Overslaan en naar de inhoud gaan

30-12-2008

Zat te denken wat voor een jaar het (bijna) was. Een onbeslist jaar, een tussenjaar zou je kunnen zeggen. Emotionele verkiezingen in de VS. Heel veel vervelende sport. Voor mij het aflopen van projecten maar ook weer niet echt. De crises die doorzet. Tot nu toe hebben we alleen hoeven te wennen aan waanzinnig grote bedragen. De acht miljoen die de scheidende voorzitter van de ABN-Amro krijgt, is maar een fooi, zo lijkt het. Een overheid, die het grote kapitaal moet redden en zelfs voor de meeste verstokte liberalen acceptabel is. Zelfs JP went. Verdonk en Wilders spelen voor even geen rol meer.
We hebben deze dagen 6 seizoenen van de Soprano’s zitten te bekijken. Daar word je intellectueel ook niet veel wijzer van. Emotionele armoede.
Het is net of alles wat er toe doet in het komende jaar gaat gebeuren. Dan begint de economische malaise pas goed, dan moet die arme Obama voor de hele wereld een nieuwe toekomst waarmaken. Dan gaat het er in Irak, Afganistan, Gaza/Israel echt om spannen. In Gaza is het al begonnen. Wat leert Israel van haar eigen geschiedenis? Verzet gaat zo wel erg snel over in terrorisme.
En zelf? Ik ga nu het tiende jaar van HX in en moet ook herijken. Komende tijd gebruiken om na te denken over wat ik nog een aantal jaren verder wil ontwikkelen. Ik merk dat ik veel doe met de ervaring en kennis van eerder maar dat er de laatste tijd niet veel nieuws is bijgekomen. Maak uitstapjes maar ga er niet echt voor: demografische ontwikkeling, kunst en landelijke gebied, ruimtelijke kwaliteit, maar het leidt nog niet tot nieuwe ‘producten’ en projecten. Moet me meer losmaken van IJsselhoeven en ruimte hebben voor nieuwe projecten. Heb nu de kans te kiezen, moet dat ook doen. Maar wat? Komt wel, in het nieuwe jaar.
Dat er veel moge gebeuren in 2009, maar ook weer niet teveel.

21-12-2008

In Krakow geweest. Een goed begin van de Kerst en alles wat er mee te maken heeft. In alle hevigheid weer eens gezien waar ideologie toe in staat is. Polen krijgt het allemaal over zich heen.
Ik sla alles wat met de oude stad te maken heeft maar over want de recente geschiedenis vertelt al zoveel.
Een Joodse wijk met alles wat daarin hoort, ambachten, synagogen, het kerkhof, een heel eigen wereld. Wij verbleven er en lazen er de boeken die erbij horen en voelden het een beetje.
Dan de vernietiging van de Joden, op een onvoorstelbare schaal en manier. Een hele bevolking uitgemoord. Miljoenen. Een bezoek aan de kampen. Gruwelijk.

oude kerkhof in Kazimierz

Auswitz Birkenau
kerstal competitie

nowa huta

Daarna de socialistische heilstaat, niet te vergelijken in wreedheid, maar wel in grootsheid en ambitie. Een heel nieuwe stad met alles wat daarbij hoort, netjes gepland en uitgewerkt wordt uit de grond gestampt.
En nu weer een nieuw geloof, met alles wat erbij hoort: 150 of zo Katholieke kerken en even zoveel afbeeldingen en verwijzingen naar de vorige Paus. Kerken, nonnen, de competitie tussen kerststal-bouwers.
Misschien kan het ook niet anders. De ene ideologie roept de andere op.

12-12-2008

Deze week nog twee bijeenkomsten gehad van het project KIJK en bij allebei was er iets aan de hand. De tweede bijeenkomst,donderdag, over woonlandschappen was tegen de gewoonte in slecht bezocht. We waren met een klein klubje, 7 man, te weinig voor ons doen. We konden daarom wel stevigover de materie praten maar iets meer mensen, het had gemogen.
De andere bijeenkomst, het debat over ruimtelijke kwaliteit was wel druk bezocht, 50 mensen. In DOK H2O, een ‘creative class’ café in Deventer. Ik mocht het debat leiden en ik maakte er deze keer niet veel van. Ik maakte de klassieke fouten die iedereen wel eens maakt maar die bij zoveel (onderwijs)ervaring toch niet meer mogen voorkomen. Onvoldoende ingeschat wie het publiek is: deels het Rondeel publiek en deels het IJsselhoeven publiek, elk met haar eigen achtergrond. Verder onvoldoende focus op het onderwerp. Een discussie de alle kanten opging en vanaf het begin niet duidelijk was. En tenslotte een setting die niet mag bij een debat: een slechte akoestiek, dus microfoons; stoelen achter elkaar; dus je ziet elkaar niet maar hoort elkaar alleen; en tot slot van ramp vergat ik om de beide inleiders, die een prima verhaal hadden gehouden, voor het publiek te zetten. Ook zij moesten zich omdraaien om iets te kunnen zeggen.
Ik was/ben ontevreden. Daarom is het maar goed dat er voor dit jaar en begin volgend jaar geen bijeenkomsten meer zijn. Je moet je ook niet overeten.
Dat het debat toch nog zoveel oplevert – of ligt het aan de goede journalist? - kunt u hier lezen.
Nu hebben we eerst een paar dagen vakantie verdiend in Krakow.

03-12-2008

Weer zo'n periode van allemaal andere bezigheden die niet zijn gepland, maar gebeuren, en die voor voldoende afwisseling zorgen.
Vorige week eerst als drijver mee geweest op jacht - ai, daar gaat een aantal opdrachtgevers! - en gehoord en gezien hoeveel discipline jagers opbrengen en hoe ze daar ook trots op zijn. 23 hazen zijn geschoten door 10 jagers en evenzoveel drijvers.
Vrijdag op excursie met het Rondeel naar Amsterdam noord, het havengebied waar het gonst van ontwikkelingen.

kraanspoor

wieb afstuderen

En gisterenmorgen trots gekeken naar dochter Wieb die haar MSc titel Urban Geography haalde.
Zondag nog naar de eenjaardienst voor Doortje, schoonzus die een jaar geleden veel te vroeg overleed.
Verder druk met 's-Heerenbroek, Apeldoorn en met IJsselhoeven in alle opzichten. Een debat voorbereiden, zorgen dat de tentoonstelling ook elders opgesteld zal worden. Want die is echt erg mooi.

25-11-2008

Vandaag met hopelijk de laatste digitale exercities bezig geweest om van PC op een MAC over tegaan. Als je zware PC/windows gebruiker op een MAC gaat werken, omdat die echt zoveel mooier en vriendelijker is, dan kom je in een nieuwe wereld. Je moet eerst afkicken. Want ik ga natuurlijk op een MAC niet net doen of het een PC is, dus ik wil me wel de MAC zaken eigen maken. Alles heb je nieuw nodig: local hosts, nieuwe PHP sofware, ftp. Allemaal nieuw routines. Maar het is zo goed als gelukt. Wel met wat strategische hulp. Ik hoop dat ik over een paar weken kan zeggen dat ik niet meer naar een oude routine terugverlang.

23-11-2008

Het is weer lang geleden dat ik iets heb kunnen opschrijven. De tentoonstelling vrat tijd, maar is nu gelukkig goed van start gegaan. Beeldschoon beeldmateriaal en een goede mix van informatie en motivatie. Maar belangrijker, ga het zien, de tentoonstelling IJsselhoeven, als bij toeval staan ze goed. In Architectuurcentrum Rondeel in Deventer.
Op de opening eigenlijk weer te weinig benadrukt dat het allemaal tot stand is gekomen dankzij de bijdragen van heel veel mensen en de deskundige betrokkenheid van HX. Lies en ik zeggen vaak tegen elkaar dat we te bescheiden zijn. Te bescheiden voor deze wereld waarin bankdirecteuren, voetbaltrainers, bedrijfskundigen, verkeerde machthebbers en meer van dergelijke machtigen, het voor het zeggen hebben. En ook de kwartelkoning: we mogen de uitwaarden niet gebruiken voor een eenmalige sportmanifestatie bij gelegenheid van het x-jarig bestaan van Terwolde, omdat er een kwartelkoning zit (te broeden)! Ai, ik dacht dat het allemaal overdreven wordt, de kamsalamander, de knoflookpad en andere wezentjes, maar zo'n beestjes hebben echt veel te zeggen.

08-11-2008

Gisteravond weer een plezierige bijeenkomst gehad met mensen die betrokken zijn bij IJsselhoeven. Een mens of 45 was er op de Haere, het nieuwe onderkomen van IJssellandschap. Prima sfeer, prima programma. Het bijzondere is, ik heb het al vaker gezegd, dat er op zo'n avond telkens weer andere mensen op af komen en dat het altijd zeer geanimeerd is. Iemand merkte op dat het is net een vriendenclub is. Dan moet je wel uitkijken, want het moet daardoor niet exclusief worden. Is het ook niet.
Maar er is zorg: hoe houden we het vol? Hoe krijg je nieuwe, goede mensen er weer bij? Hoe hou je het overeind. Er ligt al weer een nieuwe aanvraag voor een aanzienlijk bedrag. Financieel hoeft het geen probleem te zijn want de provincies en gemeenten brengen anders het geld toch maar naar IJsland. (Overigens niet die overheden, met wie wij te maken hebben). Wat is de zorg? Een paar mensen steken er erg veel tijd in. Onbetaald of betaald. Ik als eerste. Het is niet anders. Waarom doe ik het? Het is allemaal erg leuk, plezierige mensen met wie je te maken hebt en zolang je zinnige zaken succesvol doet, kun je het lang volhouden.
De laatste weken heel veel tijd besteed aan de voorbereiding van de expositie over IJsselhoeven in het Rondeel. Lies ook. Het wordt bijzonder en mooi. De tentoonstelling wordt 20-11-geopend en loopt twee maanden. Daarna beschikbaar voor een opstelling elders. Het spannende werk, als alles moet kloppen, moet nog komen: vanaf midden volgende week moet het ingericht worden. Er is ook een begeleidend boekje gemaakt, een beauty, weer door Jos vormgegeven.
Door dat alles kom ik nauwelijks meer toe aan andere projecten en nog erger, aan het bijhouden van contacten die iets op kunnen leveren. Heb te weinig uitstaan. Bijna 10 jaar ervaring als bedrijf heeft me wel geleerd niet te bezorgd daarover te zijn: als je goed werk levert dan komen de opdrachten ook wel.

