, de voetrot, de claustrofobie, het ongedierte voorstellen. En Jacques Schier, de eigenaar, hij zat er nog op zijn kruk, alleen wat ouder en dikker geworden. Het bijzondere van het museum zijn de d3-D kijkkastjes met foto's van loopgraven, het niemandsland zonder bomen, de modder en vooral de dode paarden en mensen, opgezwollen, kapotgeschoten. Kon me nu weer voorstellen dat het ons toen, 20 jaar geleden, genoeg was.
Vlakbij ligt Hill 60, zo strategisch van belang dat die in een paar jaar tijd wel vier keer van eigenaar veranderde en er duizenden voor sneuvelden. De loopgraven liggen er alleen nog als patronen.

Toen naar Machelen-aan-de-Leie. Het Roger Raveel museum, een bijzonder gebouw middenin een gewoon dorp. Voor een bijzondere schilder. Hele mooie kleuren, een prachtige symboliek, altijd combinaties van werkelijkheid en fantasie, van buiten en binnen, van echt en onecht. Maar ook daar weten anderen veel meer van. Gewoon de moeite waard.

Reve ligt ook begraven in Machelen en ik kon het niet laten daar even langs te gaan. Reve was van het volk. Nou dat is gelukt. Geen enkel onderscheid met al die andere graven. Alleen wat steentjes op het graf, blijkbaar een nieuw symbool afgekeken van Schindler's list en een briefje van een fan.
We hadden ook een knipsel van de Verbeke foundation in Kemzele uitgeknipt. Ook weer een museum (galerie, verzameling) gepresenteerd op een manier die je niet verwacht en waar je aan moet wennen. Een groot ruig terrein, kassen en loodsen. Het was een kwekerij van palmen en andere grotere siergewassen. De hallen waren vol met kunst. De vaste collectie bestaat vooral uit collagekunst en assemblages. Daarnaast is er deze keer een indrukwekkende tentoonstelling van kinetische kunst: machines, bouwwerken, objecten, laboratoria, die bewegen, waarin dingen gebeuren. Jammer dat veel kunst 'het niet deed' enkinetische kunst die niet beweegt, dat boeit niet. Ook deze keer, veel kadavers, vergankelijkheid, griezeligheid en dood. Het leek of we niet van WO I loskwamen. De kassen, waar van alles in gebeurde, maar wat precies? Verder is de foundation de thuisbasis voor Koen van Mechelen met zijn cosmopolitan chicken en dat is iedere keer wel weer iets bijzonders.
Voor korte uitstapjes proberen we vaak wel een bijzondere overnachtingsplek te vinden. Daarom overwogen we te overnachten in de 'darm' van Joep van Lieshout die op het terrein staat/ligt. Maar we reden door naar Antwerpen om in een afgetrapt hotel te overnachten. Hadden toch beter in Kemzele kunnen blijven.
's Avonds nog even door de stad gelopen, de stationsbuurt, daar waar tien jaar geleden het open designcentre 'de Winkelhaak' is gebouwd. Het idee was dat - indachtig creatieve economie - dat de buurt zou opkrikken. Het zou andere bedrijfjes en bewoners aantrekken. Heeft het gewerkt? De buurt zag er aanzienlijk schoner en aantrekkelijker uit dan toen. Maar de Winkelhaak was waarschijnlijk een van de ingrepen.
We belandden nog op een buurtfeest met een podium met Afrikaanse muziekanten en eromheen op het pleintje wel 20 eettentjes van allemaal verschillende nationaliteiten. Jammer, we hadden net te vroeg gegeten om hier nog van te genieten.
In Antwerpen hadden we willen winkelen maar toen we die morgen de stad inliepen (15 augustus) was alles dicht. Het was Antwerpse moederdag, Maria ten hemel opneming, met een grote markt in het in het centrum. Op een uitstapje mislukt er ook wel eens wat.
We zijn omgekeerd en tenslotte nog naar Eindhoven gegaan en daar het nieuwe oude designhuis bezocht met een expositie van fietsen in alle mogelijke standen en rangen. En nog even een stukje Van Abbe Museum.
Voor even weer genoeg kunst en aanverwante zaken. Hoewel, vanmiddag naar Radio Kootwijk waar een uitvoering van de Gelderse muziekzomer is; Amerikaanse moderne muziek staat er op het programma.