01-11-2008

Het is niet moeilijk te voorspellen dat Obama de verkiezingen zal winnen. Daar ga ik van uit. Het is net of het bij de verkiezingsuitslag belangrijker is om te zien wat de peilers er van hebben gemaakt dan de uitslag zelf.
Het peilen heeft zo'n omvang genomen dat dat bepaalt hoe de kandidaten reageren. Mc Cain deed dat meer dan Obama. Die hield zijn eigen koers. Mc Cain gooide nog maar weer eens emmertje verdachtmakingen, halve waardheden, insinuaties leeg om de polls te laten reageren.
Heeft dus niet geholpen. Mc Cain's redding is de hele tijd Palin gebleken, hoe desastreus het ook geweest zou zijn als die VP was geworden. Een SGP-ster als mogelijk president. Van Mc Cain als de man van de principes is in de laatste maanden helemaal niets overgebleven. Dat lijkt me nog het ergste voor die man, die nu in ieder geval gewoon oud kan worden.
Als Obama straks verkozen is en aan de bak moet, dan kan hij toch nooit waarmaken dat 95 % van de Amerikanen eenbelastingverlaging mogen verwachten? Het is toch onmogelijk om de hervormingen van onderwijs en gezondheidszorg, de kwaliteit van de omgeving en het milieu te betalen uit Ö waaruit? Want de VS kan niet doorgaan te leven op de zakken van de rest van de wereld, hoe graag die dat ook doet, want het levert geld op.
Links en rechts in Amerika, het lijkt zo makkelijk. Rechts is christen, anti-abortus, anti-overheid (zeker de federale), vooral sterk in het zuiden en het midden van Amerika, platteland, hardwerkend en wars van alles dat gekleurd, moslim en immigrant lijkt: het zijn de kinderen uit een huwelijk van Joe de Plumber met een Hockey Mom; politiek is het borgen van de economische welvaart.
Links: vrijzinnig waar het gaat om godsdienst, opvatting over leven en dood, de staten aan de west- en de oostkust, intellectuelen, meer Europees georiÎnteerd, voor een 'verdeling van welvaart', stedelijker, gedwongen meer met andere groepen om te gaan; politiek is cultuur-politiek, het borgen van de morele welvaart.
Snel ophouden met deze generalisaties want, als de stereotypen al kloppen, binnen de twee oriÎntaties bestaan misschien wel evenveel verschillen als tussen de twee kampen.
Laten we hopen dat Obama in staat is om weer iets van trots en tegelijk bescheidenheid terug te brengen in Amerika. Hij moet er toe in staat zijn. Dan kunnen wij ook weer gewoon genieten van en met dat land, want er wonen heel aardige mensen.

26-10-2008

Gisteren genoeglijk gewandeld en daarna gegeten omdat Jan van H. over was van Vietnam. Een aantal collega's vond dat zijn pensionering gevierd moest worden. We haalden herinneringen op aan Wageningen en aan het werkzame leven. Voor Jan is dat dus over en hij zit ermee. Het zwarte gat, niet meer nodig zijn. Bovendien leeft hij in een andere maatschappij waar taal het contact met anderen extra moeilijk maakt.
Vrijdag kort een excursiebijeenkomst van het Gelders Genootschap op die bijzonder mooi getransformeerde IJsselhoeve, de Nijensteen, mogen toespreken. Vooral gemeentelijke vertegenwoordigers er nog eens op gewezen hoe belangrijk het is om lokale initiatieven te kennen en te koesteren. Je ziet de argwaan, het idee dat-je-het-als-overheid-zelf-moet-doen. Misschien is iets blijven hangen van het enthousiasme ipv de boodschap. Ook dan hebben we weer iets gewonnen.
Deze dagen erg druk met de voorbereidingen van de tentoonstelling op het Rondeel die er 20-11-moet staan/hangen. En een paar 'schrijf-projecten'. Moet weer achter nieuwe projecten aan. Net een offerte misgelopen om een onwaarschijnlijke reden: te laag geoffreerd! Dat is extra zuur.

19-10-2008

logo terras

De laatste maanden veel om en met het huis bezig geweest. Regulier en iets minder regulier onderhoud. Het laatste onderdeel is een nieuw gelegd terras. Het oude was tijdelijk en langzamerhand hobbelig, brokkelig (binnenstenen waren gebruikt) en het verband was er uit. Nu is het netjes, heel netjes. Als sluitstuk heeft Chris van Egmond, die het aanlegde, er het logo van HX in verwerkt. Qua promotie niet de beste plek, want iemand die achter het huis komt, die kent ons wel, maar het is gewoon een mooi logo. Weer eens wat anders.

16-10-2008

Ben heel druk, te druk, maar ook gefascineerd door de financiÎle gang in Amerika dus in de wereld. Over de getallen die ermee gemoeid zijn. Ze worden gewoon met droge ogen uitgesproken of het niets is.
Over de verkiezingen in een twee partijen systeem. Als je dat zo volgt dan lijkt de uitslag bepaald te worden door allemaal toevalligheden: of Mc Cain teveel met zijn ogen knippert, over de akelige toon van de toespraken van de republikeinse kandidaten; of Obama wel / niet zwart praat en decent is. Of het gaat over de missers van Palin - en dat zijn er veel en voorturend. Gelukkig gaat het ook nog over de economie en dan staan de toespraken stijf van de beloften voor belastingverlaging. Hoe kan dat in deze tijd?
Blijkbaar kun je in een tweepartijen system niet uitgesproken zijn want de winst kun je alleen in het midden van het electoraat halen.
Maar waar zit dan in de VS die 30% van de stemmers die, zoals hier, extremer links of rechts wil stemmen. Lijkt me voor hen heel frustrerend. Je kunt alleen maar 'terrorist' roepen bij een toespraak van Palin als die het heeft over Obama. En dan staat het hele land op de kop. Dat doen we in Nederland wel anders met Wilders en Verdonk cs..

02-10-2008

Wie begrijpt nog hoe je 700 miljard dollar in moet zetten om de economie te redden, de zorgen van de banken op te kopen? Minister Bos moest vandaag toegeven dat hij en, zoals hij zei, bijna niemand, er nog iets van snapt hoe 'financiÎle producten' van banken in elkaar zitten. Hoe kon Fortis de ABN Amro kopen? Met hoeveel 'naked short gaan' - geld?
Misschien is dat de reden dat er zoveel mensen nodig zijn om het gebruik van een minibedrag aan subsidie te rechtvaardigen en o jij als blijkt dat een handtekening ontbreekt. Want dat begrijpen we nog. Het giga geld laten we gewoon lopen.
Het is als met de overschrijdingen in tijd en meestal ook geld, van grote projecten; geen probleem, want het moet gewoon af en klaar.
Of met de verzakkingen van de metrolijn of lekkages. Grote controles kunnen we niet meer aan.
Maar eerlijk is het niet en je kunt er veel last van hebben.

31-09-2008

Lang niets meer geschreven. Er gebeurt wel het nodige: een vergadering van de klankbordgroep van Stichting IJsselhoeven, wachten op de uitslag van een offerte, zorgen dat de SURF aanvraag de deur uitgaat - en deze keer zal die goedgekeurd worden! -; volgen hoe Mc Cain een farce van zichzelf en van zijn VP maakt, voor zover die het zelf al niet doet. Zien hoe hier een prachtig terras wordt gelegd van echte oude waaltjes. Rekenen aan de financiÎn van IJsselhoeven, best lastig. Nu al nadenken en vastleggen wat je in 2012 wil doen voor dat project. Wat doen we ons aan? Janne en mijn verjaardag gevierd, met taart, bij de watervallen in Loenen, de hoogste van Nederland en daarom op de laatste (?) mooie zondag van het najaar door heel veel bezocht. Inspiratie opgedaan voor het beschrijven van de relatie tussen stad en land in Apeldoorn. Dat is een hele klus in een stad die vooral stad wil zijn en zich zo op het oog weinig gelegen laat liggen aan haar buitengebied. Vergelijk het met Deventer, je krijgt daar een heel ander verhaal. Een tweedehands i-Mac aangeschaft. Nooit gedacht dat ik van een PC af zou stappen, maar de Mac is zo ontzettend veel mooier en minstens even gebruiksvriendelijk. Het is wel even wennen aan de codes en de eigen taal. Een babybijeenkomst kort meegemaakt. Gehoord van het overlijden van Paula, die drie keer borstkanker teveel werd. Dan is alles weer relatief heet het. En dat is ook zo.

17-09-2008

Vanmorgen weer een inspirerende bijeenkomst gehad van de expertisegroep voor het KIJK project. Betrokken mensen, deskundig op vele terreinen en met net die afstand tot het project die nodig is om met hen te discussiÎren over aanpak en bereik. Het KIJK project is een van die enthousiaste projecten van stichting IJsselhoeven. Alles wat vanmorgen werd gezegd, kun je niet onthouden, maar af en toe blijft een beeld hangen. Jannemarie de Jonge had het over 'een sprong', om cultuurhistorie een bijdrage te laten leveren aan gebiedsontwikkeling. Het is namelijk maar al te makkelijk om bij cultuurhistorie te blijven hangen in het verleden. Zoals we deden met de versiering van de straat vorige week: overal oude werktuigen en oud roest. Cultuurhistorie heeft aantrekkingskracht en voor je het weet werkt 'de zwaartekracht'. Je zwelgt in vroeger, conserveert en beschermt. Daar is niets mis mee.
Maar de uitdaging, de sprong, bestaat eruit aan de zwaartekracht te ontkomen en het verleden te vertalen naar de toekomst, cultuurhistorie nieuwe waarde te geven. Daarvoor is lef, verbeelding en kracht nodig. Die hebben we.

15-09-2008

Ik denk dat de afrit onderaan de afslag op de A50 bij Arnhem Noord, komende vanuit het noorden, meedingt naar de smerigste plek langs een snelweg. Er is nog niet eens een Mc Donalds in de buurt, het nodigt niet mÈÈr dan elders uit om rommel uit de raam te gooien, maar er ligt telkens weer een hele verzameling blikjes, zakjes, papier, gewoon troep. Is dat een afspraak, trekt rotzooi elkaar aan, komt het door een vaste windrichting, aanzuigende werking, of heeft RWS het opgegeven daar nog iets aan te doen?

12-09-2008

Deze week zijn in Terwolde de tuinen weer verlicht. Straten kunnen een prijs winnen als ze de hele straat versieren vanuit een door de feestcommissie vastgesteld thema. Dit jaar is het thema de boerderij. Wat mij opvalt is dat de het boerenleven verbeeld wordt op een manier die niets met de huidige realiteit te maken heeft. Onze straat is een museum (ben er zelf mede aanstichter van), bij een andere staan overal tenten in de voortuin, kamperen bij de boer. Een andere heeft het boerenleven uitgedrukt in spreuken op vergrote wandtegeltjes en met boerenzakdoeken. Natuurlijk is er een boer-zoekt-vrouw-straat en een met nog wat andere nostalgie. De agrarische sector in zijn huidige vorm kom je niet tegen.
Als je als beroepsgroep zo'n uitstraling hebt, oude ambachten, schattige kalfjes en dingetjes, dan kun je het eigenlijk toch nooit fout doen. Je hoeft maar even een blik 'vroeger' open te trekken en alle schaalvergroting, landschappelijke eenvormigheid wordt je vergeven. Of is het andersom en verlangt men terug naar vroeger, omdat de werkelijkheid veel minder aantrekkelijk gevonden wordt? Zijn er andere sectoren, vraag ik me wel eens af, die een vergelijkbaar dubbel profiel hebben?

10-09-2008

Hou mijn hart vast van wat er aan het gebeuren is in de VS. Het lijkt weer vier jaar geleden. De democraten hadden een zeker overwinning op zak. Ze hoefden het alleen maar vol te houden tot de verkiezingen en wat gebeurt? Ze laten zich helemaal het initiatief uit handen nemen. Nu ook weer. Obama stond comfortabel en kon makkelijk een tijdelijke winst van de republikeinen vanwege de conventie verwerken Maar er is weer iets dramatisch gebeurd. Palin is op het toneel gehaald. Een onervaren, conservatieve gouverneur uit de kleinste staat in de VS, diep christelijk. Attractief, zeker vergeleken met opa Mc Cain. Wanneer wordt ze echt aangepakt en 'uitgekleed'. En de democraten staan weer te schutteren. Weten niet hoe ze haar moeten aanpakken. Want de GOP speelt het geweldig en vals en de democraten zijn nog netjes. Wat die Republikeinen ook weer lukt is om met ouderwetse, family-yalue, American dream, small town, Palin-your-neighbour, WASP, romantische onzin de aandacht af te leiden van alle ellende die ze de afgelopen jaren hebben veroorzaakt. O zo.
Wat een ramp. Nog een keer vier jaar van mensen die denken dat de wereld vooral door militair optreden tot rede te brengen is, dat kan toch niet? Dat moeten de Amerikanen toch ook wel door hebben? Maar zoals Joe Klein (Time 10 sept) zegt: "Americans like stories more than issues".

31-08-2008

Het leven loopt weer vol. De meesten zijn terug op de plek, je hebt geen excuus meer dat het toch nog een beetje vakantie is. Ik ben druk met van alles en nog wat.
Nieuwe opdrachten, ze komen goed van pas. Mijn invallen bii de Provincie zit er weer bijna op. Gelukkig voor Tom, die is weer beterder.
Klein nieuws: Jan Olaf heeft een kind, hier wordt druk geverfd, ik had een infectie aan mijn voet dus moest blijven zitten, er zit een vijg aan de nieuw boom, de appels vallen al naar hartelust, de SURF aanvraag is weer even af.
Ook het grote nieuws lijkt teruggebracht tot voorspelbare proporties; of wordt het door de media een-dimensionaal gemaakt? Rusland en Europa/Amerika pesten elkaar over Kosovo, GeorgiÎ, raketschilde. Actievoerders van links moeten liefst collectief aan zelfonderzoek doen. Mc Cain kiest een onervaren moeder van vijf-met-een-kind-met-down-syndroom-die ze-gehouden-heeft, maar die mevrouw is one heartbeat verwijderd van het hoogste ambt. Voor Bush en Cheney komt orkaan Gustav precies op tijd. Nu hoeven ze niet naar de conventie want daar kunnen ze gemist worden. Obama laat zijn Michelle zeggen dat hij toch wel van normale komaf is. Zo simpel zit de wereld toch niet in elkaar? Het is net of ik het begrijp.

17-08-2008

Om nog maar eens een clichÈ te gebruiken: vakantie is er om iets anders dan normaal te doen. Dat lukt je niet als je gewoon thuis blijft en ook een beetje vakantie wil houden. Ik ga toch gewoon door met wat ik normaal ook doe alleen wat minder betrokken, fanatiek, overtuigd, effectief. De PC staat om de hoek en is altijd on-line, aan het huis moet ook het nodige gebeuren. Alles gaat tien keer langzamer dan normaal, tenminste bij mij; omdat je toch ook een beetje vakantie hebt, de juiste persoon er niet is, de openingstijden anders zijn.
Kortom, je kunt maar beter op vakantie gaan. Dat gehang om huis is niets waard.
Een van de weinige heldendaden die ik gepresteerd heb is een artikel over de eerste ervaringen vanuit het project KIJK bij de Groene Rivier, een artikel dat in-08-in Landwerk staat. Ik zal het tzt wel uploaden.
Uiteindelijk toch nog een paar dagen weg geweest en -nog een clichÈ- dat voelt als een hele vakantie. Zeker als je er ook nog uitgebreid over schrijft. Wat ik nu ga doen.
Het doel was Watou de jaarlijkse poÎziezomer in een klein onaanzienlijk dorpje aan de Vlaams-Franse grens. Deze keer besloten we er drie dagen vakantie van te maken. We hebben de gewoonte om, als we iets in de krant tegenkomen, dat een bezoek, nu of later de moeite waard lijkt, het uit te knippen. Dan pakken we die knipsels, voegen daar aan toe waar we ondertussen van gehoord hebben als de-moeite-waard en we maken er een vol programma van. Ook nu weer.
Laat ik alle bezochten objecten maar eens opschrijven. Je kunt het zo nareizen.
broodstop OudenaardeVertrokken van huis, geluncht in de bRoodstop in Oudenaerde, een tankstation, annex vers broodjesrestaurant, annex designverzameling. Iedereen van de firma die ondertussen al meer van dergelijke pompen heeft,heeft een eigen hobby en die zijn bijeen gebracht. Vader zorgt voor het design; ook het gebouwtje is onder architectuur gebouwd, gladde betonplaten. Alles wat er staat is ook te koop. Moeder verzorgt de catering en de zoon exploiteert het benzinestation. Het is echt even anders en heel relaxt. Met een gezelschap kun je er ook terecht.

Daarna Watou. Ik had het eerder aan iemand beschreven als ÈÈn grote verzameling lelijke huizen die samen een dorp zijn, maar Lies liet me zien dat dat toch niet zo was. Wel oud en mooi/lelijk naast elkaar, maar ook opgeruimd, een heel mooi pleintje waar je de poÎzie en beeldende kunst al gelijk tegenkomt. Alles bij elkaar helemaal niet onappetijtelijk. Herinneren is blijkbaar wat anders dan goed kijken. Over de expositie kun je elders wel lezen. Veel Claus, een heerlijke video over hoofddoekjes, het-symbool-voorbij. Zoals Marjoleine de Vos van Watou zei: de dichtregels blijven naderhand om je heen hangen. De beelden ook.
nezaket ekici worstelt met hoofddoekjes, 20 stuks.
Daarna gelogeerd in een B&B in Ieper. Een oud, mooi ingericht huis helemaal tot onze beschikking in het hartje van de stad, Charlotte's house. Voor het eerst de Last Post bij de Menenpoort meegemaakt. Bij 'In Europa', wel gezien dat er nog mensen op af komen maar zoveel had ik niet verwacht. Het is niet moeilijk daarna in gesprek te komen over de verschrikking van de grote oorlog, van iedere oorlog.
Volgende dag nog iets mee meegekregen van die idiotie. Twintig jaar geleden drie dagen gewandeld in de buurt van Ieper om iets van de WO I mee te krijgen. Ik belandde op de derde dag in een cafeannex museum en toen had ik opeens genoeg van alle ellendige geschiedenis. Nu wilde ik dat museumpje nog wel eens zien en na wat omzwervingen kwamen we er. Bij Hill 62, Sanctuary Woods.
museum bij Hill 62 Zillebeke

Het lijkt op het Museum van Steyl voordat het 'verantwoord' werd aangepast. Twee zaaltjes afgeladen vol met oude granaten, geweren, helmen, gasmaskers, schroot, telefoons, beelden, foto's. Zonder bijschriften, zonder opmaak. Museaal onverantwoord, maar gelukkig bestaat het nog. Niet interactief. Buiten zijn de loopgraven bewaard, al 90 jaar. Je kunt je de bevroren voeten, de voetrot, de claustrofobie, het ongedierte voorstellen. En Jacques Schier, de eigenaar, hij zat er nog op zijn kruk, alleen wat ouder en dikker geworden. Het bijzondere van het museum zijn de d3-D kijkkastjes met foto's van loopgraven, het niemandsland zonder bomen, de modder en vooral de dode paarden en mensen, opgezwollen, kapotgeschoten. Kon me nu weer voorstellen dat het ons toen, 20 jaar geleden, genoeg was.
Vlakbij ligt Hill 60, zo strategisch van belang dat die in een paar jaar tijd wel vier keer van eigenaar veranderde en er duizenden voor sneuvelden. De loopgraven liggen er alleen nog als patronen.
Hill 60
Toen naar Machelen-aan-de-Leie. Het Roger Raveel museum, een bijzonder gebouw middenin een gewoon dorp. Voor een bijzondere schilder. Hele mooie kleuren, een prachtige symboliek, altijd combinaties van werkelijkheid en fantasie, van buiten en binnen, van echt en onecht. Maar ook daar weten anderen veel meer van. Gewoon de moeite waard.


Reve ligt ook begraven in Machelen en ik kon het niet laten daar even langs te gaan. Reve was van het volk. Nou dat is gelukt. Geen enkel onderscheid met al die andere graven. Alleen wat steentjes op het graf, blijkbaar een nieuw symbool afgekeken van Schindler's list en een briefje van een fan.
We hadden ook een knipsel van de Verbeke foundation in Kemzele uitgeknipt. Ook weer een museum (galerie, verzameling) gepresenteerd op een manier die je niet verwacht en waar je aan moet wennen. Een groot ruig terrein, kassen en loodsen. Het was een kwekerij van palmen en andere grotere siergewassen. De hallen waren vol met kunst. De vaste collectie bestaat vooral uit collagekunst en assemblages. Daarnaast is er deze keer een indrukwekkende tentoonstelling van kinetische kunst: machines, bouwwerken, objecten, laboratoria, die bewegen, waarin dingen gebeuren. Jammer dat veel kunst 'het niet deed' enkinetische kunst die niet beweegt, dat boeit niet. Ook deze keer, veel kadavers, vergankelijkheid, griezeligheid en dood. Het leek of we niet van WO I loskwamen. De kassen, waar van alles in gebeurde, maar wat precies? Verder is de foundation de thuisbasis voor Koen van Mechelen met zijn cosmopolitan chicken en dat is iedere keer wel weer iets bijzonders.
Voor korte uitstapjes proberen we vaak wel een bijzondere overnachtingsplek te vinden. Daarom overwogen we te overnachten in de 'darm' van Joep van Lieshout die op het terrein staat/ligt. Maar we reden door naar Antwerpen om in een afgetrapt hotel te overnachten. Hadden toch beter in Kemzele kunnen blijven.
's Avonds nog even door de stad gelopen, de stationsbuurt, daar waar tien jaar geleden het open designcentre 'de Winkelhaak' is gebouwd. Het idee was dat - indachtig creatieve economie - dat de buurt zou opkrikken. Het zou andere bedrijfjes en bewoners aantrekken. Heeft het gewerkt? De buurt zag er aanzienlijk schoner en aantrekkelijker uit dan toen. Maar de Winkelhaak was waarschijnlijk een van de ingrepen.
We belandden nog op een buurtfeest met een podium met Afrikaanse muziekanten en eromheen op het pleintje wel 20 eettentjes van allemaal verschillende nationaliteiten. Jammer, we hadden net te vroeg gegeten om hier nog van te genieten.
In Antwerpen hadden we willen winkelen maar toen we die morgen de stad inliepen (15 augustus) was alles dicht. Het was Antwerpse moederdag, Maria ten hemel opneming, met een grote markt in het in het centrum. Op een uitstapje mislukt er ook wel eens wat.
We zijn omgekeerd en tenslotte nog naar Eindhoven gegaan en daar het nieuwe oude designhuis bezocht met een expositie van fietsen in alle mogelijke standen en rangen. En nog even een stukje Van Abbe Museum.
Voor even weer genoeg kunst en aanverwante zaken. Hoewel, vanmiddag naar Radio Kootwijk waar een uitvoering van de Gelderse muziekzomer is; Amerikaanse moderne muziek staat er op het programma.

09-08-2008

Gisteren hoorde ik een heel klein stukje uit het marathoninterview op Radio 1 met Lulu Wang, de schrijfster van Het Lelietheater en andere bestsellers. De vraag was: "Winden de Chinezen zich ook op over de manier waarop haar overheid omgaat met de bevolking, minderheden. Hoe blijft iedereen in dat immense land met zoveel problemen rustig?" Haar antwoord was zoiets als: vanuit het TaoÔsme en Confucianisme, zoeken mensen allereerst oplossingen voor vragen bij zichzelf, eerst kijken wat je er zelf aan kunt doen, of je zelf niet schuldig bent, voordat je naar anderen gaat wijzen en anderen verwijt wat fout gaat.
Er zijn ook wel meer verklaringen, denk ik, voor de rust van haar bewoners: het besef dat zij die iets mogen zeggen en die we in de media tegenkomen, het zelf allemaal in korte tijd beter hebben gekregen; een repressieve en tevens heel succesvolle overheid.
Maar het valt me hier vaak op dat we het zo druk hebben met de overheid en haar maatregelen, uiteraard verkeerde. De schuld van alles leggen we in ieder geval altijd bij anderen, liefst zo abstract en ver weg mogelijk. Zo blijven we zelf buiten schot.
Iets van het Chinese mochten wel hebben. Niet het massale. Hoewel ze met al die mensen wel fantastische beelden kunnen maken: de terracotta legers van deze tijd. In het bijzondere stadion.
Ondertussen is het boekenmarkt geweest.Altijd weer plezierig om mee te maken, hoewel ik de eerste twee uur, als je er vanaf een uur of negen bent, het aangenaamste vind. Het wordt snel te vol en dan is de lol er af. Heb het al eens eerder gezegd, maar wat zo plezierig is de stilte, het tempo, het wachten-op-je-beurt, het ontbreken van rotzooi. Ik was laatst een dag op de zomerfeesten in Nijmegen. Aan het einde van de dag waad je door de weggegooide bekers, zakken, frietbakjes. Hieronder twee foto's; een van de boekenmarkt. Voor stadsmarketing een slechte foto, want veel minder druk dan je graag wil laten zien Èn toch wat papier op de grond! Excuus. Aan de andere kant van de IJssel, op de Worp, had een andere doelgroep een feestje: er werd een crossfietsbaan geopend. Marketingtechnisch een betere foto, want de baan is van voor tot achter gesponsord door Red Bull, die ondrinkbare energiedrank.

boekenmarkt Deventer fietscrossbaan op de Worp

Zoals ik straks al schreef, de Deventer boekenmarkt heeft wel iets Chinees in haar tempo en ingetogenheid. Alleen je komt er geen Chinees tegen. Trouwens ook geen allochtoon, geen hoofddoek. Het is allemaal Caucasisch blank. Wie begint een boekenmarkt voor al die anderen?

29-07-2008

Deze keer geen IJsselhoeve maar een reparatie aan ons eigen huis. Ziet er erger uit dan het is.
muurplaat

27-07-2008

Net gekeken naar een uizending van de RKK, normaal geen zender waar ik naar kijk. Maar deze keer ging het over de katholieke kerk in China. Mijn (heer-)oom kwam er in naar voren. Die is in het begin van de Mao revolutie in 1951 gevangen genomen op beschuldiging van imperialisme. Hij is drie jaar lang gehersenspoeld, zoals dat toen heette. Nu hebben we het over martelen.
Zijn hele verdere leven is hij bezig geweest om vrede te hebben met het feit dat hij voor een deel zichzelf en, in zijn ogen, misschien ook wel anderen had verraden.
Huub, mijn broer, vertelde er heel goed over. Stukjes geschiedenis waar we vroeger nauwelijks belangstelling voor hadden, waar we de draagwijdte in ieder geval niet van konden begrijpen. Een wereld, nu heb ik het over China, die zo ver van je af lag en nog ligt. De media overstelpen je met informatie. Een fractie begrijp je er maar van, misschien alleen maar hoe het toch komt dat er zoveel smog is. Het navrante is dat we daar zelf vooral schuld aan hebben. Maar dat hoor je weer te weinig.

De kat van Janne hadden we een week te logeren. Hij heet Stof. Hoe zou dat komen?
Stof

16-07-2008

Een recente studie van Alterra bevestigt mijn zorg over het Investeringsbudget Landelijk Gebied, vooral dat het leidt tot extra bureaucratie, het einde van gebiedsgericht werken en de mogelijkheid voor maatschappelijke partijen om daaraan mee te doen, en tot angsthazerij: "We moeten de midterm doelen halen". Alterra komt oa tot de volgende conclusies:

  • De nadruk op de regierol van provincies gaat ten koste van de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties en maatwerk op gebiedsniveau.
  • Binnen de provincies dreigt spanning tussen de front office die integraal wil werken en de back office die op sectoren is ingesteld.
  • Provincies die niet over de benodigde competenties beschikken lopen grote politiek-bestuurlijke, financiÎle en maatschappelijke risico's.

13-07-2008

Ben bezig met het in elkaar zetten van een tentoonstelling over IJsselhoeven te zien in-11-in het Rondeel in Deventer. Lies verzorgt de foto's en de opzet. Ik zal de andere inhoud leveren. Het is een onderdeel van het KIJK project waarbij we ons met de culturele planologie bezighouden: hoe kan cultuurhistorie een rol spelen bij de ruimtelijke inrichting.
Een erg leerzaam project omdat er zoveel conceptuele kanten aan zitten.
Twee principes komen bij elkaar: onze manier van werken bij de Stichting: vanuit het gebied met de mensen. Daarnaast, werken vanuit de cultuurhistorische kwaliteit van het gebied.
Dus werken van onderop, bottum-up, zowel procesmatig als inhoudelijk (letterlijk vanuit de grond van het gebied).
Procesmatig is het uitdagend: niet voor de troepen uitlopen en bij je onderwerp blijven. Het gaat nog wel eens mis. Inhoudelijk is KIJK ook de moeite waard.
Op de een of andere manier, denk ik, is het begrip identiteit het geheim van Culturele Planologie. Niet als het toeristisch folkloristisch product maar als een onderligger voor wat ervan is afgeleid, telkens veranderend. Bij die identiteit van de IJsselvallei zijn de IJsselhoeven wat ons betreft essentieel.
IJssel bij de Nijenbeek, Voorst
Wat is dat dus, die identiteit? Een paar zaken die daarmee te maken hebben:

  • de geomorfologie: oeverwallen, kommen en ruggen
  • water: hoog- laagwater; beweegt, neemt ruimte
  • vee: roodbont kleurt hier beter
  • MKZ heeft veel aangericht
  • luchten: het weer blijft hangen langs de IJssel, luchten kunnen dramatisch zijn; Voerman is misschien iets teveel van het goede
  • landschap: niet het Friese platteland een streep en vooral wolken; IJsselvallei heeft meer landschap
  • de IJssel verbindt de IJsselvallei in de lengte maar vormt ook de scheiding: tussen oost en west is geen verbinding; is die scheiding er altijd geweest?
  • de IJssel is ook een administratieve en politieke scheiding
  • het is een heel andere wereld als je in Deventer de Wilhelminabrug over wandelt
  • het is een relatief leeg gebied
  • er loopt nog een stukje 'biblebelt', op plekken heeft het de grandeur van de Veluwerand maar ook de burgerlijkheid van de Veluwe
  • het is niet bekend, ook niet bij haar bewoners; het wordt ondergeschoven bij de Veluwe
  • als het gebied een eigen identiteit heeft, dan moet je het kunnen begrenzen
  • etc. etc.

Wie helpt me verder?

06-07-2008

Gisteren een prestatie van formaat geleverd. Alle heggen in de tuin gesnoeid, 170 mtr zo ongeveer. Op ÈÈn laag hegje na, telkens trap op trap af. Te bedenken dat we dat eerder met een gewone heggenschaar deden. Dit is al zwaar genoeg. De tuin is weer een flink stuk groter. Twee keer zo groot geworden, zeggen we dan altijd tegen elkaar. Is je hoofd dat ook, als je naar de kapper bent geweest?
Verder is het vakantie aan het worden. Of je wil of niet, je krijgt er wat van mee, ook als zzp-er. Je kunt minder afspraken maken en het elektronische verkeer is ook minder. Maar deze week toch nog wat zaken kunnen regelen. Drie kunstenaars geselecteerd voor de kunstopdracht van IJsselhoeven. Vervelend als je zoveel mensen, die zich met ziel en zaligheid hebben gepresenteerd, moet afwijzen. Verder, Bosch Slabbers aan het werk gezet met de studie naar woon- werklandschappen en John van Zuijlen met een inventarisatie van het cultuurhistorisch eigene van het gebied waar de Groene Rivier doorheen moet komen.
Vandaag met heel veel anderen genoten van Sonsbeek 2008, Grandeur. Bijzonder mooie beelden in een bijzonder mooi park.
groeikristallen_Steiner&Lenzlinger
spugende leiders, Castillo

29-06-2008

Zoiets kan alleen in Terwolde en omstreken. Op zondagmorgen het geronk, gieren van de autocross van TACO, gemengd met de klanken van het blijde gospelkoor tijdens de openluchtdienst bij de kiosk. In de verte dalen parachutisten als engelen uit de hemel. Ze zien dat alles goed is. Hoe het land klaar ligt om ingericht te worden als een landbouwontwikkelingsgebied met steeds grotere stallen. Op afstand stroomt de IJssel waar jetski's en snelle motorboten zorgen voor dynamiek.
Het hoort allemaal bij de identiteit van de IJsselvallei. Daar houden we ons de komende maanden mee bezig.
tom claassen, hangende mannen
's Middags met een clubje mensen dat iedere zoveel maanden bij elkaar komt om het te hebben over het leven in het algemeen en dat van diegene die de middag verzorgt in het bijzonder, naar de beeldentuin, de Anningahof in Zwolle. Daar was het ook niet helemaal stil.

28-06-2008

Even wat voetbalanalyse van de koude grond. Politiek correct als ik ben kon ik daar eerder niets van zeggen. Nu wel. Het bewijst maar weer dat weblogs zich, als de niet uitkijkt, snel lenen voor opportunistisch geneuzel. Trouwens veel verstand heb ik er ook niet van.
Wat ging op 21-06-mis tegen Rusland?
* Nederland was zoals het altijd was en is, het was gewoon zichzelf. Daarom zal het ook nooit een titel halen, of het moet heel erg veel geluk hebben. Winnen tegen Italianen die niet in hun goede doen zijn, van de Fransen omdat Henri een open kans laat liggen.
* Iedere terugkomende bal kwam bij de tegenstander terecht omdat die voortdurend aan het bewegen was en die ballen ophaalde. Nederland was zich voortdurendaan het (re-)organiseren.
* Voetballend kon het elftal geen potje breken. Alleen de 'dode' momenten leverden wat op.
* Van Nistelrooy stond weer te wachten met de rug naar de goal tot hij de bal voor zijn voeten kreeg. Maar deze keer kon hij zich zelfs niet omdraaien want hij werd gedekt zoals dat hoort. Ooijer bewoog telkens net te laat. De schoten van Sneijder lukten deze keer niet, behalve dan die ene keer.
* Het team dwong ook geen geluk af.
* Nederland meende zich het dragen van zwarte rouwbanden te kunnen permitteren + het showen van de spelers met hun lieve kindertjes. Van de oranje verkleedpartijen en hysterie heeft het elftal ook vast te veel meegekregen.
* Marco bleek de trainer die hij altijd was. Hij werd tactisch voorbijgelopen door alle Russen en vooral door de Hiddink.
De winnaar van deze EK is ook de ploeg die zichzelf blijft. Je hoeft alleen de laatste minuut te kijken want dan zal Duitsland zeker nog een goal maken. Of het de winnende is weet ik ook niet.
Zo interessant is het allemaal ook weer niet. Hoewel, de vorige week schreef ik nog hoe belangrijk het WK 2006 in Duitsland was voor haar zelfbewustzijn. Als het land nu maar bescheiden blijft.

21-06-2008

Alweer een tijd geleden dat ik iets opschreef. In de tussentijd veel met Duitsland bezig geweest, als tijdelijk ambtenaar. Een tweedaagse bijeenkomst om, zoals dat heet, 'de grammatica' van de Duitse en Nederlandse overheden te vergelijken. Want goede samenwerking begint bij een beter begrip van elkaars culturen. Wat is het verschil in aanpak, in keuzes tussen de Nederlandse en Duitse overheden. De Obrigkeitsstaat tov het Poldermodel in Nederland, de Hofcultuur tov van de burgerlijke cultuur, de Duitse hiÎrarchie tov de zelfstandigheid-op-elk-niveau hier, de gedegenheid tov van de flexibiliteit en het informele hier.
Maar ook hadden we het over de bevrijding van het trauma van de tweede wereldoorlog. Dat werd weer een stukje minder in de zomer van 2006, toen Duitsland de wereldkampioenschappen voetbal succesvol organiseerde en zelf derde werd.
(Dank, Jan Olaf voor de correctie: Duitsland werd geen wereldkampioen zoals ik eerst schreef, maar slechts derde!)

Pas in deze zomer rijdt men in Duitsland, nog meer dan hier, rond met Duitse vlaggetjes op de auto. Ze versieren gelukkig geen hele straten.
Voetbal kan blijkbaar heel veel betekenen voor het nationaal gevoel. Dat zie je nu ook weer: het Nederlandse zelfbewustzijn kan niet op. Misschien wordt het wel een Nederlandse zomer deze keer. We waren hard op weg.
Eergisteren, na een lange en gedegen voorbereiding, het 40-jarig bestaan gevierd van de Nederlands-Duitse Commissie Ruimtelijke Ordening, afdeling noord. Het klinkt vreselijk, - de afkorting is nog erger - maar de commissie zorgt ervoor dat in het grensgebied de wegen doorlopen, er geen twee vliegvelden naast elkaar liggen aan weerskanten van de grens, dat windparken aan Duitse kant niet voor overlast zorgen aan deze kant.
Gisteren hoorde ik over die afstemming nog een goed voorbeeld. Om verkeer te plannen zijn tellingen nodig. Bij een telling van verkeer bij, ik meen, de N35 hadden de Nederlanders 20.000 auto's meer geteld over eenzelfde periode dan de Duitsers. Er kwamen dus 20.000 auto¥s nooit aan in Duitsland, een bijna filosofisch probleem. Blijkbaar gebeurt het tellen op een eigen Nederlandse, resp. Duitse manier. Stem dat maar eens af.
heksenkring
Afgelopen zondag nog eens naar Insel Hombroich geweest en door de ogen van Gert Jan, Marian enBernard weer gezien wat het betekent: kunst in relatie tot natuur en architectuur, architectuur als beeldhouwwerk, kunst zonder naambordjes, niet betalen voor het eten. Wat een lange adem en veel geld allemaal mogelijk maakt.Moet op het stadsland in Deventer of op Vliegveld Twente toch ook mogelijk zijn!
Verder druk met projecten waarvan er veel gaan aflopen voor de zomer.

10-06-2008

Afgelopen weekend met vrienden het Ruhrgebied bezocht. We waren er al eens geweest maar hadden nog maar een paar plekken gezien. Een nieuwe kennismaking met industriecultuur en gebiedsontwikkeling. Een kleurige en de-constructivistische kermis op sommige plekken. Een paar foto's als aandenken.

Medienhafen D¸sseldorf


Als je ergens wil logeren, dan moet je dat doen in de Art Fabrik & Hotel in Wuppertal. Daar kom je om in de kunst.
Kun je gelijk de Schwebebahn boven de Wupper uitproberen. Heel bijzonder.
zweefbaan

09-06-2008

Laatst mee mogen denken in het Atelier Overijssel. Heel goed dat Overijssel zoveel waarde hecht en investeert in ruimtelijke kwaliteit, in ieder geval in het denken erover.
Het was een inspirerende middag, ik kon mijn mond niet houden.
Bij ruimtelijke kwaliteit lijkt het altijd te gaan om die gebieden die eigenlijk alles voor elkaar hebben of als gebied opvallen. Twente lijkt de hele provincie te coveren, de Hanzesteden zijn de parels in de IJsselvallei, steden bepalen de kwaliteit van het landschap, de EHS is het eerste wat opvalt in het landschap. Salland is geen eenheid, heeft geen identiteit en is dus geen gebied; de jonge ontginningsgebieden, de rafelranden van de steden, de PLOAP's, ze ontbreken als je het hebt over kwaliteit = identiteit.
Het akelige is dat nu juist de gebieden zijn waar de economische hoogstandjes die niemand wil hebben terecht komen. De megastallen, de (regionale) bedrijventerreinen, de snelweglocaties, de infra-knooppunten, de ingrepen vanuit ruimte voor de rivieren. Bovendien is het net of daar niemand woont. Maar de bewoners van Marle, Schuinesloot, Vroomshoop, St. Isidorushoeve, zijn even trots is op hun omgeving als de bewoners van Ootmarsum, Diepenveen, Diepenheim en Blokzijl.
Kortom, vanuit ruimtelijke kwaliteit is er alle reden voor om op die landschappen - de afvalputjes - in te zetten die anders nog meer ten prooi vallen aan wat voor de veiligheid, het milieu en de groei van de gebieden elders, nodig is.

02-06-2008

Gisteren de jaarlijkse familiedag. Een heel geweld, ieder jaar weer. Heerlijk om elkaar weer te zien; verdriet en plezier gaan goed samen. Van voren ziet er het er minstens even gezellig uit.

Hendrix familie

28-05-2008

Gisteravond met het bestuur van Stichting IJsselhoeven vergaderd. Is meestal een genot, ook deze keer weer. Er is een plezierige sfeer en er wordt gewerkt. Vaak beginnen we met het voornemen om om tien uur klaar te zijn. Als het moet, dan zou dat lukken. Maar de praktijk blijkt anders. We hebben veel op de agenda telkens en dan is er nog een uitloop. Metpraten over oude mannen met jonge vrouwen en omgekeerd, de rol van de motor, de woordenschat van vrouwen en mannen. Het wordt dus meestal wel wat later. Alles gebeurt in goed overleg en met een goede voorbereiding.
Op de vergadering stevig moeten praten over de betrokkenheid van IJsselhoeven (project KIJK) bij de Groene Rivier. Daar moeten we voorzichtig opereren want als zelfs Jacomien zich gemanipuleerd voelt door de overheid en het projectbureau dan is er echt iets mis. Het gekke is dat er zelden zoveel is geÔnvesteerd in overleg met en door het gebied en toch gaat het helemaal mis. Waarom? Onduidelijke kaders (wat is wel en niet onderhandelbaar), slechte ervaringen eerder (het MKZ trauma), niet altijd even goede procesbegeleiding, een overmacht aan externen en door dat alles, weinig bereidheid vanuit het gebied om mee te denken en te concentreren op wat positief is.
Gebiedsprocessen zijn moeilijk. Huur HX in zou ik zeggen.
Verder de positieve try-out van de 'maquette-lesbrief' met prachtig materiaal gemaakt door Viola, een afwijzing van het INTERREG SURF project, een goed gesprek met Albert Corporaal over agrarische mogelijkheden, een korte vergadering van de cultuurclub van IJsselhoeven - ook plezierig -, nog een interview over de reconstructiecommissie, de mededeling dat de ontwikkelpool door haar geld/uren heen is, en nog veel meer; en dat allemaal in een, twee dagen. Er gebeurt heel wat.

20-05-2008

Afgelopen weekend hebben we vanuit stichting IJsselhoeven een interessant project uitgevoerd, samen met 'Verover je eigen Omgeving'. Dat is een Stichting (project) dat jongeren in staat stelt op een eigen manier kennis te maken met een cultuurhistorisch waardevol gebouw of landschap. Jongeren krijgen de kans om een programma te maken waardoor ze zich het object toeÎigenen en dat te laten beleven door andere jongeren.
Wij hadden een groepje kinderen (12-14 jaar) dat normaal iedere tweede vrijdag 's avonds bijeenkomt - georganiseerd door de NH Kerk - en dat meestal wordt beziggehouden, de mogelijkheid gegeven de Middenhof, de boerderij die Stichting IJsselhoeven heeft verworven, te 'veroveren'. Omdat de groep niet helemaal zelfstandig zoiets kon rondzetten, hadden we Janneke Donders ingehuurd om de kids achter de broek te zitten.
Weer een welbesteed weekend enblij dat het uitpakte als voorzien.

graffitikoeien voor de middenhof

De foto is van de koeien die door de kinderen in een graffiti workshop zijn gemaakt, opgesteld vÛÛr de Middenhof. Als je goed kijkt, d'r staat ook nog een HX kalfje bij.
Weer een stuk promotie.

16-05-2008

Even doorgepakt en weer een stukje webbeheer gepresteerd.
Eergisteravond op de afscheidsreceptie van Bram de Jong bij IJssellandschap kwamen we Thea Huisman tegen die het had over een speciale krant die bij gelegenheid van de kunstfietsroute in Lettele & Okkenbroek verschijnt. Die route wordt voor de x - te keer georganiseerd en trekt steeds meer bezoekers. Er was nog ruimte voor een advertentie in die krant en denkend aan het profiel van de bezoekers heb ik broer Jos, de vaste huisontwerper, gevraagd om een passende advertentie te maken. Met een foto van de steeds grote stenen in Europa Parkas in Letland.
De advertentie is ook gelijk de opening van de eigen pagina voor Lies d'r werk op deze site. Het laat een klein stukje van haar werk zien.
Composities. Klik erop.
Dus vanaf nu en steeds meer, Composities van HX. Dat kun je heel breed zien, want eigenlijk zijn we voortdurend bezig met composities van mensen, processen, dingen, gebeurtenissen. Maar het zijn toch vooral de foto¥s, kunst, boekjes, ontwerpen van Lies Holstein.

10-05-2008

Vandaag zo'n dag dat de naamsbekendheid van HX dramatisch is toegenomen.
Dat gebeurde via Lekker Lokaal, het initiatief dat inmiddels ook de dienstensector betrekt. HX is een van de bedrijven die meedoet. Het beperkt zich overigens tot naamsvermelding in de Lekker Lokaal krant. En ik heb een advertentie gesponsord in de krant, 'Lekker Regionaal'. Volgend jaar moeten we daar toch iets meer mee doen.
Ik hoop niet dat er iemand hier aan de deur is geweest in het kader van Lekker Lokaal manifestaties in de IJsselvallei om te zien welke diensten HX aanbiedt, want we waren er niet. Wewaren naar de wedstrijd van het team dat door HX gesponsord wordt, al drie jaar. Dames 1 van PROTOS waarin dochter Wieb (in blauw shirt) weergaloos goed speelt. Om te promoveren naar de derde divisie moesten ze ÈÈn set winnen. Dat is gelukt. Bij het aangaan van het sponsorovereenkomst was de doelstelling om aan het einde van jaar drie, te promoveren naar de derde divisie. Het team heeft er zich er goed aan gehouden.
Van harte gefeliciteerd.
PROTOS dames 1, promotie naar 3e divisie

09-05-2008

Ben toch wel gelukkig met het werk dat ik doe. Gisteren met enkele collega's van eerder, van Larenstein Deventer op een prachtige avond weer eens bijgepraat over hoe het was en nu is. Legde aan Lidewyde uit wat ik deed en ik was het helemaal met haar eens toen ze concludeerde dat het werk dat ik deed precies was waar ik altijd mee bezig wilde zijn al toen ik op Larenstein daarover doceerde. Ik zou de kennis van waar ik nu mee te maken heb, nu met nog meer recht van spreken in het onderwijs kwijt moeten kunnen. Lijkt me ook wel leuk om dat weer eens te doen, onderwijs geven of hoe dat nu ook heet: studenten faciliteren zodat ze zich competenties eigen kunnen maken.
Ook concludeerden we dat je als je ouder en ervarener wordt, je daarbij andere kwaliteiten aan kunt spreken dan eerder. Je kunt met meer afstand naar zaken kijken en je eigen functioneren 'plaatsen'. Je krijgt zin om zaken over te dragen en je ziet bewegingen in de tijd.
Heerlijk toch, als je in iedere fase van je leven die dingen kunt doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft. In het begin ontdekken, proberen en een vreselijke spanning opbouwen, in de middenfase, zorgvuldig toepassen, uitbouwen en bijhouden en nu, evalueren en begeleiden. Zoiets.
Deze week ook de eerste volle dag op de provincie geweest. Een hele ervaring om in een organisatie te werken waar alles voor elkaar lijkt. Wat een luxe, een intranet met alle gegevens die je nodig hebt, een goede (atmos-)sfeer, 'procedures' die helder zijn; je wordt opgevangen en wegwijs gemaakt. Vragen die worden beantwoord. Ongetwijfeld zullen er de nodige rafels zijn maar die ken ik (nog) niet. Deze overheid is zo gek nog niet.

30-04-2008

Het waren heerlijke dagen. Drie dagen mooi weer. Bijzondere plekken gezien. Eden project, Lost Gardens of Heligan en de omgeving waar Daphne du Maurier het grootste deel van haar leven woonde en veel van haar inspiratie opdeed.
Plezierige mensen, een goed B&B, wat wil je nog meer.
Als je weer hebt kunnen wandelen, zomaar over & langs boerenland, dan vraag je af waarom we er hier zo moeilijk over blijven doen, dorpsommetjes en zo. Ik weet het allemaal wel maar heb er geen zin meer in het er mee eens te zijn. In Terwolde is men al een jaar of tien bezig een 'public footpath' te realiseren.
Hier een paar foto's van de afgelopen dagen.

biodomes Eden Project

Eden Project tuin MaleisiÎ

Heligan Rhododendron bos

Gribbin Head vuurtoren

wilde knoflook

24-04-2008

Er komen weer mooie tijden. Bloesems, uitlopende natuur, het weer wordt weer wat warmer? Wel niet zo mooi als de prachtige maand-04-van vorig jaar. Omdat er ieder jaar maar een beperkt aantal mooie dagen te vergeven is, blijft de zomer misschien beter op temperatuur dit jaar.
Er wordt ook weer veel georganiseerd: hoogstambloesemdagen, eekschillen, andere streekevenementen, een paardenconcours, een marathon vanuit Deventer. Zou er meer van moeten genieten maar het is ook druk. Heb wel, met zoveel anderen, de terracotta tentoonstelling in Assen bezocht.

terracottakrijgers

Lies is druk met de panoramafoto'sdie straks de rode draad moeten worden van de tentoonstelling van Stichting IJsselhoeven in het Rondeel in Deventer (en daarna op veel andere plekken). Ik ben vol met de projecten hier in de IJsselvallei en elders. Daar komt nog bij dat ik voor een beperkte periode en voor een deel van de tijd, interim ambtenaar wordt bij de provincie Overijssel. Ik ga de INTERREG en Duitse contacten tijdelijk overnemen van een medewerker die ongelukkig een tijd is uitgeschakeld. Heb er zin in, ik ben nog nooit ambtenaar geweest. Heb over het beleid nog wel eens wat gezegd zo her en der en ben benieuwd hoe het me af gaat.
Kan eigenlijk niet weg maar we gaan er even tussenuit. Wij gaan komend weekend een paar dagen naar Zuid Engeland om te zien hoe bijzonder het Eden-project en de Lost Gardens of Heligan zijn.

12-04-2008

De afgelopen tijd mijn deelname aan een paar netwerken beÎindigd. EÈn dat nog niet echt is begonnen, het Sallandus netwerk. Het bestaat uit professionals die betrokkenen zijn bij de ontwikkeling van landelijk Salland. Het andere bestaat al langer. Landnet, georganiseerd vanuit Land & co. Gisteren had ik daar de laatste bijeenkomst van. Daar discussieerden we over het voornemen van het Ministerie van LNV om een nieuw kennisnetwerk (kenniscentrum) Vitaal Platteland in te stellen. Weer een netwerk. Behoefte, doel, wie zijn de belanghebbenden?
lunch landnet op Wolfswaard; foto Joke Bloksma
Al pratende wordt duidelijk wat netwerken betekent willen ze goed werken. Voor mij de belangrijkste les: netwerken werken pas als iedereen bij wijze van spreken voor 90 % brengt en maar voor 10 % haalt.
Dat was ook de reden waarom ik besloot met de twee netwerken te stoppen. Je moet dus ook investeren. Dat lukt me niet bij Landnet, wel op de dag zelf maar niet 'permanent'. Bij Sallandus was het omgekeerd, daar had ik er last van dan de anderen, met wie we samen begonnen waren, het erbij lieten zitten, niets brachten. Dan is de lol er snel af.
Ik troost me maar met de gedachte dat het allemaal aardige mensen zijn in die netwerken die ik daarbuiten ook weer tegenkom.

09-04-2008

"Alles van waarde is weerloos", Dat schreef Lucebert. Hij zal nooit gedacht zal hebben dat zijn dichtregel nog eens misbruikt zou worden iemand die vindt dat de interactieve site van Rita's TON waarde heeft en weerloos is. Het gebeurde nadat de site plat gegaan was omdat er teveel andere populistische suggesties op kwamen.

07-04-2008

Vanavond met vertegenwoordigers van de Landbouwontwikkelingsgebieden Middel en Elshof gepraat. We hadden vanuit het KIJK project afgesproken om door te praten over de insteek vanuit ruimtelijke kwaliteit. Wat vinden we, vanuit de onderwerpen waar wij voor staan, van de conceptvisie die er nu ligt?
Maar daar kwamen we nauwelijks aan toe ondanks de prima inleiding van Rick Herngreen. Het geworstel in het gebied met wat er op haar afkomt en tot hoeveel verdeeldheid en belangen dat leidt, blijkt veel belangrijker. Cultuurhistorie, ruimtelijke kwaliteit zijn zaken die een stuk verder weg liggen.
Eigenlijk onbehoorlijk zoals een overheid - en de gemeente zal zeggen, dat moeten we van de provincie, en die zegt natuurlijk het is landelijk beleid - een gebied aanwijst waar grootschalige varkens- en kippen bedrijven een plek moeten krijgen. Er zit druk achter, want de inrichtingsvisie moet voor een bepaalde datum omgezet zijn in een nieuw bestemmingsplan. Met de dag lijken de bedrijven trouwens groter te worden en de aard van de bedrijven minder familiebedrijf-achtig, ook al heten ze eufemistisch 'familiy farms'.
Onze inzet is dat het gebieden worden waar bewoners en ondernemers met veel trots hun eigen gebied hebben kunnen ontwikkelen, er nieuwe bedrijven-en-landschap-met-inspiratie-van-eerder, hebben gemaakt.
Daarbij realiseren we ons ook dat er een geweldig protest op gang kan komen tegen dergelijke grootschaligheid en agrarische industrialisatie. Protesten zijn onvoorspelbaar, dat blijkt wel uit de rondgang met de Olympische vlam.

30-03-2008

Gisteren de indrukwekkende afscheidsbijeenkomst gezien van Hugo Claus. Soms teveel naar BN en BV kijken, teveel kijken naar verdriet van anderen, maar de beelden waren mooi en wat gezegd werd was mooi. In de geest van Claus. Vooral de woorden van Mortier gericht aan kardinaal Danneels.
Die had het 'Leiden' als 'heldendaad' benoemd. Euthanasie was een laffe daad.
De morele superioriteit van de kerk. Waar komt die toch vandaan vandaan?
Heb er steeds meer moeite mee hoe het geloof nog steeds / steeds meer, de norm is van denken en doen. En dat, onder invloed van welke godsdienst dan ook, of het nu christendom of islam is. Want wat 'in de naam van Ö. ' (vul de godheid maar in), allemaal wordt gedaan, aan goed en aan kwaad, is het zo anders dan wat aan goed en kwaad wordt gedaan door hen die niets met godsdienst hebben?
Hou het voor jezelf en beschuldig geen mensen die op een door henzelf gekozen manier, waar evenveel strijd en waardigheid mee gepaard gaat, hun einde halen. Misschien brengt euthanasie nog meer doodstrijd met zich mee dan een strijd aan het einde van een lange weg van leiden en pijn.

29-03-2008

Soms ben ik een slecht adviseur. Niet dat ik het verkeerde adviseer, maar ik krijg het niet klaar om wat ik vind - en waar ik van denk dat het het goede is - geaccepteerd te krijgen. (Dat is trouwens al een hele mond vol!)
Ben betrokken bij een paar projecten-van-onderop; gebiedsontwikkeling op basis van wat mensen zelf willen. Bewoners en belanghebbenden uitdagen hun eigen situatie te verbeteren, met voorstellen te komen hoe dat zou kunnen. Bottom up.
Inhoudelijk heb ik het wel op een rijtje. Ik zou wel weten wat er moet gebeuren in de Westelijke groene long Almelo, in de Driehoek Reutum, in het gebied van de Groene Rivier, in de LOG's waar we vanuit KIJK mee te maken hebben. Het zijn een aantal projectlocaties waar ik bij ben betrokken en waar zo wordt gewerkt. De opzet bij al deze projecten is telkens: vul dat wat er moet gebeuren nu eens niet van bovenaf in maar laat bewoners zelf met oplossingen komen. Dat lukt maar heel beperkt en soms niet. Er is wantrouwen tegenover een overheid die 'toch maar doet wat die zelf wil', men vindt-het-wel-goed, met zou niet weten wat er anders en beter zou kunnen, 'het is allemaal te moeilijk en abstract', 'er is toch geen geld voor uitvoering', die en die (mensen met meer invloed dan anderen, iedereen weet wie bedoeld wordt) bepalen het toch.
Ik sta dan te popelen om iets te zeggen maar doe het niet, mag het niet. Kan hooguit oproepen tot creativiteit, participatie, 'grijp die kans'. Maar van dat soort uitspraken van buitenstaanders wordt men terecht wat kregel.
De conclusie waar we op kwamen - had er met Jan Olaf Tjabringa over - is om, voordat je aan een dergelijk proces begint, dus mensen uitdaagt mee te denken, je bespreekbaar maakt wat er komt kijken bij een gebiedsproces. Je moet ingaan op wie de partijen zijn en hun belangen, hoe een dergelijk proces verloopt, wie je wel en wie je niet mag vertrouwen en waarom. Kortom het proces dat men ingaat als een proces bespreken en mensen enig inzicht geven in wat er bij komt kijken, wat mogelijk is en vooral de angst en onverschilligheid wegnemen. Want er is veel winst te behalen door het van onderop aan te pakken.

28-03-2008

De onechte kinderen, Kaïn en Abel verhalen, grote en kleine boeren, spoken, drank, knechten die hun baas belazeren, de baas die het met de meid aanlegt, eer en wraak, donkere jaargetijden, zware arbeid, oude en nieuwe boerderijen, Zuurkool Mien, het vliegt je allemaal om de oren deze dagen. Stichting IJsselhoeven sluit een nieuwe ronde af van verhalen en we doen dat op twee avonden (een was vanavond; woensdag as nog een herkansing) waarop ook liederen en gedichten te horen zijn. Voor liefhebbers zijn het bijzondere gebeurtenissen.
Ik heb voorgesteld om de volgende winter een oud boerenstuk te bewerken en daar nieuw theater van te maken: inspring-toneel of een andere vernieuw(en)de vorm.

20-03-2008

Van Koos Dijksterhuis, redacteur bij Trouw, kreeg ik op mijn vraag over de tikkende staartmeesjes - ondertussen zijn ze allebei actief - het volgende antwoord:
"Hoogstwaarschijnlijk bestrijdt het mannetje zijn rivaal, niet wetende dat het zijn spiegelbeeld is. Zie mijn Trouwstukje Vreemdelingenhaat van 10 maart. De ramen niet meer lappen helpt op termijn. Er iets voor, of een lichtgekleurd gordijn/vitrage aan de binnenkant helpt ook."

Voel je dus niet schuldig als de ramen niet zijn gelapt.

17-03-2008

staartmeesjesAls ik, zoals nu, achter het bureau zit dan komt er telkens een meesje op het raam tikken. Hangt in de lucht tegen het raam aan en tikt met zijn snaveltje tegen de ruit. Waarom doet een vogeltje dat? Lijkt me niet plezierig. Wil ie naar binnen? Moet ik hier weg? Moet ik iets doen? Is ie op zoek naar voer dat er niet is? Verveelt zich? Wil aandacht? Of ziet ie het verschil niet tussen een muur (waar wel insecten op zitten) en een raam? Is het meesje de omgeving waar die straks zijn nestje gaat maken aan het beschermen of afbakenen? Wie weet het? Het is een staartmeesje, aan de acrobatiek te zien. Het vrouwtje/mannetje zit op de achtergrond mee te kijken. Die durft niet.

16-03-2008
Vijf jaar na de inval, bijna. Arrogantie, onnozelheid, politieke opportunisme, misleiding, foute inschatting, alle blunders die mogelijk zijn, zijn in Irak gemaakt en hebben geleid tot de dagelijkse ellende in dat land en in de landen die ermee te maken hebben. Eigenlijk dus overal. Het gevolg is een export van terrorisme op een schaal waar we nog geen weet van hebben.
Alle grootspraak van deze laatste maanden dat de veiligheidssituatie verbeterd is, is politieke praat. Bovendien is de inzet voor de afname van het geweld - van 60 naar 30 doden per dag - op geen enkele manier vol te houden onder normale omstandigheden. Muqtada al Sadr heeft een tijdelijke wapenstilstand gesloten, hoewel hij geen absolute controle heef over zijn eigen milities. De Sunni's worden door de Amerikanen betaald en bewapend om Al-Qaida Irak (?) te bestrijden. Levensgevaarlijk. Nog meer wapens die, nota bene betaald, kunnen worden ingezet en nooit meer teruggenomen kunnen worden. Wijken in Bagdad zijn etnisch gezuiverd of er zijn muren omheen gezet. Er zijn relatief veel militairen naar Bagdad gestuurd (de surge) waardoor de rest van het land veel grotere veiligheidsproblemen kent. Politiek is de situatie er alleen maar slechter van geworden.
Ik hou Julian Cole bij en veel andere bloggers, die dagelijks over de situatie rapporteren.
De ellende zal nog jaren aanhouden. Een onstabiel Midden Oosten is een vanzelfsprekendheid. Met of zonder Wilders.

12-03-2008

Zag net bij P&W oude schrijvers aanschuiven, Blokker, Hofland en Mulisch. Op de vraag hoe ze zichzelf zagen nu ze allemaal 80 of ouder waren, kwamen herinneringen aan heel oude opa's die ze uit hun jeugd kenden. Het waren andere wezens, nauwelijks mensen. "Wanneer was het omslagpunt, dat je je zo oud kon voorstellen?" De vraag had ook kunnen zijn: "Wanneer ben je je zo oud gaan voelen als je werkelijk bent?" Er kwam eigenlijk geen goed antwoord van die wijze mannen.
Het is ook een moeilijke vraag: op welke leeftijd kun je je voorstellen dat je een 80jarige bent en er zo uitziet? Ik kan het nog niet of wil het niet. Ik voel me ook nu nog steeds niet zo oud als ik werkelijk ben. Terwijl ik het wel ben en ook nog ouder hoop te worden. Zoiets.
Wie kan het me uitleggen? Heeft het te maken met de verhouding tussen werkelijkheid en perceptie, feitelijkheid en wenselijkheid, ijdelheid en acceptatie? Daar moet het toch wel mee te maken hebben.
Maar om oud te worden moet je wel eerder naar bed gaan dan ik gebruikelijk doe.

10-03-2008

Lang niets meer opgeschreven, terwijl er zoveel gebeurde, privÈ en zakelijk.
Gisteren, na een gezellig bezoek aan Kröller Müller, ter gelegenheid van de verjaardag van W + W thuis gegeten. De heerlijkste lamsbout en een soort T-bone, precies goed van smaak, zachtheid en hoeveelheid. Altijd een discussie hier: hoeveel moet je maken? Je moet altijd zoveel op tafel zetten, dat er iets / heel veel overblijft. Want als alles opgaat dan weet je nog niet of iedereen wel genoeg heeft gehad.
Vanavond nog even binnengelopen bij de raadsvergadering in Voorst waar de regionale aanpassing 'functieverandering' werd besproken. Ben er nog boos over dat de uitwerking die 'Toer de Boer op' maakte nooit aan de orde is geweest.
Het was vanavond een ruimtelijke ordening discussie, dus niet makkelijk. De raad maakte het allemaal wel erg simpel. Er waren veel amendementen, vooral over zaken waar de raden niets over te zeggen hebben. Wanthet regiem van het streekplan in Gelderland is strak. Het mag gaan om 400 in plaats van 375 mtr2 en meer van dat soort kleine aanpassingen.
Anders denken, werken aan ruimtelijke kwaliteit is er in Gelderland niet bij. Trouwens bij de meeste fracties ook niet. Wel verruimen van mogelijkheden maar daarvoor in de plaats een extra bijdrage aan ruimtelijke kwaliteit, ho maar. De VVD maakte het het bont-ste - was wel het meest consequent: als het meer mogelijkheden geeft voor het individu dan zijn we er voor.
Verder was het alsof in de gemeente alleen de landbouw er maar toe doet. De landbouw moet alle ruimte krijgen, terwijl het landelijk gebied allang wordt overlopen, zeker in de Stedendriehoek.
Vreemd eigenlijk zo'n raadsvergadering. Een gezelschap achter de tafel, vol codes, eigen omgangsvormen, strak geregisseerd door de voorzitter, uitspraken zonder discussie. Altijd houden raadsleden een schuine blik op de tribune en daarop zitten altijd dezelfde bezoekers, naast enkelen die op het thema afkomen, veel ex-leden. Een bijzondere incrowd.

24-02-2008

De vorige week met een paar projecten een stuk verder gekomen.
Op dinsdagmiddag met vertegenwoordigers van het buurtschap Elsenerbroek in Goor, gekeken naar mogelijkheden om de wensen van het buurtschap, georganiseerd in een 'Stichting Gebiedsperspectief Elsenerbroek', te realiseren. Dat kan als een groot intensief veehouderijbedrijf beÎindigd wordt. Dan is er misschien een mogelijkheid om tot betaalbare plekken voor seniorenhuis- en jongerenhuisvesting te komen, tot een buurthuis en tot ruimte voor andere sociaaleconomische activiteiten.
's Avonds met de projectgroep KIJK (culturele planologie IJsselhoeven) de projecten doorgenomen die op stapel staan. Het is de tweede bijeenkomst van de groep en er komt al iets van 'eigenaarschap'. Dat gaat goed.
De volgende avond in de Driehoek Reutum een cruciale bijeenkomst gehad met de bewoners en ondernemers. Via het project 'duurzame Gebiedsontwikkeling Reutum' hadden ze hun eigen wensen ingebracht. Dat alles moet bij elkaar komen in een gebiedsprogramma waar ze zelf verantwoordelijkheid voor dragen. Het blijkt een deur te ver maar er zijn wel twee deelgebieden bepaald waar bewoners en ondernemers samen aan een nieuwe inrichting gaan werken die het gebied aantrekkelijker maakt. Een gezamenlijk plan voor het hele gebied komt dan later wel. Want er is veel winst te behalen als de campinghouders, de horeca en iedereen met ambities in het gebied dezelfde kant op gaan kijken, ÈÈn plan voor de Reutumse Weuste. Ivonne de Nood heeft dat met informatie van Jeroen Drabbe en mij heel goed uitgewerkt.

Gisteren, zaterdagmiddag, de geboorte beleefd van IJsselhoeven zuid. Een initiatiefgroep is al langer bezig om tot een vergelijkbaar avontuur te komen als Stichting IJsselhoeven. Het gaat om het gebied van Westervoort tot Deventer / Zutphen aan beide kanten van de IJssel. Vanuit het noorden ondersteunen we dat proces want wij zijn gestart als een estafette project. Willemien heeft gisteren het stokje overgedragen. Op de bijeenkomst in Kraantje Lek in Olburgen - waar ze een vijf-sterren biefstuk serveren! - waren nog niet zoveel mensen, maar de eerste stappen zijn gezet. In het noorden hebben we ons heel snel ontwikkeld en ik word af en toe bang van waar we met Stichting IJsselhoeven allemaal mee bezig zijn. Toch, of juist daarom, was mijn boodschap gisteren, begin rustig, doe het zelf en zorg vooral voor een breed draagvlak.
En we hadden deze week Tweedekamerlid Eddy van Hijum op bezoek, die wilde weten wat we in de IJsselvallei met de IJsselhoeven allemaal deden. Hij zegt er verstandige dingen over op zijn weblog.

21-02-2008

Ik word altijd wat kriegel als men je bedankt wanneer je - als je weet dat iemand er slecht aan toe is, een akelige uitslag heeft, ziek is -belt of iets van je laat horen. Meestal zegt men dan: "Dank je wel dat je me belde", "Wat goed dat je iets laat horen".Waarom die kriegeligheid?
Op de eerste plaats vind ik het moeilijk om dan iets terug te zeggen. Zo van, "Graag gedaan" of "Dat is vanzelfsprekend" of iets dergelijks.
Maar ik denk het me ook irriteert, dat je niet kunt zeggen - en dat dus ook niet te horen krijgt - "Wat onaardig dat je niets van je laat horen" of"Goh, dat je nu pas belt". Zoiets mag je alleen maar denken.
Kortom, het zou meer in evenwicht moeten zijn: vanzelfsprekend boos zijn dat je niets van je laat horen en vanzelfsprekend blij dat dat wel gebeurt.Het helpt je misschien ook over je schuldgevoel heen te komen over al die keren dat je iemand hebt laten zitten terwijl je wel kon weten datÖÖ
Dus in het vervolg even makkelijk zeggen (of te horen krijgen) "Dank je wel", en aan de andere kant "Waarom hoor ik niks?".Psychologen hebben vast een verklaring voor dit menselijke gedrag. De wet van de blijde boodschap of zoiets.

17-02-2008

Vrijdag succesvol een vergadering voorgezeten om de aanvraag voor een INTERREG stadsranden project (SURF) rond te maken. Lekker gewerkt. We hebben nog een maand om het geheel helemaal af te maken. Die tijd zullen we ook wel nodig hebben. Het moet slagen.
Heb net een voorstel geschreven voor een cultuurhistorisch & kunst project in Almelo in het open gebied in West-Almelo, de Westelijke Groene Long.
Al schrijvende dacht ik aan de allereerste computerervaring. Hoe vreemd het was om het tikken op de computer niet te zien als het laatste dat je moest doen om een tekst af te maken. Denken deed je vooraf, schrijvend met de pen. Dat je de computer kon gebruiken om al tikkend na te denken kon er in het begin maar moeilijk in. Ik was daar niet de enige in.
En hoe vaak ik in het begin een tekst niet opnieuw heb opgeslagen! Ik denk dat de VAK -zo heette de centrale computer op de Tropische Landbouwschool -van die eerste periode van ieder documentje van me wel 25 versies had. Want iedere keer vroeg ie weer: "Tekst vervangen?". Nee, natuurlijk niet. Of stond er? "Tekst bewaren?". Ja natuurlijk. En dan gaf je die maar weer een andere naam ook al had je er maar één komma in veranderd.

09-02-2008

Twee jaar geleden heb ik een excursie georganiseerd voor het Studium Generale van de UT naar Museum Insel Hombroich. Ik had daar toen, in al mijn enthousiasme, een handleiding, beschrijving voor gemaakt. Vanuit Hombroich kreeg ik het verzoek of zij de brochure mochten gebruiken voor hun Niederländische Gäste. Wat een eer. Ik heb de tekst bijgewerkt en Lies heeft er een klein boekje van gemaakt. Daarvan gaan er 50 als een daad van de 'schenkende Gesellschaft' naar Hombroich. Hier het PDF. Als iemand meer wil weten van dat bijzondere museumpark, neem contact met me op. Zeker als er ambities bestaan om zoiets in Nederland te realiseren. Op het Stadsland in Deventer of elders?

08-02-2008

Gistermorgen de eerste bijeenkomst van de expertisegroep KIJK. Een gezelschap van 11 mensen van wie er 10 aanwezig waren! Dat maak je toch zelden mee. Ik denk dat iedereen er was omdat er goede discussies gevoerd kunnen worden. Verstandige en wijze mensen hebben we geselecteerd met heel verschillende achtergrond. Een genot om met hen te praten over de plannen en aanpak van de projectonderdelen. Marja van der Tas is voorzitter van de klup. Dat is heel goed.
's Avonds ook weer zo'n bijzonder moment. Allemaal bekenden op de TV. Eerst Willemien Hartmans die in de uitzending over het Nationaal Landschap Veluwe iets - heel kort- mocht vertellen over Stichting IJsselhoeven. Dat ging prima. Everdien van Weeghel, met een streekwinkel in de doorrijschuur aan de Bandijk in Terwolde was nog korter in beeld. Anton Koot van het Waterschap was de dragende figuur en hij deed dat rustig en goed.
Daarna bij Twee voor Twaalf, Joep Sweijen, zoon van Cor en Huub uit Maasbree. Hij haalde het niet terwijl hij nog wel zo goed was in het opzoeken en het gokken van het woord. Maar, jammer genoeg het verkeerde.
Een vreemde dag.

03-02-2008

Loek zei laatste dat deze notities wel erg, een beetje, politiek correct zijn. Wat dacht je? Ik moet natuurlijk aan mijn opdrachtgevers denken, dus eigenlijk moet ik helemaal geen uitspraken doen die links of rechts verkeerd kunnen vallen.
Wat een vreemd begrip trouwens, politiek correct. Als je er Wikipedia op naslaat, - kan dat digitaal? - dan wordt het niet veel duidelijker. Dat is trouwens met meer onderwerpen.
Een aantal voorbeelden van politieke correctheid. Als politiek correcte persoon behoor je te gruwen van Bush en zijn hele apparaat; W. te veroordelen; een multiculturalisme na te streven; meer sympathie voor de Palestijnen dan voor de IsraÎliÎrs te hebben; Peter R de Vries een mediageile presentator te vinden en Boer zoekt Vrouw een domme hype, boeren niet waardig.
Waarom is politieke correctheid verkeerd? Het getuigt van opvattingen die je met velen deelt en die je graag terugziet in de krant die je leest en bevestigd ziet bij de mensen die je spreekt, maar dat is op zich niet fout. Het is erger als je dan meent zelf niet meer te hoeven denken.
Vraag: Bestaat politiek correct taalgebruik en gedrag ook ter rechterzijde?

29-01-2008

Gisteren en vandaag de agenda's voor vier vergaderingen de computer uitgestuurd. Totaal een mens of 6o mogen verblijden met heel veel woorden, gedachtes, plannen en gebeurtenissen. De agenda voor de eerste bijeenkomst van de nieuwe expertisegroep voor het KIJK project, het cultureel planologische project van de IJsselhoeven; een agenda voor het bestuur van de Stichting dat maandelijks de belangrijkste zaken doorneemt en altijd (te)veel punten heeft om te bespreken. De agenda voor de cultuurprojectgroep van IJsselhoeven en als vierde, de agenda voor het Streekplatform IJsselvallei (in oprichting), dat al zoveel verder had kunnen zijn als Keereweer het de status van een Leader platform niet had onthouden.
Een van de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap is dat je niet meer aan de vele vergaderingen en besprekingen hoeft deel te nemen die meestal te lang duren, waar teveel mensen bij zijn en waar teveel wordt afgesproken wat niet wordt nagekomen.
Dat dat niet meer hoeft is een hele opluchting. Maar wat doe ik anderen aan?!
Hoewel. Ik weet natuurlijk dat mijn agenda's en stukken uiterst beknopt en resultaatgericht zijn. Daar kan het niet aan liggen.

24-01-2008

Deze dagen bezig met allemaal van die kleine dingen. Een stukje hier, een verslagje daar, de site aanpassen. Veel mail, dat leidt ook lekker af.Het is af en toe wel leuk een paar van die dagen. Je weet dat je weinig gedaan krijgt maar het ruimt op.
Vaak doe je het ook terwijl je weet dat je eigenlijk belangrijker werk te doen hebt. Daar begin je nog niet aan omdat er nog niet voldoende spanning is opgebouwd.
In zo'n gedrag ben ik niet alleen, ik denk dat de meerderheid zo werkt. Als er geen druk op staat dan kom je nauwelijks tot grootse dingen. Het gebeurt pas als je het morgen af moet hebben.
Heb me het vaak anders voorgenomen maar het gebeurt me telkens weer: wat aanlummelen, zolang, tot je weer moet stressen.
Als zzp-er heb ik alleen mezelf er mee.Want ik ben wel zo gedisciplineerd dat als het af moet zijn, het ook af is. De opdrachtgever zal het niet merken.
Waarom heb ik nooit een cursus time-management gedaan? Heb er nota bene een boek over in de kast staan, naast al die andere boeken die het leven effectiever maar nauwelijks spannender maken. En je weet, als je niet direct moet toepassen wat je hebt geleerd op een cursus, dan geldt: cursussen overleven in de praktijk hoogstens een paar dagen.

17-01-2008

huisbezoek in irak

Huisbezoek in de provincie Diyala, Irak (foto Lennox Samuels, NEWSWEEK)

12-01-2008
Gisteravond een heel inspirerende bijeenkomst gehad van Stichting IJsselhoeven, een midwinter-bijeenkomst. Het was op Huize IJsselstein in Hattem, weer zo'n bijzondere locatie. Het doel was om iedereen weer eens te zien, nog het beste te wensen in 2008, te genieten van een bijzonder lekkere Indonesische maaltijd bereid door 'de tantes van Eba' en het met student Saxion Matthijs Harkema te hebben over de kenmerken van de IJsselhoeven.
Maar de bedoeling van de bijeenkomst was ook om het te hebben over de toekomst van StichtingIJsselhoeven. We hebben nog wel even te gaan met de huidige projecten maar vinden het belang-rijk nu al na te denken over hoe we straks verder gaan. Wat is de richting, waar moeten we het in zoeken?
Ik had een discussiestuk gemaakt ter inleiding: Stichting IJsselhoeven als een beweging, de stichting als een onderneming en de stichting als een instelling. Rob benoemde het als inspiratie (beweging), transpiratie (onderneming) en administratie (instelling).
De drie perspectieven die ik onderscheidde, hangen idealiter natuurlijk samen, kunnen zelfs niet los van elkaar worden gezien. Want mis je een van de oriÎntaties, dan is het geheel niet duurzaam.
We hebben eerst in drie groepen gepraat. Elke groep concentreerde zich op een van de perspectieven. Iedereen werd toevallig (aftellen van 1-3) ingedeeld. Daarna hebben we de uitkomsten plenair besproken. Toen vroeg ik iedereen om in de groep te gaan zitten waar ieders 'hart' lag. En dat was interessant. De groep 'IJsselhoeven als beweging' was veruit de grootste: 20 van de 33 aanwezigen, op een na zaten er alle vrouwen bij.'IJsselhoeven als een instelling' had 9 en 'als instelling' slechts 4 deelnemers!
Hoe moet je dat duiden, moet je er blij om zijn of is het zorgelijk?
Blij omdat het inderdaad gaat om een beweging van mensen van onderop; inspiratie, betrokken-heid, vrijwillige inzet lijken gegarandeerd. Maar het gevaar is van dat-je-je-verliest, te weinig duurzaamheid en continuïteit hebt, teveel idealisme. Ook is de daarmee vaak samenhangende, te grote afhankelijkheid van een enkele mensen die het geheel trekken, een achilleshiel.
Dus je hebt de andere 'oriëntaties' nodig: IJsselhoeven is een onderneming die uitgaat van bedrijfsmatige principes, die eigen geld probeert te genereren, op eigen voeten zal moeten staan. Hoewel, NV Bergkwartier, ons voorbeeld, is ook nog steeds voor x % (iemand zei 60%) van subsidies afhankelijk. En je hebt de continuÔteit van een instelling nodig met een zekere mate van 'vastigheid' via een kantoor, personeel, directeur, procedures .. Als ik dat opschrijf, dan doe ik het al met moeite: bureaucratie, bestaan-om-het-bestaan .. al dat wat gebeurt als de instelling het contact met de basis van waaruit het begon en mogelijk is gemaakt, kwijt is. Mijn reserve komt natuurlijk ook omdat ik zelf bij uitstek iemand ben van de beweging.
Jammer dat we vergeten zijn foto's te maken, de betrokkenheid en het engagement moet te zien zijn geweest.

09-01-2008

Het is weer gewoon druk, met projecten. De ontwikkelpool-projecten lopen door ook al zijn er een paar afgesloten. De ondersteuning bij de INTERREG aanvraag SURF (=stadsranden), de locatieontwikkeling in Elzenerbroek en de ondersteuning bij Boeren voor natuur (maar dat doet Saskia Croes succesvol) lopen door. Er komt nog een project bij in Tubbergen, de recreatieve poort naar NOT in Mariaparochie/Harbrinkhoek.
Verder heb ik nog niet weer het project duurzame gebiedsontwikkeling in Almelo en Reutumopgepakt. Daar zit ook veel werk en vooral zorg in om het geheel tot een blijvend succes te maken.
Tenslotte de IJsselvallei besognes, vooral die van de Stichting IJsselhoeven. In Werken aan IJsselhoeven gaat het maar door met weer nieuwe initiatieven. En gisteravond de eerste echte projectgroepvergadering gehad van het project Culturele Planologie = het project KIJK. Weer een heel goeie club mensen bijeen die met de actualiteit van gebiedsontwikkeling (Hoogwatergeul, Landbouwontwikkelingsgebieden) bezig gaat en de cultuurhistorisch kwaliteit van het gebied daarbij serieus neemt. En nog een paar andere onderdelen. Dat moet wel een succes worden.
Jammer alleen dat er nog geen grotere groep is die met het streekplatform IJsselvallei bezig is. Want daar lopen we wat droog. Wel hebben we twee voorstellen ingediend - tenminste ik hoop dat het meer is dan particuliere initiatieven - om mee te doen aan de 'prijsvraag' van het ministerie van LNV: wie heeft de beste casus als het gaat om een duurzame financiering van landschap en landschapsonderhoud.
Druk dus. Maar als je er uitgerust aan kunt beginnen dan is het niet 'druk' maar dan ben je 'goed bezig'.

07-01-2008

Naar een grap van Joep van 't Hek: ze moeten snel zorgen dat er weer nieuwe ruiten in al die abri's komen die met de oudjaar in het hele land zijn gesneuveld, want anders is er niks kapot te slaan als W. straks met zijn film komt.

01-01-2008
Allereerst een goed 2008 voor u en de uwen. Laat er veel goeds gebeuren in het Nieuwe Jaar. We hebben het verdiend.
Terug na een korte vakantie in de VS.Een bijzondere samenleving. Alles is net wat groter, overdrevener als bij ons. Het hug-gen, de begroeting, wijn in flessen van anderhalve liter, meer sneeuw en kouder, meer caloriën, grotere malls.
Komt het omdat er minder belasting wordt geheven - en dat mag volgens veel Republikeinse kandidaten nog wel wat minder! -dat de openbare ruimte er zo belabberd uitziet? Slechte wegen, een wel erg ontwikkelingsgerichte planologie, een verrommeling die tot chaos leidt. Om over de publieke diensten nog maar te zwijgen. Het is niet mijn omgeving. Of heb ik toch maar een heel klein stukje van Amerika gezien?
Jasper Johns, Flag 1954-1955, MoMa
Maar allemaal aardige mensen. Als ze nu ook nog een aardige regering krijgen. Dus, Clinton / Obama for president.